Jump to content


ιδανικές τιμές για εξαρτήματα υπολογιστή. με βάση δεδομένο μισθό.


Recommended Posts

Γεια σας παίδες.

Σκεφτόμουν το απόγευμα γενικα το κόστος των υπολογιστών και πόσα χρήματα έχω ξοδέψει τα τελευταία χρόνια .

Θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα με κάτι φίλους και υποστήριζα οτι η τιμη κόστους πχ της390χ της καινούργιας που βγαίνει δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30 ευρώ.

Και μετά ονειροπόλησα λίγο και σκεφτόμουν ποιες πρεπει να είναι οι ιδανικές τιμές για τα προιόντα των πισι .

Εαν θέλετε καταθέστε την γνώμη σας .

Τα αρχικα είναι μισθός ανά μήνα 1000 ευρώ, το μπουκαλάκι με το νερό να κοστίζει 20 λεπτά στο περίπτερο και ένα μέσο σπίτι ενοίκιο 85 τετραγωνικών , 100 ευρώ.

Εαν θέλετε καταθέστε την γνώμη σας για το επίπεδο πάνω από το οποίο ο υπολογιστης γίνεται πολυτέλεια . Πχ πάνω από την 270χ για κάρτα ή 22 ίντσες για οθόνη .

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Προσθετοντας τη λεξη "ιδανικες" αυτοματα προκυπτει το "για ποιον"...

Προσθετεις μεν το "για δεδομενο μισθο" αλλα και πάλι θεωρω οτι δεν ειναι αντικειμενικο...

Η παραμετρος που λειπει απο την εξισωση ειναι το "αξιοποιηση του υπολογιστή στην εργασια" ή ισως " "χρησιμοτητα και πρακτικη σημασία στην καθημερινοτητα"....

Εξηγουμαι...αλλιως θα λογισει ως σημαντικο τον υπολογιστη του κάποιος που παιζει παιχνίδια, αλλιως καποιος που κανει λογιστικα,αλλιως καποιος που χαζευει απλα στο νετ (ισως και χρειάζεται διαφορετικο μηχανημα), αλλιως καποιος γραφιστας/μηχανικος/whateverist...

Το νοημα αυτων που λεω ειναι οτι ψαχνεις το VFM για δεδομενο μισθο και χρήση....

Όρισε τη χρηση και αντιστοιχα το θεμα θα γινει πιο συγκεκριμενο και με πιο σχετικες απαντησεις...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Α)χρήση παιχνιδίων .

Β) όχι value for money αλλά ιδανικές τιμές προιόντων . Πχ πόσο πρέπει να κοστίζει η τωρινή η 290χ ;

Γ) μισθός 1000 ευρώ με ενοίκιο όπως είπα πιο πάνω 150 ευρώ .

Δ)από ποια τιμή και πάνω θεωρείται ο υπολογιστης gaming πολυτέλεια .

Ήση για πολλούς το gaming είναι πολυτέλεια . Και πιο ειδικα τα πολλά βαριά φίλτρα των τελευταίων χρόνων πχ supersampling .

Link to comment
Share on other sites

Τι θα πεί 'πρέπει' και 'ιδανική'. Στο ερώτημα πόσο πρέπει να κοστίζει η 290χ μόνο σε έναν πέφτει λόγος και αυτό είναι ο κατασκευαστής της. Εφόσον έχουμε μεικτές οικονομίες με στοιχεία ελεύθερης αγοράς αυτός που καθορίζει τις τιμές είναι ο παροχέας μέσω προσφοράς-ζήτησης. Αν αναφέρεσαι στο κόστος κατασκευής αυτό είναι μια άλλη συζήτηση (και λίγο κουλή όταν μιλάμε για τέτοια αγαθά). Αν περάσουμε σε άλλο οικονομικό σύστημα, πχ το κράτος να μοιράζει 290χ με δελτίο εκεί το συζητάμε.

