Jump to content
crmaris

Cryorig R1 Ultimate. The Water Coolers Killer!

Recommended Posts

Την είχα δει απο κοντά σε γνωστό πατρινο μαγαζί και το πρώτο πράγμα που είπα ειναι τι κανόνι ειναι αυτο. Χαίρομαι που εχει και τις επιδόσεις εκτός απο τα looks. Ακομα, παλικαρακια εκει στη cryorig βγάλτε αυτα τα φουρφουρια σε 120 να τα βάλουμε σε κανά ψυγείο να κλείσουνε σπίτια.

Edited by fatalara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σπέσιαλ ριβιού, well done! Επιτέλους μια όμορφη ψύκτρα που πατάει τη noctua! 80 ευρώ δεν είναι λίγα βέβαια, αλλά αυτές οι αγορές δεν γίνονται συχνά. Με βλέπω να την τσιμπάω μιας και η Α70 που έχω πρέπει να πάρει σύνταξη!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλό το ότι μπαίνουν νέοι αξιόλογοι παίχτες στο παιχνίδι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[MENTION=403]crmaris[/MENTION], έχω αυτές τις μνήμες Crucial Ballistix Tactical 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1866 (PC3 14900) Gaming Memory Model BLT2KIT8G3D1869DT1TX0 - Newegg.com, οι οποίες έχουν ύψος 35,60mm. Στα specs της ψύκτρας λέει μέχρι 35mm, οπότε είμαι εντελώς οριακά με ενδεχόμενο πρόβλημα?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Noise Chart στα συγκεντρωτικά κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες αναφέρεται?

Πάντως 10dB από την U14s δεν είναι και λίγα

για + 3% παραπάνω επιδόσεις

Edited by Dem

Share this post


Link to post
Share on other sites
[MENTION=403]crmaris[/MENTION], έχω αυτές τις μνήμες Crucial Ballistix Tactical 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1866 (PC3 14900) Gaming Memory Model BLT2KIT8G3D1869DT1TX0 - Newegg.com, οι οποίες έχουν ύψος 35,60mm. Στα specs της ψύκτρας λέει μέχρι 35mm, οπότε είμαι εντελώς οριακά με ενδεχόμενο πρόβλημα?

αφού λεν 35mm τότε το πιο πιθανό να έχεις πρόβλημα.

Το Noise Chart στα συγκεντρωτικά κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες αναφέρεται?

Πάντως 10dB από την U14s δεν είναι και λίγα

για + 3% παραπάνω επιδώσεις

full στροφές (δηλαδή τις χειρότερες δυνατές συνθήκες από άποψη θορύβου) με db meter που μπορεί να μετρήσει 30 dBA min (όπως τα περισσότερα που κοστίζουν κάτω από 4-5Κ).

Edited by TifoziF1
2 συνεχόμενα posts

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σπέσιαλ ριβιού, well done! Επιτέλους μια όμορφη ψύκτρα που πατάει τη noctua! 80 ευρώ δεν είναι λίγα βέβαια, αλλά αυτές οι αγορές δεν γίνονται συχνά. Με βλέπω να την τσιμπάω μιας και η Α70 που έχω πρέπει να πάρει σύνταξη!

γιατι ''ΠΡΕΠΕΙ'' να παρει συνταξη?τι θερμοκρασιες εχεις?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατ' αρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον reviewer μας, που για μια φορά ακόμα, σε ένα εξαιρετικό review, ξετίναξε την ψύκτρα που έβαλε στο "τηγάνι" του Jalapeno!

Άρη, απλά .... respect ! :T::T:

Πάντα γερός και δυνατός να μας χαρίζεις τέτοια review! :)

Παρά το ότι το να σχολιάζω στα review των ψυκτρών δεν είναι ασυνήθιστο, (ή είσαι "καμένος" με κάτι, ή δεν είσαι ! :hehe:), στην ψύκτρα αυτή, τα σχόλια πήραν μορφή διπλόφαρδου σεντονιού.

Θα ήθελα, να ζητήσω την κατανόησή σας γιατί νομίζω ότι η συγκεκριμένη ψύκτρα αξίζει της προσοχής μας για πολλούς λόγους.

( Στο σημείο αυτό, ένα καφεδάκι θα αποδεικνυόταν πολύτιμη παρέα!:innocent: )

Η ψύκτρα αυτή εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που λέμε ότι :

«Ο ανταγωνισμός των εταιριών αποβαίνει προς όφελος των καταναλωτών!»

