Jump to content




  • Εισαγωγή

     

    Την ποιότητα και τις δυνατότητες των Barebones της Shuttle την έχετε γνωρίσει μέσα από τις παρουσιάσεις του TheLab.gr εδώ και καιρό. Σήμερα όμως το μενού έχει κάτι ιδιαίτερο, καθώς θα σας παρουσιάσουμε το κορυφαίο της σειράς XPC Cube, το Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Για όσους δε γνωρίζουν, Barebone ονομάζουμε έναν υπολογιστή που περιέχει τα βασικά στοιχεία και εξαρτήματα ενώ αφήνει το χρήστη να συμπληρώσει τα υπόλοιπα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σειρά XPC Cube της Shuttle περιλαμβάνει το κουτί, τροφοδοτικό, μητρική και ψύκτρα του επεξεργαστή. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει τον επεξεργαστή, τη μνήμη και τη μονάδα αποθήκευσης, για να έχει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα.

     

    Όπως μαρτυράει το όνομά του, η μητρική του Shuttle XPC Cube SZ170R8 βασίζεται στο chipset Z170 της Intel, υποστηρίζοντας έτσι το socket 1151 και επεξεργαστές της γενιάς Skylake και κάνοντας δυνατό τον υπερχρονισμό της σειράς K των εν λόγω επεξεργαστών.

     

     

    Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι είναι και τι μας παρέχει το Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Το  Shuttle XPC Cube SZ170R8 έρχεται προστατευμένο σε ένα λευκό κουτί που διαθέτει ένα βολικό χερούλι στην κορυφή του και αρκετή προστασία στο εσωτερικό του για να εξασφαλίσει ότι το προϊόν θα φτάσει στα χέρια σας σώο. Το προϊόν συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα. Έτσι διαθέτει βίδες για τη στήριξη των συσκευών, καλώδια για τη σύνδεση των drives με τη μητρική, θερμοαγώγιμη πάστα για τον επεξεργαστή, καλώδιο παροχής ρεύματος, το Quick Guide που εξηγεί πώς γίνεται η εγκατάσταση των εξαρτημάτων στο Shuttle XPC Cube SZ170R8 και το CD με τους drivers της μητρικής.

     

    IMG_3294.JPGIMG_3297.JPG

    IMG_3296.JPG

     

     

     

    Κουτί και Τροφοδοτικό

     

    Οι διαστάσεις του Shuttle XPC Cube SZ170R8 είναι 21,6cm (π) χ 19,8cm (υ) χ 33,2cm (β) και το κουτί του αποτελείται εξ' ολοκλήρου από αλουμίνιο, εκτός από την πρόσοψη που είναι πλαστικό με επικάλυψη αλουμινίου στο εμπρός μέρος της. Η ποιότητα των υλικών είναι εξαιρετική. Επάνω δεξιά βρίσκουμε το πλήκτρο εκκίνησης του συστήματος καθώς και ενδεικτικά LEDs λειτουργίας του συστήματος και των drives. Μια πίεση στις 3 τελείες που βλέπετε κάτω δεξιά αποκαλύπτει ένα κρυφό διαμέρισμα της πρόσοψης όπου βρίσκουμε συνδέσεις για μικρόφωνο και ακουστικά καθώς και 2 θύρες USB 3.0.

     

    IMG_3305.JPGIMG_3309.JPG

     

    Τα πλαϊνά είναι διάτρητα για να εξασφαλίζουν την είσοδο φρέσκου αέρα ενώ το αριστερό πλαϊνό (όπως κοιτάμε το κουτί από εμπρός) είναι διάτρητο σε μεγαλύτερο ύψος καθώς από αυτό θα τροφοδοτηθεί μια κάρτα γραφικών με φρέσκο αέρα. Και τα 2 διάτρητα πλαϊνά διαθέτουν εσωτερικό, μη αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης.