 

Αν και δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά, εικάζω οτι οταν εκτίμησες οτι η τιμή της καινούριας amd πρέπει να είναι 30 ευρώ max δεν υπολόγισες σε αυτό την αμοιβή των ανθρώπων που ασχολούνται με την βασική ερεύνα που οδηγεί σε τέτοια προϊόντα όπως και την αμοιβή των ανθρώπων που μετατρέπουν αυτή την γνώση σε μια εμπορική υλοποίηση για να έχεις να παίζεις εσύ.  
 
Το gaming είναι πολυτέλεια ανεξαρτήτως τιμής, με την έννοια ότι είναι διασκέδαση και καθόλου απαραίτητη για την επιβίωση κάποιου. 
 
Το όριο που συζητάμε είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, διαφέρει στον καθένα και συχνά εξαρτάται απο παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με πρακτικά και απτά πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

20 λεπτα το νερο ? 100ε τα 85 τετραγωνικα ?

ενδεικτικά σας βάζω κάποια τιμή για καποια αγαθά . για να υπάρχει κάποιος ορισμός .

γιατί μπορεί να έχεις μισθό μηνιαίο 1000 ευρώ και το ενοίκιο για 85 τετραγωνικά στο νέο ψυχικό που έμενα παλαιά να είναι 900 ευρώ .

 

 

@ppkstat    Αν και δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά, εικάζω οτι οταν εκτίμησες οτι η τιμή της καινούριας amd πρέπει να είναι 30 ευρώ max δεν υπολόγισες σε αυτό την αμοιβή των ανθρώπων που ασχολούνται με την βασική ερεύνα που οδηγεί σε τέτοια προϊόντα όπως και την αμοιβή των ανθρώπων που μετατρέπουν αυτή την γνώση σε μια εμπορική υλοποίηση για να έχεις να παίζεις εσύ.  

 

δεν πιστεύω ότι η κάρτα συνολικά τους κοστίζει πάνω από 30 ευρώ το κομμάτι . συνολικό κόστος , ανάπτυξη , μελέτες, προσομοιώσεις, μεταφορικά , τα πάντα .

Έγινε επεξεργασία από Γεώργιος
Link to comment
Share on other sites

@Γεώργιος,

Επετρεψε μουνα πιστευω πως αυτα που λες δεν εχουν καν νοημα , ουε ο μισθος , ουτε ποσο κανει μισο λιτρο νερο

 

Και θα σου πω μια ιστορια

Ειμαι φοιτητης , ανεργος φυσικα , μπλα μπλα μπλα . Τα δυο τελευταια καλοκαιρια πηγα και δουλεψα σε φουρνο , βραδυ απο 1-2 εως 7-8 , καμια φορτα καθομουν και παραπανω επιδη ποιαναμε την κουβεντα , αλλα δεν μετραει αυτο  . Ο μισθος μου ηταν κοντα στο 500αρικο  . Συνολο δουλεψα περιπου 6 μηνες (και τα δυο καλοκαιρια )  , οποτε περιπου 3Κ μπηκαν στην τσεπη μου . 

Με αυτα τα λεφτα εβγαλα   -διπλωμα  (500-600 ? ) , μηχανη (1200 ) και υπολογιστη αξιας σχεδον 1000 . Γενικα ειχα ΣΤΟΧΟ 

 

Φιλος μου , δουλευε σε εταιρια με καμερες , σεκιουριτι , σε γραφειο και επερνε σχεδον 700-800 μαζι με τα νυχτερινα . εκατσε 7-8 μηνες . Και ξερεις το αποτελεσμα του κοπου τι ηταν ? Ενα διπλωμα και ενα κινητο τηλεφωνο . Τα υπολοιπα κανανε φτερα .... 

 

Ενα αλλο παραδειγμα ειναι πως ξερω ατομα που με συνταξη 600-700 περνανε κομπλε τον μηνα , ενω αλλοι με 1000-1200 στο τελος του μηνα ειναι με 0ε στην τσεπη .  

 

-Που θες να καταληξεις ομως Πετρο ? 

