Jump to content




  • Πρόλογος

     

    Από τις σελίδες του TheLab.gr έχουν περάσει ουκ ολίγα NAS. Συνήθως, τα μοντέλα που παρουσιάζουμε (ιδιαίτερα όσον αφορά τους δύο μεγάλους παίκτες της αγοράς) είναι της μικρομεσαίας και άνω κατηγορίας τιμής, με αποτέλεσμα να αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς. Αντιλαμβανόμενος την κατάσταση αυτή, επ' ευκαiρία της ανακοίνωσης της σειράς TS-x31 ο γράφων ζήτησε από την QNAP το μικρότερο μοντέλο αυτής, το single bay TS-131. Μα τι σόι NAS είναι αυτό που παίρνει ένα μόνο δίσκο, θα αναρωτηθείτε πολλοί. Η απάντηση είναι απλή. Είναι ένα NAS από το οποίο το μόνο που λείπει είναι η δεύτερη θέση για δίσκο. Με τους δίσκους να φτάνουν πλέον χωρητικότητες έως 6ΤB, τις ταχύτητες Internet στην Ελλάδα να αγγίζουν τα 50 mbps και με την υπερπληθώρα αρχείων Multimedia της τάξης των δεκάδων GB, σίγουρα υπάρχουν αρκετoί (ανάμεσά σε αυτούς και ο συντάκτης του review), που θεωρούν την ύπαρξη συστοιχίας RAID για τα αρχεία αυτά, υπερβολή. Από την άλλη, με την ύπαρξη όλο και περισσότερων συσκευών που μπορούν να επωφεληθούν από μία συσκευή δικτυακής αποθήκευσης δεδομένων, η ύπαρξη μίας πλατφόρμας με συνεχή υποστήριξη όσον αφορά τις αναβαθμίσεις (το περιστατικό με το Bash vulnerability είναι αρκετά πρόσφατο) και με πληθώρα εφαρμογών για κάθε γούστο και ανάγκη είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή.

     

    Ας περάσουμε λοιπόν να δούμε πιο αναλυτικά το κατά πόσον το QNAP TS-131 είναι ο μικρός της παρέας.

     

     

    DSCN4161

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Ας ξεκινήσουμε και την σημερινή παρουσίαση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του TS-131. Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα, η QNAP επέλεξε για το TS-131 έναν διπύρηνο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM, σε μία προσπάθεια να του δώσει λίγο παραπάνω αέρα στο multitasking. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά το hardware, ενώ στην συνέχεια σας παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών.

     

     

    Το TS-131 είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά στην τιμή των 196 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ στο αγγλικό amazon μπορείτε να το βρείτε στις 145 λίρες συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών.

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Το TS-131 έρχεται στην κλασσική καλαίσθητη συσκευασία που μας έχει συνηθίσει η QNAP. Πλούσια σε φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες, μας ενημερώνει για τις δυνατότητες της συσκευής, καθώς και για τις εφαρμογές που είναι στην διάθεσή μας για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μας προκαλεί για μια ακόμα φορά η αναγραφή και στα ελληνικά των χαρακτηριστικών του TS-131. Η Qnap εδώ και αρκετό καιρό έχει ενσωματώσει στο λειτουργικό της σύστημα την ελληνική γλώσσα (συνολικά υποστηρίζονται 23 γλώσσες) και έτσι προωθεί στην συσκευασία της το συγκριτικό της πλεονέκτημα αυτό.

     

    DSCN4142

    DSCN4143

     

    DSCN4146

    DSCN4210

     

    Ανοίγοντας το κουτί, το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε είναι τις ευχαριστίες της QNAP για την προτίμησή μας. Ακριβώς από κάτω υπάρχουν 5 QR Codes τα οποία μας οδηγούν στις σελίδες κοινωνική δικτύωσης της κατασκευάστριας, καθώς και στην σελίδα support από την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε τις απαραίτητες εφαρμογές, αναβαθμίσεις και εγχειρίδια χρήσης. Τέλος, μία φωτογραφία μας ενημερώνει για τα παρελκόμενα της συσκευής.

