Jump to content


Πνοη σε laptop 7ετιας και Desktop 11ετιας , γινεται;


tommybertsen

Recommended Posts

Εχω 2 μηχανηματα αρκετα παλια, για τα οποια θα μιλησω παρακατω. Gdp και λοιποι γνωστες του λινουξ , please , enlighten me! 

 

 

Υπαρχει τροπος να δωσω λιγη περισσοτερη πνοη σε ενα λαπτοπ 7ετιας καθως και σε ενα Desktop που ειναι μολις 11 ετων; (  :p ) ;  . Παραδοξως πηρε τα πανω του με τα 10ρια το λαπ και απο Drivers κανενα θεμα. Ομως εχει μηχανικο δισκο. Κλασικα μετα απο λιγο καιρο αρχιζει τα σουρσιματα. Οσο για το Desktop , εχει κατι πετσοκομμενα XP, την παλευει , οσο μπορει να ειπωθει αυτο για μηχανημα με 512 ραμ (ειχε 1gb και δυστυχως το ενα dimmακι εφαγε ηττα )

 

Αυτο που με ενδιαφερει ειναι μια παραπομπη σε εναν οδηγο που να μπορω να βαλω με ασφαλεια καποια διανομη , και να παιζουν 3-4 βασικα πραγματα στο λαπτοπ: 

-Drivers ηχου (απαραιτητοι)

-Drivers γραφικων (οχι τοσο απαραιτητοι αλλα αν παιζουν καλο θα ειναι ).

-Drivers καμερας (οτι πιο απαραιτητο) καθως η χρηση ειναι Skype μονο και παρα πολυ περιστασιακα σερφαρισμα. 

 

Το λαπτοπ εχει 3GB Ram και εναν Dual Core T4300 2.10Ghz. Επισης οι Usb του δε δουλευουν σωστα , δουλευει μονο μια , στην οποια μονο ποντικι και κατι usb ΕΝΤΟΣ Windows καταφερα να συνδεσω (εβγαζε προβλημα κατα την εγκατασταση απο USB για τα Windows).Οποτε οτι κανω,  θα πρεπει να γινει απο το optical , οσον αφορα εγκαταστασεις κλπ.

Μπορω να κανω δοκιμη με καποιο live dvd? Νομιζω οτι τα ubuntu ειναι λιγο βαρια για το λαπτοπ, οποτε οι γνωστες θα μπορουσατε να με καθοδηγησετε για την καλυτερη δυνατη διανομη (mint ας πουμε; ), στην οποια δε θα χρειαστει να επεμβω τρελά (θελω μονο τα παραπανω , εμφανιση δε με ενδιαφερει ).  :)

 

Το Desktop εχει pentium 4@3.0 ghz prescott , 512 mb ram, maxtor IDE δισκους(2 τον αριθμο , ο ενας 200GB ο αλλος 80- ο 200ρης με ενδιαφερει μονο) μητρικη μια gigabyte . Χρηση καμμια προς το παρον. Δεν ειναι για πολλα πολλα, αλλα ειναι αποριας αξιο το πως δουλευει ακομη και θα ηθελα να δω αν μπορει να αναπνευσει με μια διανομη λινουξ. 

 

*Ειχα δοκιμασει puppy μεσω Windows installer, δεν εχει ομως ετσι νοημα , πρεπει να εγκατατασταθουν καθαρα απ'οσο ξερω.

 

ΥΓ:Το ειχε η κοπελα μου το λαπτοπ, και δε με αφηνει να το ανοιξω, φοβαται λεει, επειδη δεν εχω ξανανοιξει λαπτοπ. Αντε τωρα βγαλε ακρη τι συμβαινει με τις usb , οπως και με την οθονη που στο τελευταιο τεταρτο της ειναι λες και εχει χωριστει , και επαναλαμβανεται η εικονα του τριτου τεταρτου της οθονης. (μονο με εικονα θα καταλαβετε τι εννοω  :p )*2

 

ΥΓ2: Το Desktop δεν εχει νοημα να αναστηθει, το ξερω, απλως ειναι συναισθηματικης αξιας, γι'αυτο υπαρχει ακομη, ενω ολα οσα εχουνε περασει απο τα χερια μου , εχουν πουληθει! 

