Jump to content



Αλλαγή ανεμιστήρα στο Cooler Master GX 650


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

 

από εχθές έχω ένα σχετικά σοβαρό θέμα με το τροφοδοτικό μου. Μετά από λίγη ώρα από τη στιγμή που ανοίξω τον υπολογιστή (10-20 λεπτά), ο ανεμιστήρας από το τροφοδοτικό ξεκινάει να κάνει έναν πάρα πολύ εκνευριστικό θόρυβο. Δε ξέρω πως ακριβώς να περιγράψω τον θόρυβο, αλλά είναι σαν τα φτερά του ανεμιστήρα να χτυπάνε κάπου. Προς το παρόν έχω βρει μία προσωρινή λύση στο θέμα μου, αλλάζοντας θέση στο κουτί από κάθετη σε οριζόντια, ωστόσο με τη παραμικρή κίνηση ή δόνηση, ο θόρυβος ξεκινάει.

 

Δυστυχώς το τροφοδοτικό βρίσκεται εκτός εγγύησης, οπότε η μόνη λύση που μπορώ να φανταστώ είναι η αλλαγή του ανεμιστήρα, εκτός αν έχετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, πρέπει να δηλώσω ό,τι είμαι τέρμα άσχετος με ηλεκτρολογικά (μπορώ να κόψω και να κολλήσω ένα καλώδιο, αλλά ως εκεί) και θα ήθελα αν ήταν δυνατόν στο να με συμβουλέψετε στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ό,τι προτού αγγίξω το τροφοδοτικό θα πρέπει να το έχω αρκετές ώρες εκτός ρεύματος. Έχω παρακολουθήσει και κάποια βιντεάκια στο youtube με αλλαγή ανεμιστήρα σε psu, ωστόσο κανένα δεν ήταν ίδιο με το δικό μου, οπότε δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς θα αντικρίσω.

 

Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε να προτείνετε κάποιον συγκεκριμένο ανεμιστήρα (θα προτιμούσα όσο πιο αθόρυβος γίνεται) και τι βύσμα τροφοδοσίας θα πρέπει να έχει.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

edited: Βασικά λάθος μου, είδα στο site της coolermaster ότι το τροφοδοτικό έχει 5 χρόνια εγγύηση και κοίταξα την απόδειξη και όντως έχει 5 χρόνια εγγύηση. Νόμιζα ότι είχε 3. Ωστόσο δε ξέρω αν καλύπτεται ο θόρυβος από την εγγύηση. 

Έγινε επεξεργασία από NaPoleoN
Link to comment
Share on other sites

Ο θόρυβος μπορεί να σημαίνει ακόμα και ότι δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί και να είναι εντάξει. Δεν το ξέρεις.

Επίσης ο υπερβολικός θόρυβος είναι εκτός range που θέτει ο κατασκευαστής και ναι είναι λόγος να το πας εκεί που το πήρες και να το επιδιορθώσουν αυτοί.

Αν δεν γίνεται επιδιόρθωση τότε γίνεται αντικατάσταση.

 

Το φύσιξες με ένα blower μήπως έχει σκόνη? 

Ποιο τροφοδοτικό έχεις?

Link to comment
Share on other sites

Βαλε μια οδοντογλυφιδα για να σταματησεις τον ανεμιστηρα , αμα ο θορυβος σταματησει (με την προυποθεση πως το εσωτερικ οτου τροφοδοτικου ειναι καθαρο ) , τοτε ειναι τα bearings του ανεμιστηρα 

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο ακριβώς θέμα έχω και εγώ με το g550m. Από την πρώτη μέρα αγοράς του ακούγεται ο ανεμιστήρας σαν να βρίσκει κάπου, ευτυχώς ο θόρυβος είναι μικρός και ακούγεται μόνο το βράδυ με πολύ ησυχία.

Θα με ενδιέφερε να με ενημερώσεις αν σου δεχτούν το rma για να πραξω το ίδιο.