-Στο γεγονος πως οτι μισθο και να παιρνεις , οτι δουλεια και να κανεις , οσο και να κοστιζουν τα "παθοι" σου , αμα εχεις ΣΤΟΧΟ ...στο τελος θα τον φτασεις . Συνεπως ο παραγοντας μαλλον ψαχνεις δεν ειναι οι τιμες των προιοντων , αλλα η βλακεια στον εγκεφαλο του καθενος . 

 

 

 

Ειναι απλα θεμα διαχειρησης 

 

Τελος , 30 ευρο εχει η καρτα απο αποψη ακατεργαστου υλικου . Βαλε το developement , τα εργοστασια , οι μισθοι και το πιο σημαντικο Η ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ 

Μπαμ μπαμ ανεβαινει η τελικη τιμη 

Έγινε επεξεργασία από kpetros
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω στα περι στοχου.Καποιες εποχες η σε καποιες αλλες χωρες σαφως ναι.Ελλαδα στη δεδομενη στιγμη ακομα και ατομα με διδακτορικα και χωρις γονικες παροχες μπορει να βρισκονται σε θεση να ειναι χωρις καινουριο αυτοκινητο ,χωρις  καλο σπιτι με ενοικιο ακομα και χωρις αξιολογο υπολογιστη εφοσον δε εχουν ηδη καποια βση απο παλιοτερα οπως οι περισσοτεροι απο εμας.

Να προσθεσω οτι ολοι λιγο πολυ κλαιγονται ειναι στην ιδιοσυγκρασια του Ελληνα.Εχω μακρινο συγγενη 25 χρονων ο οποιος σε δουλεια δημοσιου με 650€ καθαρα το μηνα χωρις εξοδα για αυτοκινητο(ασφαλειες,σημα κλπ) και ενω μενει ακομα με τους γονεις του(+τσαμπα φαγητο) μου κλαιγετε οτι δε ειναι καλα.Φυσικα δε χαλαει λεφτα σε διασκεδασεις ουτε εχει καποιο χομπι περαν του να βλεπει μπαλα με τους φιλους του.Απλα εχει μεγαλωσει με τη λογικη του μασουριου απο αλλες εποχες και του κακοφαινεται που δε βαζει 500+ ευρω στην τραπεζα καθε μηνα.

Στο θεμα μας τωρα θεωρω λογικη τιμη για μια high end καρτα γραφικων τυπου 980ti FuryX το 300€.Για οθονη 27αρα 1440p το ιδιο και για γενικα ενα καλο υπολογιστη με ολα μαζι τα περιφερειακα το 1500€.Το θεμα ειναι οτι παιζουν και αλλοι παραγοντες μεσα δηλαδη αυτες οι τιμες ειναι απολυτως λογικες και αυτο που συμβαινει στην Αμερικη αυτη την στιγμη πχ αν κρινω απο τους μισθους τους.Δηλαδη το προβλημα ειναι και γενικοτερης οικονομιας γενικα και οχι τοσο οτι ειναι ιδιαιτερα ακριβα τα προιοντα hardware στις μερες μας η και τα smartphones.

Έγινε επεξεργασία από Helly
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω στα περι στοχου.Καποιες εποχες η σε καποιες αλλες χωρες σαφως ναι.Ελλαδα στη δεδομενη στιγμη ακομα και ατομα με διδακτορικα και χωρις γονικες παροχες μπορει να βρισκονται σε θεση να ειναι χωρις καινουριο αυτοκινητο ,χωρις  καλο σπιτι με ενοικιο ακομα και χωρις αξιολογο υπολογιστη εφοσον δε εχουν ηδη καποια βση απο παλιοτερα οπως οι περισσοτεροι απο εμας.