 

*Εικονα του λαπτοπ. Καλωδιοταινια ή απλα τα επαιξε/χαλασε/καηκε; Να σημειωσω οτι το λαπτοπ το πατησε 18κιλο σκυλι πριν κατι χρονια , τοτε εμφανισε αυτο το προβλημα. Το πατησε με το λαπτοπ να ειναι αναποδα. Μαλλον το σκυλι ευθυνεται , απλα δε μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το προβλημα.

 

post-60900-0-54394800-1451908274_thumb.j

 

ΥΓ3: Σε περιπτωση που τιποτα δεν παιζει, θα επανελθω με καθαρη εγκατασταση στα 7 ή στα 10 (με τα 10 παιζει αρκετα καλα προς το παρον). Ειναι θεματακι αυτο με την οθονη του λαπτοπ, αλλα λυνεται με συνδεση σε μια απο τις οθονες των desktop μου. 

 

Καλη χρονια και υγεια σε ολους! 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

Το λαπτοπ εχει 3GB Ram και εναν Dual Core T4300 2.10Ghz. Επισης οι Usb του δε δουλευουν σωστα , δουλευει μονο μια , στην οποια μονο ποντικι και κατι usb ΕΝΤΟΣ Windows καταφερα να συνδεσω (εβγαζε προβλημα κατα την εγκατασταση απο USB για τα Windows).Οποτε οτι κανω, θα πρεπει να γινει απο το optical , οσον αφορα εγκαταστασεις κλπ. Μπορω να κανω δοκιμη με καποιο live dvd? Νομιζω οτι τα ubuntu ειναι λιγο βαρια για το λαπτοπ, οποτε οι γνωστες θα μπορουσατε να με καθοδηγησετε για την καλυτερη δυνατη διανομη (mint ας πουμε; ), στην οποια δε θα χρειαστει να επεμβω τρελά (θελω μονο τα παραπανω , εμφανιση δε με ενδιαφερει ).

 

Στο laptop της συζύγου ζει και βασιλεύει το linux mint mate με υποδεέστερο hardware, Κατέβασε το Linux mint mate 64bit και μπούταρε από usb ή dvd σε live περιβάλλον. 99% θα δει όλο το hardware που έχεις. Όσο για τα usb μπορεί να μην είχαν μπει σωστά οι drivers στα win, μην είσαι σίγουρος ότι είναι "καμένα".

 

Το Desktop εχει pentium 4@3.0 ghz prescott , 512 mb ram, maxtor IDE δισκους(2 τον αριθμο , ο ενας 200GB ο αλλος 80- ο 200ρης με ενδιαφερει μονο) μητρικη μια gigabyte . Χρηση καμμια προς το παρον. Δεν ειναι για πολλα πολλα, αλλα ειναι αποριας αξιο το πως δουλευει ακομη και θα ηθελα να δω αν μπορει να αναπνευσει με μια διανομη λινουξ.

 

Δυστυχώς τα 512MB είναι αρκετά περιοριστικά... Δοκίμασε lubuntu ή Mint xfce. Στο πρώτο δίνω πιο πολλές πιθανότητες να παίξει υποφερτά.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Τις USB δε τις "βλέπει" ούτε σε 7 ούτε σε 10. Με καμμία κυβέρνηση [emoji14] και όταν πήγα για καθαρη εγκατάσταση από το USB είχα πρόβλημα. Δοκίμασα και με άλλο USB και πάλι είχα θέμα! Με το ίδιο έκανα αλλού κανονικά εγκατασταση. Οπότε μάλλον φταίει κάποια ρύθμιση (όσον αφορά το ένα και μοναδικό που λειτουργεί)

Θα δοκιμάσω σύντομα με linux mint mate live για να τσεκάρω. Αν και εφόσον όλα είναι καλά για εγκατάσταση θέλει κάτι το ιδιαίτερο; θέλει partition ο δίσκος και τα ειδικά format του linux περιβάλλοντος; (αντί για ntfs). Είμαι τέρμα άσχετος!