     

    IMG_3316.JPGIMG_3311.JPG

     

    IMG_3144.JPG

     

    Ξεκινάμε το πίσω μέρος από πάνω αριστερά όπου ουσιαστικά βλέπουμε το πίσω μέρος του τροφοδοτικού του  Shuttle XPC Cube SZ170R8. Ο ανεμιστήρας του είναι αρκετά ήσυχος σε χαμηλά φορτία, αν και είναι μόλις 40mm. Όταν φυσικά ανεβαίνουν οι απαιτήσεις τροφοδοσίας, ανεβαίνουν και οι στροφές.

     

    Δεξιά από τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού διακρίνουμε μία καλυμμένη στρογγυλή οπή και δεξιότερα αυτής στο ίδιο ύψος άλλες δύο, με την τελευταία να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κουτιού. Αυτές είναι οπές που μπορεί να ανοιχτούν με απλή πίεση στο κάλυμμα που έχουν για να τοποθετηθούν κεραίες για το προαιρετικό WLAN module που υποστηρίζει το Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

    Κάτω από το τροφοδοτικό ακριβώς, διακρίνουμε μία ακόμη καλυμμένη οπή, αυτή τη φορά για σειριακό βύσμα. Η μητρική του Shuttle XPC Cube SZ170R8 διαθέτει το σχετικό header, έτσι αν χρειαστείτε σειριακή θύρα, ένα απλό καλώδιο αρκεί για να την έχετε στο πίσω μέρος του κουτιού.

     

    Στο κέωτρο της πίσω πλευράς διακρίνουμε ένα διάτρητο τμήμα και από μέσα την ψύκτρα του επεξεργαστή. Ο σχεδιασμός της Shuttle έχει έξυπνα τοποθετήσει την ψύκτρα του επεξεργαστή στο σημείο εξαγωγής αέρα από το κουτί, εξασφαλίζοντάς ότι ο θερμός αέρας από την ψύξη του επεξεργαστή θα φεύγει απ' ευθείας έξω.

     

    Δεξιά από το διάτρητο τμήμα βλέπουμε δύο καλύμματα για κάρτες PCI Express, που σημαίνει ότι το  Shuttle XPC Cube SZ170R8 μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, αφού έχει και το κατάλληλο μήκος. 

     

    3 χειρόβιδες περιμετρικά του κουτιού, χωρίς προστατευτικές λαστιχένιες ροδέλες που θα προστάτευαν το φινίρισμα, συγκρατούν το κάλυμμα του κουτιού και με την αφαίρεσή τους αποκτούμε πρόσβαση στο εσωτερικό. 4 ακόμη χειρόβιδες περιμετρικά του διάτρητου τμήματος συγκρατούν το shroud και τον ανεμιστήρα του συστήματος ψύξης του επεξεργαστή.

     

    Τέλος, κάτω αριστερά, έχουμε το I/O Panel της μητρικής που περιλαμβάνει 2 Display Ports, 1 HDMI, 6 θύρες USB 3.0, 1 θύρα External Sata, 1 Gigabit Ethernet Port και τις εισόδους εξόδους της κάρτας ήχου. Τέλος, κάτι που δε συναντάμε συχνά, ένα πλήκτρο για να κάνουμε Reset στο BIOS, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε το κουτί.

     

    IMG_3313.JPG

     

    Αφαιρέσαμε λοιπόν τις 3 περιμετρικές χειρόβιδες και αφαιρέσαμε το καπάκι. Το δεξί μέρος του κουτιού καταλαμβάνεται σε μεγάλο μέρος από το τροφοδοτικό που σε σχήμα θυμίζει αυτά που συναντάμε σε servers. Πρόκειται για ένα τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus Silver, ισχύος 500W, Active PFC και 3 12V rails 2 tvn 16A και 1 των 17Α. Διαθέτει, εκτός από το 24pin και 4pin της μητρικής, 2 καλώδια με 2 SATA Power το καθένα, 1 καλώδιο με 2 molex και ένα καλώδιο με 2 βύσματα για την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών, το ένα 6 pin και το άλλο 8 ή 6 pin.

