Jump to content

Cooler Master Hyper 612 Ver.2 CPU Cooler Review


Recommended Posts

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] 1η απορία.

Μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συγκρίσεις, από διαφορετικά review, λαμβάνοντας υπ όψη το Τ2/D1 Eq ?

Για παράδειγμα

μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια ότι η SilentiumPC σε περίπου ίδιες στροφές και θόρυβο (έστω με ελάχιστη διαφορά) μπορεί να έχει μέχρι και 4c διαφορά σε 349Watt ?

post-4508-1416078837,5161_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

[MENTION=4508]Dem[/MENTION]

Η λογική των δοκιμών είναι αυτή ακριβώς που περιγράφεις.

Γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια σε όλες τις παραμέτρους του συστήματος δοκιμών , ώστε οι συνθήκες των test να αποκλίνουν ελάχιστα μεταξύ τους.

Έτσι έχοντας σαν βάση την θερμική επιφόρτιση της ψύκτρας, μπορούμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια να συγκρίνουμε δυο ψύκτρες μεταξύ τους.

Τις στροφές δεν θα τις έβαζα στην εξίσωση πάντως, γιατί σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα, από ανεμιστήρα σε ανεμιστήρα.

Εκεί που σίγουρα χρειάζεται να τις παίρνεις υπόψη είναι στις διαφορετικές δοκιμές στην ίδια ψύκτρα.

Ο λόγος είναι ότι οι στροφές τους καθορίζουν το άγνωστο μεν _δυστυχώς_ αλλά κορυφαίας σημασίας airflow.

Αν κάποια στιγμή μπορέσουμε να έχουμε ακριβείς ενδείξεις για το air flow της κάθε ψύκτρας, τότε πραγματικά θα ανοίξει ένα ολόκληρο νέο πεδίο συγκριτικής ανάλυσης των διαφορών τους.

Αίφνης θα μπορείς να δεις ότι η Α ψύκτρα, έχοντας το μισό air flow από την άλλη, επιτυγχάνει να υστερεί μόνο λίγο.

Με ανάλογο σκοπό κατά νου, όπως είδες έχουμε προσθέσει κάποιες νέες παραμέτρους στα review.

Για παράδειγμα και αναφερόμενος στα δυο πρώτα review που έγιναν, μπήκε η παράμετρος της επιφάνειας αποβολής θερμότητας.

Χρησιμοποιώντας αυτήν βλέπουμε ότι η Grandis, έχοντας ~17% μεγαλύτερη επιφάνεια από την Hyper είναι μόνο 8,4 % καλύτερη σε θερμοκρασία.

Φυσικά αυτό που λέω τώρα είναι απλούστευση, αλλά δεν παύει να δείχνει ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι αξιολόγησης που παραμένουν ακόμα "αχρησιμοποίητες".

Αντιλαμβάνομαι ότι το ένα και μοναδικό κριτήριο είναι πολύ βολικό στην σκέψη και την απόφαση, αλλά τα πραγματικά κριτήρια είναι πολύ περισσότερα και σιγά σιγά έρχονται και αυτά στο φως με πρώτο και καλύτερο τον θόρυβο που έχει εδώ και πολλά χρόνια εδραιωθεί σαν σημαντικό κριτήριο.

Τώρα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το βάρος και τον όγκο και προοδευτικά γινόμαστε πιο "απαιτητικοί" κάνοντας τους κατασκευαστές -προς μεγάλη ικανοποίηση όλων μας - "να τρέχουν και να μην φτάνουν".

Ελπίζω το νέο περιεχόμενο των review των ψυκτρών να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της δουλειάς των υπόλοιπων παιδιών που συνεισφέρουν την γνώση και το μεράκι τους στο Λάμπη μας και που στην τεράστια προσπάθεια που έδωσε το αποτέλεσμα των τριών τελευταίων ημερών, πραγματικά τα έδωσαν όλα!