Η Cryorig R1 Ultimate πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα από την –διαθέσιμη- ναυαρχίδα της Noctua που είχαμε δει σε προηγούμενο review:http://www.thelab.gr/heatsinks-coolers-watercooling-reviews/noctua-nh-d15-o-aksios-diadoxos-134917.html

Οι λόγοι υπάρχουν και είναι συγκεκριμένοι:

1. Το πλήθος των heat pipes είναι κατά ένα μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει καλύτερη κάλυψη των θερμικών αναγκών των CPUs ιδιαίτερα αυτών που έχουν μεγάλο heat spreader.

2. Τα heat pipes είναι διατεταγμένα σε τεθλασμένη γραμμή βελτιώνοντας έτσι την διασπορά της θερμότητας που μεταφέρουν αυτά στα πτερύγια της ψύκτρας:

heat-pipes-placement-large-12076.jpg

3. Από την προηγούμενη φώτο φαίνεται μια λεπτομέρεια που σχετίζεται με αυτό που τονίστηκε και στο review και μπορούμε να το δούμε σε αυτήν την φώτο με πιο μεγάλη λεπτομέρεια:

dual-fin-spacement-large-12077.jpg

Ο κάθε πύργος της ψύκτρας απαρτίζεται από δύο τμήματα πτερυγίων που το ένα έχει πυκνότερη τοποθέτηση από το άλλο!

Η επιλογή αυτή, μολονότι σημαίνει περισσότερη διαδικασία κατασκευής, χαρίζει κάποιο πλεονέκτημα γιατί συνδυάζει μια αραιότερη διάταξη πτερυγίων στο τμήμα εισόδου του αέρα, άρα ευκολότερη είσοδο του αέρα σε αυτό, με μια πυκνότερη διάταξη στο τμήμα εξόδου από τα πτερύγια που σημαίνει ότι σε αυτό το πυκνότερο τμήμα του πύργου, ο αέρα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα, πράγμα που "μεταφράζεται" σε λεπτότερο οριακό στρώμα, και καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.

4. Πέρα όμως από αυτό, ο χωρισμός των πτερυγίων του κάθε πύργου σε δύο ομάδες , σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά πτερύγια που έχουν την ακμή τους μέσα στην ροή του αέρα:

dual-fin-spacement-fin-input-section-12078.jpg

Αυτά τα πτερύγια λειτουργούν σαν ξεχωριστά πτερύγια και αυτό σημαίνει ότι έχουμε περισσότερη επιφάνεια πτερυγίων που παρουσιάζει υψηλότερη απόδοση σε θερμοαπαγωγή!

5. Για να πετύχουν αυτήν την κατασκευή θα έπρεπε να εφαρμόσουν μια διαφορετική τεχνική συναρμογής των πτερυγίων πάνω στα heatpipes:

fin-details-large-12075.jpg

Και φυσικά αυτή η επιλογή, επέβαλε την συγκόλληση των πτερυγίων με ταυτόχρονη εφαρμογή πίεσης, έτσι προέκυψε –κατά την εταιρία- και μια κατά 10% μεγαλύτερη επιφάνεια συνεπαφής των πτερυγίων με τα heat pipes.

6. Τα πτερύγια δεν παρουσιάζουν εσοχή προς χάριν των μνημών με υψηλές ψύκτρες, η λύση που δόθηκε με την μεγαλύτερη κάμψη των heat pipes και την μετακίνηση των πύργων προς τα «πίσω», επιτρέπει με την βοήθεια ενός λεπτότερου ανεμιστήρα, την συμβατότητα με όλες τις μνήμες!

Αυτό στην ουσία είναι μια μεγάλη βελτίωση.

7. Αν δούμε στις φωτό των δύο ψυκτρών, διακρίνεται εύκολα ότι το ποσοστό της διατομής των ανεμιστήρων που «καλύπτεται» από πτερύγια στην Cryorig είναι μεγαλύτερο από ότι στην Noctua.

ashampoo-snap-2014-06-22-14h50m56s-011-12079.jpgashampoo-snap-2014-06-22-14h53m48s-012-12080.jpg

Αυτό σημαίνει καλύτερη εκμετάλλευση του ρεύματος του αέρα που παράγει ο ανεμιστήρας.

8. Και από τις προηγούμενες φώτο γίνεται προφανής και μια μεγάλη διαφορά στην κατασκευή των ανεμιστήρων :

blade-overlap-compar-large-12074.jpg

Τα πτερύγια του ανεμιστήρα της Cryorig έχουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό επικάλυψης της διαθέσιμης διατομής του ανεμιστήρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προωθήσουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα με λιγότερες στροφές!

