Jump to content



The 4k era - workarounds


Recommended Posts

Μόλις χθες έστησα τον πρώτο μου 4k capable υπολογιστή ώστε να δω πώς ακριβώς δουλεύει το πράγμα.

 

Καταρχήν να πω ότι έχω για οθόνη μία Philips PUS6809 40 ULTRA HD, 479 ευρώ από crazy sundays τον Οκτώβριο (την είχα για τηλεόραση - πιθανώς να γυρίζει πάλι σε αυτό το ρόλο).

Όλες οι UltraHD έχουν θεματάκι με το upscaling και δημιουργούν input lag, οπότε θέλει ψάξιμο ακόμη και για να παίξεις playstation στα 720p (μου πήρε λίγο καιρό να μάθω να τη σετάρω).

Ξέροντας τώρα πώς να τη σετάρω ακριβώς, χρησιμοποιώ input που έχει προδιαγραφή για 30Hz στο 4K (καθότι έχει HDMI 1.4). 

Έχω ένα ποντίκι CM STORM devastator 2000dpi usb, στα 2000dpi η κατάσταση παλεύεται, αλλά τα 30Hz έχουν input lag. 

Αυτό είναι που ψάχνω να λύσω για να δω αν θα ξαναγυρίσει για τηλεόραση η συγκεκριμένη και να πάρω κάποια άλλη 4k 40άρα με HDMI 2.0 για οθόνη.

 

Καταρχήν να πω ότι σε σχέση με τη dell 2405 που είχα πιο πριν, δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι massive οι 40 ίντσες για οθόνη και το ppi είναι μεγαλύτερο της dell. Επίσης λόγω ultra slim design έχει κάτσει 10 πόντους πιο πίσω στο γραφείο, οπότε και κέρδισα αρκετό χώρο και απόσταση θέασης ώστε να μην είναι ελεεινά κουραστική.

 

Έκανα αρκετές δοκιμές ώστε να βρω υπολογιστή να τη συνδέσω, καθότι τα laptop μου δεν υποστήριζαν 4K.

 

Σε παλιό laptop με DVI και ATI X1600m (Asus A6Ja) απλά δεν υπήρχε ελπίδα. 

Κατέβασα αυτούς τους drivers: 

http://forum.guru3d.com/showthread.php?p=4988849

Αυτό το εργαλείο για να πειράξω τη μέγιστη ανάλυση: 

http://www.monitortests.com/forum/Thread-Custom-Resolution-Utility-CRU

και αυτό το εργαλείο για να χακέψω το pixelclock ώστε να σηκώσει 4k στο dvi:

http://www.monitortests.com/forum/Thread-AMD-ATI-Pixel-Clock-Patcher

Σε τόσο παλιά κάρτα δεν γίνεται.

 

Μετά δοκίμασα το επόμενο laptop, Alienware M11x R1 με HDMI έξοδο και Geforce GT335m gpu. 

Παρόλη την προσπάθεια ανέβασε ανάλυση (μέσω του custom resolution utility της nvidia) αλλά δεν μπορούσε να απεικονίσει σωστά την εικόνα (θόρυβος και όλα φαίνονταν θολά).

 

Τελικά έστησα ένα σταθερό που είχα πάρει με radeon 6670 που και αυτή είχε HDMI output και σύμφωνα με τα fora με πειραγμένο pixelclock παίζει μια χαρά.

Οπότε με το CRU και το Pixel Clock Patcher σήκωσε κανονικά 3840x2160p @ 30Hz. Όταν όμως μπουτάρει ο υπολογιστής όλα φαίνονται θολά, τυχαία ανακάλυψα ότι εάν αλλάξω το font size η εικόνα ξεθολώνει. Δεν είναι θέμα fonts, διότι π.χ. τα έχω μόνιμα στα 150%, αλλά σε reboot πρέπει πρώτα να τα πάω 125% και μετά 150% ώστε να ... ξεθολώσουν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το είχα δοκιμάσει όσο είχα το alienware οπότε πρέπει να το δοκιμάσω κι εκεί αν πιάνει. 

 

Και ένα inception screenshot: 

post-34108-0-18474100-1422435718_thumb.p

Link to comment
Share on other sites

Ξεφευγοντας λιγο απο τα workarounds μπορεις να κανεις και καποιο σχολιο για το πως δειχνει ως τηλεοραση?

Αρχικα ως απλο τηλεοπτικο προγραμμα και επειτα να τολμησω και ως αθλητικο περιοχεμενο.

Και τελος ως μονιτορακι για ταινιες απο pc..

Link to comment
Share on other sites

Σαν τηλεόραση έχει τα εξής θετικά: 

1. Πολύ καλά φίλτρα / upscaling / etc. Κάνει το ψηφιακό να δείχνει ποιοτικότατο ενώ όλοι ξέρουμε ότι είναι μούφα.

2. Πολλές εισόδους (4 HDMI, κεραία, sattelite, 2 usb, optical out etc.).

