Jump to content



Νέο οικιακό δίκτυο σε σπίτι


Recommended Posts

Παιδιά χαιρετώ.

 

Ένας φίλος μου ανανεώνει το σπίτι του και έχει τραβήξει 8 καλώδια ethernet τα οποία καταλήγουν σε διάφορες πρίζες στο σπίτι, και όλα μαζί σε μια τοποθεσία πάνω στο πατάρι. Επειδή οι γνώσεις μου πάνω στα δίκτυα θέλουν λίγο ξεσκόνισμα, θα ήθελα λίγη βοήθεια για την επιλογή κατάλληλων συσκευών δικτύου (routers, switches, powerlines κλπ).

 

Έχουμε και λέμε.

 

1) Εδώ στο χωριό έχουμε ταχύτητες εως 24mbps και το βλέπω λίγο χλωμό να έρθει το vdsl, τουλάχιστον σύντομα, και ακόμη και να έρθει άντε οι ταχύτητες να ανεβούνε στα 50mbps. Επίσης ο φίλος μου είναι λίγο άσχετος με την τεχνολογία, οπότε εκτός από κάποια τυπικά πράγματα όπως κατέβασμα ταινιών στον υπολογιστή του ή παρακολούθηση βίντεο στο youtube μέσω της smart tv του, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με κάτι πολύ extreme όπως μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων μέσα στο δίκτυο. Οπότε πάμε σε κάτι value for money συσκευές έστω και ας είναι στα 100mbps. Δεν χρειάζεται να πάμε απαραίτητα σε 1000άρι δίκτυο. Ο φίλος ούτε που θα αισθανθεί την διαφορά. Επίσης μιας και μιλάμε για μία μόνο συσκευή, δεν θα καταξοδευτεί, οπότε αν στο μέλλον θέλει να κάνει αναβάθμιση δεν θα του φανούν και πολλά τα λεφτά.

 

2) Στο πατάρι που έρχονται όλα τα καλώδια ethernet, υπάρχει και ένα καλώδιο τηλεφώνου, οπότε εκεί θα συνδέσουμε το modem/router του παρόχου (ZTE του ΟΤΕ). To ZTE όμως έχει μόνο 4 θύρες, οπότε σκεφτόμουν να πάρουμε και ένα switch, ας πούμε αυτό (διάλεξα επίτηδες ένα με 16 θύρες για να υπάρχουν για μελλοντική χρήση, αλλά συμβιβάζομαι και με 8άρι). Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τα εξής, μπορώ να συνδέσω ένα καλώδιο ethernet την μία άκρη στο ΖΤΕ του ΟΤΕ, και την άλλη άκρη στο συγκεκριμένο switch, και μετά ότι συσκευές συνδέω στις υπόλοιπες θύρες του switch να παίρνουν αυτόματα ip από το dhcp του ZTE; Από την άλλη, μήπως θα ήταν καλύτερα να πάρουμε ένα router ή ένα managed switch και να αναλάβει αυτό το dhcp; Τα managed switches δεν ξέρω πως λειτουργούν ακριβώς, οπότε εδώ θα ήθελα διευκρινήσεις.

 

Ας ξεκινήσουμε με αυτά, και αναλόγως τι απαντήσεις θα λάβω, θα συνεχίσω με τις κατάλληλες ερωτήσεις.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά με τέτοιες απαιτήσεις δεν θέλεις πολλά πράγματα.

 

Σχετικά με την ερώτηση 2 ναι, μπορείς να βάλεις οτιδήποτε σε οτι switch θέλεις και όταν κουμπώσεις οπουδήποτε κάτι στο δίκτυο που λειτουργεί σαν dhcp server θα δώσει τις ip.

 

Tι καλώδιο/πρίζες μπήκαν?

 

Δεν είμαι ειδικός σε αυτά αλλά νομίζω το μόνο που θες είναι ένα switch (μην πάρεις το 8αρι) και το router του παρόχου. Άντε και ένα patch panel. Δεν νομίζω οτι χρειάζεσαι managed switch.