Θα δω τι μπορώ να κάνω για το έρμο το desktop, μάλλον δύσκολα είμαι!

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

θέλει partition ο δίσκος και τα ειδικά format του linux περιβάλλοντος; (αντί για ntfs). Είμαι τέρμα άσχετος!

 

Υποθέτω ότι θα το χρησιμοποιείς μόνο με linux (έστω και δοκιμαστικά) και όχι dual boot. Οπότε απλά στις επιλογές που θα σου δώσει επίλεξε να σβήσει τα πάντα από τον δίσκο και να προχωρήσει με τα default settings (κάτι τέτοιο "Erase disk and Install Linux Mint"). Θα τα κάνει όλα τα υπόλοιπα μόνο του!

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

 Οσο για το Desktop , εχει κατι πετσοκομμενα XP, την παλευει , οσο μπορει να ειπωθει αυτο για μηχανημα με 512 ραμ (ειχε 1gb και δυστυχως το ενα dimmακι εφαγε ηττα )

 

 

Εγκώ πνεύμα χριστουγέννων, χαρίσει εσένα δωράκι! Εσύ πληρώσει courier :p ! Διάλεξε και pmαρισε! :)

post-50599-0-01418800-1451913174_thumb.j

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Πμ σε λίγο! Αυτές τις Twinmos κάτω πρέπει να φοράει [emoji14]. Μόλις πάω σπίτι θα τσεκαρω ότι ταιριάζουν και ενημερώνω. Εγκω για πληρώσει εξοντα τακιδρομιο γιατί κούριερ πιάσει λωκο [emoji14]

 

Σε πμιασα, το κατεβατο εξηγει τι συμβαινει με τις μνημες του πισιου αυτου :p 

 

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=104αυτο κατεβαζω , ετσι; Εχει επιλογη οταν θα κανω εκκινηση απο αυτο για λαιβ περιβαλλον ; Πρεπει να "καψω" και DVD , εχω να το κανω κατι αιωνες. Το καιω απλα και αυτο ειναι bootable? 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Linux Mint 13 "Maya" - MATE (64-bit) - Linux Mintαυτο κατεβαζω , ετσι; Εχει επιλογη οταν θα κανω εκκινηση απο αυτο για λαιβ περιβαλλον ; Πρεπει να "καψω" και DVD , εχω να το κανω κατι αιωνες. Το καιω απλα και αυτο ειναι bootable?

 

Όχι βρε φίλε. Πού το βρήκες αυτό??? το 17.3 mate 64bit από εδώ: http://www.linuxmint.com/download.php

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τι να πω , ευχαριστω παρα πολυ παιδια για τις συμβουλες.

 

ΧΑχαα ηταν το πρωτο που εβγαλε στην αναζητηση "linux mint mate" . Ενταξει κατεβαζω το ΜΑΤΕ 64bit. Θα το καψω σε dvd , τσεκαρω μια και τα release notes/user guide για οτιδηποτε παει στραβα. 

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινησα απο DVD. Ολα δουλευουν οπως θα επρεπε. 

Καμερα - Τσεκ

Ηχος - Τσεκ

Μικροφωνο - Τσεκ

Γραφικα - Τσεκ

Γλωσσες - Τσεκ 

Σκαιπ - Τσεκ

Ασυρματο - Τσεκ

Ethernet - Τσεκ

 

Δε ξερω τι αλλο να ζητησω , φαινεται ελαφρυ ακομη και απο το dvd. 

