Jump to content



  • Cooler Μaster Storm Octane Gaming Combo Review


    Την Cooler Master την ξέρετε σαν εταιρία, και σίγουρα πολλοί κατέχετε τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα της. Έχει γίνει γνωστή αρχικά από τις υλοποιήσεις της σε λύσεις ψύξης υλικού υπολογιστή, για τα ποιοτικά τροφοδοτικά της καθώς και τα gaming περιφερειακά της (η ταμπακιέρα). Σε αυτά θα σταθούμε και θα προσπεράσουμε τα μηχανικά πληκτρολόγια τα οποία χαίρουν της εκτίμησης της ελληνικής κοινότητας gaming και όχι μόνο, αλλά θα πάμε σε κάτι πιο λαϊκό, πιο αριστερό, σε υλοποιήσεις για gamers οι οποίες είναι μεν οικονομικές, στερούνται των high end λειτουργιών των "πλούσιων εξαδέλφων" τους, αλλά μπορούν να σταθούν στην απαιτητική αγορά του gaming.

     

    Στο πάγκο του εργαστηρίου, σήμερα έχουμε το Cooler Master Storm Octane Gaming Combo, ένα σετ (όπως λέει και το όνομα) πληκτρολογίου και ποντικιού το οποίο προορίζεται για χρήστες που δε φοβούνται να βγουν από τη συμβατικότητα του απλού πληκτρολογίου και να τολμήσουν τόσο αισθητικά, όσο και οπτικά με κάτι που αποκλίνει από την νόρμα της αγοράς.

     

     

    gallery_33472_909_52684.jpg

     

    Χαρακτηριστικά

     


    Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του Cooler Master Storm Octane Gaming Combo, όπως είναι καταγεγραμμένα στον επίσημο δικτυακό τόπο της εταιρίας.

     

     

     

    gallery_33472_909_57.png


    Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης που λάβαμε από την Cooler Master είναι 49,90 €, ενώ η τιμή πώλησής του στην Ελληνική αγορά, ξεκινάει από τα 46,95 €

     


    Πρώτες σκέψεις

     

    Μετά από αρκετές παρουσιάσεις με τον "αφρό" της κατηγορίας, τα μηχανικά πληκτρολόγια, στο γραφείο μας βρίσκεται το Octane της Cooler Master λοιπόν. Δεν έχει σώμα αλουμινίου, δεν έχει επώνυμους μηχανικούς διακόπτες. Δεν έχει καθόλου μηχανικούς διακόπτες. Είναι ένα απλό πληκτρολόγιο μεμβράνης το οποίο έχει έναν αντισυμβατικό σχεδιασμό. Τι μπορεί να είναι αυτό το οποίο να πείσει κάποιον υποψήφιο αγοραστή ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του και πόσο μάλιστα μια υποομάδα που είναι δύσκολη στην επιλογή και στην ικανοποίηση;

     

    Τα χαρακτηριστικά που ζητάει ένας gamer, είναι η δυνατότητα πολλαπλής ταυτόχρονης ενεργοποίησης πλήκτρων του πληκτρολογίου, μιας και με τη πολυπλοκότητα κάποιων παιχνιδιών, η δακτυλική γιόγκα σε πολλά παιχνίδια είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Θέλει το πληκτρολόγιο να είναι στιβαρό και ενίοτε να αντέχει τα κατακέφαλα του ιδιοκτήτη του και να μπορεί να βγει αλώβητο από τυχόν rage quits που μπορεί να προκύψουν. Επίσης σημαντική είναι η σταθερότητά του στο χώρο εναπόθεσης του και η ποικιλία δευτερευόντων λειτουργιών που μπορεί να παρέχει, όπως πλήκτρα εκτέλεσης διαφόρων ενεργειών, η δυνατότητα αποθήκευσης προφίλ και να φέρει επιπλέον θύρες (usb, ήχου κτλ) οι οποίες αυξάνουν το βαθμό χρηστικότητας του. Αυτά λοιπόν θα είναι και τα κριτήριά μας με τα οποία θα παρουσιάσουμε και θα αξιολογήσουμε το MB7C, μέρος του σέτ Octane που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

     

    Όσον αφορά το "έτερο ήμισυ" του σετ, το MS35, τα κριτήρια με τα οποία θα το κρίνουμε και θα σας το παρουσιάσουμε, είναι το βάρος του και η κατανομή αυτού στο χέρι του χρήστη, η δυνατότητα παραμετροποίησης λειτουργιών, η στιβαρότητά του και φυσικά οι επιδόσεις του.