 

Αρα το τοπικ ειναι , "ποιες θα ηταν οι καταληλες τιμες για να καλυψουν καποιον με εισοδημα ταδε" ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@kpetros Τα παραδειγματα ειναι λιγο αστοχα γιατι στην περιπτωση σου δεν ειναι μονο οτι ειχες στοχο αλλα και οτι δεν ειχες εξοδα. Αν ειχες τα χρηματα που λες θα σε φταναν για ενα η το πολυ δυο μηνες αναλογα των εξοδων σου και φυσικα δε θα ειχες αποκτησει τιποτα απο αυτα που γραφεις  (αντε βαρια βαρια να καταφερνες κανα netbook), κι οσο για τα ατομα που λες οτι παιρνανε μια χαρα με 600 κι 700 ευρω (η και 1000) αυτο το ακουω χρονια για ατομα που ζουν με 25 πιστωτικες και συνεχως παιρνουν καινουργιες για να καλυπτουν τις παλιες σε ενα βαρελι χωρις πατο (κατι σαν την Ελληνικη οικονομια).

Ο @Γεώργιος θετει καποιες πολυ σωστες απορριες, αλλα ειναι πολυ δυσκολο να απαντηθουν γιατι δεν εξαρταται μονο απο πια πλευρα του πρισματος το βλεπει κανεις, αλλα πολυ περισσοτερο ειναι ενα θεμα που εχει τεραστιες διακυμανσεις αναλογα την εκαστοτε εποχη.

Πριν 17-18 χρονια  η ΚΟΡΥΦΑΙΑ καρτα γραφικων την οποια μονο ελαχιστοι ψαγμενοι την αγοραζαν (το 90% των gamers αν δεν αγοραζε περιοδικα ισως δεν ηξερε καν την υπαρξη της) ειχε 220000 δρχ. δηλαδη αν δεν ειχες εξοδα αποταμιευες ενα-εναμισι μηνα και την αγοραζες ενω σημερα το top ποσο εχει? 3500? (για την τοπ της εποχης μιλαω παντα οχι απλα μια high end, και για εποχη που η τεχνολογια ηταν ακριβη και ειχε πολυ υψηλο κοστος παραγωγης )

Επι πλεον εννωειται πως το κοστος παραγωγης σημερα ειναι πολυ χαμηλοτερο απο τοτε, κι οσο παει απλα κατεβαινει.

Δε θα το αναλυσω αλλο γιατι αν και το θεμα ειναι καθαρα πολιτικο, αν το μεταφερουμε εκει δε με φτανουν ουτε 10 σελιδες (εχω βλεπεις την τυχη να εχω ταξιδεψει παρα πολυ και να εχω γνωρισει ολων των ειδων τις οικονομιες που υπαρχουν στον πλανητη, κι εχω βγαλει τα συμπερασματα μου τα οποια για να τα κανω κατανοητα στο μεσο Ελληνα πρπει πρωτα να του κανω ολοκληρες αναλυσεις).

 

Οπως και να το κανουμε, αν λαβουμε υπ οψη την αγοραστικη δυναμη σημερα καθως και το κοστος παραγωγης, θα συμφωνισω με τον ts οτι μια ΚΑΛΗ τιμη -που ολοι ειναι κερδισμενοι- θα ηταν 100-120 ευρω, αλλα επειδη εμπλεκονται και πολλοι μεσαζοντες, φορολογιες κτλ  θα ελεγα ρεαλιστικοτερα γυρω στα 250 ταβανι

Οσον αφορα το νερο, ...οκ... κι ενς τυπας στην Κινα σκεφτηκε να πουλαει εμφιαλωμενο αερα... οσο λογικη ειχε οποιος τον αγορασε αλλη τοση λογικη εχει και το να αγοραζεις εμφιαλώμενο νερο, σε ενα πλανητη που τα 2/3 του ειναι ΝΕΡΟ.

Αν μιλαμε για κανα ειδικο νερο επεξεργασμενο για υδροψυξη το συζηταμε...

 

 

edit: ΥΓ Το κοστος της διαφημησης δε συνυπολογιζεται ως εξοδο ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΙΟΝ. ΠΟΤΕ ΔΕ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.

Ο λογος ειναι οτι υποτειθεται πως θα σου αποδωσει υπερπολλαπλασιες πωλησεις. Αν δεν το κανει τοτε απλα ειναι αποτυχια.