Link to comment
Share on other sites

Για patch panel το σκέφτηκα, αλλά εκτός του ότι είναι ακριβά (αν δεν κάνω λάθος έχουν κάτι 50άρια και πάνω), δεν ξέρω πως να τα στήνω κιόλας. Οι πρίζες δεν έχουν μπει ακόμη, θα τις τοποθετήσει ο πατέρας μου που είναι ηλεκτρολόγος (αυτός πέρασε τα καλώδια, μαζί με έναν συνάδελφο) και εγώ θα στήσω το δικτιάκι. Στο πατάρι δεν έχουν τερματίσει τις γραμμές με κλιπσάκια, αυτό θα το κάνω εγώ χρησιμοποιώντας το ειδικό πενσάκι. Το συγκεκριμένο switch που πρότεινα είναι καλό; Για τα καλώδια δεν είμαι σίγουρος, θα ρωτήσω τον πατέρα μου, αλλά νομίζω ότι είναι cat5.

Έγινε επεξεργασία από gokuthelegend
Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση. Σιγουρεύτηκα ότι το καλώδιο είναι cat5, αλλά μπερδεύτηκα και τελικά πέρασαν μόνο 4 καλώδια ethernet και όχι 8 όπως νόμιζα στην αρχή. Οπότε για αρχή ας κοιτάξουμε για 8αρι switch ενώ αν αξίζει ας πάμε και σε 16άρι. Για να σιγουρευτώ ότι το switch που θα επιλέξω θα μοιράζει ip από το dhcp του modem/router, πρέπει να κοιτάξω για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηρηστικά, ή αυτό το κάνουν όλα τα switch, όποιο και να επιλέξω; Σε αυτή την περίπτωση, αν πάμε σε 8πορτο switch, αν υπάρχει κάτι οικονομικό ας πάμε και σε 1000άρι, με το cat5 θα έχω θέμα με την ταχύτητα;

Έγινε επεξεργασία από gokuthelegend
Link to comment
Share on other sites

Οποιοδήποτε switch και να πάρεις θα την κάνει αυτή την δουλειά. Σαν πολύπριζα λειτουργούν. Δεν γνωρίζω τι ποιοτικές διαφορές έχουν οι διάφορες υλοποιήσεις κάποιος πιο ειδικός ίσως σε διαφωτίσει.

 

Το καλώδιο είναι 5 ή 5e? Το 5 σηκώνει 100 το 5e μέχρι κάποια μέτρα σηκώνει 1000. Αν θέλεις τα 1000 θέλουν προσοχή οι πρίζες, το switch και γενικά οτι παρεμβάλλεται στο δίκτυο. 

Link to comment
Share on other sites

Cat5 για 100 μονο οπως αναφερει το παιδι πιο πανω.

 

Οσο για το switch, εχω συνδεδεμενο 1 λαπτοπ και 2 pc πανω σε ενα αρχαιο 4ρι switch μαρκας konig των 15€ (το'χω απο το 2008) και μοιραζει κανονικα τις ip. Επισης εχω συνδεσει και ενα ακομη pc που εχει win xp και linux, χωρις προβλημα. 

Link to comment
Share on other sites

Cat5 για 100 μονο οπως αναφερει το παιδι πιο πανω.

 

Οσο για το switch, εχω συνδεδεμενο 1 λαπτοπ και 2 pc πανω σε ενα αρχαιο 4ρι switch μαρκας konig των 15€ (το'χω απο το 2008) και μοιραζει κανονικα τις ip. Επισης εχω συνδεσει και ενα ακομη pc που εχει win xp και linux, χωρις προβλημα. 

