Jump to content



Αγόρασες laptop ή έκανες επανεγκατάσταση OS; Clonezilla the bitch! [Clonezilla Guide]


Recommended Posts

Λίγη ιστορία πρώτα...

Πριν από 10 χρόνια αγόρασα το πρώτο μου laptop, ένα Αcer που φορούσε turion 64, που ακόμα ζει και βασιλεύει στο γραφείο του πεθερού μου (τρέχει βέβαια ubuntu πλέον). Τότε τα laptops ερχόντουσαν μαζί με 1-2 συνοδευτικά DVD τα οποία σου επέτρεπαν να κάνεις restore το laptop στην εργοστασιακή κατάσταση, είτε επειδή τα windows είχαν γίνει αχταρμάς και η επιδιόρθωση ήταν χρονοβόρα, είτε επειδή χτύπησε ο δίσκος και τον αντικατέστησες. Θα σκεφτείτε μερικοί “σιγά το πράμα, τραβάω ένα format και επανεγκατάσταση και είμαι ok”. Παραγνωρίζετε όμως ότι στα περισσότερα laptop η εύρεση και εγκατάσταση των οδηγών δεν ήταν και τόσο εύκολη όπως στο desktop, ενώ -τουλάχιστον από την εμπειρία μου- φοράνε ειδικές OEM εκδόσεις των windows. Με απλά λόγια είναι πολύ πιθανό να μην είναι εφικτό το να βρεις ένα δισκάκι win, να τα περάσεις και να γίνουν activate με το κλειδί που υπάρχει στο κάτω μέρος του laptop.

Πριν από 2 χρόνια που χρειάστηκε να αντικατασταθεί αυτό το laptop με κάτι πιο σύγχρονο (ένα toshiba με i5, το οποίο έχω ακόμα στην κατοχή μου), διαπίστωσα ότι η μόδα είχε αλλάξει (προφανώς για οικονομικούς λόγους) και τα laptop δεν συνοδεύονταν από δισκάκια, αλλά σε προέτρεπαν μετά το πρώτο boot να τα δημιουργήσεις εσύ. Υπήρχε βέβαια πάντα ένα κρυφό partition που επανέφερε το laptop στην εργοστασιακή κατάσταση, αλλά αυτό λειτουργούσε σε συνδυασμό με την εγκατάσταση που υπήρχε στο δίσκο. Αν σβήνονταν κρίσιμα δεδομένα π.χ. από κάποιον ιό, η επαναφορά από το κρυφό partition μπορούσε και να μην λειτουργήσει. Ακόμα χειρότερα, αν ο δίσκος παρέδιδε πνεύμα, είναι προφανές ότι στον καινούριο δεν υπήρχε κανένα κρυφό partition και έπρεπε να στήσεις το μηχάνημα από το μηδέν.

Ο καιρός περνάει, όμως, και πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα win8 laptop που αγόρασε ο αδερφός μου για τις επαγγελματικές του ανάγκες (toshiba). Διαπίστωσα λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν συνοδευτικά cd, αλλά ούτε και η προτροπή να φτιάξεις recovery media. Το μόνο που κατάφερα να βρω ήταν η επιλογή των win για επαναφορά στην εργοστασιακή κατάσταση (η οποία όμως σαφώς και δε θα δουλέψει αν σβηστούν ή γίνουν corrupt σημαντικά αρχεία ή χτυπήσει ο δίσκος) και η δυνατότητα για “file restore” αν θυμάμαι καλά, δηλαδή για backup αρχείων μόνο. Είναι προφανές ότι η μόδα επιβάλλει την “smartphone-ποίηση” των laptop και φυσικά να τα σκάει ο κάθε χρήστης στην εταιρεία κατασκευής όταν χτυπήσει ο δίσκος ή τα windows γίνουν αχταρμάς από malware και ιούς (σενάριο πάρα πολύ συχνό ειδικά για τους “αδαείς”). Αλλά ακόμα και αν έχεις τις γνώσεις (ή τον γνωστό) να σου κάνει επανεγκατάσταση OS, η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα για όποιον την επιχειρήσει, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον χρόνο που απαιτείται για την εγκατάσταση του επιπλέον λογισμικού που απαιτείται για να αξιοποιείται το hw των laptop.