     

    DSCN4147

     

    Ας προχωρήσουμε τώρα στα παρελκόμενα του TS-131. Αυτά βρίσκονται σε ένα χαρτονένιο κουτί και είναι τα ακόλουθα :

    1. Το τροφοδοτικό των 36 Watt της FSP
    2. Ένα καλώδιο Ethernet Cat5e
    3. Ένα φυλλάδιο με της βασικές οδηγίες εγκατάστασης
    4. Οι απαραίτητες βίδες για στερέωση δίσκων 3.5" ή 2.5"

     

    DSCN4152

    DSCN4153

     

     

     


    Με μια πιο κοντινή ματιά στο τροφοδοτικό, βλέπουμε πως για μια ακόμα φορά η QNAP έχει επιλέξει για την τροφοδοσία της συσκευής έναν επώνυμο και καταξιωμένο κατασκευαστή (πράγμα αυτονόητο για μια συσκευή που θα λειτουργεί 24/7). Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το μέγεθος του τροφοδοτικού, μιας και με διαστάσεις 95 mm x 35 mm x 25 mm είναι το μικρότερο που έχουμε συναντήσει σε NAS και θυμίζει τα τροφοδοτικά των netbooks.

     

    DSCN4160

    Kάτω από το φακό

     

    Ας περάσουμε τώρα να δούμε το TS-131 πιο αναλυτικά. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, έρχεται πολύ καλά προστατευμένο σε νάυλον και αφρώδες υλικό. Η εξωτερική του εμφάνιση είναι η τυπική εδώ και χρόνια για τα NAS της QNAP, ενώ ο χρωματισμός είναι λευκός - όπως συνηθίζει η κατασκευάστρια για τα NAS που έχουν λιγότερο επαγγελματικό προσανατολισμό.

     

    DSCN4149

    DSCN4161

     

    Στην μπροστινή πλευρά, εκτός από το bay για την εγκατάσταση του ενός και μοναδικού σκληρού δίσκου, υπάρχουν τέσσερα ενδεικτικά LED για την λειτουργία του συστήματος, την δραστηριότητα της κάρτας δικτύου, την προσπέλαση μέσου συνδεδεμένου σε μία από τις 3 USB και την λειτουργία του σκληρού δίσκου. Στο κάτω μέρος υπάρχει το μπουτόν ενεργοποίησης, μία θύρα USB3.0 και ένα μπουτόν άμεσης αντιγραφής. Με την βοήθεια του μπουτόν αυτού, μπορείτε οποτεδήποτε συνδέετε ένα μέσο αποθήκευσης USB να πραγματοποιείτε αντιγραφή του περιεχομένου του σε κάποιο φάκελο του NAS χωρίς να είναι αναγκαίο να εισέρχεστε στο γραφικό περιβάλλον του TS-131.

     

    DSCN4162

    DSCN4163

     

    Τα πλαϊνά του TS-131 δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν, πέραν από κάποιες οπές για εισαγωγή αέρα στην αριστερη πλευρά και ένα ευμεγέθες αυτοκόλλητο με ένα QR code με την βοήθεια του οποίου μπορούμε να κάνουμε αρχικοποίηση του NAS ακόμα και αν έχουμε στην διάθεσή μας μόνο ένα κινητό τηλέφωνο.

     

    DSCN4164

    DSCN4169

     

    Στο πίσω μέρος, εκτός από τον ανεμιστήρα (τον οποίο θα δούμε από κοντά στην επόμενη σελίδα) βρίσκουμε την θύρα δικτύου, η οποία υποστηρίζει ταχύτητες έως 1 Gbps, δύο ακόμα θύρες USB3.0, μία θύρα eSATA, την υποδοχή σύνδεσης του τροφοδοτικού και την υποδοχή για σύνδεση με κλειδαριά τύπου Kensington. Δύο (θετικές) παρατηρήσεις όσον αφορά τις θύρες : επιτέλους βλέπουμε τις θύρες USB2.0 να λάμπουν δια της απουσίας τους και την θύρα eSATA να επιμένει να κρατηθεί ζωντανή.

