Jump to content



Θυμάστε τα οκταπύρηνα από την Sun;


DarthMoul

Recommended Posts

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται ένα Thread στο παλιό site, όπου συζητούσαμε για τα chips με τους οκτώ πυρήνες που ετοιμάζει η sun; Είναι έτοιμα, και εδώ έχει μια αναλυτική περιγραφή τους:

http://www.theinquirer.net/?article=19423

Τα καλύτερο απ'όλα νομίζω πως είναι το δόγμα που εισάγει αυτή η νέα αρχιτεκτονική. Thread at all costs, σε αντίθεση με το speed at all costs που μας βομβάρδιζε μέχρι τώρα η Intel.

Ανεξάρτητα με το αν το νέο chip της Sun θα πετύχει εμπορικά, το thread at all costs θα πετύχει σίγουρα σαν αντίληψη ελλείψει αντιπάλου. Κάποιοι ακόμα τρίβουν το καρούμπαλο από το χτύπημα στον τοίχο, και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βάλουν φρένο για να μην χτηπήσουν με φόρα.

Το δικό μου ερώτημα είναι αν τελικά η x86 αρχιτεκτονική θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Και αυτό το ρωτάω γιατί τελικά, ενώ η Sun ήταν πολύ κοντά στην AMD για την αντικατάσταση του Sparc με Opteron, άλλαξε δρόμο. Κατά την γνώμη μου όχι γιατί ο opteron δεν είναι καλός. Σίγουρα είναι καλύτερος και πολύ φτηνότερος από τον Sparc. Άλλαξε δρόμο γιατί οι cisc επεξεργαστές δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην τεχνολογία της παράλληλης επεξεργασίας in-a-chip. Αυτό φαίνεται και από την υλοποίηση του Hyperthreading από την Intel, και από την πλήρη αδιαφοριά της AMD να βγάλει SMT chip ενώ όλοι οι άλλοι κατασκευαστές (Intel, IBM) έχουν ή ανακοίνωσαν ότι θα έχουν σύντομα (Sun) και από το γεγοντός ότι η Intel για να ξεφύγει από τον σκόπελο κατασκεύασε νεα αρχιτεκτονική από την αρχή κλέβοντας από όπου μπορούσε.

Link to comment
Share on other sites

οταν το διαβαζα σκεφτομουν τι θα ελεγες για αυτο :040:

πολυ ενδιαφερον μεν, αλλα Windows θα τρεχει? :003:

προς το παρον δε φαινεται να ειναι κατι παραπανω απο ενα τσιπ για ειδικα γραμμενο software, προορισμενο να κανει ειδικου τυπου εργασιες.

Link to comment
Share on other sites

οταν το διαβαζα σκεφτομουν τι θα ελεγες για αυτο :040:

πολυ ενδιαφερον μεν, αλλα Windows θα τρεχει? :003:

προς το παρον δε φαινεται να ειναι κατι παραπανω απο ενα τσιπ για ειδικα γραμμενο software, προορισμενο να κανει ειδικου τυπου εργασιες.

Είναι ένα τσιπ που τρέχει οποιοδήποτε από το υπάρχον software καλύτερα από οποιοδήποτε υπάρχον chip. Το πρόβλημα είναι ότι το ειδικά γραμμένο για αυτό το chip software θα γονάτιζε οποιοδήποτε υπάρχον chip. Και ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι x86 με το ζόρι τα καταφέρνουν με 2-way SMT x 1 core, φαντάσου πως θα φτάσουν το 4-way x 8 cores. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον η θερμοκρασία, τα 90nm, το SOI, ή η συχνότητα αλλά η ίδια η αρχιτεκτονική.

Σίγουρα δεν είναι για low end συστήματα, αλλά σε λίγα χρόνια θα πάμε και εμείς εκεί όπως πήγαμε και στο SMT, και στα 64 bits και στο IO7 και σε λίγο καιρό πάμε μαζικά στο SMP μέσω dualcores.

ΥΓ. Ο κόσμος πάει στο opensource. Τα opensource windows θα τα τρέξει μια χαρούλα, να είσαι σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

να δουμε, μακαρι να ειναι ετσι.

το προβλημα παντα θα ειναι το software. Χωρις software υποστηριξη δε παει κανεις πουθενα.

Τελος, θα διαφωνησω με το "Είναι ένα τσιπ που τρέχει οποιοδήποτε από το υπάρχον software καλύτερα από οποιοδήποτε υπάρχον chip"

το υπαρχον software δεν ειναι multithreaded και αν παει να τρεξει κατι τετοιο θα μεινει χιλιομετρα πισω.

εδω για το ΗΤ ή τους 2πυρηνους λεμε οτι χρειαζεται/θα χρειαστει optimization στο υπαρχον software για να δουμε διαφορά

Link to comment
Share on other sites

να δουμε, μακαρι να ειναι ετσι.

το προβλημα παντα θα ειναι το software. Χωρις software υποστηριξη δε παει κανεις πουθενα.

Τελος, θα διαφωνησω με το "Είναι ένα τσιπ που τρέχει οποιοδήποτε από το υπάρχον software καλύτερα από οποιοδήποτε υπάρχον chip"

το υπαρχον software δεν ειναι multithreaded και αν παει να τρεξει κατι τετοιο θα μεινει χιλιομετρα πισω.