Η λύση για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά να γίνει ένα image του δίσκου του εκάστοτε μηχανήματος, ώστε ο χρήστης να έχει την ασφάλεια ό,τι και να συμβεί ότι θα μπορέσει απλά και γρήγορα να επαναφέρει το μηχάνημά του σε λειτουργική κατάσταση. Επειδή λοιπόν ως χρήστης αλλά και ως “φίλος που ξέρει”, έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές το σενάριο ενός “διαλυμένου” laptop, κατέληξα στη χρήση του προγράμματος clonezilla για imaging ενός δίσκου και γρήγορη επαναφορά όταν τα πράγματα “στραβώσουν”. Είναι open source, δωρεάν, ανανεώνεται τακτικά και είναι εύκολο στη χρήση, ενώ προσφέρει και πολλές δυνατότητες για τους “απαιτητικούς”. Ας δούμε πρώτα σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμο:

1) Μόλις κάνατε επανεγκατάσταση OS και περάσατε ένα σωρό λογισμικό που χρησιμοποιείτε + updates. Πρόκειται για μια πολύωρη διαδικασία (ανάλογα με τα specs του pc/laptop, το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και τα updates στο λογισμικό αυτό), στην οποία απαιτείται ο χρήστης να είναι πάνω από το μηχάνημα για να ολοκληρώνονται οι διάφορες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την τέλεια χρονική στιγμή να κάνετε image του δίσκου σας! Όταν χρειαστεί, κάνεις απλά ένα restore και όλα θα είναι όπως τώρα!

2) Μόλις αγοράσατε laptop, το οποίο είτε δεν σας δίνει επιλογή για recovery media είτε δεν είστε σίγουροι αν τα recovery media θα παίξουν σωστά και σε περίπτωση π.χ. αντικατάστασης του δίσκου (είπαμε αυτά τα recovery media, ανάλογα με τον κατασκευαστή, πολλές φορές λειτουργούν σε συνδυασμό με τα data που υπάρχουν στον “εργοστασιακό” δίσκο με τον οποίο έρχεται το laptop

3) Αναβαθμίζετε το δίσκο σας και θέλετε να κάνετε ένα τέλειο αντίγραφο όλα τα data του παλιού στον καινούριο.

4) Οποιοδήποτε άλλο σενάριο χρήσης απαιτεί image / cloning

Τι θα χρειαστείτε:

1) το iso του clonezilla. Επιλέξτε "amd64" αρχιτεκτονική για οποιοδήποτε μηχάνημα έως και 5 ετών.

2) ένα κενό cd που θα κάψετε το iso ή ένα κενό flash usb το οποίο μπορείτε να το κάνετε bootable και να περάσετε το clonezilla iso με το yumi (multiboot usb creator).

3) Να έχετε αποφασίσει ποια partitions του δίσκου σας ενδιαφέρει να κάνετε image και πού θα τα αντιγράψετε.

Διαδικασία

Αφού φτιάξουμε ένα bootable cd με το iso του clonezilla, ή ένα bootable usb με το yumi (το προτείνω), εκκινούμε το σύστημα με αυτό.

ckn7.jpg

Εικόνα1: Ανάλογα με το μηχάνημά μας, υπάρχει κάποιο F πλήκτρο, με το οποίο κατά την εκκίνηση μπαίνουμε στο boot menu, ώστε να επιλέξουμε από πού θα κάνει εκκίνηση ο υπολογιστής. Στο υπολογιστή του παραδείγματος είναι το F8

guvs.jpg

Εικόνα2:Το boot menu θα μοιάζει με αυτό της φωτογραφίας. Επιλέγουμε από πού θα κάνει boot ο υπολογιστής. Στο παράδειγμά μας επιλέγουμε το usb flash στο οποίο έχουμε γράψει με το yumi το iso του clonezilla.

kp98.jpg

Εικόνα3: Στην επόμενη οθόνη που θα δούμε επιλέγουμε την πρώτη επιλογή και πατάμε enter. Θα δουλέψει στο 99% των περιπτώσεων. Αν όχι, στο "other modes" θα βρούμε επιλογές για "safe graphics mode".

jk7v.jpg

Εικόνα4: Δεν πειράζουμε το keymap και προχωράμε με enter.