    DSCN4168

    DSCN4171

     

    Όπως παρατηρήσατε στις προηγούμενες φωτογραφίες, εντέχνως παραλείψαμε να σας δείξουμε το πάνω μέρος της πίσω όψης του QNAP TS-131. Και αυτό γιατί θέλαμε να σας δείξουμε το αγαπημένο αυτοκόλλητο των reviewers του TheLab.gr. Ας παραβιάσουμε λοιπόν την εγγύηση και αυτού του review sample και ας περάσουμε στο εσωτερικό του TS-131.

    DSCN4176

    Ματιές στο εσωτερικό

     

    Αφού ξεβιδώσουμε τις βίδες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του TS-131, μπορούμε πολύ εύκολα να αφαιρέσουμε το δεξιό πλαϊνό του. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε είναι το μεταλλικό cage στο οποίο κουμπώνει ο σκληρός δίσκος. Επειδή είστε σίγουρα ανυπόμονοι, προτρέχουμε και σας δείχνουμε και μια φωτογραφία της μητρικής όταν αυτή βρίσκεται εκτός του κελύφους του TS-131.

     

    Η εικόνα της μητρικής είναι υποδειγματική (όπως μας έχει συνηθίσει η QNAP). Μια μικρή ψύκτρα, αναλαμβάνει την απαγωγή της λιγοστής θερμότητας που εκλύει ο χρονισμένος στα 1.2 Ghz διπύρηνος Freescale Cortex A9, ενώ στα δεξιά του όπως βλέπετε στην φωτογραφία υπάρχουν και τα 2 τσιπάκια της Micron που παρέχουν τα 512 MB μνήμης RAM. Στην θύρα επέκτασης που θυμίζει μικρή PCI, συνδέεται μία καρτούλα riser πάνω στην οποία κουμπώνει ο σκληρός δίσκος, ενώ ακριβώς κάτω από τον επεξεργαστή βλέπουμε και το τσιπ της Samsung που παρέχει την απαραίτητη μνήμη flash για την αποθήκευση του λειτουργικού συστήματος.

     

    DSCN4177

    DSCN4188

     

    Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε το cage του δίσκου και το πλαστικό bay τοποθέτησης του δίσκου. Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για αυτά, οπότε ας προχωρήσουμε σε μερικές πιο κοντινές φωτογραφίες του εσωτερικού.

     

    DSCN4202

    DSCN4174

     

    DSCN4181

    DSCN4183

     

    Για το τέλος αφήσαμε την καρτούλα riser πάνω στην οποία συνδέεται ο σκληρός δίσκος με τον οποίο επιλέξατε να εξοπλίσετε το TS-131 και τον ανεμιστήρα. Αυτός είναι κατασκευής της YS Tech και έχει εύρος λειτουργίας από 7 έως 13,2 Volt και αποδίδει 12 CFM στις 3800 στροφές ανά λεπτό με θόρυβο 24,5 dB. Το πώς τα πάει στην πράξη, θα το δούμε σε επόμενη σελίδα.

    DSCN4200

    DSCN4198

     

    Εγκατάσταση και αρχικές ρυθμίσεις

     

    Πρώτο μας μέλημα, πριν την παρθενική εκκίνηση του TS-131 ήταν η τοποθέτηση του δίσκου στη θήκη του. Πριν ακόμα παραλάβουμε το sample του σημερινού review είχαμε ενημερωθεί από την ιστοσελίδα της QNAP σχετικά με τους προτεινόμενους δίσκους. Σε αντίθεση με το fanless HS-210 που σας είχαμε παρουσιάσει μερικούς μήνες πριν, η λίστα είναι αρκετά μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε την σχετική compatibility list πριν προβείτε σε αγορές. Μετά από αυτή τη σύντομη, αλλά πολύ σημαντικής σημασίας παρένθεση, ας περάσουμε στο κομμάτι της εγκατάστασης.

     

    Όπως πιθανώς θυμάστε από παλαιότερα reviews, για την εγκατάσταση μίας συσκευής της QNAP χρησιμοποιούμε την εφαρμογή QFinder, η οποία αναλαμβάνει τις αρχικές ρυθμίσεις, την εγκατάσταση firmware και την διαμόρφωση των δίσκων. Εδώ και μερικούς μήνες, προσφέρεται στους χρήστες μία επιπλέον εναλλακτική, αυτή της δυνατότητας αρχικοποίησης μέσω web. Αρκεί μία επίσκεψη στην σελίδα start.qnap.com και η εγκατάσταση γίνεται μέσα από τον browser. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε τον QR code που είδαμε στις φωτογραφίες προηγούμενης σελίδας και έτσι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και από φορητή συσκευή (tablet ή smartphone) και για την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη. Να σημειώσουμε εδώ πως στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα δεν υπάρχει ακόμα η επιλογή για τις συσκευές της οικογένειας x31 και έτσι για τις ανάγκες του review ακολουθήσαμε την πεπατημένη (και οικεία στον γράφοντα) μέθοδο του QFinder.

