Jump to content



σύγκριση οθονών . 144 hz vs 60 hz . αλλά και οι δύο να παίζουν στα 60 hz.


Recommended Posts

παίδες το τελευταίο καιρό δοκιμάζω την καινούργια κάρτα που πήρα (390χ) στην οθόνη που έχω u2713h .

για δοκιμές βάζω μερικά παλιά παιχνίδια με v sync off και χωρίς frame rate cap .

η διαφορά στην απόκριση είναι τεράστια . από το v sync off στο v sync enable .

 

αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το black ops 2 παίζει με vsync off και no frame rate cap στα 185 frames σταθερά σε 2560 χ 1440 ανάλυση με textures maxed και antialising 2 x και όλα τα άλλα low ή καθόλου . ιδιαίτερα μου έκανε εντύπωση το  γεγονός ότι ο πυρήνας της κάρτας έπαιζε μαξ 50 /100 . και έτσι είπα να το αφήσω . επίσης δεν είχε καθόλου stutering ή flickering - τα σπασίματα εννοώ - δεν θυμάμαι τον όρο πως λέγεται  . παλιά χωρίς vsync υπήρχε πρόβλημα .

 

και μπαίνω στο ψητό .

μου περάσανε σκέψεις να πάρω ένα 144 hz μόνιτορ μιας και είδα μεγάλη διαφορά στην απόκριση .

 

σε παιχνίδια όμως ααα σε 2560 χ 1440 αποκλείεται να έχεις 144 frames per second με μια κάρτα έστω μόνο με textures maxed .

 

και μπαίνω στις ερωτήσεις

 

α) σε σχέση με ένα κανονικό μόνιτορ 60 hz , στα 60 hz και τα δύο υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα και στην απόκριση ?? εαν όχι δεν αξίζει .

β) εαν βάλεις vsync on σε μόνιτορ 144 hz πέφτει η απόκριση ? κολλάει λίγο ? ή  πρέπει να παίζεις και εκεί no vsync , no frame rate cap ?

γ) υπάρχει κάποιος που έχει δει με μόνιτορ 144 με μία κάρτα σταθερά 144 frame per second σε 2560 χ 1440 ? ή θες dual 980 ti για τα βασικά ??

 

ευχαριστώ .

Έγινε επεξεργασία από Γεώργιος
Link to comment
Share on other sites

Το vsync δεν κλειδωνει μονο στα 60 , τα σωστα παιχνιδια κατα την ενεργοποιηση του σε ρωτανε αμα θες 50-60-144 (η οτι αλλο υπαρχει τελος παντων ) 

Κατα την αποψη μου , αμα θες να αλλαξεις οθονη και απο την στιγμη που εχεις παρει τοπ amd καρτα . Παρε καλυτερα μια με freesync

Link to comment
Share on other sites

Τα fps παιζουν ρολο στο ποσο ομαλη ειναι η κινηση που βλεπεις στην οθονη σου.

Σε μονιτορ πανω απο 60hz δεν υπαρχει λογος να βαλεις vsync. 

Μην κυνηγας τα fps, αυτο που σε νοιαζει ειναι η αποκριση, fps οσα και να ειναι πανω απο 60 η εμπειρια σου θα εχει μεγαλη διαφορα απο το μονιτορ που εχεις τωρα λογο αποκρισης.

Με μια καρτα παντως σε αυτη την αναλυση πρεπει να κανεις εκτωσεις στα φιλτρα, ενα απο αυτα που δεν χρειαζεσαι καθολου ειναι το ΑΑ.

Link to comment
Share on other sites

δεν χρειαζεσαι vsync στα 120hz+, το tearring ειναι ελαχιστο.

αν θες 27αρα προτεινω αυτη -> http://www.skroutz.gr/s/6957804/Asus-MG279Q.html

edit : παμε αλλη μια

α) μαλλον εννοεις 60fps και οι 2 οθονες αλλα με διαφορετικο refresh rate, δηλαδη 60fps 60hz vs 60fps 144hz, ναι η διαφορα υπαρχει, θα δεις λιγοτερο tearring σε συγκριση με την 60αρα οθονη και πιο ομαλη (στην οψη) κινηση του κερσορα.

β) το ιδανικο οταν βαζεις vsync, ( σε περιπτωση που σε ενοχλει ακομα και το ελαχιστο tearring που εχουν τα γρηγορα πανελ στα 120hz+ ) ειναι να κανεις force triple buffering απο D3D overrider ( εκτος αν μπορει να ενεργοποιηθει απο το ιδιο το game ) και framerate cap με το rivatuner statistics server μολις 2 fps κατω απο το refresh rate της οθονης σο υ.

δηλαδη αμα παιζεις στα 120hz, χρειαζεσαι 118fps cap, αν παιζεις στα 144 θες 142

αν εχει το ιδιο το game ρυθμιση για το framerate cap ( πχ στα cod ειναι η εντολη com_maxfps ) τοτε ΔΕΝ χρειαζεται να φτιαξεις προφιλ στο RTSS

γ)

εγω με μια ¨"ταπεινη" 480 που πηρα απο αγγελια, παιζω στα 1080p 120hz κανονικα (αλλαξα προσφατα την 2233RZ της samsung με αυτην εδω http://wecravegamestoo.com/forums/monitor-reviews-discussion/9014-asus-vg236h-120hz-3d-monitor-review.html )

προφανως εξαρταται απο τα παιχνιδια και τις ρυθμισεις που προτιμας, cod λογικα θα το τρεχεις αερα, τα περισσοτερα δικα μου τρεχουνε στην source engine με 2x MSAA και medium-high settings, προτιμω να βαζω fps_max 125 απο την κονσολα γιατι παραπανω δεν πολυ-χρειαζομαι ουτε ειναι εφικτο για το μηχανημα να τα κραταει τοσο ψηλα συνεχεια.

