Jump to content



Αφαίρεση εξαρτημάτων από μητρική.


nimbus

Recommended Posts

Έχω κάτι παλιές μητρικές της MSI, από τις οποίες προσπαθώ να ξεκολήσω κάποια εξαρτήματα (ψύκτρες και fan headers). Με το κολλητήρι δεν γίνεται δουλειά γιατί δεν λιώνει το υλικό των κολλήσεων, το οποίο δεν μοιάζει να είναι το συνηθισμένο καλάι. Είναι και πιο γυαλιστερό στην όψη.

 

Έχει κανείς ιδέα τι υλικό είναι αυτό και πως μπορέσω να το αφαιρέσω; Μήπως πρέπει να επιμείνω πιο πολύ με το κολλητήρι (30W) ή να θερμάνω ταυτόχρονα και με πιστόλι; Δοκίμασα να σπάσω την μητρική με την πένσα για να απελευθερώσω τα ποδαράκια από τα εξαρτήματα, αλλά τα πλήγωσα.

Link to comment
Share on other sites

Οι ψυκτρες βγήκαν τελικά αφού άφησα το κολλητήρι περισσότερη ώρα επανω στην κόλληση και ταυτόχρονα έτριβα με τη μύτη στο σημείο. Τα fan headers δεν χαμπάριαζαν όση ώρα και να κρατούσα το κολλητήρι επάνω. Οι κολλήσεις τους  ήταν πολύ μικρές και πιθανών να μην έκανε καλή επαφή η μύτη του κολλητηρίου για να μεταδώσει τη θερμότητα. Την λύση έδωσε το θερμοπίστολο. Ζέστανα από την πίσω μερία της μητρικής τα pins του fan header με το πιστόλι, ενώ ταυτόχρονα από την μπροστινή μεριά τραβουσα ελαφρά με πενσάκι όλες τις άκρες τους. Έτσι βγήκαν πολύ εύκολα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και χωρίς να στραβώσουν.

 

Δυστυχώς το θερμοπίστολο (Parkside) παρέδωσε πνεύμα. Κάηκε η ασφάλεια που είχε μέσα στην αντίσταση. Είναι 250 V, 10A και 133°C (αν διαβάζω σωστά το τελευταίο). Την έβγαλα για αλλαγή αλλά είναι σε δύσκολο σημείο, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τοποθετήσω την καινούργια.

 

Ευχαριστώ για την βοήθειά σας :) .

Link to comment
Share on other sites

Για την επομενη φορα, επειδή η κολληση που χρησιμοποιουν δεν λιωνει ευκολα και βαζοντας το κολλητηρι στο σημειο που θες, εχεις και μια απωλεια θερμοτητος απο τα φυλλα χαλκου που βρισκονται εσωτερικα στη μητρικη, βαζε πανω στις υπαρχουσες κολλησεις αρκετή ποσότητα απο τη δικη σου κολληση.

Ετσι βοηθας στο να λιωσει η εργοστασιακη κολληση και ισως να καταφερεις να την αφαιρεσεις ευκολα με μια ειδικη τρομπιτσα.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

αν η κολληση ειναι lead free θελει πρισσοτερη θερμοκρασια να λυωσει απο τις κλασσικες 60/40. Αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο (στην τελικη ειναι καλο για την υγεια μας) αλλα απαιτει λιγο καλυτερης ποιοτητας κολλητηρια που να συγκεντρωνουν τη θερμοκρασια τους οσο γινεται καλυτερα στη μυτη τους

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.