     

     

    gallery_33472_909_181319.gif

     

    Εξωτερικό

     


    Η συσκευασία του Cooler Master Storm Octane είναι η κλασσική συσκευασία της Cooler Master που ξέρουμε όλοι και μπορούμε να διακρίνουμε από μακρυά. Μαύρη με το σήμα της εταιρίας και το διακριτικό "CM Storm" το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για την gaming σειρά της εταιρίας, μιας και όσα προϊόντα φέρουν τη σήμανση Storm εντάσσονται σε αυτή τη σειρά.

     

     

    sml_gallery_33472_909_876949.jpgsml_gallery_33472_909_583392.jpg


    Στην εξωτερική συσκευασία θα βρείτε πληροφορίες σχετικές με το προϊόν, όπως την ονομασία του πληκτρολογίου (MB7C) και του συνοδευτικού ποντικιού (MS35), τις χρωματικές επιλογές που έχει ο χρήστης για χρήση σε ποντίκι και πληκτρολόγιο καθώς επίσης και την πλειονότητα των χαρακτηριστικών τα οποία αναφέραμε στην προηγούμενη σελίδα.

     

     

     

    sml_gallery_33472_909_262347.jpgsml_gallery_33472_909_525176.jpg

     

    sml_gallery_33472_909_1089498.jpgsml_gallery_33472_909_802208.jpg


    Στο εσωτερικό της συσκευασίας βλέπουμε ποντίκι και πληκτρολόγιο να προστατεύονται επαρκώς με φελιζόλ από εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την σωστή τους λειτουργία και κατάσταση.

     

     

     

    med_gallery_33472_909_948649.jpg


    Το πληκτρολόγιο

     


    Ας αρχίσουμε από το πληκτρολόγιο. Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά του συνόλου όπως προσφέρεται από την Cooler Master, βλέπουμε ότι to Cooler Master Storm Octane, η MB7C όπως επέλεξε να το ονομάσει η εταιρία είναι ένα πληκτρολόγιο το οποίο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενώ στην εξωτερική του επιφάνεια υπάρχουν διάφορα σχήματα, δίνοντάς του μια επιθετική όψη. Διαθέτει επτά διαφορετικούς τύπους φωτισμού, έτσι μπορεί να δώσει στο χρήστη την επιλογή εναλλαγής του οπίσθιου φωτισμού του πληκτρολογίου, επιλέγοντας κατά βούληση αυτόν που τον ικανοποιεί.

     

     

    sml_gallery_33472_909_1417112.jpgsml_gallery_33472_909_1325716.jpg


    Βλέπουμε την τεχνοτροπία που έχει ακολουθηθεί στην σχεδίαση του πληκτρολογίου και αναγνωρίζουμε κάποια χαρακτηριστικά που έχουμε δει στο Cooler Master Trigger Z, μόνο που στο MB7C φαίνεται ο σχεδιαστής να τα "έχει δώσει όλα" στο θέμα των εσοχών και των ανάγλυφων στην επιφάνεια. Προφανώς δεν καθαρίζει μόνος του το πληκτρολόγιό του και δεν τον ενδιαφέρουν οι πολλές εσοχές που έχει.

     

     

     

    sml_gallery_33472_909_65918.jpgsml_gallery_33472_909_801824.jpg


    Πίσω μέρος

     


    Στο πίσω μέρος τα πράγματα είναι πιο ήρεμα μιας και εδώ έχουμε το κλασσικό βαρετό πίσω μέρος πληκτρολογίου, που αφήνει την πλειοψηφία - αν όχι όλους μας - παγερά αδιάφορους, μιας και δεν επιτελεί σχεδόν καμία εργασία πάνω στις συνολικές επιδόσεις του πληκτρολογίου. Έτσι εκεί είναι ο χώρος που έχουν εξοριστεί τα λιγότερο ενδιαφέροντα κομμάτια του πληκτρολογίου, η ετικέτα με τα χαρακτηριστικά του, το μοντέλο και το σειριακό αριθμό καθώς και οι πολλές βίδες που χρειάζονται σε κάθε πληκτρολόγιο που σέβεται τον εαυτό του για να ανοίξει.