Βέβαια αυτό γίνεται με μια μικρή θυσία στο επίπεδο του θορύβου, και φυσικά δεν βλέπουμε και τα micro channels των Noctua, που βελτιώνουν την ροή του αέρα και παράλληλα μειώνουν το θόρυβο!

Όμως από την άλλη μεριά, παρά το ότι δεν δίνεται σαν παράμετρος -κακώς- από την εταιρία, αυτή η μεγαλύτερη επικάλυψη σημαίνει και λίγο μεγαλύτερη στατική πίεση, πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο σε μια ψύκτρα με την ιδιομορφία των διαφορετικής πυκνότητας πτερυγίων!

9. Σαν ένδειξη της προσοχής στην λεπτομέρεια που έδωσαν στην κατασκευή της ψύκτρας είναι και η διαμόρφωση του πλαισίου των ανεμιστήρων που την συνοδεύουν:

side-microflow-02-large-12071.jpg

Όπως βλέπουμε το πλαίσιο του ανεμιστήρα έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο και ακριβώς σε αυτήν την περιοχή τα πτερύγια της ψύκτρας είναι λίγο μεγαλύτερα (πράσινο διακεκομμένο πλαίσιο).

Έτσι από το τμήμα αυτό ο ανεμιστήρας ρουφάει αέρα "φρέσκο" για να ψύξει τον πίσω πύργο, αλλά παράλληλα να δροσίσει λίγο και τον εμπρός!

10. Στην ίδια λογική είναι και οι πλαστικές επενδύσεις που υπάρχουν στα πλευρά της ψύκτρας:

side-microflow-01-large-12072.jpg

Εδώ βλέπουμε ότι ένα μέρος από το ρεύμα που εξέρχεται από το πλαίσιο του ανεμιστήρα μέσω της πλαστικής επικάλυψης (φούξια πλαίσιο), "ευθυγραμμίζεται και σαρώνει καλύτερα τις προεκτάσεις των πτερυγίων της ψύκτρας.

11. Και φυσικά τα πλαστικά διαφράγματα που ουσιαστικά περιβάλουν την ψύκτρα, δεν είναι μόνο για αισθητικούς λόγους , η κύρια λειτουργία της είναι ο αυστηρός καθορισμός του ρεύματος αέρα του κάθε ανεμιστήρα, ακριβώς μέσα στην ωφέλιμη περιοχή, τα πτερύγια της ψύκτρας.

Αυτό προκαλεί μια αναδιανομή του αέρα μέσα στην ψύκτρα και μειώνει τις διαστάσεις και την επίδραση τυφλής περιοχής του κάθε ανεμιστήρα, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα αυτού του ρεύματος αέρα!

12. Ενα άλλο σημείο που φαίνεται ενδιαφέρον είναι οι διαμορφώσεις των πτερυγίων εξόδου του κάθε πύργου:

microflow-03-large-12073.jpg

Από ότι φαίνεται οι προεκτάσεις αυτές βρίσκονται μέσα στο ρεύμα του αέρα που περνά ανάμεσα από τα heat pipes, πράγμα που πιθανά βελτιώνει την θερμοαπαγωγική τους ικανότητα, και πέρα από αυτό -μιλώντας για τις αντίστοιχες διαμορφώσεις του πρώτου πύργου, αυτές βοηθούν στην καλύτερη κατανομή της πίεσης εμπρός από τον ενδιάμεσο ανεμιστήρα, καθώς βοηθούν στην καλύτερη κατανομή του αέρα, και επιπλέον οι εσοχές αυτές, συμβάλουν στη μείωση του θορύβου που δημιουργεί η φτερωτή καθώς περνά από κοντά τους.

Θα μου πείτε ότι ίσως τραβάω τα πράγματα από τα μαλλιά, και ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο μικρές λεπτομέρειες!

Μα ακριβώς σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες δίνεται η μάχη τώρα πλέον! :)

Και ακριβώς αυτές είναι που κάνουν την διαφορά!

Και εδώ έχουμε πολλές τέτοιες μικρές (αλλά και μεγάλες) λεπτομέρειες, που τελικά ... κάνουν την διαφορά!

13. Αλλά για μην "λέτε" ότι είδα όλα τα καλά και τίποτε "κακό", είδα και δύο από αυτά:

ashampoo-snap-2014-06-22-23h59m22s-025-12081.jpg

Η "εσωτερική" ακμή των πτερυγίων (αυτή που δέχεται το ρεύμα του αέρα του ανεμιστήρα) είναι τελείως ευθεία, εδώ δεν συναντάμε "δοντάκια" ή διαμορφώσεις άλλες που θα περιόριζαν κατά -έστω και ελάχιστο- ποσοστό τον θόρυβο.