     

    Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την διαδικασία της αρχικοποίησης του TS-131, η οποία στην περίπτωση του δίσκου των 3ΤΒ διήρκησε περίπου 40 λεπτά

     

    qfinder1

    qfinder2

     

    qfinder3

    qfinder4

     

    Λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές

     

    Η επικοινωνία του χρήστη με το TS-131 γίνεται όπως έχουμε συνηθίσει μέσω του browser. Αρκεί η πληκτρολόγηση της διεύθυνσης IP που έχει το NAS στο τοπικό μας δίκτυο για να βρεθούμε στην αρχική σελίδα, όπου πρέπει να καταχωρήσουμε username και password. Αφού τα πληκτρολογήσουμε, βρισκόμαστε στην κεντρική οθόνη του QTS. Όλες οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι με την γλώσσα ρυθμισμένη στα αγγλικά, υπάρχει όμως η επιλογή για ελληνικά όπου όλο το interface, καθώς και οι σελίδες βοήθειας είναι μεταφρασμένα - εξελληνισμένα.

     

    login

    main

     

    Όπως βλέπετε κάτω δεξιά, υπάρχει ένα πράσινο εικονίδιο. Πατώντας το, ανοίγει το dashboard που μας δίνει συνοπτικά τις βασικές πληροφορίες και στατιστικά της συσκευής. Από τα εικονίδια που βρίσκονται στην κεντρική σελίδα, μπορούμε να ανοίξουμε τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει και να διαχειριστούμε γενικότερα το TS-131. Ας πατήσουμε το Control Panel.

     

    panel

    controlpanel

     

    Όπως βλέπετε οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά θα σας δείξουμε κάποιες από αυτές, ενώ όσοι θέλουν μια πιο κοντινή ματιά μπορούν είναι να επισκευθούν την σελίδα με το live demo του λειτουργικού συστήματος.

     

    storage manager

    filestation

     

    Ο Storage Manager είναι υπεύθυνος για την διαχείρηση του εγκατεστημένου δίσκου και στην περίπτωση του single bay TS-131 δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας συστοιχίας RAID. Ο File Station μας δίνει την δυνατότητα διαχείρισης των αρχείων μας μέσα από τον browser, είτε η πρόσβασή μας στο Nas είναι μέσω του τοπικού δικτύου, είτε μέσω του διαδικτύου.

     

    photostation

    videostation

     

    Με το Photo Station και το Video Station μπορούμε να προβάλουμε αρχεία εικόνας και βίντεο.

     

    myqnapcloud

    backup

     

    Με την υπηρεσία MyQNAPcloud μπορούμε να κάνουμε τις ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να έχουμε πρόσβαση στο TS-131 από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ από το Backup Station μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από της δυνατότητες αυτοματοποιημένου backup οι οποίες είναι διαθέσιμες.

     

    appcenter

     

    Τέλος, από το App Center μπορούμε να εγκαταστήσουμε επιπλέον εφαρμογές στο Qnap TS-131. Ο αριθμός των διαθέσιμων επιπλέον εφαρμογών είναι και το μοναδικό πραγματικά μελανό σημείο του nas που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 με την οποία είναι σχεδιασμένος ο Cortex A9 του TS-131, ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών που έχουν γραφτεί για τα προηγούμενα ARM μοντέλα της QNAP δεν είναι συμβατές με την σειρά x31. Έτσι, μέχρι να γραφτούν εκ νέου (ή να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε αυτές) θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τον QNAP Download Station αντί του Transmission για τα torrents σας, με τον Twonky DLNA server αντί του Serviio ή του PLEX, ενώ για ακόμα πιο εξειδικευμένες εφαρμογές, ίσως να μην βρείτε κάποια έτοιμη λύση.