     

     

     

    med_gallery_33472_909_1818421.jpg


    Στο μόνο πράγμα που ίσως αξίζει να σταθούμε είναι στα ελαστικά παρεμβύσματα που έχει το πληκτρολόγιο στο πίσω μέρος του τα οποία βοηθούν στο να παραμένει σταθερό και να μην επηρεάζεται από εξωτερικές δυνάμεις κατά τη χρήση του. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν οι ορθοστάτες του πληκτρολογίου, μιας και αυτοί δεν ήταν ικανοί να ανυψώσουν αρκετά το πληκτρολόγιο (σα να πας να σηκώσεις σούζα με βέσπα, θέλει γκάζι αλλά δε δίνει το μηχάνημα), πράγμα που ίσως δεν βολέψει κάποιους που έχουν συνηθίσει μεγαλύτερες κλίσεις από άλλα πληκτρολόγια.

     

     

     

    med_gallery_33472_909_1254008.jpg

     

    Περιφερειακές Λειτουργίες

     


    Ένα από τα δυνατά σημεία του MΒ7C του Cooler Master Storm Octane, είναι τα επιπλέον πλήκτρα ελέγχου αναπαραγωγής πολυμέσων και έντασης φωνής. Αυτά είναι πέρα από τα 101 πλήκτρα τα οποία διαθέτει και βρίσκονται στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου και πάνω από τα F πλήκτρα. Βέβαια εκτός από αυτά τα πλήκτρα αποκλειστικής χρήσης υπάρχουν και κάποια τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με τον συνδυασμό του πλήκτρου Fn. Προσοχή, επειδή υπάρχουν δύο Fn στο πληκτρολόγιο, αυτό το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τα πλήκτρα διπλής ενέργειας είναι αυτό που βρίσκεται αριστερά από το πληκτρολόγιο και όχι το δεξί, μιας και αυτό μαζί με τη χρήση του Fn απενεργοποιεί την εμφάνιση του μενού έναρξης (ο θεός να το κάνει, στα windows 😎 των windows.

     

     

    med_gallery_33472_909_49902.png


    Εκτός από αυτά τα εξ'αρχής προγραμματιζόμενα πλήκτρα, δυστυχώς δεν δίνεται καμία άλλη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των πλήκτρων, είτε με τη μορφή ανάθεσης κάποιας προκαθορισμένης εντολής είτε εγγραφής της με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό συμβαίνει, γιατί το Cooler Master Storm Octane, δε διαθέτει κάποιο λογισμικό διαχείρισης ούτε ενσωματωμένη μνήμη η οποία θα του επέτρεπε να αποθηκεύσει οποιαδήποτε πληροφορία πέρα από αυτή που έχει προγραμματιστεί από το εργοστάσιο. Ακόμα και στους φωτισμούς που διαθέτει, δεν είναι δυνατή η επιλογή των χρωμάτων που θα προβάλει, παρά μόνο μπορούμε να επιλέξουμε μια από τις 8 διαθέσιμες λειτουργίες (επτά θέσεις διαφορετικών χρωματισμών και μία χωρίς κανένα οπίσθιο φωτισμό).

     


    Αποδομώντας το MB7C

     

    Κάτω από το καπό βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεμβράνη η οποία προστατεύει το μηχανισμό που βρίσκεται από πίσω, ενώ υποστηρικτική λειτουργία σε μεγάλα πλήκτρα όπως είναι το πλήκτρο διαστήματος (space bar) παρέχουν ελατήρια. Βέβαια, παρότι γνωρίζουμε ότι τα πληκτρολόγια της σειράς εμφανίζουν το πρόβλημα του ghosting, δηλαδή όταν πατιούνται μαζί κάποια πλήκτρα κάποια δεν καταχωρούνται, σαν να είναι φαντάσματα. Εδώ λοιπόν, έχουμε το μεγαλύτερο ατού του συγκεκριμένου πληκτρολογίου, μιας και η Cooler Master μας ενημερώνει ότι το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο μπορεί να καταχωρήσει μέχρι και 19 ταυτόχρονες καταχωρήσεις πλήκτρων, αριθμός που θα ικανοποιήσει την πλειοψηφία των gamers και δε θα τους αφήσει σε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν το καταφέρνει όμως, θα το δούμε στην σελίδα των δοκιμών.

     

     

    sml_gallery_33472_909_986903.jpgsml_gallery_33472_909_692766.jpg

     

    med_gallery_33472_909_1057352.jpg

     

    Το ποντίκι MS35

     


    Το ποντίκι που συνοδεύει και συμπληρώνει το Combo της σειράς, το MS35, είναι ένα απλό, μάλλον ευμεγέθες ποντίκι, το οποίο στερείται ωφέλιμης μάζας και σε συνδυασμό με το πλαστικό ως κύριο υλικό κατασκευής έχουμε ως αποτέλεσμα να μας αφήνει την αίσθηση του ψεύτικου κατά το χειρισμό και μερικές φορές η θέση του πάνω στο mouse pad, να αλλάζει από την έλξη του καλωδίου σύνδεσης με τον υπολογιστή!