Ip από που μοιράζει; έχει δικό του dhcp ή έχεις συνδέσει και το modem/router του παρόχου;

Link to comment
Share on other sites

Συνδεδεμενο με το ρουτερ του παροχου ειναι. Ειναι το ρουτερ σε αλλο σημειο και εχω καλωδιο cat5 τραβηγμενο ,30 μετρα. Εαν θες να συνδεσεις μεταξυ τους με δικτυο (χωρις ιντερνετ) υπολογιστες, λογικα παλι θα μπορεις. Δε το εχω δοκιμασει αλλα φανταζομαι πως γινεται να μοιρασει το switch της Ip, ποσο μαλλον τα πιο συγχρονα.

Link to comment
Share on other sites

Ip μοιράζει το router. Το switch δεν παίζει κάποιο ρόλο.

 

Πχ έχεις πάνω σε ένα switch 5 συσκευές. Με το που βάλεις στην 6η θήρα το router αυτές οι 5 συσκευές θα αποκτήσουν ip. Αν στην 7η θύρα βάλεις πχ ένα μακρύ καλώδιο που πάει σε άλλο δωμάτιο και εκεί βάλεις και άλλο switch όλες οι συσκευές και στο δεύτερο switch θα πάρουν ip. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Νομίζω ότι με καλύψατε πλήρως. Τώρα θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο.

 

Το σπίτι του φίλου έχει το ισόγειο και έναν όροφο από πάνω. Ο φίλος μου ανανέωσε τον από πάνω όροφο του σπιτιού. Εκεί θα μπει το switch το οποίο θα συνδεθεί με τις πρίζες. Το modem/router του παρόχου είναι στο ισόγειο και θα μείνει εκεί για να δίνει ίντερνετ σε μια smart tv και σε έναν φορητό υπολογιστή. Σκεφτόμουν να συνδέσω το modem/router που βρίσκεται στο ισόγειο με το switch στον 1ο όροφο με powerline. Από powerline τι έχετε να προτείνετε; Βασικά σκεφτόμουν την εξής συνδεσημολογία: modem/router παρόχου --> powerline εισογείου --> powerline ορόφου --> switch --> πρίζες. Τονίζω ότι δεν με ενδιαφέρουν extreme ταχύτητες μιας και ο φίλος δεν είναι και τόσο φίλος της τεχνολογίας.

 

Επίσης αν σήμερα αγοράσω 2 powerline μάρκας και μοντέλου Α, και στο μέλλον αποφασίσω να αγοράσω 1-2 τεμάχια ακόμη αλλά δεν βρίσκω το Α, αν πάρω ένα άλλο μοντέλο/μάρκα, ας το πούμε Β, θα συνεργάζονται μεταξύ τους;

 


Α, επίσης να σημειώσω το εξής. Το όλο το σπίτι έχει ένα κοινό ρολόι, αλλά είναι τριφασικό και ενδέχεται οι 2 πρίζες στις οποίες θα συνδέσω τα powerline να μην είναι στην ίδια φάση. Ενδέχεται να έχω πρόβλημα; Από ότι έχω ακούσει, σε αυτή την περίπτωση αξιοποιείται ο "ουδέτερος" που είναι κοινός για όλες τις φάσεις. Πρέπει να προσέχω κάτι πάνω σε αυτό;

 


Παιδιά, εκτός από τα devolo, υπάρχει κάποιος που να έχει δοκιμάσει κάποια άλλη μάρκα σε τριφασικό ρεύμα;

Έγινε επεξεργασία από acct
Link to comment
Share on other sites

Αδερφέ περίμενε κάποιον που ξέρει για το powerline να βοηθήσει (έμενα είναι απλή σύνδεση κλπ από το router στο switch κατευθείαν και από το switch στα πισι )

Επίσης να επεξεργάζεσαι τα ποστ,μη γράφεις σερί μηνύματα :)

Link to comment
Share on other sites

Τα powerline τι να κάνεις αφού έχεις πρίζες ethernet? 