Ps

Μήπως υπήρχε κάποια ελλατωματικη παρτίδα, επειδή ακούω συχνά το ίδιο πρόβλημα σε αυτή την σειρά τροφοδοτικών.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοια πατάτα να έχουν κάνει από την Coolermaster χλωμό μου φαίνεται. Αν ισχύει αυτό που λες τότε μιλάμε για προιόντα 3ης κατηγορίας που έρχονται Ελλάδα. Αλλά δεν έχεις την ίδια σειρά με τον φίλο που έθεσε το θέμα

Έγινε επεξεργασία από pasjohn
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκαιο μόλις τώρα είδα ότι είναι το gx του φίλου με το πρόβλημα.

Όπως και να έχει καλή τύχη με το rma και θα παρακαλούσα για ενημέρωση.

Θα ενημερώσω, μην ανησυχείς :p, απλά επειδή από τη στιγμή που θα πάω να ρωτήσω για το rma, πιθανόν για κάποιες μέρες να μην έχω psu, με αποτέλεσμα να μην έχω υπολογιστή :p, αλλά μέσα στην εβδομάδα τον χρειάζομαι για τη δουλειά μου. Λογικά τη Παρασκευή θα πάω να ρωτήσω.

Link to comment
Share on other sites

Ο θόρυβος αυτός οφείλεται στο γεγονός, ότι το λιπαντικό της έδρασης του ανεμιστήρα έχει εξαντληθεί, και ο άξονας "χτυπάει" στο στεγνό τοίχωμα του πηγαδιού του. Δεν είναι σοβαρή η βλάβη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα, αν ο ανεμιστήρας σταματήσει, (καθώς συνήθως λειτουργεί με το άνοιγμα αερισμού του τροφοδοτικού προς τα κάτω, οπότε ο ρότορας "κρέμεται" από το sleeve bearing).

 

Στη θέση σου δεν θα έμπαινα στη διαδικασία RMA απλώς για ένα στεγνωμένο ανεμηστήρα. Θα τον αντικαθιστούσα με έναν αθόρυβο, καινούργιο ανεμιστήρα σε λογική, ή λιγώτερο λογική τιμή. (Βεβαίως, η ποιότητα κατασκευής του Noctua είναι πολύ ανώτερη). Η σύνδεση είναι απλή, κόβεις το καλώδιο του παλαιού ανεμιστήρα κάπου κοντά σ' αυτόν, (αφήνοντας μπόλικο μήκος επάνω στο τροφοδοτικό), κόβεις και το βύσμα σύνδεσης του καινούργιου και συνδέεις τα κόκκινα και μαύρα καλώδια μεταξύ τους, (αφήνοντας το κίτρινο καλώδιο του ανεμιστήρα τυφλό). 

 

 3pinfanpo.jpg

 

Πριν παραγγείλεις ανεμιστήρα, πρέπει να ανοίξεις το τροφοδοτικό για να διαπιστώσεις το πάχος του παλαιού, μήπως είναι slim. 99% ομως θα είναι στάνταρ 25mm. 

 

Το κάλυμμα του τροφοδοτικού είναι σχήματος Π και στερεώνεται με τις τέσσερις εξωτερικές μικρές βίδες που βρίσκονται στην πλευρά του ανεμιστήρα.

 

6c4a81e7613d4c1184f8207a04e0d296_1361408

Έγινε επεξεργασία από Oric
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

@Oric, χίλια ευχαριστώ για το post σου, τελικά άλλαξα τον ανεμιστήρα με έναν silent wings 2. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι είχε 4 καλώδια και ήταν όλα μαύρα, αλλά ευτυχώς βρήκα άκρη.

 

@Peter Pan, τελικά δε δοκίμασα το RMA, προτίμησα να βάλω έναν αθόρυβο ανεμιστήρα. Συγγνώμη για την καθυστέρηση τριών μηνών :p 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

γεια έχω ενα τροφοδοτικό  Cooler Master: GX 750W
το fan είναι αυτό: http://postimg.org/image/z3o9kkn3j/
κάνει πάρα πολύ θόρυβο ενα ββββ σπαστικό το έκανε πάντα μπορώ να βάλω κανένα πιο silenτ fan χωρίς να μου πάρει φωτιά? έχετε να προτείνετε κανένα?
πρέπει να προσέξω κάτι στο πόσο αέρα βγάζει ή τις στροφές? 

Έγινε επεξεργασία από kerk14
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.