Περιμενω το ΟΚ απο την κοπελα μου , γιατι αυτη χρησιμοποιει το ιντερνετ 

 

Ερωτησεις: 

Πχ θελω να κανω Dual Boot. Εχει καποιο αντικτυπο στην λειτουργια του Mint ή καλυτερα να κανω καθαρη εγκατασταση; 

Αν θελω να γυρισω στα 7/10 , θα ειμαι οκ; 

Link to comment
Share on other sites

Pentium 4 και 512 δεν πας πουθενά. Μιλάμε να έχεις κάτι αξιοπρεπές. Έχω δουλέψει αρκεά pc με pentium 4 ακόμα και με 256 με win XP. Με μόνο τα XP και κανα δυο εφαρμογές κάπως τσουλούσε. Με 3-4 εφαρμογές πάπαλα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πχ θελω να κανω Dual Boot. Εχει καποιο αντικτυπο στην λειτουργια του Mint ή καλυτερα να κανω καθαρη εγκατασταση;

 

Όχι. Απλά στην εγκατάσταση είναι μερικά κλικ παραπάνω για να φτιάξεις partitions για το mint. Εδώ αν είσαι εντελώς άσχετος, θα χρειαστείς μια μικρή βοήθεια. Κατά τα άλλα το dual boot δουλεύει απροβλημάτιστα. Εφόσον όμως από τον τίτλο του thread "θέλεις να δώσεις νέα πνοή" στο σύστημα, αυτό σημαίνει ότι ολίγον σέρνεται στα win. Οπότε γιατί να έχεις dual boot; Η πρότασή μου είναι να σβήσεις τα πάντα και να βάλεις μόνο mint, να δεις πώς θα το βολευτεί και η κοπέλα σου. Η εγκατάσταση είναι 15-20 λεπτά υπόθεση, οπότε τι είχες, τι έχασες... Αν θέλεις να γυρίσεις στα 7/10 απλά το σβήνεις και κάνεις μια καθαρή εγκατάσταση win (η οποία ούτως ή άλλως ήταν στον αρχικό σου σχεδιασμό αν δεν έκανες κάτι με Linux). Μην ξεχνάς ότι με το που εγκατασταθεί το mint, πακέτο έχουν μπει και όλα τα παρελκόμενα office, media players και ένα σωρό άλλο λογισμικό που στα win θα ήθελες επιπλέον χρόνο να περάσεις. Φυσικά drivers κτλ δεν θα χρειαστείς μια που όλα υπάρχουν στον kernel (και όπως διαπίστωσες δουλεύουν και στο live). Οπότε, πέρα από τα 20 λεπτά για το install αμέσως είσαι ready to go. Καμία επιπλέον μανούρα. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν. Καθαρή εγκατάσταση και... welcome to the club!

 

ΥΓ από περιέργεια: μήπως τσέκαρες αν σου παίζουν τα usb που δεν έπαιζαν στα win?

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πες οτι εχω 1 gb :p Θα μου στειλει ο cyberdyne τα ντιμακια ελπιζοντας οτι ενα απο τα 2 λειτουργουν. Θα δοκιμασω ετσι με τα ΧΡ που εχω (65ΜΒ τρωνε μολις ). Με τον midori browser παλευεται η κατασταση! 

 

 