628g.jpg

Εικόνα5: Εnter ξανά. Η επιλογή command line αφορά τους προχωρημένους.

ijv2.jpg

Εικόνα6: Θα ασχοληθούμε με την πρώτη επιλογή (image ενός δίσκου ή κάποιων partitions). H επλογή cloning αφορά στα σενάρια που θέλετε να κάνετε τέλεια αντίγραφα κάποιου δίσκου π.χ. σε σενάρια αναβάθμισης δίσκου.

mxks.jpg

Εικόνα7: Η πρώτη επιλογή αφορά και τους περισσότερους χρήστες, δηλαδή image σε τοπικό δίσκο. Οι άλλες επιλογές θα απασχολήσουν πιο πολύ τους administrators.

5ra9.jpg

Εικόνα8: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον εξωτερικό δίσκο, τώρα είναι η ώρα να τον συνδέσουμε, να περιμένουμε 5 δευτερόλεπτα και να πατήσουμε enter.

ks0d.jpg

Εικόνα9:ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εδώ πρέπει να επιλέξουμε σε ποιο δίσκο και partition θα αποθηκευτεί το image που θα κάνουμε. Η ονοματολογία είναι αυτή που χρησιμοποιείται στο linux SDA για τον πρώτο δίσκο, SDB για τον δεύτερο κτλ. Οι δίσκοι ακολουθούνται από αριθμούς που φανερώνουν τα partitions. Στο παράδειγμά μας, ο πρώτος δίσκος SDA έχει 4 partitions (1,5,6,7). Καλύτερα να επιλέξετε έναν δεύτερο δίσκο για να αποθηκευτεί το image σας και όχι τον SDA (πρώτος δίσκος, όπου κατά κανόνα βρίσκεται το OS). Στο παράδειγμά μας, επιλέγουμε τον δεύτερο δίσκο (SDB1), όπου θα αποθηκευτεί το image που θα φτιάξουμε. Φροντίστε να υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος ελεύθερος.

lrmp.jpg

Εικόνα10:Επιλέγουμε σε ποιο φάκελο του δίσκου θα αποθηκευτεί το image που θα φτιάξουμε. Στο παράδειγμα επιλέχθηκε το top directory

eg2h.jpg

Εικόνα11:Απλά enter.

vajb.jpg

Εικόνα12:Επιλέγουμε beginner mode. Αφήνουμε το "expert" για τους προχωρημένους.

cvog.jpg

Εικόνα13:ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η πρώτη επιλογή είναι για να γίνει image όλου του δίσκου (μην ανησυχείτε ο χώρος που χρειάζεται για το image είναι μόνο για όσα δεδομένα υπάρχουν και όχι για το πραγματικό μέγεθος του δίσκου. Δηλαδή αν έχουμε δίσκο 1 TB και χρησιμοποιούμε 100GB, τότε θα χρειαστούν για το image λιγότερα από 100GB, λόγω compression). Επιλέγουμε τη δεύτερη επιλογή αν θέλουμε να κάνουμε image συγκεκριμένο partition, π.χ. το SDA1 όπου συνήθως βρίσκονται τα win και οι εφαρμογές τους.

jkow.jpg

Εικόνα14:Το όνομα του image που θα δημιουργηθεί. Αν θέλουμε το αλλάζουμε

23fh.jpg

Εικόνα15:ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Επιλέγουμε με SPACE BAR ποια partitions του δίσκου θέλουμε να γίνουν image. Στο παράδειγμά μας, επιλέχθηκε το μικρότερο partition (SDA6) για λόγους συντομίας.