Και δεύτερο παρατηρούμε ότι μόνο το δεύτερο μισό των πτερυγίων κάθε πύργου είναι "μαύρο", θα μπορούσε να ήταν όλα τα πτερύγια μαύρα πράγμα που θα συνέβαλε έστω και λίγο στην καλύτερη θερμική συμπεριφορά!

Βέβαια εδώ θα πρέπει να πω ότι σε συστήματα με βεβιασμένη κυκλοφορία του αέρα, το χρώμα των πτερυγίων δεν παίζει και τόσο ρόλο!

Στο δια ταύτα λοιπόν και παρατηρώντας προσεκτικά τις μετρήσεις των δύο ψυκτρών διαπιστώνουμε ότι:

Α. Στην Noctua NH-D15 (2 fan)

1215 rpm >>> 26,9 C / 36,5 dBA

1515 rpm >>> 24,0 C / 41,5 dBA

B. Στην Cryorig R1 Ultimate (2 fan)

1130 rpm >>> 25,9 C / 38,3 dBA

1380 rpm >>> 22,8 C / 44,6 dBA

Αναμενόμενο αυτό με βάση όσα είπαμε πιο πριν, αλλά το πιο σημαντικό βρίσκεται στην σύνθεση με τους τρείς ανεμιστήρες.

Γ. Στην Cryorig R1 Ultimate (3 fan)

1130 rpm >>> 23,4 C / 40,1 dBA

1380 rpm >>> 21,0 C / 45,6 dBA

Βλέπουμε ότι οι τρεις ανεμιστήρες μας δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα και με λιγότερο θόρυβο!

Πέρα από αυτό η Cryorig δείχνει να απέχει περισσότερο από την κατάσταση κόρου από ότι η Noctua :

Α. Η Noctua με αύξηση των στροφών των ανεμιστήρων της κατά 300 rpm πετυχαίνει μια μείωση της θερμοκρασίας κατά 2,9 C.

B. H Cryorig με αύξηση των στροφών των ανεμιστήρων της κατά 250 rpm πετυχαίνει μια μείωση της θερμοκρασίας κατά 3,1 C.

Με λιγότερες στροφές πετυχαίνει καλύτερο αποτέλεσμα, και αν κάνουμε μια παρέκταση χονδρική, μπορούμε να πούμε ότι αν η αύξηση των στροφών ήταν 300 rpm και όχι 250 rpm, τότε μπορεί η θερμοκρασιακή βελτίωση να ήταν 3,7 C

Αυτά σημαίνουν ότι η Cryorig παρουσιάζει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης κατά 27 % σε σχέση με την Noctua! !

Εδώ θα πρέπει απαραίτητα να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις και παρεκτάσεις που έγιναν παραπάνω μολονότι φυσικά απέχουν πολύ της εργαστηριακής επαλήθευσης, δεν παύουν να αποτελούν χρήσιμες ενδείξεις σε σχέση με τα περιθώρια των ψυκτρών!

Συνεπώς , τίποτε δεν είναι τυχαίο, αν και εδώ θα πρέπει να πω κάτι που ίσως φανεί αντίφαση, αλλά δεν είναι !

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Cryorig δεν είναι ακόμα καλύτερη, και αυτό σημαίνει δύο πράγματα!

Πρώτον ότι η εταιρία μολονότι έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο, έχει κάποια πράγματα ακόμα να "μάθει" για τα μυστικά που εξασφαλίζουν τόσα χρόνια την πρωτοκαθεδρία στην Noctua!

Και δεύτερο και πολύ σημαντικότερο, ακριβώς όλες αυτές οι προσπάθειες δείχνουν ολοφάνερα , ότι η Noctua, δεν έχει πλέον και πολλά περιθώρια, να "επαναπαύεται" στην απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής, ήρθε η ώρα να εξελιχθεί και σε άλλους τομείς, να ψάξει -η για να το πω καλύτερα-, να βγάλει από τα συρτάρια του RD της, όλα αυτά που πιθανότατα στο παρελθόν είχε την "πολυτέλεια" να μην εφαρμόζει!