Έγινε επεξεργασία από Nick74
Link to comment
Share on other sites

Δε θα το αναλυσω αλλο γιατι αν και το θεμα ειναι καθαρα πολιτικο, αν το μεταφερουμε εκει δε με φτανουν ουτε 10 σελιδες (εχω βλεπεις την τυχη να εχω ταξιδεψει παρα πολυ και να εχω γνωρισει ολων των ειδων τις οικονομιες που υπαρχουν στον πλανητη, κι εχω βγαλει τα συμπερασματα μου τα οποια για να τα κανω κατανοητα στο μεσο Ελληνα πρπει πρωτα να του κανω ολοκληρες αναλυσεις).

 

Bασικα Nick ενδιαφερουσα η αποψη σου και επειδη το θεμα παει προς τα εκει θα ηθελα να ακουσω την αναλυση σου αν δε βαριεσαι.Γιατι και γω πιστευω οτι ειδικα στα ηλεκτρονικα (τηλεορασεις,pads,HiFi,PC) καποιες χωρες εχουν τρομακτικες διαφορες απο τις υπολοιπες σε ευκολια αποκτησης (π.χ Αμερικη,Κορεα,Μαλαισια)ενω δε συμβαινει το ιδιο και για κεντροευρωπαικες η βορειοευρωπαικες (π.χ Γερμανια,Νορβηγια) παρολο που το βιοτικο επιπεδο ειναι εξισου υψηλο.Χαρακτηριστικο παραδειγμα τα αμερικανικα forums που φευγουν τα crossfire και τα SLI λες και ειναι τυροπιτακια απο απαντες ανεξαρτητους ηλικιας.Η δε οικονομημενοι τα παιρνουν 4  - 4 

Έγινε επεξεργασία από Helly
Link to comment
Share on other sites

 

Bασικα Nick ενδιαφερουσα η αποψη σου και επειδη το θεμα παει προς τα εκει θα ηθελα να ακουσω την αναλυση σου αν δε βαριεσαι.

 

Φιλε Helly, δεν ειναι ακριβως οτι βαριεμαι, αλλα αν ξεκινησουμε αναλυσεις πανω σε αυτο το θεμα πραγματικα θελω σελιδες, με προλογους, επεξηγησεις κτλ...

Πολυ χοντρικα μπορω να σε διαβεβαιωσω πως οπουδηποτε κι αν πουλιεται κατι η μαμα εταιρια αισχροκερδει, αλλου λιγοτερο αλλου περισσοτερο αναλογα ποσο την παιρνει.

Αν οι Κινεζοι ηταν σαν εμας τοτε οντως η τομη της FuryX θα ηταν 30 ευρω ωστε να ποιασουν το μεγαλυτερο κομματι εκεινης της τεραστιας αγορας, και θα βγαζαν περισσοτερα απ οσα βγαζουν τωρα, και η καθε καρτα θα τους στοιχιζε ακομα λιγοτερα.

Το μυστικο που ακολουθουν οι μεγαλες επιχηρησεις ειναι οτι μεταφερονται συνεχως.

Καποτε η μαζικη παραγωγη γινοταν στην Ιαπωνια που κατα τα λεγομενα παλιοτερων (εκεινη την εποχη μαλλον δε θα ημουν ουτε σε υγρη μορφη) η Ιαπωνια ηταν ΠΑΜΦΘΗΝΗ χωρα !!!

Οταν η Ιαπωνια εγινε ψιλοακριβη μετεφεραν την παραγωγη στην Ταιβαν.

Το 1996-97 οταν πρωτοπηγα στην Ταιβαν επικρατουσε μια πολιτικο-οικονομικη ληστεια της χωρας και εξαθλιωση του λαου του ΑΚΡΙΒΩΣ οπως γινεται στην Ελλαδα τα τελευταια 5-6 χρονια (λιγο πιο χοντρα αφου εκει τους ειχαν παρει και τα σπιτια αλλα τεσπα).