yby8.jpg

Εικόνα16:Επιλέγουμε αν θέλουμε να γίνει error checking πριν το image. Στο παράδειγμά μας ο δίσκος ήταν σίγουρα ok, οπότε επιλέξαμε skip. Καλό είναι αν υπάρχουν errors στο δίσκο, να έχει γίνει chkdsk από το λειτουργικό.

lgw2.JPG

Εικόνα17:Επιλέγουμε αν θέλουμε να γίνει verify το image που θα φτιάξουμε. Καλό είναι να το κάνουμε, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι το image που φτιάχτηκε θα είναι ok.

vn7n.jpg

Εικόνα18:Enter

6kk2.jpg

Εικόνα19:Επιβεβαιώνουμε τις επιλογές μας και πατάμε (y)es

q1s0.jpg

Εικόνα20:Η διαδικασία ξεκινά και ενημερωνόμαστε για τον χρόνο που απομένει.

05ix.jpg

Εικόνα21: Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Enter

fk1c.jpg

Εικόνα22: Επιλέγουμε reboot για να ξεκινήσει το σύστημά μας πάλι.

2oov.jpg

Εικόνα23: Επιβεβαιώνουμε ότι το image μας έχει αποθηκευτεί. Το μετακινούμε αν θέλουμε σε άλλο δίσκο (π.χ. σε εξωτερικό δίσκο για να είναι πιο ασφαλές).

Αυτό ήταν! Μην σας αποθαρρύνουν οι πολλές εικόνες που ανέβασα! Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή απ΄όσο δείχνει. Ό,τι και αν συμβεί πλέον στο σύστημά σας, μπορείτε να κάνετε boοt με το clonezilla και να επαναφέρετε τον υπολογιστή στην τρέχουσα κατάστασή του!

Για οποιαδήποτε απορία εδώ είμαστε!

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

ή τι θα γινει αν παω σε ssd.

Έχω την εντύπωση ότι σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή από HDD σε SDD, πιο σωστό είναι να στηθούν τα windows από την αρχή, ώστε να παραμετροποιηθούν σωστά οι ρυθμίσεις του λειτουργικού για τον SSD (trimming, alignment, ACPI κτλ.)

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: Σε περίπτωση αλλαγής του drive, με άλλο διαφορετικής χωρητικότητας, το Alignment διορθώνεται αυτόματα ή όχι;

Αναφέρεσαι σε disk cloning. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, οπότε δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτόματα (beginner mode). Το σίγουρο είναι ότι οι επιλογές υπάρχουν στο expert mode.

ocs-05-b-2-expert-param-extra.png

Επιλογή -r

ocs-05-b-3-expert-param-k.png

Επιλογή -k1 (αν θέλεις τα καινούρια partitions στον μεγαλύτερο δίσκο να είναι αναλογικά μεγαλύτερα, αλλιώς το αφήνεις default)

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Μου δίνουν δύναμη (το χρόνο να δω πού θα βρω) να φτιάξω και άλλους ακόμα πιο αναλυτικούς οδηγούς για ανοικτό λογισμικό.

Σε λίγες μέρες θα χρησιμοποιήσω το clonezilla για να κάνω image το win8 laptop του αδερφού μου, οπότε θα ανεβάσω οδηγίες για σενάριο χρήσης του clonezilla σε "κλειδωμένο" laptop (UEFI, SecureBoot)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, επειδή πρόσφατα έφτιαξα διαδικασίες σχετικά με το clonezilla(sorry αλλά είναι στα αγγλικά), για κάποια προβλήματα που θα συναντήσετε μπορείτε να ρωτήσετε εδώ. Οπότε αν θέλει ο gdp77 ας τις βάλει στο πρώτο άρθρο. Ως extra πληροφορία. Δυστυχώς χρησιμοποιώ και cli οπότε μην σας αποθαρρύνει, αλλά θέλει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Απαραίτητο να γίνει resize στον δίσκο κανα +2GB απο το μέγεθος που χρησιμοποιείται, γιατί θα είναι μεγάλο το image και ίσως δεν χωρέσει σε κάποιον χώρο αν δεν είναι αντίστοιχος του δίσκου(source). Επίσης προτιμάμε gzip multiprocessor στην συμπίεση για την expert διαδικασία. Είναι η πιο γρήγορη και με το 2ο καλύτερο compress ratio, έχω κάνει τις μετρήσεις μου οπότε είναι σίγουρο.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ EXPERT MODE, ΑΛΛΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ MODES.