     

     


    Η Qnap έχει φροντίσει ιδιαίτερα τους χρήστες φορητών συσκευών Android και iOS προσφέροντάς τους μία πληθώρα εφαρμογών που είναι διαθέσιμες απο το Play Store και το App Store αντίστοιχα. Με τις εφαρμογές αυτές μπορούμε τόσο να διαχειριστούμε το TS-131 όσο και να αποκτήσουμε πρόσβαση στα αποθηκευμένα σε αυτό δεδομένα. Ας δούμε επιγραμματικά ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν :

    • Qfile : Πρόκειται για έναν file manager με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο TS-131. Για χρήση με tablets (ή γενικότερα συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες) υπάρχει και το QfileHD το οποίο εκμεταλλεύεται τις υψηλότερες αναλύσεις. Να σημειώσουμε εδώ πως το Qfile είναι η μοναδική εφαρμογή της Qnap που είναι διαθέσιμη και για συσκεύες με λειτουργικό Windows Phone.
    • Qmanager : Με τον Qmanager έχουμε πρόσβαση στις βασικές ρυθμίσεις του control panel. Μπορούμε να δούμε την κατάσταση του συστήματος, να ανοιγοκλείσουμε services, να εκτελέσουμε restart ή shutdown κλπ.
    • Qphoto : Είναι το αντίστοιχο του photo station για φορητές συσκευές. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις φωτογραφίες που είναι αποθηκευμένες στο nas, να δημιουργήσουμε slideshows και να τις μοιραστούμε με τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    • Qmusic : Το Qmusic είναι ένας audio player που τραβάει δεδομένα από το nas. Έτσι, μπορούμε να έχουμε στην φορητή μας συσκευή ολόκληρη την μουσική μας συλλογή.
    • Qvideo : Η εφαρμογή qvideo είναι το αντίστοιχο του qmusic για αρχεία video. Πέραν της δυνατότητας διαχείρησης και προβολής των video της συλλογής μας, έχει την δυνατότητα να στέλνει τα αρχεία αυτά στο Chromecast. Δυστυχώς δεν είχαμε στην διάθεσή μας το dongle της Google για να δοκιμάσουμε την λειτουργία αυτή.
    • Qnotes : H εφαρμογή Qnotes συνδέεται με το Note Station το οποίο έχει φτιαχτεί για διαχείριση σημειώσεων από πολλούς χρήστες και μας δίνει τις δυνατότητες αυτού, χωρίς να είμαστε κοντά σε υπολογιστή
    • Qget : Το Qget συνδέει τον Download Manager του TS-131 με την φορητή μας συσκευή. Με τη βοήθεια αυτού μπορούμε να στέλνουμε στο nas αρχεία προς download.
    • Vstation : Τέλος το Vmobile μας συνδέει με το Surveillance Station για επικοινωνία με της IP cameras τις οποίες έχουμε συνδέσει με το TS-131.

     

     

     

     

     

     


     

     

     

     

     

     

     


     
     
     
     

    Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η απόδοση του TS-131 στο transcoding αρχείων video είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα που είχαν επεξεργαστή ARM. Αν και η ισχύς του επεξεργαστή δεν είναι επαρκής για transcoding on the fly, υπάρχει δυνατότητα για offline transcoding. Ενδεικτικά, για ένα αρχείο flv ανάλυσης 640x480, διάρκειας 5 λεπτών και μεγέθους 23MB, η μετατροπή του σε mp4 αναλυσης 480x320 διήρκησε περίπου 4 λεπτά. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης στο QNAP 219P II του γράφοντος με επεξεργαστή ARM Marvell 2.0 Ghz, η ίδια ακριβώς διαδικασία χρειάστηκε 16 λεπτά, δηλαδή το τετραπλάσιο.  Κλείνοντας την σελίδα αυτή, θα σας δείξουμε ένα video που είχε ανεβάσει η QNAP στο λογαριασμό της στο youtube με την έκδοση 4.0 του λειτουργικού της συστήματος. Αν και αρκετά παλιό, δεδομένου ότι οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στο ενδιάμεσο αφορούν κατά κύριο λόγο bugfixes, δίνει μία πολύ καλή εικόνα του user interface και των εφαρμογών. 