     

    Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή που με 4 heatpipes μεταφέρει τη θερμότητα από τον επεξεργαστή στο πίσω μέρος ώστε αυτή να βγει άμεσα έξω από το κουτί. Βλέπουμε επίσης το cage των σκληρών δίσκων.

     

    IMG_3321.JPGIMG_3320.JPG

     

    Το Cage των σκληρών δίσκων είναι αφαιρούμενο και ψύχεται από έναν ανεμιστήρα στην πρόσοψη του κουτιού, ο οποίος όμως καλύπτει καλά μόνο τις 3 κατώτερες από τις 4 συνολικά θέσεις σκληρών δίσκων. Η αφαίρεσή του απαιτεί κατσαβίδι καθώς στηρίζεται στο κουτί με 4 βίδες και κάνει πολύ ευκολότερη την τοποθέτηση των drives.

     

    IMG_3120.JPGIMG_3124.JPG

     

    Όπως είναι εμφανές, το cage υποστηρίζει μόνο drives 3,5" και για την τοποθέτηση drives 2,5" απαιτείται αντάπτορας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε αντάπτορα, αλλά η Shuttle προτείνει τον δικό της, ο οποίος κοστίζει 10 ευρώ και με τον οποίον μπορείτε να τοποθετήσετε 2 drives των 2,5" σε μία από τις 4 υποδοχές του cage.

     

    IMG_3292.JPGIMG_3293.JPG

     

    Ο ανεμιστήρας στην πρόσοψη που ψύχει τους δίσκους είναι 80mm PWM και λεπτού πάχους (CoolFlow DF0801512LFL4A), ενώ μεταξύ αυτού και του εσωτερικού του κουτιού συναντάμε το ίδιο φίλτρο σκόνης που είδαμε στα 2 πλαϊνά. Ο ανεμιστήρας αυτός τροφοδοτείται με αέρα από μια έξυπνα τοποθετημένη γρίλια στην πρόσοψη.

     

    IMG-3118.JPGIMG_3130.JPG

    IMG_3131.JPGIMG_3132.JPG

     

     

     

    Ψύξη Επεξεργαστή

     

    Το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή αποτελείται από 2 τμήματα. Το Shroud που φέρει και τον ανεμιστήρα και στηρίζεται στο ίδιο το κουτί με 4 χειρόβιδες που συναντήσαμε στο πίσω μέρος του και την ψύκτρα που κουμπώνει στη μητρική με τον κλασικό μηχανισμό των original ψυκτρών της Intel. 4 heatpipes ενώνουν τη βάση της ψύκτρας με τα fins και μεταφέρουν τη θερμότητα από τον επεξεργαστή στην έξοδο αέρα του κουτιού. Έτσι ο ανεμιστήρας της ψύκτρας παίζει και το ρόλο του ανεμιστήρα εξόδου αέρα από το κουτί και ο θερμός αέρας από την ψύξη του επεξεργαστή εκλύεται απ' ευθείας στο περιβάλλον. Η απόδοση του συστήματος ψύξης υποστηρίζει επεξεργαστές με κατανάλωση ενέργειας έως και 95W.

     

    IMG_3125.JPGIMG_3137.JPG

     

    Ο ανεμιστήρας είναι κατασκευής της AVC, μοντέλο DS09225R12HP207, PWM με υδραυλικό ρουλεμάν, διαστάσεων 92mm ενώ το πάχος του είναι το συνηθισμένο, δηλαδή 25mm. Η απόδοσή του είναι ικανοποιητική αλλά παράγει αυτόν τον γνωστό ενοχλητικό θόρυβο σαν ροκάνα που είχαμε συναντήσει παλιότερα σε κάποια blower καρτών της AMD. Προσωπικά θα τον αντικαθιστούσα αμέσως με κάτι που δε θα έκανε αυτόν τον θόρυβο. Το ίδιο φαινόμενο είχα παρατηρήσει και στο SH170R6 της  Shuttle και αναρωτιέμαι γιατί η εταιρία επιμένει να εξοπλίζει τα προϊόντα της με αυτούς τους ανεμιστήρες. Οι στροφές του υπό φορτίο ξεπέρασαν ελαφρά τις 2000 στροφές ανά λεπτό. Το Shroud διαθέτει λαστιχάκια απομόνωσης (των πολλών) κραδασμών του ανεμιστήρα.