Το σπίτι περιλαμβάνει το ισόγειο και ένα όροφο. Ο όροφος χτίστηκε φέτος, δεν υπήρχε πριν, και επί της ευκαιρίας έριξαν και καλώδια ethernet σε πρίζες. Εκεί θα βάλουμε ένα switch. Στο ισόγειο θα παραμείνει το modem/router του παρόχου για να εξυπηρετήσει μια smart tv και έναν υπολογιστή. Θέλουμε το powerline για να συνδέσουμε μεταξύ ισογείου και ορόφου το switch με το modem/router ώστε να μπορεί και ο όροφος να παίρνει dhcp και ίντερνετ.

 

Η σύνδεση θα γίνει κάπως έτσι: πρίζες ethernet <--> switch <--> powerline ορόφου <--> powerline ισογείου <--> modem/router παρόχου.

 

Στο αρχικό μήνυμα είχα αναφέρει ότι το modem/router θα μπει στο πατάρι μαζί με το switch, νομίζοντας ότι στο ισόγειο θα μείνει μόνο η smart tv (θα την έβαζα απευθείας στο powerline). Αργότερα όμως μου είπαν ότι θέλουν και έναν υπολογιστή, οπότε το modem/router θα κατέβει κάτω. 

Έγινε επεξεργασία από gokuthelegend
Link to comment
Share on other sites

Άφησε τα powerline και τράβα ένα καλώδιο ethernet από τον ένα όροφο στον άλλο. Αν χρειάζεσαι περισσότερες απολήξεις δικτύου, βάλε ένα switch εκεί.

 

Το πρόβλημα με τα τα powerline (εκτός το πραγματικό ενδεχόμενο να μη δουλέψουν σε άλλη φάση) είναι ότι κατά κανόνα δεν μπορείς να ανακατέψεις διαφορετικά μεταξύ τους. Επίσης, ένα ζευγάρι είναι ακριβότερο από ό,τι ένα gigabit switch, οπότε ο μόνος λόγος να τα προτιμήσεις είναι πραγματικά να μην μπορείς με τίποτα να τραβήξεις ένα καλώδιο.

 

Μιλώντας για καλώδια, πιθανότατα αυτά που έχετε περάσει είναι 5e, οπότε πήγαινε σε gigabit switch για την επιπλέον ταχύτητα. Το παραπάνω κόστος σε σχέση με το 100ρι είναι αμελητέο. Ακόμη κι αν το κατέβασμα από την ADSL δεν είναι πιο γρήγορο, η μεταφορά αρχείων στο εσωτερικό δίκτυο είναι μια τάξη μεγέθους ταχύτερη.

 

Απλά φρόντισε να είναι όσο περισσότερες συσκευές γίνεται πάνω στο switch, αντί πάνω στο ADSL modem/router.

 

Όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω, στο εξής προσπάθησε να επεξεργάζεσαι τα μηνύματά σου, αντί να κάνεις διαδοχικές αναρτήσεις. Για την ώρα, στα συγχωνεύω εγώ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα να δεις πως έχει το θέμα. Και εγώ το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τραβήξουμε καλώδιο από τον ένα όροφο στον άλλο, αλλά ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να κάνει το παραμικρό μερεμέτι στο ισόγειο. Μερεμέτια έγιναν μόνο στον όροφο, ο οποίος όπως ανέφερα ποιο πριν χτίστηκε από το μηδέν οπότε πέρασαν και καλώδια utp όσο ήταν ακόμη στο χτίσιμο. Στον όροφο θα μετακομίσουν η πληθώρα των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες συσκευές θα συνδέονται στο switch που θα τοποθετήσουμε. Οι ιδιοκτήτες είναι παντελώς άσχετοι με το άθλημα, πέρα από το ίντερνετ δεν θα ασχοληθούν με κάτι άλλο, παρόλα αυτά λόγω ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις τιμές αποφασίσαμε να πάρουμε gigabit switch όπως αναφέρεις και εσύ.