     

     

    sml_gallery_33472_909_35596.jpgsml_gallery_33472_909_841740.jpg


    Ο σχεδιασμός του ποντικιού ακολουθεί την τεχνοτροπία του MB7C με ανισόπεδες επιφάνειες και εγκοπές, οι οποίες υπάρχουν εκεί για καθαρά αισθητικούς λόγους χωρίς καμία χρηστικότητα. Η απουσία λογισμικού υποστήριξης επιβάλει τον ορισμό συγκεκριμένης λειτουργίας σε κάθε διακόπτη που υπάρχει στο ποντίκι, ενώ το μήκος του καλωδίου του ποντικιού είναι οριακά ανεκτό με κίνδυνο χαρακτηριστεί ανεπαρκές. Επίσης παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχαν θέσεις πιασίματος του ποντικιού όπως έχουμε καλομάθει από άλλες υλοποιήσεις, με αποτέλεσμα, μετά από εντατικό gaming να παρατηρείται μια ασάφεια στο καλό πιάσιμο του ποντικιού.

     

     

     

    sml_gallery_33472_909_967953.jpgsml_gallery_33472_909_959185.jpg


    Στα τα θετικά του ποντικιού, είναι η χρήση του - σχετικά παλιού - οπτικού αισθητήρα Avago 3050, ο οποίος εγγυάται ακρίβεια στις κινήσεις και καλές επιδόσεις, ενώ το σχήμα του, ευνοεί τους χρήστες που χρησιμοποιούν το ποντίκι με πιάσιμο claw (claw grip) και λίγο - ανάλογα με το μέγεθος της παλάμης - με tip grip.

     

     

     

    sml_gallery_33472_909_371499.jpgsml_gallery_33472_909_144723.jpg

     

    Δοκιμή MB7C

     


    Για την μέτρηση των χαρακτηριστικών χρησιμοποιήσαμε το Elite Board Switch Hitter. Αρχικά δοκιμάσαμε την λειτουργία 19KRO την οποία είδαμε στα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου ότι υποστηρίζεται και τα αποτελέσματα όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω τα αναμενόμενα, μιας και καταφέραμε να καταγράψουμε 19 ταυτόχρονες ενεργοποιήσεις των πλήκτρων.

     

     

    gallery_33472_909_46392.png


    Στη συνέχεια προβήκαμε σε ελέγχους για να διαπιστώσουμε αν το πληκτρολόγιο πάσχει από ghosting, από την μη εγγραφή κάποιου πατήματος πλήκτρου όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός πλήκτρων. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία οι δύο πιο κρίσιμοι συνδυασμοί πλήκτρων που σχετίζονται με το gaming, η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των πλήκτρων ASX και WED. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και άλλους από αυτούς τους συνδυασμούς. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πλοηγηθείτε και να ενημερωθείτε εδώ: Microsoft Applied Sciences Group | Keyboard Ghosting Explained!

     

     

     

    http://www.microsoft.com/appliedsciences/images/MultiKeyDisplay/Figure6.png

     

    Συνδυασμοί που προκαλούν ghosting


    Στον παραπάνω συνδυασμό πλήκτρων, είτε τριών είτε τεσσάρων, το πληκτρολόγιο ανταποκρίθηκε χωρίς απώλειες. Επίσης δοκιμάστηκε και το τεστ με το οποίο κρατώντας πατημένα τα δύο πλήκτρα shift, δοκιμάσαμε να γράψουμε, με μια απώλεια όπως μπορείτε να δείτε, το κείμενο "THE QUICK FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG".

     


    Δοκιμή MS35

     

    Ας περάσουμε να δούμε πως αποδίδει ο αισθητήρας Avago 3050 που φέρει το MS35. Για την αποτύπωση των επιδόσεων του, χρησιμοποιήσαμε τα εξής προγράμματα:

     

    Enotus Mouse Test, με το οποίο ελέγχουμε διάφορες παραμέτρους όπως ανάλυση (Resolution), ταχύτητα (Speed), ακρίβεια (Precision), και ομαλότητα (Smoothness)
    Mouse Tester, με το οποίο μπορούμε να δούμε την καταγραφή δεδομένων σε σχέση με την κίνηση του ποντικιού (από πρόγραμμα χρήστη του overclock.net)

     

    Mouse Tester Τέσσερα γραφήματα σύμφωνα με τις τέσσερις επιλογές λειτουργίας (500, 1000, 2000, 3500 dpi)