     

    IMG_3129.JPG

     

    Η ψύκτρα είναι έξυπνα και ποιοτικά κατασκευασμένη, αλλά θα μπορούσε να ήταν πιο ισχυρή για να μπορέσει να καλύψει καλύτερα έναν υπερχρονισμένο επεξεργαστή. Τα Heatpipes είναι κολλημένα στη λεπτή χάλκινη βάση της, η οποία δεν είναι γυαλισμένη. Ο μηχανισμός στήριξής της είναι, όπως ήδη είπαμε, ο κλασσικός μηχανισμός στήριξης των original ψυκτρών της Intel.

     

    IMG_3140.JPG

    IMG_3141.JPGIMG_3139.JPG

     

     

    Προδιαγραφές και Μητρική

     

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του  Shuttle XPC Cube SZ170R8 φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Όπως θα δείτε το  Shuttle XPC Cube SZ170R8 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγαλύτερες σε διαστάσεις υλοποιήσεις και μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε ένα εξαιρετικό Gaming PC.

     

    Features.png

     

    Για όποιον θέλει να δει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του  Shuttle XPC Cube SZ170R8, παρατίθεται ο παρακάτω αναλυτικός πίνακας χαρακτηριστικών:

     

    Specifications1.pngSpecifications2.pngSpecifications3.png

     

    EDIT 26/02/2017:

    Το Shuttle SZ170R8 με το νέο Beta BIOS SZ170000.202, υποστηρίζει πλέον και επεξεργαστές Kaby Lake!

     

    Για την αναβάθμιση του BIOS θα χρειαστείτε έναν επεξεργαστή Skylake, πράγμα λογικό αφού πριν από την αναβάθμιση οι επεξεργαστές Kaby Lake δεν υποστηρίζονται. Επίσης καλό είναι να σημειώσετε ότι η αναβάθμιση δεν μπορεί να γίνει από το αρχικό BIOS SZ170000.114 κατ' ευθείαν στο Beta BIOS SZ170000.202, αλλά πρέπει πρώτα να περάσετε την ενδιάμεση έκδοση, SZ170000.116, κάτι που δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Shuttle και μπορεί να παιδέψει κάποιους. Όλα τα παραπάνω BIOS μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

     

    Τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αφορούν ουσιαστικά τη μητρική του  Shuttle XPC Cube SZ170R8 την οποία βλέπετε παρακάτω:

     

    Motherboard.png

     

     

    Η μητρική του Shuttle XPC Cube SZ170R8 βασίζεται στο Chipset Ζ170 της Intel και διαθέτει LGA 1151 CPU Socket. Χρησιμοποιεί πυκνωτές στερεής φάσης (Solid State) για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Διαθέτει 4 DIMM Sockets που υποστηρίζουν μνήμη DDR4 στα 1,2V, υποστηρίζοντας συνολικά μέχρι και 64GB μνήμης RAM. Έχει μία θύρα PCI Express 16x για την κάρτα γραφικών και μία ακόμη, 4χ (τα συνολικά PCI-e Lanes του Z170 είναι 16). Για τα μέσα αποθήκευσης υπάρχουν 4 θύρες SATA 3.0 (6Gb/s) και ένα M.2 2280 ΒΜ slot που υποστηρίζει το πρωτόκολλο NVME. Τέλος, ένα Half-Size Mini-PCIe slot μπορεί να φιλοξενήσει ένα WLAN controller που μπορεί να συνδεθεί με τις κεραίες που μπορούν να τοποθετηθούν στις υποδοχές του πίσω μέρους του κουτιού που συζητήσαμε νωρίτερα.