########
# BACKUP #
########

Software we need: clonezilla
Hardware we need: network disk OR local usb disk


>>>Windows 7 Backup disk with MBR to usb disk or network disk<<<

1. Enter shell
2. Find the disk we are going to take backup. ls -l /dev/disk/by-label, sudo fdisk -l (MBR) OR sudo gdisk -l (GPT)
3. Check the Space in Use for each partition, in order to resize for smaller image.
4. $ sudo ntfsresize -i /dev/sdc2
5. For example sdc2 partition has 32100 MB size and space in use is 20741 MB, we will resize to space in use + 1GB
6. $ sudo ntfsresize -s 21741M /dev/sdc2
7. We should recreate partition table with fdisk
8. $ sudo fdisk /dev/sdc
9. d
10. 2
11. Create the partition again and new size will be +21741M
12. n
13. p
14. 2
15. Enter
16. +21741M
17. Change it's type to NTFS
18. t
19. 2
20. 7
21. And exit fdisk
22. w
22.1 $ sudo ntfsfix -d /dev/sdc2
22.2 To remove ckdsk /f parameter from NTFS filesystem.
23. Exit shell or repeat steps 2-22 if you have to resize more partitions
24. Start Clonezilla
25. device-image
26. choose local_dev (for local disk) or SSH,SAMBA,NFS share and configure properly to mount disk.
27. Choose savedisk
28. Choose which disk you want to backup(e.g sdc)
29. Choose -q2 for clone programs priority.
30. Leave default selection for advanced parameters.
31. Choose -z1p parallel gzip compression(for multicore) OR Choose -z1 gzip compression(for single core)
32. Input the size for image split. (prefer to use 10000 if you want to have a few image files)
33. Skip checking/repairing, doesnt work for NTFS partitions.
34. Skip checking image restoration
35. Choose -p true for doing nothing after completion, or -p reboot to restart, or -p poweroff to shutdown.
36. Press Enter and choose y, whenever you are asked for, and wait till the process is completed.


#########
# RESTORE #
#########

Software we need: clonezilla
Hardware we need: network disk OR local usb disk


>>>Windows 7 Restore disk with MBR from usb disk or network disk<<<

1. Start Clonezilla
2. Mount local_dev or network share(NFS,SAMBA,SSH) where the image exists, configure properly
3. Exit to cmd(shell)
4. $ cd /home/partimag/directory/of/image/
5. Check sdX-pt.parted file to create partitions atleast the (Size of Sectors*512)/10^6 MB
6. Write down the needed size and partitions, also check filesystem and flags
7. Start parted to format the disk you want the image to be restored
8. mklabel msdos
9. unit MB
10. create partitions with the right order and size, set flags and quit
11. Format each partition with the right file system
12. $ sudo mkntfs --fast /dev/sdc1
13. Check that assigned letter in image directory is the same with the one we have in the disk, if not follow the steps below.
13.1 Change current directory to the one with the image
13.2 Create symlinks for image files, changing letter with the one of the disk we want to restore the image.
13.3 $ for i in `ls sdc*.ntfs*`; do sudo ln -s $i "sda`echo $i|cut -c 4-`"; done <========= sdc* can be assigned with a number, and sda can be done sda3 if we want to restore partition 2 to partition 3, in this case 4- will become 5-
14. Exit shell, Steps 5-14 are needed if you want to restore partition not disk
15. Start clonezilla
16. Choose device-image
17. Choose restoredisk
18. Choose the folder where the image is stored
19. Choose the target disk
20. Remote -g parameter
21. Choose -j0
22. Press Enter and choose y, whenever you are asked for, and wait till the process is completed.