Όχι. Απλά στην εγκατάσταση είναι μερικά κλικ παραπάνω για να φτιάξεις partitions για το mint. Εδώ αν είσαι εντελώς άσχετος, θα χρειαστείς μια μικρή βοήθεια. Κατά τα άλλα το dual boot δουλεύει απροβλημάτιστα. Εφόσον όμως από τον τίτλο του thread "θέλεις να δώσεις νέα πνοή" στο σύστημα, αυτό σημαίνει ότι ολίγον σέρνεται στα win. Οπότε γιατί να έχεις dual boot; Η πρότασή μου είναι να σβήσεις τα πάντα και να βάλεις μόνο mint, να δεις πώς θα το βολευτεί και η κοπέλα σου. Η εγκατάσταση είναι 15-20 λεπτά υπόθεση, οπότε τι είχες, τι έχασες... Αν θέλεις να γυρίσεις στα 7/10 απλά το σβήνεις και κάνεις μια καθαρή εγκατάσταση win (η οποία ούτως ή άλλως ήταν στον αρχικό σου σχεδιασμό αν δεν έκανες κάτι με Linux). Μην ξεχνάς ότι με το που εγκατασταθεί το mint, πακέτο έχουν μπει και όλα τα παρελκόμενα office, media players και ένα σωρό άλλο λογισμικό που στα win θα ήθελες επιπλέον χρόνο να περάσεις. Φυσικά drivers κτλ δεν θα χρειαστείς μια που όλα υπάρχουν στον kernel (και όπως διαπίστωσες δουλεύουν και στο live). Οπότε, πέρα από τα 20 λεπτά για το install αμέσως είσαι ready to go. Καμία επιπλέον μανούρα. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν. Καθαρή εγκατάσταση και... welcome to the club!

 

Ηδη ετοιμαζεται , καθαρη εγκατασταση , οχι dual boot. Την βολεψαν καθως φαινεται! Μου εκανε εντυπωση οτι και σε αυτα εβαλα το hdmi στην tv και συνδεσα με λαπτοπ, λειτουργησε αμεσως και απλα εβαλα screen mirror . Γενικα ειναι οκ. Μια ερωτηση, υπαρχει περιπτωση να μπει το flash plugin? Απο το package manager ελεγε οτι ειναι broken . 

 

 

 

ΥΓ από περιέργεια: μήπως τσέκαρες αν σου παίζουν τα usb που δεν έπαιζαν στα win?

 

 

Τωρα θα κανω επανεκκινηση το συστημα , η εγκατασταση ειναι ετοιμη. Θα δοκιμασω να δω αν δουλευουν (εφυγα και το αφησα γιατι πηγα τα σκυλια βολτα γι'αυτο αργησα :p

 

Δυστυχως , δε δουλευουν . Εχει 2 εκ δεξιων και 1 εξ αριστερων . Το 1 μονο απο τα αριστερα δουλευει . Τα αλλα 2 ειναι νεκρα (στο ενα δεν εισερχεται καν το usb). Το ειχε ανοιξει ο πρωην της κοπελας μου απ'οσο ξερω και το καταντησε παραπληγικο το λαπτοπακι... Μεχρι και μια βιδα φαινεται να εχει ξεχαστει καπου μεσα. 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια ερωτηση, υπαρχει περιπτωση να μπει το flash plugin?

 

To flash είναι εγκατεστημένο by default στον firefox και θεωρητικά μετά την εγκατάσταση πρέπει να βλέπεις απροβλημάτιστα.

 

ΥΓ βάλε και τα ubuntu restricted extras από τον package manager

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

To flash είναι εγκατεστημένο by default στον firefox και θεωρητικά μετά την εγκατάσταση πρέπει να βλέπεις απροβλημάτιστα.

 

ΥΓ βάλε και τα ubuntu restricted extras από τον package manager

Το δοκιμασα πριν κανω εγκατασταση για να βαλω flash content (πχ φεισμπουκοπαιχνιδο) , αλλα μου ελεγε να κατεβασω το Flash, ομως απο τον μανατζερ ελεγε οτι ειναι broken. 

Εβαλα αυτα που ειπες. Δε ξερω τι κανουν , παρολα αυτα τα εβαλα! Επισης ενω πριν επαιζε στο HDMI στην τιβι , τωρα δε το βλεπει με τπτ. Δε ξερω γιατι, δοκιμασα να αλλαξω HDMI στην tv. Θα κανω ρισταρτ μηπως χρειαζεται. Δεν λυθηκε. Ενω την εντοπιζει την τιβι κανονικα. Δε πειραζει παρολα αυτα. Τωρα μου εβγαλε οτι υπαρχουν 42 ενημερωσεις , οποτε τις εγκαθιστω. Και θα ψαξω τα παντα απο μεσα για να δω τι μπορω να βελτιστοποιησω κλπ. 