     

    Συνολικά, μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη και ισχυρή μητρική που δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο από πλευράς δυνατοτήτων, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο μικρό σύνολο.

     

    Αν τώρα κάποιος θελήσει στο μέλλον να αλλάξει μητρική, το κουτί του Shuttle XPC Cube SZ170R8 μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε Mini-ITX μητρική, αλλά τότε χάνεται το πλεονέκτημα της ειδικής ψύκτρας του επεξεργαστή που βγάζει τον ζεστό αέρα απ' ευθείας έξω από το κουτί καθώς επίσης και θεωρώ απίθανο οποιαδήποτε Mini-ITX μητρική να διαθέτει τόσες δυνατότητες όσο αυτή του Shuttle XPC Cube SZ170R8. Είναι όμως μια δυνατότητα που δεν κοστίζει κάτι και καλό είναι που υπάρχει.

     

     

    Υπερχρονισμός και Επιδόσεις

     

    Για να δούμε τις επιδόσεις και τις ικανότητες υπερχρονισμού του  Shuttle XPC Cube SZ170R8, επιλέξαμε τον Intel Core i5-6600K. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή με TDP 91W, κοντά δηλαδή στα μέγιστα 95W που θεωρητικά αντέχει η ψύξη που παρέχει το  Shuttle XPC Cube SZ170R8. Βέβαια με τον υπερχρονισμό θα τα περάσουμε σίγουρα κι αυτά.

     

    Το BIOS της μητρικής του  Shuttle XPC Cube SZ170R8 είναι εντελώς βασικό και δεν έχει κάποιο νόημα να σας το παρουσιάσουμε. Θα περιοριστούμε λοιπόν στη σελίδα που αφορά τον υπερχρονισμό και θα σας δείξουμε μάλιστα τον υπερχρονισμό που πετύχαμε και με ποιες ρυθμίσεις.

     

    Αρχικά ο Intel Core i5-6600K λειτουργεί στα 3600MHz με Turbo Speed τα 3900MHz. Εμείς με το Shuttle XPC Cube SZ170R8 και με όριο να μην ξεπερνάει τους 80 βαθμούς κελσίου ο κανένας πυρήνας του επεξεργαστή κατά την εκτέλεση του Intel Burn Test για μισή ώρα, πετύχαμε σταθερό υπερχρονισμό στα 4700ΜHz. Όχι και πολύ άσχημα για ένα τόσο μικρό κουτί με τόσο μικρή ψύκτρα.

     

    Normal.jpgOC.jpg

     

    Με τις ρυθμίσεις που βλέπετε λοιπόν, πετύχαμε τον υπερχρονισμό στα 4700ΜHz. Η διαδικασία ήταν εύκολη, με τη μητρική του Shuttle XPC Cube SZ170R8 να είναι υπάκουη και όταν το παρακάναμε απλά να επανεκκινεί μόνη της με βασικές ρυθμίσεις. Ούτε καν χρειάστηκε να πατήσουμε ποτέ το πλήκτρο Reset για το BIOS, το οποίο βρίσκεται όπως είπαμε πολύ βολικά στο I/O Panel της μητρικής.

     

    Ορίστε λοιπόν οι διαφορές σε συχνότητα και τάση επεξεργαστή πριν και μετά τον υπερχρονισμό, σε πλήρες φορτίο, αριστερά, χωρίς υπερχρονισμό και σε κατάσταση Turbo, δεξιά με μόνιμο υπερχρονισμό στα 4700MHz :

     

    normal.pngoc.png

     

    Για να δείτε τη διαφορά στις επιδόσεις που προσφέρει ο εν λόγω υπερχρονισμός, τρέξαμε και μερικά δημοφιλή benchmarks.