3. Smart δυνατότητες (miracast, youtube etc.). Η αλήθεια είναι ότι δεν δουλεύουν όλα τέλεια, π.χ. η εφαρμογή της philips σε iphone/ipad δουλεύει μια χαρά αλλά δεν μπορείς να δεις τηλεόραση από το ipad (ίσως φταίει που τα έχω και τα 2 IOS6 αλλά δεν τα αναβαθμίζω).

4. Πολύ καλό ενσωματωμένο player με πολύ καλή decoding ισχύ για 1080p, έπαιζε π.χ. flawlessly video από gopro3 1080p 60 καρέ όταν ο υπολογιστής μου τά '΄χε δει όλα.

5. Απίστευτα slim και με μικρό bezel.

6. Καλή (πιστεύω) κίνηση. Κάνει κάποιο κόλπο προσθέτοντας καρέ και ακόμη και οι διαφημίσεις φαίνονται μερικές φορές σαν hollywood. Τώρα για μπάλα δεν ξέρω αλλά λογικά δεν θα έχει πρόβλημα.

7. Πολύ καλό 3d (active, δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό).

 

Τα αρνητικά είναι:

1. Αργό menu.

2. Δεν υποστηρίζει HDMI 2.0 και δεν έχει τον decoder (HEVC) για 4K broadcast. Αυτό σημαίνει ότι τα δορυφορικά UHD και το NETFLIX 4K δεν μπορεί να τα δείξει. Έχει βγάλει ένα δέκτη η Philips εξωτερικό για αυτά, αλλά στοιχίζει 250 ευρώ και αναγκαστικά θα συνδέεται σε HDMI 1.4 οπότε και θα παίζει στα 30 καρέ.

3. Κάνει κάτι κουλά που και που του τύπου ενώ παίζει youtube κάνει reboot. Ρέπει προς το υπολογιστής πιο πολύ από το τηλεόραση με όλα τα smart μπλιμπλίκια.

 

Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα να πάρω την 50άρα για το σαλόνι και να κάνω την 40άρα που ήδη έχω οθόνη, αλλά με προβληματίζει το ότι δεν είναι συμβατή με όλα τα νέα προτόκολλα και στοιχίζει και 300 ευρώ πάνω. Οπότε ίσως τη γυρίσω στο σαλόνι (που με υπερκαλύπτει η συγκεκριμένη σε αυτά που κάνω, χαζολόγημα tv / youtube και καμιά ταινία που την παίζει απευθείας από στικάκι) και πάρω μια νεότερη 40άρα για οθόνη.

Το πρόβλημα είανι βέβαια ότι το όλο hardware χρειάζεται αναθεώρηση, π.χ. 4k playback δεν έχω hardware που να μπορεί να σηκώσει αυτή τη στιγμή παίζει με 5 καρέ. Προσωπικά ήθελα μια μεγάλη οθόνη για να μπορώ να ανοίγω παράθυρα, και μελλοντικά ίσως αναβαθμιστώ περεταίρω. Ίσως χρειάζεται και καλύτερο ποντίκι, μπορεί να φταίνε και τα 30Hz αλλά μερικές φορές κουνάω τον κέρσορα χωρίς να κινείται.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να πω ότι σε σχέση με τη dell 2405 που είχα πιο πριν, δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι massive οι 40 ίντσες για οθόνη

 

Συμφωνώ κι επαυξάνω!

 

Από Dell 3007 2560x1600 σε Sammy 4Κ 48UHD7500, αν και TV vs monitor, κατάφερε να με κάνει να χαμογελάσω από ικανοποίηση με την εικόνα που βγάζει.

Κι επειδή πολλοί θα πουν ότι 48 είναι πολλές ίντσες για monitor, προσωπικά μετα τις πρώτες 2-3 ώρες το είχα ήδη ξεχάσει (για να μην πω ότι μετάνιωσα που δεν πήρα μεγαλύτερη)

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς έχει τα θεματάκια της η χρήση TV στα 4Κ. Είναι ελκυστική επιλογή, γιατί παίρνεις "πολύ πράμα" σε λογική τιμή, αλλά θέλει ψάξιμο. Εγώ κατέληξα σε "κανονικό" 28άρι monitor 4Κ@60Hz (Asus).

Αργότερα βλέπουμε, αν και πιθανότερο είναι να πάω σε κανένα curved ultra-wide μόλις πέσουν οι τιμές.

Έγινε επεξεργασία από Shaman
Link to comment
Share on other sites

Ε σε ένα τυπικό γραφείο φαίνεται έτσι: 

 

post-34108-0-43560500-1422543350_thumb.j

 

Ακόμη προσπαθώ να λύσω τα θεματάκια που έχω.

Το βασικό είναι το font size. Στο 100% που δουλεύω στις νορμάλ οθόνες δεν βλέπω τίποτα (πολύ μικρά στη 40άρα).

Στο 150% βλέπω αλλά δεν είμαι 100% ικανοποιημένος, θα ήθελα λίγο πιο μεγάλα τα μενού.