'Αϊντε, πάει .... ελπίδα δεν έχω ! ! ! !:(

Πάλι σεμεδάκι έγινε! :D

Link to post
Share on other sites

Μπράβο για το εξαιρετικό review!!! Καλό είναι να παρουσιάζονται και πιο mainstream προτάσεις. Η ψύκτρα πολύ καλό vfm και δίκαιη η βαθμολογία. Μάλλον δεν έβαλε το χέρι της εκεί η Αγάπη.. lol

Link to post
Share on other sites

Ωραίο το review. Εχουμε λίγο χαθεί βέβαια μέσα στους αριθμους και στις εξισώσεις , αλλα ψιλογουστάρουμαι κιόλας και θσ τη συνηθίσουμε πιστεύω με τον καιρό την τόσο τεχνική ανάλυση . Το βασικό μου μπέρδεμα έιναι οταν προσπαθώ να συγκρίνω της ψύκτρες με το παλιό database .

Προσπαθώ να καταλάβω πόσο δυνατή είναι η Cooler Master Hyper 612 Ver.2 σε σχέσεις με τις κορυφαίες αερόψυκτρες και αν κατάλαβα καλά σε full load καταστάσεις με full ανεμιστήρα είναι λίγο χειρότερη απο μια d14 , αλλα πιο ήσυχη ,πράγμα που πρακτικά σημαίνει οτι εναν 4770κ στα 4.2 με 4.5 θα τον κρατήσει σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα . Καλά κατάλαβα ή λάθος είμαι ;

Link to post
Share on other sites

Αριθμούς ναι !

Αλλά εξισώσεις δεν έχουμε .... ακόμα ! :hehe:

Ακριβώς επειδή το γνωρίζαμε ότι μέχρι κάποιος να συνηθίσει την νέα μορφή των review , θα δημιουργηθεί πρόβλημα, χωρίσαμε τις μετρήσεις , αλλά και την παρουσίαση σε δυο σελίδες αντίστοιχα.

Στην παρουσίαση λέμε πολλά αλλά όχι πολύ διαφορετικά από ότι υπήρχε μέχρι τώρα, και αφήνουμε την πιο εκτεταμένη κουβέντα και ανάλυση στις "Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά", έτσι κάποιος αν δεν έχει χρόνο, η αρκετή εξοικείωση με το θέμα, μπορεί να αντλήσει πολλές πληροφορίες από την πρώτη σελίδα ( "Από κοντά" ) και όταν έχει χρόνο, ή τον "κεντρίσει " κάτι από τα γραφόμενα, μπορεί να δεί και στην πιο σύνθετη περισσότερα πράγματα.

Ο αντικειμενικός σκοπός είναι το review να προσαρμόζεται στον αναγνώστη, και εκείνος να μπορεί να αποφασίσει το πότε και το πως! :)

Με την ίδια σκέψη κατά νου έγινε και ο χωρισμός στις μετρήσεις.

Η πρώτη σελίδα έχει τις ίδιες παραμέτρους που είχαν τα review μέχρι τώρα, απλά έχει αλλάξει κάπως η φόρμα, για να έχει συνάφεια με τους πίνακες που υπάρχουν στο "Εις βάθος".

Αυτό που ενδεχόμενα κάνει τους πίνακες λίγο "βαρείς" είναι ότι περιέχουν τρεις διαφορετικές ταχύτητες ροής αέρα ο κάθε ένας, αυτό έγινε για να υπάρχει η συμπεριφορά τω ψυκτρών στις τρεις βασικές ενδεχόμενες καταστάσεις λειτουργίας:

Προτεραιότητα στην απόδοση , ισόρροπη λειτουργία και προτεραιότητα στην ησυχία.

Έτσι θα μπορούμε να δούμε αμέσως αν κάποια ψύκτρα κάνει για την δουλειά που θέλουμε.