     

    01AIDA.png

     

    02Sandra.png

     

    03Other.png

     

    04Cinebench.png

     

    05PCMark.png

     

    Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπερχρονισμός αλλού παίζει μεγάλο ρόλο, αλλού μικρό και αλλού κανέναν. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ευχάριστη δυνατότητα που το Shuttle XPC Cube SZ170R8 προσφέρει. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε κανένα σημείο των δοκιμών και των μετρήσεών μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα και όλα λειτούργησαν υποδειγματικά, παρά τις κακουχίες στις οποίες υποβάλαμε το δείγμα μας.

     

     

    Κατανάλωση

     

    Η κατανάλωση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αρκετούς που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το Shuttle XPC Cube SZ170R8 σαν Multimedia PC και "κατεβαστήρι". Είναι βέβαια συνάρτηση και του πολύ καλού Power Management του επεξεργαστή που χρησιμοποιήθηκε.

     

    Πάντως κατά τη μέτρηση δε χρησιμοποιήσαμε κάρτα γραφικών για να δείξουμε την επίπτωση κυρίως της μητρικής και του τροφοδοτικού. Χρησιμοποιήθηκαν λοιπόν μόνο τα 8GB μνήμης, ένας SSD και φυσικά ο επεξεργαστής.

     

    06Power.png

     

    Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν και μετά τον υπερχρονισμό η κατανάλωση σε κατάσταση ηρεμίας ήταν η ίδια και μάλιστα πολύ χαμηλή. Αλλά και σε πλήρες φορτίο οι διαφορές ήταν μικρές.

     

    Εξαιρετικό σε κατανάλωση λοιπόν το Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

     

    Ήχος

     

    Όπως σε κάθε σύστημα με ενσωματωμένη κάρτα ήχου, έτσι κι εδώ τρέξαμε το RightMark Audio Analyzer. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γενική απόδοση της κάρτας ήχου του  Shuttle XPC Cube SZ170R8, χωρίς να διεκδικεί δάφνες, είναι πολύ καλή.

     

    Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες:

     

    Audio1.pngAudio2.pngAudio3.pngAudio4.png

     

     

    Απολογισμός

     

    Οι επιδόσεις ενός Barebone εξαρτώνται από τις επιμέρους επιδόσεις των τμημάτων που το αποτελούν. Δηλαδή του κουτιού, της μητρικής, της ψύκτρας και του τροφοδοτικού. Για να δούμε πώς τα πάει σε αυτούς τους τομείς το Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

    Όσον αφορά το κουτί λοιπόν, είναι έξυπνα σχεδιασμένο, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και σωστή εκμετάλλευση του χώρου. Η ροή του αέρα που δημιουργούν οι 2 ανεμιστήρες είναι ικανοποιητική και η δυνατότητα τοποθέτησης τεσσάρων σκληρών δίσκων 3,5" συν ενός M.2 SSD άκρως εντυπωσιακή για αυτό το μέγεθος. Έχει επίσης την δυνατότητα εγκατάστασης οποιασδήποτε κάρτας γραφικών μπορεί να υποστηρίξει το τροφοδοτικό του, και αυτές είναι η μεγάλη πλειοψηφία καθώς το τροφοδοτικό είναι ποιοτικό και ισχύος 500W.

     

    Που μας φέρνει στο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό του Shuttle XPC Cube SZ170R8 είναι ένα ισχυρό για το μέγεθός του, ποιοτικό τροφοδοτικό με ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας υπολογιστής που χωράει σε κουτί τέτοιου μεγέθους. Έχει πιστοποίηση 80+ Silver και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό σε χαμηλά φορτία, καθώς και εντελώς αθόρυβο σε αυτά. Ο θόρυβος ανεβαίνει όταν ανεβαίνουν και τα φορτία, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό καθώς εξοπλίζεται με ανεμιστήρα 40mm. 