 

Τώρα υπάρχει θέμα με το ισόγειο. Εκεί επειδή θα μένουν ο παππούς και η γιαγιά της οικογένειας δεν τους ενδιαφέρει και τόσο το θέμα και δεν σκοπεύουν να κάνουν κανένα μερεμέτι για κανένα λόγο, έτσι το να περάσουμε καλώδιο utp το ξεχνάμε. Έτσι κι αλλιώς ο παππούς και η γιαγιά είναι ακόμη ποιο άσχετοι από την υπόλοιπη οικογένεια, και επίσης δεν τους ενδιαφέρει τι θα κάνουν πάνω, οπότε δεν τους ενδιαφέρει και το αν θα είναι αποκομμένοι από το switch. Η ποιο απλή λύση χωρίς να γίνουν μερεμέτια είναι τα powerline.

Link to comment
Share on other sites

Αν οι ανάγκες είναι τόσο χαμηλές στο ισόγειο, ίσως να καλύπτονται με το ασύρματο δίκτυο, χωρίς επιπλέον συσκευές. Διαφορετικά, πήγαινε σε powerline, αλλά έχε υπόψη ότι μετά έχεις να πάρεις κι άλλες αποφάσεις. Ίδια powerline και στα δύο άκρα; Με 1 ethernet ή παραπάνω; Με ασύρματο ή χωρίς; Και βεβαίως πρακτικά κλειδώνεις σε συκεκριμένη εταιρεία και ενδεχομένως μοντέλο, αν θες να το επεκτείνεις στην πορεία.

Link to comment
Share on other sites

Τονίζω ότι το adsl ρουτερ θα μείνει στο ισόγειο, το οποίο θα παρέχει και wifi το οποίο δοκιμασμένα φτάνει άνετα και στον όροφο σε ικανοποιητικό επίπεδο, και στον όροφο θα μπει ένα switch για τις πρίζες. Εφόσον το adsl ρούτερ θα μείνει κάτω, έχουμε ήδη διαθέσιμες 3 θύρες (κανονικά έχει 4 αλλά η μία θα συνδεθεί στο powerline). Οι 3 θύρες νομίζω για αρχή είναι υπεραρκετές, μιας και έχουμε μια smart tv χωρίς wifi αλλά με ethernet και έναν ακόμη σταθερό, επίσης με ethernet και περισεύει και μια θύρα ώστε αν θέλουμε μελλοντικά να βάλουμε άλλο ένα switch (απίθανο όμως). Με λίγα λόγια θα έχουμε διαθέσιμες θύρες και στο ισόγειο και στον όροφο. Όσον αφορά τα powerlines, προφανώς θα παραγγείλουμε 2 ίδια. Δεν υπάρχει πρόβλεψη να μπει άλλο μιας και θα χρησιμοποιηθούν καθαρά για την γεφύρωση του ισόγειου με τον όροφο, αν χρειαστούμε επιπλέον συνδέσεις (και τονίζω το ΑΝ μιας και ήδη θα έχουμε κάτω το ρούτερ και πάνω το switch), θα πάμε σε επιπλέον switch.

Έγινε επεξεργασία από gokuthelegend
Link to comment
Share on other sites

Το λάθος έγινε όταν χτίστηκε ο όροφος από το μηδέν και δεν έγινε πλήρη καλωδίωση, από πάνω μέχρι κάτω. Κρίμα ήταν ευκαιρία.

Στον όροφο πέρασαν καλώδια. Το ισόγειο είναι πολύ παλιό, δεν χτίστηκε τώρα. Όταν χτίστηκε δεν ξέραμε ακόμη τι ήταν ο υπολογιστής ή μπορεί να ήταν την περίοδο που οι υπολογιστές έπιαναν ολόκληρα δωμάτια. Επιπλέον, ακόμη και να πέρναγαν καλώδια, είμαι σίγουρος ότι οι παππούδες που μένουν εκεί θα τα αξιοποιούσαν πλήρως.

Έγινε επεξεργασία από gokuthelegend
Link to comment
Share on other sites

Δεν με κατάλαβες. Από τη στιγμή που μπήκαν μαστόρια δεν νομίζω να έλεγαν όχι τα παπούδια και για μερικά μερεμέτια στο ισόγειο. Τώρα κλωτσάνε και σου λένε δεν... Ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.