Jump to content



Τροχόσπιτα


Recommended Posts

Εδώ θα λέμε για ό,τι έχει να κάνει με τα ρυμουλκούμενα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Είναι κάτι σαν οδηγός, δηλαδή. 

 

Ας κάνω, λοιπόν, την αρχή. Οι δικοί μου ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτοκινούμενο, μεγάλο κατά προτίμηση, ώστε να μπορούν να μένουν μέσα τουλάχιστον 4 ενήλικες. Άρα μιλάμε για άνω των 6μ μήκος. Πρέπει να ψάξω για euro 5 ή με καλύπτουν και πιο παλιά; Πρώτα απ'όλα, χρειάζεται ειδικό δίπλωμα οδήγησης; Σε διάφορες ιστοσελίδες ενοικίασης διάβασα ότι για τους συνηθισμένους τύπους αρκεί του αυτοκινήτου. Επειδή στην Ελλάδα τα μοσχοπουλάνε, ακόμη κι αν είναι άνω των 15 ετών, σκέφτομαι να ψάξω σε Βουλγαρία και Γερμανία. Έτυχε να βρω αγγελία από Αθήνα για αεριοκίνητο στα 12-16 χιλιάρικα, δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά άντε να βρεις πρατήριο με υγραέριο αν είσαι κάπου μακριά και απομονωμένα. Κι επειδή έχουν υψηλά τεκμήρια, εννοείται ότι θα δηλωθεί σε εταιρεία του εξωτερικού. Έτσι κι αλλιώς, έχω σκοπό να ιδρύσω μία στη Βουλγαρία καθώς στην Ελλάδα η νέα επιχειρηματικότητα είναι η πλέον ασύμφορη σε όλη την Ένωση.

 

Όσοι έχετε εμπειρία από τροχόσπιτα, ας δώσετε τα φώτα σας ως προς το κόστος συντήρησης, ασφάλισης, χρήσης και τις δυνατότητες αυτονομίας (σε σχέση με τη διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, σπίτια κτλ). 

 

ΥΓ: σκοπεύουμε να το χρησιμοποιούμε για διακοπές καθόλη τη διάρκεια του έτους, δηλ. ανεξαρτήτως εποχής και καιρικών συνθηκών.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όχι, δεν πήρα ακόμη. Αλλά θα φτιάξω την ακουστική κιθάρα το καλοκαίρι και θα ξαναρχίσω τα μαθήματα αυτοδιδασκαλίας. Οπότε και πάλι θα έχουν λόγο να φύγουν. Χαχαχα! 

 

Βασικά, το θέλουν για εξοικονόμηση χρημάτων. Σκέψου πόσα ευρώπουλα απαιτούνται για έστω και ημερήσια εκδρομή 4 ή και περισσότερων ατόμων. Πχ, καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Πήγαινε-έλα Θεσ/νίκη - Χαλκιδική με το αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση  είναι τουλάχιστον 20 ευρώ, χωρίς την ταλαιπωρία. Διαμονή σε ένα αξιοπρεπές μέρος, έστω και διαμέρισμα για να μαγειρεύεις και να γλιτώνεις τα χρήματα στην ταβέρνα, απαιτεί τουλάχιστον 60 ευρώ/ημέρα. Ενώ με το αυτοκινούμενο πας μία ολόκληρη εβδομάδα σε ένα μέρος, πληρώνεις μόνο τα καύσιμα και το κόστος διαμονής και διατροφής στο τροχόσπιτο, και τέλος. Λοιπόν, ξενοδοχείο ή δωμάτιο με φαγητό για 4 άτομα είναι τουλάχιστον 120 ευρώ/ημέρα. Συν το ότι ό,τι πάρεις απ'έξω έχει το γνωστό τουριστικό καπέλο. Ενώ, με το τροχόσπιτο τα'χεις όλα από το σπίτι, δεν ψωνίζεις τίποτα, ξέρεις τι τρως και πόσο κοστίζει πραγματικά. Άρα, μιλάμε για 150 ευρώ/ημέρα. Επί 7 ημέρες = 1050 ευρώ. Αυτό μόνο για το καλοκαίρι. Και με τα καύσιμα, 1100. Αν βάλουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τα όποια τριήμερα ή διήμερα, πάμε στα τουλάχιστον 4000 το χρόνο. Ενώ έτσι, έχεις εξασφαλίσει για τουλάχιστον μία δεκαετία φθηνές διακοπές. Βλάκες είναι οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι που πάνε στη Χαλκιδική με το τροχόσπιτό τους; Και οι Ιταλοί το ίδιο, ενώ έχω συναντήσει αρκετούς Γερμανούς, Σέρβους και λοιπούς Ευρωπαίους τουρίστες με τροχοαυτοκινούμενα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχεις κάνει ποτέ?