     

    Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι πολύ έξυπνα σχεδιασμένη ώστε με τα 4 heatpipes να μεταφέρει τη θερμότητα του επεξεργαστή στο πίσω μέρος του κουτιού από όπου αποβάλλεται στο περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνει τη θερμοκρασία του αέρα που βρίσκεται μέσα στο κουτί. Πέρα από αυτό, οι επιδόσεις της είναι μέτριες και ο ανεμιστήρας που χρησιμοποιήθηκε ποιοτικός αλλά θορυβώδης, με αυτόν τον κλασσικό ήχο σαν ροκάνα που θυμίζει κάποια παλιά blowers σε κάρτες γραφικών της AMD. Ο θόρυβος αυτός ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικός, ειδικά υπό φορτίο όπου ο ανεμιστήρας ξεπέρασε ελαφρώς τις 2000 στροφές ανά λεπτό.

     

    Και τέλος η μητρική, από την οποία δεν είχα κανένα παράπονο. Πλήρως εξοπλισμένη, λειτουργική και γενναιόδωρη, έκανε τον υπερχρονισμό του Intel Core i5-6600K παιχνίδι, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που δίνει το BIOS.

     

    SZ170R8-82view_L-01.jpg

     

    Η επίσημη τιμή του Shuttle XPC Cube SZ170R8 για την Ελληνική αγορά είναι 396 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ενώ μπορέσαμε να το εντοπίσουμε σε κατάστημα στην τιμή των 362,14 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η τιμή είναι θα λέγαμε λογική για ένα Premium προϊόν που δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο σε κανένα σχεδόν πεδίο, εκτός ίσως από το θόρυβο του ανεμιστήρα της ψύκτρας.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Shuttle XPC Cube SZ170R8:

     

    tu.png

    Πλεονεκτήματα

    + Αλουμινένιο κουτί με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής

    + Μικρό μέγεθος και βάρος

    + Μητρική πλήρης χαρακτηριστικών με chipset Z170 και δυνατοτήτων Full-size μητρικών

    + Υποστήριξη επεξεργαστών Skylake και Kaby Lake (με BIOS Update - χρειάζεται επεξεργαστή Skylake)

    Δυνατότητα εύκολου υπερχρονισμού για επεξεργαστές που το υποστηρίζουν

    + Ειδική custom ψύκτρα καλής κατασκευής που βγάζει το θερμό αέρα εκτός κουτιού

    + Ποιοτικό και αθόρυβο τροφοδοτικό 500W 80+ Silver

    + Υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ισχυρών καρτών γραφικών

    + Υποστήριξη M.2 SSD με NVME

    + Θέσεις για 4 σκληρούς δίσκους 3,5" με ροή αέρα

     

    td.png

    Μειονεκτήματα

    - Θόρυβος από τον ανεμιστήρα της ψύκτρας

     

    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Shuttle XPC Cube SZ170R8 είναι:

     

     

     
     
     
     
    Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
     

    Shuttle_Logo.png

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 28/11/2016

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:9.50
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 10

    User Feedback

    Recommended Comments

    To Shuttle SZ170R8 υποστηρίζει πλέον και επεξεργαστές Kaby Lake!

     

    Έγινε το σχετικό edit στo τμήμα των προδιαγραφών του review, το οποίο για ευκολία παραθέτω και εδώ:

     

    EDIT 26/02/2017:

    Το Shuttle SZ170R8 με το νέο Beta BIOS SZ170000.202, υποστηρίζει πλέον και επεξεργαστές Kaby Lake!

     

    Για την αναβάθμιση του BIOS θα χρειαστείτε έναν επεξεργαστή Skylake, πράγμα λογικό αφού πριν από την αναβάθμιση οι επεξεργαστές Kaby Lake δεν υποστηρίζονται. Επίσης καλό είναι να σημειώσετε ότι η αναβάθμιση δεν μπορεί να γίνει από το αρχικό BIOS SZ170000.114 κατ' ευθείαν στο Beta BIOS SZ170000.202, αλλά πρέπει πρώτα να περάσετε την ενδιάμεση έκδοση, SZ170000.116, κάτι που δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Shuttle και μπορεί να παιδέψει κάποιους. Όλα τα παραπάνω BIOS μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.