 

Το ποντίκι έχει τρελό input lag. Όλοι λένε τα 30Hz αλλά εγώ δεν το πολυπιστεύω, το πρόβλημα είναι το input lag της οθόνης σε συνδυασμό με τα dpi.

Μόλις τώρα διαπίστωσα ότι εάν βάλω την τηλεόραση πρώτα σε computer mode και μετά σε gaming mode έχει πολύ καλύτερο response (του στυλ από τα 300-400 input lag έχει πάει στα 50-100ms). Ακόμη κι έτσι όμως, 1000/30 μας κάνει 33.3 ms lag από τη θεωρία (30Hz) + ότι άλλο πρόσθετο input lag έχει το software της οθόνης πιστεύω έχει λίγο περιθώριο να πέσει. Δεν έχω δοκιμάσει και με καλά καλώδια να δω τι παίζει.

 

Από κει και πέρα σκέφτομαι να πάρω ένα πολύ καλύτερο ποντίκι, συγκεκριμένα το steel series με τα 12000dpi να δω τι διαφορά θα μου κάνει σε σχέση με τα 2000dpi που δουλεύω τώρα.

 

Έχω δουλέψει σε προ-tft οθόνες (DSTN) και ξέρω από καλό lag στο display :p

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Update από το μέτωπο του lag και της αναπαραγωγής 4k video.

 

Με την οθόνη στο game mode, με το dpi να παίζει μεταξύ 150% και 175% (το 200% είναι υπερβολικό) και με την προσθήκη του steelseries sensei μπορώ πλέον να πω ότι ελέγχω και πάλι τον υπολογιστή μου. Τα 5700 dpi είναι υπεραρκετά, αλλά έχω και mode στα 11400 το οποίο είναι απλά περισσότερο απ'ότι χρειάζεται. Τα 2000 dpi του προηγούμενου ήταν ανεπαρκή, ήθελε πολύ μεγαλύτερη κίνηση του χεριού απ' ότι έχω συνηθίσει να κάνω για να πάει από το start κάτω αριστερά στο x πάνω δεξιά (γράφει χιλιόμετρα ο κέρσορας στο 4k).

 

Υπερ-αργό setup με athlon x2, κέρδισα μερικά frames στην αναπαραγωγή 4k υλικού με το να κλοκάρω από τα 2100 στα 2600, πρέπει να είμαι στα 10-15 καρέ από τα 2-3. Οπότε πρόκειται για εντελώς cpu intensive διαδικασία που μάλιστα δεν την επιταχύνει η radeon hd6670, αφού όσες απόπειρες έκανα για hardware acceleration απέτυχαν (δεν έπαιζε καν το video). Όλα αυτά με τον wondershare video player, ο vlc παίζει με μισό καρέ.

 

Δεν υπάρχει και πολύ υλικό σε 4k βέβαια η αλήθεια είναι...

Link to comment
Share on other sites

Για να δειτε 4k στα 60hz οπου και δεν υπαρχει lag στο ποντικι και στα παραθυρα όταν τα μετακινεις κλπ (το εχω δει το lag των 30hz είναι αθλιο στα 4κ) χρειαζεται καρτα με hdmi 2.0 η displayport και τα αντιστοιχα καλωδια εννοείται.Μονο από εκει περναει το σημα 3840χ2160 στα 60 hz!!! Αυτα βεβαια εφόσον και το panel υποστηριζει 4κ στα 60hz από τον κατασκευαστη..Ειδάλλως θα βαλεις τα σωστα καλωδια και παλι θα δειχνει 30 δεν θα ανεβαινει.Όλα τα πιο φθηνα monitor 4κ δεν υποστηριζουν τα 60 παρα μονο τα 30hz στα 3840χ2160 ,υποστηριζουν 60hz μονο αν κατεβεις στο 1080p - γιαυτο είναι πιο φθηνα !!! προσοχη λοιπον

Link to comment
Share on other sites

Update από το μέτωπο, το πρόβλημα που είχα με την απεικόνιση των fonts / γενικότερη θολούρα που χρειαζόταν αλλαγή η ρύθμιση των DPI ή να βάλεις/βγάλεις το HDMI έφτιαξε με firmware update της οθόνης. Τα 30 Hz δεν φαίνονται τόσο πρόβλημα στην περίπτωσή μου όσο η αδυναμία του υπολογιστή να σηκώσει κάτι απαιτητικό σε αυτή την ανάλυση!

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου, το πρωτο που -νομιζω- οτι χρειαζεσαι, ειναι μια νεα καρτα γραφικων, ωστε να σε βοηθησει καλυτερα σε 4Κ αναλυση..!  

 

http://www.amd.com/en-us/products/graphics/desktop/r7

http://www.skroutz.gr/c/55/kartes-grafikwn-vga/f/111205_111211_407774/Nvidia-GDDR5-%CE%91%CF%80%CF%8C-2GB-%CE%AD%CF%89%CF%82-3GB.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.