Δεν συγκρίνεται το ένα με το άλλο, δηλαδή ένα θέμα είναι το κόστος, ένα άλλο θέμα είναι να σου αρέσει.

Όταν ήμουν μικρός είχαμε ένα αυτοκινούμενο (VW T1, το έχω ακόμη) το οποίο δεν ήταν τόσο καλά στημένο σαν αυτά που υπάρχουν σήμερα, αλλά ήταν σε αυτό το στυλ.

1. Καταρχάς καμία σχέση η οδήγησή του με το οποιοδήποτε αμάξι, ακόμη και της εποχής εκείνης. Πας σαν κότα, στις στροφές στρίβεις και τα κουζινικά κάνουν γκέλες κλπ. Θέλει καλή οργάνωση για να ταξιδέψει. Κοινώς το να το πάρεις ας πούμε από εκεί που το έχεις παρκάρει να το πας στην κοντυνότερη πολη για βραδάκι, έχει μια προεργασία η οποία δεν συγκρίνεται με το ξεκλειδώνω το αμάξι, μπαίνω και πάω μια βόλτα. Γι'αυτό θα δεις πολλούς να έχουν πίσω ποδήλατα, για τις μικρές μετακινήσεις σίγουρα καλύτερα να πάς με ποδήλατο.

2. Δεύτερον, η άνεσή του δεν συγκρίνεται με σπίτι σε ξενοδοχείο. Συγκρίνετια με camping. Οπότε η σύγκρισή σου είναι άκυρη, δες πόσο στοιχίζει ένα camping για τις ίδιες μέρες και με αυτές συνέκρινε το αυτοκινούμενο.

3. Πάλι θα έχεις κάποια έξοδα. Το ελεύθερο camping νομίζω απαγορεύεται, οπότε θα πρέπει να το παρκάρεις σε χώρο camping. Φυσικά όλοι πάνε ελεύθερο, απλά αν σε πιάσουν ή σε δώσουν θα πληρώσεις κάποιο πρόστιμο.

Στα + είναι:

ελευθερία, κόστος, εμπειρία, τοπία, ανεκτό επίπεδο άνεσης, προγραμματισμός όπως σε βολεύει

Στα - είναι:

ταχύτητα μετακίνησης, ευελιξία μετακίνησης, ανέσεις, κόστος κτήσης / χρήσης / συντήρησης.

Με τις τιμές του σήμερα πιο πολύ σε συμφέρει να πάρεις ένα εξοχικάκι κάπου και να πηγαίνεις εκεί, παρά να πάρεις αυτοκινούμενο (καταλαβαίνω βέβαια ότι δεν θες πάντα να πηγαίνεις στο ίδιο μέρος...).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δηλαδή το  αυτοκινούμενο θεωρείται κάτι σαν κατοικία και πληρώνεις πρόστιμο αν είσαι κάπου πχ στην ερημιά; Είναι αυτόνομο σε σχέση με ένα απλό τροχόσπιτο. Έτσι λογικά θα πρέπει να πληρώνουν κάτι σαν ενοίκιο ή φόρο στάθμευσης και οι καντίνες.

Link to comment
Share on other sites

το κυριότερο για εμένα είναι αυτό που σου τονίζει πρώτο πρώτο ο sotiris: το κλειδί είναι αν σου αρέσει. Δεν έχω κάνει ποτέ διακοπές με κινούμενο τροχόσπιτο, έχω μείνει όμως πριν πολλά πολλά χρόνια σε ένα είδος λυόμενων (caravanning) τα οποία είναι σαν μεγάλα τροχόσπιτα, τα ρυμουλκείς σε κάποιο μέρος (συνήθως σε μέρος με οργάνωση τύπου camping) και τα παρκάρεις εκεί πληρώνοντας κάποιο ετήσιο ποσόν.

Πέρασα καλά, πολύ καλά, αλλά μην νομίσεις ότι συγκρίνεται με διαμονή σε σπίτι. Ο παραλληλισμός με το camping είναι καλός, κάπως έτσι να το συγκρίνεις.

Link to comment
Share on other sites

Είχα μείνει κάποτε σε σκηνή στην Αμμουλιανή. Δεν μπορώ να πω ότι μού άρεσε, καθώς ήμασταν 4 άτομα σε μία μεγάλη σκηνή αλλά δεν υπήρχε αυτονομία ως προς τη χρήση της τουαλέτας ή του μπάνιου. Δεν πρόκειται να κατασκηνώσω ποτέ ξανά. Επίσης δεν έχω μείνει ποτέ σε τροχόσπιτο, αλλά όσους γνωστούς μου κι αν ρώτησα μού είπαν ότι είναι θέμα συνήθειας.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.