Με τον ίδιο στόχο στη σελίδα των συγκριτικών αποτελεσμάτων, τα ραβδογράμματα είναι σύνθετα και περιέχουν και τις δύο βασικές πληροφορίες και την απόδοση (Δθ) και τον θόρυβο, και για να διευκολυνθεί η επιλογή, υπάρχουν δύο ραβδογράμματα με διαφορετικό κυρίαρχο παράγοντα το κάθε ένα.

Έτσι αν θέλω να δω μια ψύκτρα αν μου κάνει σε απόδοση κοιτάω το πρώτο πίνακα, αλλά ταυτόχρονα έχω (χωρίς ψαξίματα σε άλλο πίνακα) αμέσως και το θόρυβό της και μπορώ την ίδια στιγμή να δω και οι παραπλήσιες σε απόδοση ψύκτρες που είναι δίπλα σε κατάταξη με αυτήν που κοιτάμε , τι λένε από θόρυβο. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει μεγάλη ευκολία στο να εκτιμήσουμε την σχέση μεταξύ τους και να πάρουμε μια απόφαση χωρίς διαρκείς παλινδρομήσεις μεταξύ ραβδογραμμάτων που έχουν τις ψύκτρες σε άλλη θέση (λόγω αλλαγής του κριτηρίου κατάταξης).

Αυτά που είναι πράγματι νέα, είναι:

1. Η αναγραφή των "Ψυκτικών παραμέτρων" στον πίνακα των χαρακτηριστικών, που είναι ένα μέρος από την προσπάθεια να καταλάβουμε το πως και το γιατί κάποια ψύκτρα είναι καλύτερη από μια άλλη, με πλουσιότερα στοιχεία.

2. Τα γραφήματα που υπάρχουν στο "Εις βάθος", τα οποία με μία μικρή περίοδο "τριβής" μαζί τους μπορούν να γίνουν "εργαλεία" ταχείας αναγνώρισης της συμπεριφοράς των ψυκτρών μιας και μπορούν με μία ματιά να αποκαλύψουν σε ένα εξοικειωμένο μάτι το τι και γιατί του κάθε αριθμού που βρίσκεται στους πίνακες των μετρήσεων, χωρίς να χρειάζονται πράξεις και αλλεπάλληλες συγκρίσεις αριθμών.

Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι όλοι οι φίλοι του Λάμπη κατ' ανάγκην πεπειραμένοι με το διάβασμα των γραφημάτων, γι' αυτό υπάρχουν τα σχόλια και οι επεξηγήσεις, που εισάγουν τον μη πεπειραμένο στον τρόπο να χρησιμοποιήσει αυτό το -κυριολεκτικά- εργαλείο!

Και βέβαια υπάρχει και η "δια ζώσης" αλληλοϋποστήριξη, αρκεί να ακολουθούμε τις λαϊκές παραδόσεις και θυμοσοφία.... "Όποιος ρωτά, μαθαίνει! ! !" :D

Μιλώντας πια προσωπικά, θα το έχετε καταλάβει -τόσο καιρό που σας "βασανίζω" με τα "σεντόνια" μου-, ότι για μένα, μια απάντηση που δεν δίνει στον άλλο, τον τρόπο να καταλάβει και να χρησιμοποιήσει την γνώση που περιέχει αυτή η απάντηση, δεν έχει κάνει την δουλειά της σωστά!

Και φυσικά εδώ δεν μιλάω για τις τελείως θεμιτές και χρήσιμες σύντομες απαντήσεις σε ένα θέμα ερωταποκρίσεων που οι συμμετέχοντες έχουν πετύχει μια βασική αλληλοκατανόηση του θέματος.

Επειδή όμως -δεν μου έχει ξανασυμβεί :p- πάλι σεντόνι έγινε, να έρθω και στο θέμα των συγκρίσεων με την παλιά βάση δεδομένων των ψυκτρών.

