Jump to content



Τοπολογίες RAID ??


backgroundman

Recommended Posts

Καλησπέρα, κοίταζα στο πλαίσιο τα m/b και είδα οτι το καινούργιο m/b της ASUS με LGA775 υποστηρίζει RAID 0,1,0+1,5,10.

Ξέρω τις τοπολογίες 0,1,0+1 μπορεί κάποιος να μου πεί τι είναι το RAID5 και το RAID10 ??

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στο RAID 5 με ν ίδιους δίσκους έχεις χωρητικότητα όσο οι ν-1, κάθε δίσκος κρατά στο 1/ν της χωρητικότητάς του parity information για τους άλλους ν-1 δίσκους. Είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο σε σερβερς γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίζεται αλλαγή ενός χαλασμένου δίσκου ενώ είναι αναμμένο το μηχάνημα. Μπορεί να αντέξει μέχρι ένα χαλασμένο δίσκο, αν χαλάσει και δευτερος τα χάνεις όλα. Μόλις βάλεις πάνω τον καινούριο όμως σιγά σιγά γίνεται rebuild το parity information και είσαι οκ. Για το 10 δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Link to comment
Share on other sites

Το 5 όσο πιο απλά γίνετε να τα πούμε είναι σαν να έχεις π.χ. 4 δίσκους των 100 Gb τότε το 1/5 (20Gb) έκαστου θα δημιουργήσει έναν εφεδρικό δίσκο της ίδιας χωρητικότητας (4 x 20 = 80 Gb), αφήνοντας τους 4 φυσικούς με 80 Gb (100 – 20 = 80 Gb) έκαστος. Δλδ με 4 100άριδες δίσκους α έχεις μέγιστη χωρητικότητα 320 Gb…

Το Raid 10 δεν είναι και τόσο δημοφιλές και ίσως να μην αξίζει…

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το 0+1. Στο 0+1 οι δίσκοι κάνουν stripping μεταξύ συσκευών (master+master / slave+slave) και mirroring μεταξύ καναλιών (primary - secondary channels), και ακριβός ανάποδα το 1+0 δλδ κάνουν mirroring οι δίσκοι και stripping τα κανάλια.

Το 10 τώρα είναι λίγο ποιο confused, απ’ ότι θυμάμαι το ένα κανάλι (primary) κάνει mirroring τους δίσκου του και stripping το άλλο (secondary). Οπότε εδώ αν έχεις 4 φυσικούς δίσκους των 100 Gb παίρνεις ένας των 100 και ένας των 200 Gb...

Το καλύτερο είναι το 5 γιατί είναι very high και στην ασφάλεια και στην απόδοση / ταχύτητα….

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.