Jump to content



wifi σε αποσταση


2cpu

Recommended Posts

Χαιρετω.

Μιας και ο αδερφος νοικιασε σπιτι μεσα στο χωριο αποφασισα να τον δωσω ιντερνετ

αφου η ταχυτητα μου ειναι καλη για χωριο (18~19mbit).

Οπτικη επαφη υπαρχει αλλα ειναι στην αλλη μερια του χωριου.

Αν θελησετε δειχνω φωτο με οσο μπορειτε να καταλαβετε το μεγεθος της αποστασης.

 

Τι θα χρειαστω?Πως?

Και το βασικοτερο ειναι εφικτο?

Link to comment
Share on other sites

Είναι εφικτό και σχετικά εύκολα. Παίζει ρόλο και η συγκεκριμένη γεωμετρία, αλλά κατά βάση χρειάζεσαι δύο ελαφρώς κατευθυντικές κεραίες που θα κάτσουν πάνω στο δίκτυο της κάθε πλευράς ως γέφυρες. Υπάρχουν πολλές ολοκληρωμένες συσκευές κατάλληλες για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο, μόνη απαίτηση είναι να τους συνδέσεις ένα καλώδιο ethernet, απ΄ όπου τροφοδοτούνται και με ρεύμα (στην άλλη του άκρη δίνεις δίκτυο από το router/switch σου και ρεύμα).

Πες μας για τι απόσταση μιλάμε και πόσα χρήματα σκοπεύεις να δώσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Περιπου 1~1,5χλμ πιστευω οτι ειναι μιας και μιλαμε για νορμαλ μικρο χωριο.

Μεχρι 70? ευρω ?Δεν γνωριζω καν τι χρειαζεται για να δω και κοστος για αυτο εδωσα αυτο το νουμερο.

Ταβανι 150 παλι μη γνωριζωντας το κοστος.

Link to comment
Share on other sites

Θελεις 2 Access points (το ενα τουλαχιστον να υποστιρίζει client mode) πχ TP-LINK TL-WA701ND

2 κατευθυντικές  κεραίες πχ OEM 25dBi Yagi Wireless Antenna

Ίσως κάποια pigtais αν και η πιο πάνω κεραία δείχνει να το έχει ενσωματωμένο το βύσμα.

και μετά ανάλογα την διαμόρφωση των χώρων, ηλεκτρολογικά κουτιά αδιάβροχα  , PoE (Power Over Ethernet) , καλώδια utp , lan switches / hubs κλπ.

Η υλοποίηση χοντρικά έχει ως εξής. Αφού κεντράρεις τις 2 κεραίες να κοιτάζονται μεταξύ τους με το μάτι για αρχή , με ενα λάπτοπ και ενα wifi scaner εν συνεχεία για βέλτιστο κεντράρισμα.

 

θέτεις το ένα Access point(που θα μοιράσει ιντερνετ) σε mode access point του ορίζεις ip 192.168.1.10 και το συνδέεις με το modem σου με καλώδιο lan ρυμθίζεις αν θές dhcp η καλύτερα βάζεις χειροκίνητα ip , dns , και gateway(το modem σου πχ 192.168.1.1)

 

Στην πλευρά του πελάτη τώρα ρυθμίζεις το 2ο Access point σε ρόλο client του βάζεις ip 192.168.1.20 και scanareis απο το web interface να βρείς τον πρώτο AP. Αυτό το συνδέεις κατευθείαν με LAN στον υπολογιστή πελάτη , ή το βάζεις πάνω σε ένα παλιό modem αν θές κάλυψη wifi και στο 2ο σπίτι.(IP για παλίο modem 192.168.1.30) .

 

Δεν γράφω παραπάνω γιατί φαντάζομαι έχεις ήδη πελαγώσει αλλά μία πρώτη γεύση πήρες. Ένα καλό forum για έξτρα τροφή για σκέψη είναι το www.awmn.net , όπου αν θές να ψάξεις θα βρείς ότι θές για access points , κεραίες , οδηγούς για scaning κλπ. Πάντως αν το προχωρήσεις το θέμα εδώ είμαστε και εμείς για έξτρα βοήθεια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς και με δύο Ubiquiti Nanostation να κάνεις την δουλειά σου και είναι και πολύ ποιο σταθερά από τα AP της TP-Link.

http://www.skroutz.gr/s/422924/Ubiquiti-NanoStation-Loco-2.html

 

Έχω στήσει με m5 ένα δικτυάκι απόσταση μικρή μεν αλλά καλύπτουν χιλιόμετρα οι συγκεκριμένες.