>> In case we want to restore partition, reproduce the following steps based on the ascending number

17. Choose restoreparts
18. Choose the folder where the image is stored
19. Select the partitions you want to restore
20. Default parameters
21. Choose -j0
22. Press Enter and choose y, whenever you are asked for, and wait till the process is completed.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οδηγίες αφορούν κυρίως partion backup-restore. Disk-2-Disk αρκεί να έχετε μεγαλύτερο 2ο δίσκο και είναι πολύ απλό μέσα απο το ncurses interface του clonezilla.

Οι οδηγίες που δίνω ίσως είναι αρκετά advanced για κάποιους, οπότε μην διστάσετε να ρωτήσετε, αλλά προτείνω να μην δοκιμάσετε αν δεν καταλαβαίνετε κάτι γιατί ίσως είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση(κυρίως εκεί που γίνονται τα resize - και η επαναδημιουργία του partition table).

[MENTION=51]jax7480[/MENTION]: Αν κάνεις disk-2-disk δεν διορθώνει το alignment αν ο πρώτος δεν είναι aligned, ο λόγος είναι ότι διαβάζει τα range sectors του πρώτου οπότε θα γίνουν forced εκείνα, οπότε no-alignment, βέβαια μπορείς εύκολα μετά μέσω grub ή άλλου εργαλείου να τα μετακινήσεις(αλλά είναι χρονοβόρο και ειδικά σε ssd δεν το προτείνω). Μπορείς όμως αν ξέρεις τα partitions και τα μεγέθη τους στο image, να κάνεις μόνος σου το formarisma εξαρχής, και θα είναι aligned.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του clonezilla, είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά partition σε partition procedure, επειδή αν στον πρώτο δίσκο το partition είναι το sda6 πχ, πρέπει να είναι στην ίδια θέση και στον 2ο, γιαυτό έφτιαξα αυτή την διαδικασία για να διευκολύνω τον κόσμο αν θέλει να κάνει backup-restore (sda6 σε sda2 πχ).

Έγινε επεξεργασία από ganastasiou
Link to comment
Share on other sites

ωραίο:T:

εγώ στο ΤΕΙ που κάναμε πολλές και διάφορες τράμπες και clone αφού τα μηχανήματα ήταν ίδια σε κάθε εργαστήριο το είχα κάνει τότε με το acronis αλλά και το clonezilla φαίνεται ωραίο καθότι και freeware

δε μου λες για restore το image στο δίσκο από που το κάνεις?

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=4484]ganastasiou[/MENTION]

Πολύ ωραίος ο οδηγός σου! Δυστυχώς δεν μπορώ να τον προσθέσω στο αρχικό post, καθώς δεν μου δίνει το σύστημα το δικαίωμα να κάνω edit....

δε μου λες για restore το image στο δίσκο από που το κάνεις?

Στην εικόνα 13, εφόσον το clonezilla έχει βρει σωσμένα images στο path που έχεις καθορίσει (από την εικόνα 10), θα σου εμφανίζει και επιλογές "restore_parts" και "restore_disk".

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=4484]ganastasiou[/MENTION]

Πολύ ωραίος ο οδηγός σου! Δυστυχώς δεν μπορώ να τον προσθέσω στο αρχικό post, καθώς δεν μου δίνει το σύστημα το δικαίωμα να κάνω edit....

Στην εικόνα 13, εφόσον το clonezilla έχει βρει σωσμένα images στο path που έχεις καθορίσει (από την εικόνα 10), θα σου εμφανίζει και επιλογές "restore_parts" και "restore_disk".

Οκ δεν πειράζει, είναι πιό expert κατάσταση αυτή που περιγράφω οπότε αν προκύψουν σε κάποιον θέματα θα το δεί.