Δια μαγειας οταν -δεν ξερω πως, δεν παρακολουθησα γεγονοτα για να ξερω τι εγινε στην Ταιβαν- καπως εστρωσε η οικονομια της η παραγωγη μεταφερθηκε στην Κορεα, αλλα οι Κορεατες ηταν ηδη ακριβοι για τα γουστα των "πολυ μεγαλων" οποτε μετα απο λιγα χρονια αφου ειδαν οτι μπορουν να παιξουν με τους Κινεζους τη μετεφεραν στην Κινα, οπου πρωτη φορα που πηγα θυμαμαι (98) ανθρωπους που δουλευαν για 2 δολαρια τη μερα και στο διαλειμα τους τρωγαν ενα πιατο ρυζι.

Σημερα που ο Κινεζος παιρνει κατι παραπανω και που μαζι με το ρυζακι του εχει και λιγο κρεας και μια κοκα κολα πολλοι θελουν να μεταφερουν την παραγωγη στην Ινδια και αλλοι -πιο τολμηροι- στη Νιγηρια! btw οι Κινεζοι επιχηρηματιες ειναι αυτοι που η χωρα τους τους φαινεται πια ακριβη και προτιμανε τη Νιγηρια!!! (Μιλαμε για περιοχη που οσο μεγαλος τυχοδιωκτης κι αν εισαι πρεπει να εισαι εντελως μουρλος για να πας να κανεις κατι, -προσωπικα τη θεωρω πιο επικινδυνη ακομα κι απο εμπολεμες ζωνες, και δεν το λεω χρησιμοποιοντας υπερβολη αλλα κυριολεκτω- αλλα αν τ αποφασισουν θα τη στρωσουν κι αυτη μια χαρα)...

Οπως και να χει, το κοστος πεφτει στα ταρταρα, αλλα ποτε δεν τους φτανει.

Ακομα και το r&d μεταφερεται (εκτος αν πιστευεις το παραμυθι πως η Ινδια εχει τους καλυτερους προγραμματιστες :p ).

Υπαρχουν πολυ περισσοτερα φυσικα αλλα το βασικο νοημα δεν ειναι οι απειρες ιστοριες και οι αναλυσεις μου αλλα ενα απλο απολυτο γεγονος: Παλια οταν οι εταιριες ανηκαν σε καποιους επιχηρηματιες λειτουργουσαν εντελως διαφορετικα. Απο την εποχη που πλεον "ανηκουν" σε τραπεζες -γι αυτο το "ανηκουν" παλι θα μπορουσα να πω χιλια δυο αλλα δεν εχει και πολυ νοημα, απλα συμβαινει με τον ενα η τον αλλο τροπο- τα πραγματα ξεφυγαν γιατι επεμβαινουν ανθρωποι οι οποιοι δεν ειναι επιχηρηματιες αλλα ...νουμερολογοι! (πως αλλιως να τους ονομασω οταν ολα τα βλεπουν απολυτα σα νουμερα? ) Απο κει και περα η αγοραστικη δυναμη του καθε λαου εξαρταται παλι απο τις τραπεζες και τις αποφασεις που παιρνουν, οποτε μια χαρα μπορει καποιος να δει πως η αγοραστικη δυναμη καποιων λαων ειναι μεγαλυτερη και καποιων αλλων μικροτερη, καθως και η αξια των αγαθων μεταβαλλεται αναλογα κατα ποσο μια χωρα εξαρταται αμεσα απο καποια τραπεζικα δικτυα, αυτο τουλαχιστο φαινεται ξεκαθαρα για ολες τις υπολοιπες χωρες εκτος της Αμερικης που δεν εχω καταλαβει τι ακριβως συμβαινει εκει...(προφανως ειναι πιο πολυπλοκο γιατι ναι μεν ειναι κι η δικη τους οικονομια αρκετα εξαρτημενη, ομως οσον αφορα την πραγματικη τους οικονομια διαθετουν και τις πρωτες υλες αλλα και το δυναμικο ωστε αν θελησουν να ειναι σχεδον 100% αυτονομοι )

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.