    Σύστημα δοκιμής - Μεθοδολογία μετρήσεων
     
    Οι μετρήσεις του QNAP TS-131 πραγματοποιήθηκαν σε σύστημα με Intel Xeon L5420, 6 GB RAM, λειτουργικό σύστημα Windows 7 x64 Professional εγκαταστημένα σε έναν Samsung 840 120GB. Τα χαρακτηριστικά του δικτύου είναι τα ακόλουθα :

    • Κάρτα δικτύου Intel PRO/1000 GT
    • TP-LINK TD-W8970 Router
    • TP-LINK SG1008D 8-port Unmanaged Gigabit Switch
    • Καλωδιώσεις τύπου Cat6 μήκους 0,50m


    Για τη δοκιμή χρησιμοποιούνται τα εξής μετροπρογράμματα, με τα ακόλουθα σενάρια χρήσης:

    • Intel NASPT Excerciser: 3 επαναλήψεις σε σύστημα με 2GB RAM (για αποφυγή caching) μεταξύ των οποίων διεξάγεται Reboot του συστήματος. Παρουσιάζεται μέσος όρος όλως των λαμβανομένων τιμών.
    • NAS Performance Tester v1.7: 10 επαναλήψεις εγγραφής/ανάγνωσης για αρχεία μεγέθους 100, 400 και 1000MB. Μέσος όρος των λαμβανομένων τιμών.
    • Εντολή Robocopy: Εγγραφή/ανάγνωση α) 2000 αρχείων μεγέθους 50KB, β) 200 αρχείων μεγέθους 500KB, γ) 200 αρχείων μεγέθους 5mb και δ) ενός αρχείου 4GB


    Επιπλέον, για να αξιολογήσουμε τους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας σχετικά με τις επιδόσεις του TS-131 όταν ο δίσκος είναι διαμορφωμένος με AES Encryption επαναλάβαμε τις μετρήσεις του NASPT Exerciser με την χρήση AES Encryption.

     

     

     


    Κατά την διεξαγωγή των μετρήσεων, τα περισσότερα services που τρέχουν στο παρασκήνιο (FTP server, DLNA server κλπ) καθώς και όλα τα Stations ήταν για ευνόητους λόγους απεργοποιημένα. Για την αξιολόγηση των επιδόσεων τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε πίνακες που παρατίθενται παρακάτω.

     

    Αποτελέσματα Μετρήσεων

     

     

     

    Σχολιασμός Μετρήσεων

     

    Όπως είδατε στα παραπάνω γραφήματα, σε γενικές γραμμές το TS-131 τα πήγε πάρα πολύ καλά στις μετρήσεις. Με μοναδική εξαίρεση ορισμένα επιμέρους τεστ του NASPT exerciser, οι επιδόσεις του ήταν λίγο πολύ οι αναμενόμενα καλές. Μάλιστα, στις αντιγραφές με το Robocopy (οι οποίες προσεγγίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή χρήση ενός οικιακού nas από τον μέσο χρήστη) τα πήγε πολύ καλά πλησιάζοντας τα 100 mb/sec.

     

    Θετική εντύπωση μας έκανε επίσης το γεγονός ότι το TS-131 έφτασε πολύ κοντά στις ονομαστικές τιμές ανάγνωσης και εγγραφής που δίνει η QNAP στην περίπτωση της κρυπτογράφησης AES. Προφανώς είναι κάτι που οφείλεται στην νέα πλατφόρμα επεξεργαστή που επέλεξε η QNAP για την σειρά x31, η οποία πέρα από τα αρνητικά που αναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα (ασυμβατότητα με υπάρχουσες εφαρμογές) έχει καλά να επιδείξει.