οσο ανεβαινουν τα frames χαμηλωνει και το input lag, προφανως το framerate πρεπει να ειναι μονιμα υψηλο αλλιως αυτες οι αποτομες αλλαγες στο smoothness θα σου σπασουν τα νευρα, πρεπει να ξερεις οτι υπαρχει ενα μικρο rounding error στην μηχανη του cod, δηλαδη δεν μπορεις να βαλεις οποιο framerate cap θελεις

αμα βαλεις com_maxfps 144 θα παει 142 αυτοματα, αμα βαλεις 85 θα παει 90 κ.ο.κ

επισης παιζει ρολο και η ταχυτητα του πανελ εκτος απο το ιδιο το refresh rate, αλλο tearring εχεις στα 100fps 60hz σε ενα προσφατο 60αρι TN και αλλο σε μια οθονη λαπτοπ δεκαετιας, η προηγουμενη οθονη μου ειχε ονομαστικο χρονο αποκρισης 5ms με αποτελεσμα να υπαρχει λιγο παραπανω ghosting και tearring σε συγκριση με την τωρινη που ειναι 2ms

τελος, με μια οθονη freesync μπορεις να εχεις ολη την ωρα το ιδιο refresh rate με τα fps που βγαζει το μηχανημα σου, αμα βγαζεις δηλαδη 80fps θα πεσει αυτοματα η οθονη στα 80hz, το μονο ουσιαστικο πλεονεκτημα με αυτη την μορφη συχρονισμου ειναι οτι δεν υπαρχει καθολου tearring στην εικονα.

Έγινε επεξεργασία από GruntGR
Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό εννοώ . Σε δύο διαφορετικά μόνιτορ , να παίζουν και τα δύο με 60 frames . Εαν υπάρχει διαφορά . Μεταξύ του ενός εξήντα και του εξήντα του άλλου .

Στα call of duty νομίζω το μαμα frame rate cap είναι 90 .

Α) πως δεν υπάρχει tearing στις οθόνες ακόμα σε αυτές με τα 144 αφού υπάρχει διαφορά στο frame rate και στα hz ;

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ φίλτατε . αυτή την απάντηση έψαχνα. γιατί δεν πιστεύω με μια κάρτα σε βαρια και κακογραμμένα ααα παιχνίδια να έχω πάνω από 90 φραμες σε 2560 χ 1440 . εντύπωση μου έκανε το crisis 3  σε 2560 χ 1440 με textures max και αντιαλαισζινγκ 2 χ και όλα τα άλλα λοου ή καθόλου έπαιζε με 115 μεσο όρο στο multiplayer (που μου φαίνεται ότι έχει καλύτερα γραφικά από το campaign ) .

και κάτι ακόμα που ίσως ξέρεις

α) 120 ή 144 hz μόνιτορ με v sync on είναι πιο αργό στην απόκριση από ότι το ίδιο χωρίς v sync ?

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ φίλτατε . αυτή την απάντηση έψαχνα. γιατί δεν πιστεύω με μια κάρτα σε βαρια και κακογραμμένα ααα παιχνίδια να έχω πάνω από 90 φραμες σε 2560 χ 1440 . εντύπωση μου έκανε το crisis 3 σε 2560 χ 1440 με textures max και αντιαλαισζινγκ 2 χ και όλα τα άλλα λοου ή καθόλου έπαιζε με 115 μεσο όρο στο multiplayer (που μου φαίνεται ότι έχει καλύτερα γραφικά από το campaign ) .

και κάτι ακόμα που ίσως ξέρεις

α) 120 ή 144 hz μόνιτορ με v sync on είναι πιο αργό στην απόκριση από ότι το ίδιο χωρίς v sync ?

Σε 120αρι 1080ρ μονιτορ επαιζα gta5 maxed out ~80-85fps με 980ti καρτα και ηταν super smooth. Γυρνωντας το refresh rate στο ιδιο μονιτορ στα 60hz ειχε μια αισθηση τρακτερ ενα πραγμα. Επωφελεισαι απο το αυξημενο refresh rate στο 120αρι μονιτορ ακομα και με 70fps να παιζεις. Εκει που ΔΕΝ επωφελεισαι ειναι οταν παιζεις καποιο game με κατω απο 60fps.. εκει η αισθηση ειναι η ιδια που εχεις με ενα 60αρι μονιτορ.. μη σου πω και ελαφρως χειροτερη κιολας.

Στο 120αρι του takis-pa δεν καταλαβα διαφορα σε lag κτλ αν επαιζες με vsync on or off... ηταν ακριβως το ιδιο.

Σε 2560χ1440 αναλυση θες 980ti καρτα ετσι ωστε να πιανεις 70-80fps και να επωφελεισαι απο τα 120hz του μονιτορ. Αν εχεις καμια ψιλοψοφια καρτα, τσαμπα πανε τα 120hz.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.