Υπάρχει και ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή, η σκέψη να γίνει επαναδοκιμή με τον Ήφαιστο αρκετών αντιπροσωπευτικών ψηκτρών που υπάρχουν στην παλιά βάση, έτσι ώστε να υπάρχουν δυνατότητα άμεσης σύγκρισης κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Με αυτή τη λογική ότι δημοσιεύεται στα συγκριτικά ραβδογράμματα, έχει δοκιμαστεί στον Ήφαιστο, είναι λίγες ακόμα, αλλά προοδευτικά θα πληθύνουν!

Το δείγμα που έχουμε είναι πολύ μικρό ακόμα για να βγει οποιοδήποτε αναγωγικό συμπέρασμα που θα καθιστούσε την παλιά βάση άμεσα χρήσιμη, αν όμως κάποιος θέλει να κάνει μια σύγκριση και με κάθε επιφύλαξη -είναι πολύ μικρό το δείγμα όπως είπα- μπορεί να έχει κατά νου μια χοντρική προσέγγιση, ότι η τερματική κλίμακα (5η) του Jalapeno, αντιστοιχεί περίπου με την πέμπτη κλίμακα του Ήφαιστου.

Συνεπώς η λογική που χρησιμοποίησες φίλε [MENTION=4986]npetras[/MENTION], έχει μια σωστή βάση, υπάρχουν οι αναλογίες έτσι όπως το περιγράφεις σε χονδρική βάση, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να μπούμε σε συγκρίσεις που θα παίζουν με 1 ή 2 βαθμούς, πόσω μάλλον με κλάσματα του!

Προοδευτικά αυτή η χονδρική προσέγγιση θα γίνει ακριβέστερη, αλλά εν τω μεταξύ ο καιρός περνά και μια νέα βάση θα έχει ήδη δημιουργηθεί με τις πιο σύγχρονες ψύκτρες να διευρύνουν τις επιλογές μας!

Συμπαθάτε με για το σεντόνι, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να πούμε κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα το νέο σύστημα δοκιμών και τη νέα δομή των reviews των ψυκτρών!

Να είμαστε καλά και καλό μήνα! :D

Edited by Seafalco
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Είχα δει ότι άρχισες να κάνεις παρουσιάσεις. Μην έχοντας αμφιβολία για την ποιότητά τους, ένιωθα πως θα 'ταν προσβλητικό για τον κόπο και τη γενναιοδωρία σου να κάνω like χωρίς να το έχω διαβάσει ολόκληρο. Επιτέλους σήμερα κατάφερα και διάβασα αυτό.

Το εύγε είναι λίγο.

1) πραγματικά Στέλιο, οι παρουσιάσεις πρέπει να μεταφραστούν τουλάχιστον στα αγγλικά.

2) μη τυχόν και μειώσεις τα σεντονάκια.

3)

Υπάρχει και ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή, η σκέψη να γίνει επαναδοκιμή με τον Ήφαιστο αρκετών αντιπροσωπευτικών ψηκτρών που υπάρχουν στην παλιά βάση, έτσι ώστε να υπάρχουν δυνατότητα άμεσης σύγκρισης κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

θεϊκό, μακάρι να επιτευχθεί

4)

Αντιλαμβάνομαι ότι το ένα και μοναδικό κριτήριο είναι πολύ βολικό στην σκέψη και την απόφαση, αλλά τα πραγματικά κριτήρια είναι πολύ περισσότερα

όπως στα περισσότερα πράγματα.

5) αν δεν υπάρχει θέμα, μήπως γίνεται να αναφέρονταν ενδεικτικά κουτιά στα οποία ο πιθανός αγοραστής θα βρει τοίχο λόγω του I/O;

Συγχαρητήρια επίσης σε όσα παιδιά βοήθησαν. Μπάι δε γουέι στα διαλείμματα της εργασίας σας για την δοκιμή παρακαλώ να παραδίδονται μαθήματα αρμονίας και χρωμάτων στην ερίτιμο συνεργάτιδα. Εσύ αφανή συνεργάτιδα αξίζεις κι εδώ ένα ξεχωριστό μπράβο, keep walking.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.