Jump to content

Recommended Posts

 • 1 month later...

Αυτό δεν είναι ένα απλό CPU cooler review, είναι σκέτο ποίημα CPU cooler review.. 

Μπράβο σας!

 

υ.γ. ξεκίνησα το διάβασμα το μεσημέρι και τώρα τα κατάφερα να δώ καί την τελευταία σελίδα.

Edited by Spyros Mil
 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Όντως λίγο πιο προσιτό και "εύπεπτο" το review με τις αλλαγές. Το μόνο που με "χάλασε", αν και καταλαβαίνω το γιατί έγινε, ήταν η σύγκριση με την άλλη ψύκτρα. Σίγουρα αναγκαία, αλλά δεν ξέρω... Ήρθα να διαβάσω για αυτή, όχι για τις άλλες. Καλή φάση θα ήταν να μπορούμε να επιλέγουμε τις ψύκτρες σε μια λίστα και να βλέπουμε τα γραφήματα τους για να συγκρίνουμε. (Ξέρω είναι δύσκολο, αλλά ξύπνησα ορεξάτος :p )

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι που η αλλαγή που έγινε στα review τα έκανε πιο "εύπεπτα" ! :)

Αντικειμενικός σκοπός είναι να έχουμε σε "πρώτο πλάνο" την γενικά χρήσιμη πληροφορία, χωρίς από την άλλη να χάνουμε -για όσους την επιζητούν- και την πιο εκτεταμένη.

Αυτό όμως το "γενικά" θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε αυτό που αποτελεί έναν από τους στόχους όλων των review που γίνονται στο Λάμπη μας, που δεν είναι άλλος από την διεξοδική και με βάση την ουσία, παρουσίαση των προϊόντων, έτσι ώστε ο αναγνώστης τους να αποκτήσει ένα "εργαλείο" που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά στην επιλογή του.

 

Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι η "σύγκριση" αποτελεί το θεμέλιο λίθο των σχετικών review,  μέσα στα πλαίσια της ανάγκης για καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς κάποιας ψύκτρας χρησιμοποιούμε στοχευμένα κάποια πρόσθετα συγκριτικά στοιχεία από συναφή προϊόντα προκειμένου να φανεί καλύτερα αφενός κάποιο πλεονέκτημα και αφετέρου να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της σύγκρισης για την καλύτερη κατανόηση των διαφορών και που οφείλονται αυτές!

 

Έτσι, δεν τίθεται θέμα μη δόκιμης συγκριτικής αναφοράς κάποιου προϊόντος, στο βαθμό που αυτό μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το κάθε φορά παρουσιαζόμενο δείγμα, και μάλιστα, όταν αυτό δεν μένει στην παράθεση κάποιων "στεγνών" αριθμών, αλλά συνοδεύεται από ερμηνεία της συμπεριφοράς των συγκρινόμενων προϊόντων, μόνο θετική συμβολή μπορεί να έχει στην αντικειμενικότερη και πιο πλήρη παρουσίαση καθώς, η βάση της συγκριτικής αναφοράς γίνεται πιο ολοκληρωμένη και σαφώς πιο κατανοητή!

 

Βέβαια υπάρχουν πολλά που μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση πέρα από τα μέσα που ήδη χρησιμοποιούμε και σαφώς μακάρι να μπορέσουμε να διατυπώσουμε και με πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο την κριτική μας.

 

Αυτόν ακριβώς το σκοπό υπηρετεί η μορφή και το περιεχόμενo  των παρουσιάσεων των ψυκτρών, και για να αποκτήσουν για όλους χρηστική αξία τα "εργαλεία" αυτά -όπως θα έχετε παρατηρήσει- στα τελευταία review γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης του τι παρουσιάζουν και πως χρησιμοποιούμε τα διάφορα γραφήματα που παρατίθενται.

Ο λόγος είναι ότι τα γραφήματα είναι πολύ πιο περιεκτικά και κυρίως πολύ πιο κατάλληλα στην αποτύπωση της δυναμικής συμπεριφοράς μιας ψύκτρας, από ότι είναι κάποια τελικά νούμερα σε μια οριακή κατάσταση και μια μικρή εξοικείωση μαζί τους, αρκεί για να βρούμε σε αυτά ένα πολύ ισχυρό βοηθό στην κρίση μας.

 

Επειδή όμως σαν πολύ στην "φιλοσοφία" το έριξα να δώσω ένα παράδειγμα.