     

     

    sml_gallery_33472_909_61191.pngsml_gallery_33472_909_45657.png

     

    sml_gallery_33472_909_69158.pngsml_gallery_33472_909_38326.png


    Enotus Mouse Test Τέσσερα τεστ σύμφωνα με τις τέσσερις επιλογές λειτουργίας (500, 1000, 2000, 3500 dpi)

     

     

     

     

    sml_gallery_33472_909_32366.pngsml_gallery_33472_909_36228.png

     

    sml_gallery_33472_909_32614.pngsml_gallery_33472_909_14397.png


    Όσον αφορά το Lift of Distance, την απόσταση δηλαδή που πρέπει να σηκώσουμε το ποντίκι μας έτσι ώστε αυτό να σταματήσει να καταγράφει δεδομένα, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά μιας και χρειάστηκε να φτάσουμε σε ύψος 4 cd (ή πάχους 4.4mm) για να πάψει το ποντίκι να καταγράφει κινήσεις.

     


    Στα παιχνίδια οι επιδόσεις του MS35 ήταν ικανοποιητικές, αν και σε σχέση με το Cougar 700M που χρησιμοποιόταν μέχρι την παρουσίαση αυτή, η αίσθηση του ποντικού στο χέρι μας ήταν υποδεέστερη, το ποντίκι έδειχνε αβαρές στο χέρι μας, ενώ σε έντονα φορτισμένες στιγμές εν ώρα παιχνιδιού, το μήκος του καλωδίου αρκετές φορές "μας τράβηξε το αυτί" και μας "επανέφερε στη τάξη" πράγμα που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο.

     

    Εν Κατακλείδι

     

    Στον πάγκο του εργαστηρίου σήμερα είχαμε ένα gaming combo από την Cooler Master, το Octane, που όπως διαβάσατε και παραπάνω, απότελείται από το πληκτρολόγιο MS7C και το ποντίκι ΜΒ35. Δυστυχώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πληκτρολόγιο που είχαμε είναι μόνο στο όνομα gaming μιας και είχε πολλές αδυναμίες και ελλείψεις τις οποίες μπορεί να μπορεί να παραβλεφθούν από κάποιον κατά περίσταση gamer, αλλά σίγουρα θα ήταν λόγος απόρριψης για κάποιον που ασχολείται πιο σοβαρά με το άθλημα.

     

    Ο αντίλογος στα παραπάνω απότελεί η τιμή, μιας και στην "κατηγορία φτερού" των 50 € που κοστίζει η απόκτηση του - αν και σε μερικά καταστήματα το είδαμε και πιο κάτω, οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές. Αν δε, δεν είχε μπεί η ετικέτα gaming η οποία ως εκ των πραγμάτων μας αναγκάζει να είμαστε πιο αυστηροί και πιο συγκεκριμένοι στις απαιτήσεις μας, το combo αυτό θα τα είχε πάει καλύτερα βαθμολογικά από ότι θα δείτε παρακάτω.

     

    Συνοψίζοντας λοιπόν, αναφορικά με το Cooler Master Octane Gaming Combo έχουμε τα εξής:

     

    gallery_33472_825_8446.jpg
    Ο καλός
    - Οπίσθιος φωτισμός πληκτρολογίου και ποντικιού
    - Τιμή αγοράς
    - Οπτικός αισθητήρας Avago 3050
    - Καλές επιδόσεις ποντικιού στις δοκιμές
    - L.o.D. 4,4 mm

     

    gallery_33472_825_10385.jpg
    Ο Κακός
    - Ελαφρύ ποντίκι
    - Μη στιβαρό πληκτρολόγιο
    - Όχι ικανοποιητική ανύψωση πληκτρολογίου
    - Σχετικά κοντό καλώδιο σύνδεσης ποντικιού.
    - Εμφάνιση ghosting κατά τις δοκιμές σε συγκεκριμένους συνδιασμούς πλήκτρων

     

    gallery_33472_825_6003.jpg
    Ο Αδιάφορος
    - Τα χρώματα του οπίσθιου φωτισμού.
    - Έλλειψη λογισμικού διαχείρισης

     

    Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η βαθμολογία του Cooler Master Storm Octane Gaming Combo είναι:

     

     

     
    00
    Loading.

     

     

     

    cooler-master-review.png?m=1411634742

     

     


    Ευχαριστούμε την Cooler Master Hellas για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Αντώνης Καργαδούρης
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:7.50
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:7.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:7.50
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 16

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.