Λειτουργουν παντως μια χαρα! Ευχαριστω για την βοηθεια, τις συμβουλες και γενικα για ολα! 

 

ΥΓ: Τα puppy linux τι φαση ειναι; Ρωταω γιατι βαζοντας τα εστω και μεσω windows δουλευαν κανονικα με 512 ραμ. Ολως περιεργως! Με 1 GB θα πετανε :p υπαρχει καποιο link για να τα εγκαταστησω καθαρα ή ειναι πιο περιπλοκα; Τι εχω να χασω στο pc αυτο αλλωστε; 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

Έχει κάρτα γραφικών nvidia ή radeon; Αν ναι δες μήπως θέλεις τους proprietary drivers και όχι τους open source. Μπαίνουν από Menu - Administration - Driver Manager

 

flash content παίζεις τελικά ή όχι;

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Εχει nvidia g103m. . Βρισκει κανονικα την οθονη , φαινεται οτι αναγνωριζει το HDMI , απλα δεν δειχνει εικονα στην tv. Θα το τσεκαρω αφου τελειωσει τις ενημερωσεις

Και αυτο θα το τσεκαρω μετα το περας των ενημερωσεων :) Αρκετες ειναι , λιγο μενει ακομη. Μετα αρχιζει το ψαξιμο! 

 

Ναι , flash content παιζει τωρα κανονικα.

Μου προτεινε τον DRiver που λες , ειχε σα προεπιλογη τον open source. Τωρα κανει εφαρμογη αλλαγων (βλεπω αρκετη ωρα να κανει , αλλα δε με ενοχλει). Και να μη δουλεψει , αρκει που ολο το υπολοιπο λειτουργει κανονικα! 

 

Μετα την αλλαγη των Drivers εκανε μια επανεκκινηση, και τελικα λειτουργει κανονικα το HDMI οπως πριν! :D

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μιας που πηρα φορα λοιπον , εγκατεστησα και τα Lubuntu στο Desktop. Στην αρχη ειχα θεμα, αυτοματα δεν εμπαιναν με τιποτα, αλλα χαρη στον οδηγο για τα ubuntu , του @gdp77,  , καταφερα και το εκανα χειροκινητα, ως μοναδικο φυσικα λειτουργικο.

 

Επισης, με την υπερευγενεστατη χορηγια του @cyberdyne, , το πισακι πηρε λιγο τα πανω του, καθως παρελαβα σημερα τις μνημες που μου απεστειλε. Δεν αρκει ενα ευχαριστω φιλε μου! Βλεπω το μηχανημα να μπορει να κουνηθει λιγο... Επιτελους!

 

post-60900-0-10868800-1452183385_thumb.p

 

Χωρις τον Οδυσσεα, δε θα ηταν εφικτο!! :D

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Το lubuntu είναι πολύ ελαφρύτερο από mint , με σαφώς λιγότερα έτοιμα καλούδια, όμως, τι να τα κανεις όταν θες να αναστησεις ένα τόσο παλιό σύστημα; Prescott Pentium 4 μονοπυρηνος CPU είναι! Βέβαια για browsing πλέον την παλεύει κανονικα! Δηλαδή για κάποιον που θέλει απλό browsing , λίγο fb ίσως και κάνα βιντεάκι είναι μια χαρά!! Για ακόμη πιο ελαφριές διανομές νομίζω ότι πρέπει να πας σε πολύ καστομ λύσεις (arch linux φαντάζομαι).

Πάντως χαίρομαι που αναστήθηκε το μηχάνημα με την πολύτιμη βοήθεια σας!! :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.