Κυρίως πρέπει να έχεις καθαρό οπτικό πεδίο χωρίς δέντρα κλπ για καλύτερες ταχύτητες. Έλεγξε το χώρο σου και σκέψου αν είναι κάποιο δέντρο κοντά όταν ανθίσει μην εμποδίζει.

 

Πάνω κάτω η ιδέα είναι ίδια όπως αναφέρει ο komos.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο πράγμα λέμε όλοι, αλλά προσωπικά θα ήθελα πιο αναλυτικά στοιχεία για να προτείνουμε μια λύση. Πχ τα Nanostation Loco m2 δε θα ήταν ποτέ η πρώτη μου επιλογή για point-to-point σύνδεση. Έχουν beamwidth 60°, που σημαίνει ότι τα διαλέγεις αν θέλεις να δίνεις δίκτυο στο μισό χωριό.

 

Για μικρότερο κόστος από κατευθυντικά Ubiquiti (εγώ θα διάλεγα τα καινούρια LiteBeam, MSRP $49, αλλά 70€) υπάρχουν ολοκληρωμένες επιλογές και σε Mikrotik.

 

Ή πας σε ενεργά που μπορεί να έχεις ήδη και δέχονται εξωτερική κεραία, οπότε επιλέγεις τις κεραίες που σου ταιριάζουν με βάση τον προϋπολογισμό σου και την κατευθυντικότητα που θέλεις.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Όπως έγραψα και στην αρχική μου απάντηση, προσωπικά προκρίνω τις ολοκλρωμένες συσκευές (όπως είπε και ο @swatoner) επειδή απλοποιούν πολύ την εγκατάσταση. Μια ακόμα επιλογή που μπορώ να προτείνω είναι και τα σχετικά φρέσκα:

http://www.skroutz.gr/s/7313810/Ubiquiti-Litebeam-M5.html

Είναι εξαιρετικά κατευθυντικά και περιορίζουν ακόμα περισσότερο τυχόν παρεμβολές. Το μειονέκτημα είναι ότι θέλει πολύ περισσότερη προσοχή στην εγκατάσταση (καλύτερο κεντράρισμα και καλό σφίξιμο) και είναι λίγο πιο ακριβά.

 

Ένα επόμενο βήμα που μπορείς να κάνεις σε κόστος θα ήταν να πάρεις κάποιο μοντέλο που υποστηρίζει 802.11ac, που ανεβάζει σημαντικά το bandwidth και το κόστος. Αυτό έχει νόημα μόνο εάν μεταφέρεις πάρα πολλά και μεγάλα αρχεία από τη μία θέση στην άλλη, γιατί για συνηθισμένες δουλειές αυτά που αναφέραμε αρκούν και με το παραπάνω.

 

edit: με πρόλαβε ο @acct όσο έγραφα.

Έγινε επεξεργασία από minast
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καταρχην σας ευχαριστω για τις απαντησεις.

Αυτο που θελω να κανω ειναι να του δωσω μονο ιντερνετ.Δεν θα μοιραζομαστε τιποτα (αρχεια φωτος ταινιες).

Θα ειναι ενα pc στο χωρο του που θα σερφαρει στο ιντερνετ αντε κανα skype (τοσο τρομερα πραγματα θα κανει :p)

 

Στην φωτο οσο φαινεται ειναι το σπιτι του.Το καλωδιο που φαινεται μπροστα μου ειναι ρευματος αλλα ειναι απο κατω μου δηλ.

καγκελο μου ειναι ποιο ψηλα.Αλλα καλωδια δεν θυμαμαι να παρεμβαλονται.

cObmdGH.jpg

(αν θελετε και αλλες φωτο οσο μπορω να τραβηξω)

 

Το μονο "προβλημα" απο την δικη μου μερια ειναι οτι τον χειμωνα το συγκεκριμενο μπαλκονι ξυριζει στην κυριολεξια

και απο κρυο αλλα και απο αερα οπωτε σκεφτηκα αν υπαρχει προβλημα να τα στησω στο διπλανο που εχει ακριβως την

ιδια οπτικη επαφη.

Link to comment
Share on other sites

Στη φωτογραφία δεν είναι σαφές πόση είναι η μεγέθυση και συνεπώς τι γωνία καλύπτει, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Με τόσο βολική τοπογραφία, όλες οι λύσεις που περιγράψαμε σε καλύπτουν.