Τα πράγματα έχουν αρχίσει να ζορίζουν! ! ! :D

Φυσικά το πλατύ χαμόγελο, στην προηγούμενη πρόταση οφείλεται στο ότι οι τελικοί ωφελημένοι , θα είμαστε εμείς! :)

Πρίν κλείσω να πω ότι οι πρόσθετες φώτο προέρχονται από το :

CRYORIG | Research Idea Gear

και μία από το :

CRYORIG R1 Ultimate Review - Closer Look

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Noctua κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον ανταγωνισμό. Απλά δε θέλει να κυκλοφορήσει κάτι πριν είναι απόλυτα σίγουρη γιαυτό. Επίσης από τη στιγμή που δεν έβλεπε αντίστοιχο ανταγωνισμό και πουλάει σαν τρελή δεν υπάρχει λόγος πίεσης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Έτσι ακριβώς!

Και το πράγμα έχει φανεί ήδη με την ψύκτρα με το ANC και λοιπά καλούδια!

Αναμένονται εξελίξεις! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν είχες την ψύκτρα στα χέρια σου [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], τι ανάλυση θα έκανες; :p

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αν είχες την ψύκτρα στα χέρια σου [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], τι ανάλυση θα έκανες; :p

Η ερωτηση μου θα ηταν ως εξης: Τι δεν θα αφηνε χωρις αναλυση?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αν είχες την ψύκτρα στα χέρια σου [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], τι ανάλυση θα έκανες; :p

LOL ! ! !

Να σου πω .... δεν ξέρω! :hehe:

Σοβαρά τώρα, νομίζω δεν είναι οι αναλύσεις αυτού του είδους για κάθε review!

Απλά μέσα στην γενικότερη προοπτική να αποκρυσταλλώνεται μια γνώση θεωρητική αλλά και πρακτική, καλό είναι -όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν- να γίνεται παραπάνω κουβέντα, προκειμένου να σχηματοποιούνται προοδευτικά κάποια κριτήρια εκτίμησης των προϊόντων αυτών, που ξεφεύγουν από τα "στενά" όρια ενός review!

Γιατί το "βήμα" που ακολουθεί την κατανόηση του πως και του γιατί, ενός -ας πούμε- χαρακτηριστικού, είναι αυτό του να "απαιτήσεις" την ύπαρξη του και σε επόμενα προϊόντα!

Έτσι τελικά και σαν feedback από τους κατασκευαστές, μπορεί να δούμε σιγά σιγά να προσαρμόζονται προς μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση και τεκμηρίωση των ψυκτρών που παράγουν, με τελικό σκοπό οι χρήστες να διευκολύνονται στην επιλογή τους.

Μακρινό "όνειρο" ίσως αυτό, αλλά η αρχή μπορεί να μπεί! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] καλα κανεις και τα αναλυεις ολα μεγαλε, απο τη στιγμη που σου αρεσει, ολο και καποιοι απο εδω που ενδιαφερονται για καποιο προϊόν θελουν το κατι παραπανω, περα απο τα πολυ καλα review των παιδιων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το review ωραιότατο,ως συνήθως.

Επίσης θα έπρεπε να κυκλοφορεί με ενσωματομενο σχολιο του seafalco ,αφου θα μπει που θα μπει.

Ξαναεπισης,προσκυνώ το φίλτατο seafalco ,καταρχάς γιατί καλοκαιράκι έχουμε ,το σεντονακι μας το χρειαζόμαστε.

Κατά δεύτερον ,εχει πολυ πλακα ποσο εύστοχα ειναι αυτα που γραφει ,σε σημείο να νιώθεις ηλίθιος που δεν τα σκέφτεσαι εσυ (πόσο μαλλον ο κατασκευαστής) ,μετα θυμάσαι οτι για να το σκεφτόσουν εσύ ,θα έπρεπε να τα ήξερες αυτα τα πραγματα.

sent from mobile

Share this post


Link to post
Share on other sites
γιατι ''ΠΡΕΠΕΙ'' να παρει συνταξη?τι θερμοκρασιες εχεις?

Θερμοκρασία δωματίου 27 βαθμούς, δες φώτο (όχι prime bench απλά full gaming load, fans 75%, 4,4ghz). Πολύ καλή η Α70, αλλά κάτι καλύτερο δεν βλάπτει. Έχουν χαλάσει και μερικά πλαστικά που κρατάνε τον ένα ανεμιστήρα (όχι κάτι σοβαρό) και δυστυχώς δεν είναι pwm.

post-19806-1416078536,9191_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

παιδιά ήταν το τελευταίο μου review εδώ στον Λάμπη. Αφήνω όμως πίσω ιδιαίτερα άξιους αντικαταστάτες :)

Ειδικά στις ψύκτρες ο Στέλιος θα παραδίδει μαθήματα στους μηχανικούς των εταιριών!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.