 

9cm Noctua NH L9x65 SFF CPU Cooler Review VePusAll LTDP 90W St3 Rca Graph F1

Silverstone Argon AR05  Ho Push All Rca Graph TDP60W S3 01w

 
Έχει αναφερθεί πολλές φορές πόσο χρήσιμη είναι η αποτύπωση της εξέλιξης των τιμών της Rca (θερμικής αντίστασης) μιας ψύκτρας, ο λόγος είναι ότι αυτή είναι που αποτελεί το ουσιαστικό κριτήριο της συμπεριφοράς της και όχι απλά η θερμοκρασία που επιτυγχάνει!
Η αποτελεσματικότητα μιας ψύκτρας εξαρτάται πολύ από το ρεύμα αέρα που την ψύχει, για να κρίνουμε όμως αν μια ψύκτρα -κάτω από δεδομένη ροή αέρα - είναι καλύτερη από μια άλλη σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί να δούμε τι θερμοκρασία "πιάνει", θα πρέπει να δούμε και την θερμική ισχύ που αντιμετωπίζει!
 
Αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό, για την πλήρη εικόνα χρειαζόμαστε κάτι που να μας δείχνει πως τείνει να εξελιχθεί η θερμική συμπεριφορά της.
 
Εξειδικεύοντας αυτές τις απαιτήσεις σε μια ψύκτρα που στηρίζεται σε  heat pipes μπαίνει στο "παχνίδι" και η δυναμική συμπεριφορά του φαινομένου της  αλλαγής φάσης του ψυκτικού υγρού τους από υγρό σε ατμό και αντιστοίχως από ατμό και πάλι σε υγρό!
Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε μια δυναμική  ισορροπία  που εξαρτάται από την θερμική ισχύ που παραλαμβάνει η ψύκτρα και από την δυνατότητα που έχουν οι ψυκτικές επιφάνειές της για αποβολή της θερμότητας αυτής.
 
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα μέσο για να δούμε πως εξελίσσεται αυτή η ισορροπία και αν αυτή υπακούει στην φυσική του πράγματος που επιβάλει μια ψύκτρα να γίνεται αποτελεσματικότερη όσο πιο ζεστή είναι!
 
Την απάντησε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν μπορεί να την δώσει απλά η θερμοκρασία, ούτε καν απλά η τιμή της Rca. Tην απάντηση την παίρνουμε από την κλίση της καμπύλης που παρουσιάζει την εξέλιξη των τιμών της Rca.
 
Αν η καμπύλη τραβάει τον κατήφορο όλα πάνε κατά πως αναμένεται (η ψύκτρα μπορεί να υγροποιήσει στα πτερύγιά της περισσότερο ατμό από αυτόν που παράγεται στη μονάδα του χρόνου από το block της), αν η καμπύλη γίνει επίπεδη σημαίνει ότι φτάσαμε στα φυσικά όρια της ψύκτρας (όσος ατμός παράγεται , τόσος ατμός υγροποιείται) και εδώ να θυμίσουμε ότι όσο συμβαίνει αυτό το block της ψύκτρας εξακολουθεί να τροφοδοτείται από επαρκή ποσότητα ψυκτικού υγρού, έστω και αν αυτό είναι  πλέον πιο ζεστό!
 
Τα πράγματα αρχίζουν να "χαλάνε" όταν τα πτερύγια της ψύκτρας δεν είναι πλέον σε θέση να υγροποιήσουν όλη την ποσότητα ατμού που παράγεται στο block, αυτό σημαίνει ότι το υγρό που επιστρέφει στο block για να διατηρήσει την διαδικασία ψύξης, προοδευτικά γίνεται ολοένα και λιγότερο και η θερμοκρασία έτσι αρχίζει να αυξάνει δυσανάλογα.
Αυτό μας το δείχνει τόσο το γεγονός ότι οι καμπύλες της Rca αρχίζουν να τραβάνε την ανηφόρα, όπως μπορούμε να δούμε στο ένα από τα γραφήματα που είναι πιο πάνω, όσο και από την εξέλιξη των τιμών του Δθ:
 

3bm Noctua NH L9x65 SFF CPU Cooler Review HoPusAll LTDP 60W St3 D Theta Graph F1

M Silverstone Argon AR05  Ho Push All CPU E Delta Theta Graph 01w

 

... όπου βλέπουμε στο ένα εκ των δύο ότι η εξέλιξη των τιμών από ένα σημείο και πέρα παύει να είναι γραμμική (ευθεία) και αρχίζει να τραβάει πιο έντονα τον ανήφορο γιατί η σταθερή αύξηση της θερμικής ισχύος σημαίνει πλέον ολοένα και πιο αυξημένο Δθ και όχι ολοένα και μικρότερο -έστω και λίγο- όπως συμβαίνει στην γραμμική συμπεριφορά !