     

    Τέλος όσον αφορά τις θύρες USB 3.0, η κατάσταση είναι μέση. Σίγουρα δεν θα ανάψουν φωτιές με τις επιδόσεις τους, αλλά τουλάχιστον προσφέρουν αξιοπρεπείς επιδόσεις και δεν θα εκνευρίσουν τον χρήστη. Ας μην ξεχνάμε πως αντίστοιχες (αλλά και σημαντικά φτηνότερες) προτάσεις του ανταγωνισμού βρίσκονται ακόμα στην εποχή του USB 2.0.
    Απολογισμός

     

    Μετά από όσα διαβάσατε στις προηγούμενες σελίδες, ήρθε η δύσκολη ώρα του απολογισμού. Δύσκολη, γιατί σε αντίθεση με όσα περιμέναμε, το QNAP TS-131 σαν πρώτος εκπρόσωπος της αρχιτεκτονικής ARMv7 στην οικογένεια της QNAP πάσχει από την ασθένεια της έλλειψης εφαρμογών. Σε κάποιον που θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με ένα NAS της QNAP, το σοκ ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλο, αλλά για κάποιον όπως ο γράφων (που είναι χρήστης εδώ και τρία χρόνια) η έλλειψη βασικών εφαρμογών όπως το Transmission torrent client και το Serviio DLNA server (χωρίς να υπάρχει αντάξιο υποκατάσταστο) είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά του TS-131. Από την άλλη βέβαια, σίγουρα θα υπάρχουν χρήστες για τους οποίους μία συσκευή κόστους 200 ευρώ η οποία παρέχει επαρκείς ταχύτητες με κρυπτογράφηση AES θα είναι μία εξαιρετική επιτυχημένη αγορά. Ας ελπίσουμε πως η QNAP σιγά σιγά θα υιοθετήσει την αρχικτονική ARMv7 σε όλα τα νέα της προϊόντα, οπότε και θα υπάρξει ενδιαφέρον για εφαρμογές γραμμένες ειδικά για αυτή και έτσι το χάσμα των διαθέσιμων εφαρμογών θα γεφυρωθεί.

     

    Ας αφήσουμε στην άκρη όμως το θέμα των εφαρμογών και ας δούμε το TS-131 σαν σύνολο. Η αλήθεια είναι πως πέρα από εφαρμογές δεν του λείπει τίποτα. Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές για την κατηγορία του, ο επεξεργαστής του σίγουρα αποδίδει καλύτερα από τους παλαιότερους armada, ενώ το λειτουργικό του σύστημα είναι το γνωστό πολύ καλό QTS στην έκδοση 4.1.1. Μία πληθώρα εφαρμογών για φορητές συσκευές iOS και Android, μπορούν να κάνουν την καθημερινή ζωή του χρήστη ακόμα πιο άνετη, ενώ η υποστήριξη της QNAP αποτελεί και μία μεγάλη εξασφάλιση για την ασφάλεια των δεδομένων μας (όπως είπαμε και στην αρχή του review η συμπεριφορά της QNAP όταν εκδηλώθηκε το bash vulnerability ήταν υποδειγματική όσον αφορά τα updates). Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως ο ανεμιστήρας του TS-131 είναι πραγματικά αθόρυβος και μπορείτε να το έχετε άνετα ακόμα και επάνω στο γραφείο σας χωρίς να αποτελεί πηγή θορύβου.

     

     

     

     


    Ας συνοψίσουμε λοιπόν όλα όσα διαβάσαμε σε αυτή την παρουσίαση σε bullet points για να δούμε τα υπέρ και τα κατά του QNAP TS-131:

     

    Θετικά

    • Επιδόσεις
    • Ικανοποιητικές επιδόσεις με AES Encryption
    • Bελτιωμένη ταχύτητα transcoding
    • Ύπαρξη τριών USB3.0 & μίας eSATA
    • Χαμηλά επίπεδα θορύβου
    • Χαμηλή κατανάλωση
    • Πλήρως εξελληνισμένο interface
    • Δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης
    • Εφαρμογές για Android & iOS
    • Υποστήριξη από το forum και την QNAP


    Αρνητικά

    • Περιορισμένος αριθμός επιπλέον εφαρμογών
    • Έλλειψη εφαρμογών για Windows Phone


    Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά το QNAP TS-131 είναι:

     

     

    00
    Loading.

     


     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την QNAP για την παραχώρηση του δείγματος της σημερινής παρουσίασης

     

     

     

    για το TheLab.gr, Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας

     

    3/12/2014

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:7
    Ποιότητα:10
    Επιδόσεις:8
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 22

    User Feedback

    Recommended Comments



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.