 

Αν θέλεις τις φτηνότερες λύσεις και δε σε πειράζει να στέλνεις το σήμα σου σε όλο το πλάτος της παραπάνω εικόνας, θα διαλέξεις κάποιο από τα παρακάτω:

http://www.skroutz.gr/s/2958440/Routerboard-SXT-Lite2.html

http://www.skroutz.gr/s/5102889/Ubiquiti-NanoStation-Loco-M2.html

 

Αν προτιμάς περισσότερο κατευθυντικές λύσεις θα πρέπει είτε να πας σε λιγότερο συμπαγείς λύσεις είτε να πληρώσεις λίγο παραπάνω.

http://www.skroutz.gr/s/3780019/Ubiquiti-AirGrid-M2-AG-HP-2G16.html (πιο μεγάλη)

http://www.skroutz.gr/s/7313810/Ubiquiti-Litebeam-M5.html (πιο ακριβή, δεν είναι ακόμη διαθέσιμη)

http://www.skroutz.gr/s/3491967/Routerboard-SEXTANT-G-5HPnD.html (ακόμη πιο ακριβή)

 

Αν πας στις πιο ακριβές λύσεις, αρχίζεις να έχεις άλλα πλεονεκτήματα, όπως Gigabit Ethernet, καλύτερους επεξεργαστές, περισσότερη μνήμη κ.α. -αν και ίσως δεν σε πολυενδιαφέρει.

 

Σημαντικό. Όλες είναι λύσεις εξωτερικού χώρου. Θα τις τοποθετήσεις στην ταράτσα (ή στέγη) ή στο μπαλκόνι (σε ιστό, μακριά από εμπόδια), όπου θα έχεις δρομολογήσεις ένα μοναδικό Ethernet, όπως προείπε ο @minast.

 

Δες ενδεικτικό βίντεο:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Να ξεθάψω το θέμα λιγουλάκι :)

 

Φίλος θέλει στγο χωριό να δώσει Wifi από το σπίτι του στο εργαστήριό του. Η απόσταση είναι 100 μέτρα και η οπτική επαφή υπάρχει. (από ότι μου είπε σα να βλέπεις ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και το ένα τέρμα να είναι το σπίτι μου και το άλλο το εργαστήριο.

 

Στα 100 μέτρα εμένα πήγε το μυαλό μου στο να τραβήξει καλώδιο, αλλά αυτός δε θέλει. Οπότε αν σας είναι εύκολο πείτε μου τι να πάει να αγοράσει να κάνει δουλειά :)

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ισχύει αυτούσιο το παραπάνω μήνυμα. Από προσωπική προτίμηση θα προσπερνούσα τις λίγο πιο φτηνές ευρυγώνιες λύσεις και θα πήγαινα σε κάτι κατευθυντικό. Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές, προσωπικά θα επέλεγα το:

Ubiquiti LiteBeam M5

αλλά μου αρέσουν και τα χαρακτηριστικά του πολύ καινούριου:

MikroTik LHG 5

 

Στα δύο φτηνότερα που προτείνω στο παλαιό μήνυμα, προσθέτω και ένα ακόμη πιο φτηνό. Το συγκεκριμένο δεν το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά για τις αποστάσεις που συζητάμε δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έχουν ουσιαστική διαφορά στην απόδοση:

TP-LINK CPE210

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

λολ τα διάβασα αλλά είδα και μιλούσατε για απόσταση χιλιομέτρου και λέω δε μπορεί κάτι άλλο θα πρέπει να του πω να πάρει.

 

Οπότε παίρνει ένα απο αυτά τα τρία και τέλος; Του δίνω και το βιντεάκι πιο πάνω που έχεις αφήσει;

Link to comment
Share on other sites

Μπα, για οτιδήποτε <5km με οπτική επαφή γενικά μπορεί να μείνει σε αυτά τα εξωτερικού χώρου. Θα μπορούσε να πάει και σε εσωτερικού χώρου με αντικατάσταση της omni κεραίας με κατευθυντική, αλλά μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

 

Με ένα ζευγάρι ίδια από οποιοδήποτε από τα παραπάνω θα είναι μια χαρά (ισχύουν και όλα του παλιού μηνύματος ως έχουν). Απλά πρέπει να ιεραρχήσει τα χαρακτηριστικά (κόστος, κατευθυντικότητα, όγκος συσκευής) και να αποφασίσει.

 

Το βιντεάκι είναι συγκεκριμένα για Mikrotik SXT. Τα άλλα έχουν λίγο διαφορετική εγκατάσταση προφανώς, αλλά η φιλοσοφία είναι περίπου ίδια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.