 

Όλα αυτά λοιπόν που γράφτηκαν μέχρι τώρα φαίνονται με μια ματιά στα γραφήματα, αρκεί να μπορούμε να τα "διαβάσουμε"!

Και  ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίηση και χρήση αυτών των "εργαλείων", δεν είναι άλλος από την επεξηγηματική συγκριτική αντιπαραβολή τους! :)

 

Συμπαθάτε με  για το "σεμεδάκι" ( :) ), ελπίζω να άξιζε το κόπο που κάνατε για να φτάσετε ως εδώ! :D

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Ακόμα και στα σχόλια review κάνεις. Review στο review. Δεν παίζεσαι.  :T:

 

Edit: Δεν τα διάβασα όλα να σου πω την αλήθεια, γιατί κάθε σελίδα έχει 10 σελίδες. 10*10=100 σελίδες. 100 σελίδες = βιβλίο. Διαβάζεται ένα βιβλίο σε μια μέρα?

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

άλλη μία υπερπλήρης παρουσίαση. Μέρα με τη νύχτα σε σχέση με άλλα review. Εύγε Στέλιο!

 

Μόνο ένα σημείο που θα ήθελα να κάμνω μια παρατηρησούλα: αν και δε νομίζω να έχει θέμα, θα ήθελα να τη δω εγκατεστημένη σε μητρική.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Παιδιά νά 'στε καλά!!

Διονύση δεκτή η παρατήρηση! :)

Όταν για μια ψύκτρα υπάρχει έστω και μικρή αμφιβολία για το αν έχει θέμα με το foot print βγάζουμε πάντα φωτογραφίες και μερικές φορές βρισκόμαστε προ χρήσιμων  "εκπλήξεων".

Στην περίπτωση της σημερινής ψύκτρας δεν υπήρχε κανένα θέμα , μιας και το εξάρτημα με το μεγαλύτερο "αποτύπωμα" ήταν ο ανεμιστήρας 92x92 mm.

 

Όμως επειδή δε θέλω να σου "χαλάσω το χατήρι" ( :) ), ψαχούλεψα λίγο τις υπόλοιπες φωτογραφίες από τα test και βρήκα κάποιες που δείχνουν αυτό που λέω, σε σχέση με τα brackets στερέωσης στη μητρική -έστω και πάνω στον "Ήφαιστο" :

 

Noctua NH L9x65 CPU Cooler 5012 Dps

Noctua NH L9x65 CPU Cooler 5013 Dps

 

Noctua NH L9x65 CPU Cooler 5019 Dps

 
Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνονται τα heat pipes μέσα από τον ανεμιστήρα!
Εντάξει παίζει και η προοπτική τα παιχνίδια της, αλλά είναι φανερό νομίζω αυτό που είπα προηγουμένως.
Παρεμπιπτόντως, συμπαθάτε με για τις φωτογραφίες, είναι από το "πεδίο της μάχης" !! :hehe:
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Το κουτί είναι ένα "αρχαίο" Antec NSK1380

με SSD boot drive, WD 2TB caviar black, cpu Q6600, optical, και του λείπει η GPU που δεν την έχω βάλει ακόμα (μάλλον αυτή θα κουμπώσω ή την 620).

και βεβαίως βεβαίως η ψήκτρα Noctua..! Με παραγγελία / ΔΩΡΕΑΝ αποστολή καί το mounting kit NM-i3 που κάνει και για socket 775, από την πολύ εξυπηρετική μαμά Noctua.

post-64771-0-93512600-1433628339_thumb.j

post-64771-0-12014100-1433628350_thumb.j

post-64771-0-60553100-1433628360_thumb.j

post-64771-0-76680700-1433628369_thumb.j

post-64771-0-71800100-1433628418_thumb.j

post-64771-0-85874500-1433628430_thumb.j

Edited by Spyros Mil
 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Ωραίος!!! :D

Διονύση, ούτε παραγγελιά να τον είχες τον φίλο μας ! :T:

Real world feedback λέμε!!!!

@Spyros Mil  Φίλε Σπύρο, ευχαριστώ για το καίριο support ! :)

Link to post
Share on other sites

Όλα τα όμορφα και ακριβά έρχονται με "μικροσκοπικά" κουτάκια ;-)

Είναι όντως μικρή, ακόμα και για ένα μικρό bareBone / HTPC

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Εξαιρετικό άρθρο κριτικής απόλυτα χρήσιμο. συγχαρητήρια στον συντάκτη.

Σε σχέση με την εργοστασιακή της Intel για haswell πόσο διαφορά έχει στον θόρυβο;

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.