Γενικά το udev, επειδή ονομάζει τους δίσκους (sdxY), αν όταν έκανες backup ένα partition(ή και δίσκο) και τον είχε ονομάσει sda(και αντίστοιχα τα partitions sda1,sda2) τότε για να κάνεις restore(από Image) τότε έπρεπε ο δίσκος προορισμού να είναι sda και αντίστοιχα αν ήθελε μόνο partition sda1,sda2. Αυτό λύνεται δημιουργώντας shortcuts ή symbolic links(σε linux) με το νέο όνομα που θέλεις.

Παράδειγμα:

Έχεις το sda1.image.gz και θές να το κάνεις restore σε κάποιον δίσκος που έχει αναγνωριστεί ως sdc, αλλά το partition που θές να χρησιμοποιήσεις είναι το 2ο απο τον sdc. Τότε κάνεις το παρακάτω απο cli μέσα απο το φάκελο του image:

sda1->sdc2

$ln -s sda1.image.gz sdc2.image.gz

*Η εντολή αυτή δημιουργεί ένα σύμβολικό σύνδεσμο με όνομα sdc2.image.gz που δείχνει στο αρχείο sda1.image.gz, είναι το γνωστό shortcut, αλλά μέσα απο cli σε linux περιβάλλον.

Έτσι "κοροιδεύουμε" το clonezilla(συγκεκριμένα το partclone) για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δίσκο sdc για restore και πιό συγκεκριμένα το 2ο partition.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά το udev, επειδή ονομάζει τους δίσκους (sdxY), αν όταν έκανες backup ένα partition(ή και δίσκο) και τον είχε ονομάσει sda(και αντίστοιχα τα partitions sda1,sda2) τότε για να κάνεις restore(από Image) τότε έπρεπε ο δίσκος προορισμού να είναι sda και αντίστοιχα αν ήθελε μόνο partition sda1,sda2. Αυτό λύνεται δημιουργώντας shortcuts ή symbolic links(σε linux) με το νέο όνομα που θέλεις.

Πολύ καλό το workaround που παραθέτεις. Κάπου είχα διαβάσει μια εξήγηση για ποιο λόγο το clonezilla το κάνει αυτό, αλλά δε με είχε πείσει. Anyway, στις περισσότερες περιπτώσεις τα image γίνονται για αντιμετώπιση καταστροφής OS, οπότε θεωρητικά θα κάνεις restore στον ίδιο δίσκο με τα ίδια partitions.

Απορώ πάντως εφόσον η λύση είναι τόσο απλή για ποιο λόγο η ομάδα το clonezilla δεν δίνει μια τέτοια επιλογή μέσα από το περιβάλλον gui του clonezilla (έστω και σαν επιλογή στο expert mode)...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό το workaround που παραθέτεις. Κάπου είχα διαβάσει μια εξήγηση για ποιο λόγο το clonezilla το κάνει αυτό, αλλά δε με είχε πείσει. Anyway, στις περισσότερες περιπτώσεις τα image γίνονται για αντιμετώπιση καταστροφής OS, οπότε θεωρητικά θα κάνεις restore στον ίδιο δίσκο με τα ίδια partitions.

Απορώ πάντως εφόσον η λύση είναι τόσο απλή για ποιο λόγο η ομάδα το clonezilla δεν δίνει μια τέτοια επιλογή μέσα από το περιβάλλον gui του clonezilla (έστω και σαν επιλογή στο expert mode)...

Εγώ απο το faq την βρήκα την λύση, παραθέτω το link

DRBL - FAQ/Q&A

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

update: Σήμερα το δοκίμασα σε laptop που είχε UEFI bios και μάλιστα χωρίς δυνατότητα να γυρίσει σε "legacy bios". Μέσω του yumi (multiboot usb) δεν μπόρεσε να τρέξει, οπότε αναγκάστηκα να κάψω το iso σε ένα cd και να μπουτάρω με αυτό. Έτρεξε κανονικά και μπόρεσα να πάρω απροβλημάτιστα image του δίσκου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.