εδω για το ΗΤ ή τους 2πυρηνους λεμε οτι χρειαζεται/θα χρειαστει optimization στο υπαρχον software για να δουμε διαφορά

Μάλλον σκέφτεσαι ακόμα με την λογική των GHz. Αν δεις πως τρέχει το υπάρχον software ένας 4-way SMT PPC970 στο 1.5 GHz θα αλλάξεις γνώμη. Ενοοώ τις single threaded εφαρμογές. Ευτυχώς υπάρχει το linux που είναι multiplatform/οpensource και μπορούμε να κάνουμε δοκιμές και συγκρίσεις. Ή κοίταξε εδώ: http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=2933 για να δεις κάτι ανάλογο. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε chips σαν αυτό της sun, το proprietary software θα είναι λιγότερο απ'ότι είναι σήμερα. Η ingres από εχθές είναι opensource στο σύνολο της. Η Sun ανακοίνωστε ότι ετοιμάζεται να δώσει opensource το solaris. H ΙΒΜ ανοίγει κομμάτια του κώδικα του DB2. Ακόμα και Microsoft έδωσε τα windows με shared source στους συνεργάτες της και έχει αρχίσει να ψελίζει κάτι για opensource εφαρμογές (όχι λειτουργικό ακόμα). Όλα αυτά μέσα σε 3-4 μήνες. Μάλλον όλοι αυτοί βλέπουν αυτό που δεν θέλουμε να δούμε εμείς. Οι αρχιτεκτονικές αντιλήψεις των επεξεργαστών της δεκαετίας του '50 όπως οι cisc δεν μπορούν να εξελιχθούν πολύ ακόμα, ανεξάρτητα του τρόπου κατασκευής τους. Πριν 2-3 χρόνια στις Top 20 θέσεις του Top 500 υπήρχαν 6-7 x86 συστήματα. Περίμενε να δεις πόσα θα υπάρχουν στην επόμενη λίστα σε λίγες μέρες. Αυτό που κρατάει ζωντανούς τους x86 τόσα χρόνια είναι το proprietary software, αλλά ευτυχώς υποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Link to comment
Share on other sites

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τη λογική "Τhread at all costs".

Όπως έχουμε ήδη πει η x86 αρχιτεκτονική κουβαλάει πολλές αμαρτίες και διαφαίνεται ήδη οτι έχει μπουκώσει... Δε ξέρω αν το καταλάβατε αλλά εδώ και πάνω από 1 χρόνο περιστρεφόμαστε γύρω από τα 2GHz σε AMD και 3GHz σε Intel. Το μόνο που κινείται είναι η βελτιστοποίηση του τρόπου παραγωγής αλλά επί της ουσίας τα πράγματα είναι στάσιμα εδώ και πολύ καιρό. Η πιο σημαντική εξέλιξη που είναι τα διπύρηνα αφ'ενός δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα σε ευρεία παραγωγή, αφ'ετέρου το συζητάμε ήδη πολύ καιρό. Σκοπός του είναι η βελτίωση του multi-tasking/threading το οποίο όμως θα υστερεί και πάλι από SMT multi-way επεξεργαστές διαφορετικής αρχιτεκτονικής.

Οι υπάρχοντες επεξεργαστές είναι μια για desktop συστήματα αυτό όμως δεν καθαγιάζει την ξεπερασμένη "λογική" που διέπει τη λειτουγία τους.

Το ερώτημα λοιπόν, πάλι, επικεντρώνεται στο θέμα ΚΟΣΤΟΣ αφού στην τελική αυτό θα καθορίσει την πορεία του προϊόντος στην αγορά. Ο "οικιακός" καταναλωτής δεν έχει όρεξη να πληρώσει 5πλάσια χρήματα ακόμα και αν έχει 10πλάσια απόδοση γιατί στην ουσία δε ξέρει πώς να τη χρησιμοποιήσει. Οι μεγάλοι οργανισμοί όμως, ιδρύματα και επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όση ισχύς μπορούν να έχουν οφείλουν να απαιτήσουν πραγματική εξέλιξη και πρόοδο.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά τα λες jimmyfox, όμως όταν πάνε κάπου οι μεγάλοι, είναι θέμα χρόνου να πάνε και οι μικροί. Ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος το καθιστά φτηνότερο με την πάροδο του χρόνου. Το πρώτο σύστημα με 64bits το 1992 κόστιζε $273,000. Σήμερα κάτω και από $1,000, οπότε το έχεις σπίτι σου. Προοδεύοντας λοιπόν τα multiway smt/multicore smp συστήματα, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται το software που τα αξιοποιεί και αργότερα το software που τα απαιτεί.

Κάτι ανάλογο έγινε με το Hyperthreading στο Linux. Το 2001, οι multithreaded εφαρμογές, ήταν λιγότερες από 20%. 18 μήνες μετά την εμφάνηση των P4 με HT, το 90% του server s/w και το 50% του desktop s/w για Linux είχε γίνει multithreaded. Το ίδιο software θα τρέξει μια χαρούλα και σε έναν Athlon που δεν έχει SMT προς το παρόν, αλλά σε 2-3 χρόνια από σήμερα οι εκδόσεις των ίδιων προγραμμάτων θα περιμένουν να βρουν σύστημα με πολλούς εικονικούς ή πραγματικούς επεξεργαστές για να τρέξουν ικανοποιητικά.

Εσύ τότε θα θέλεις να γράψεις το DVD σου με το καινούργιο drive και το καινούργιο πρόγραμμα που ανοίγει 8 ασύγχρονα κανάλια και κάνει εγγραφή on-the-fly σε 40'', αλλά αν δεν υπάρχει x86 CPU με ανάλογες SMT/SMP προδιαγραφές θα βρεις άλλη λύση. Άλλωστε όταν μιλάμε για chips σαν αυτό της SUN, νομίζω ένας x86 multithreaded emulator θα τρέξει καλύτερα από ότι ένα πραγματικό x86 σύστημα, και θα διατηρησει σε ζωή τις υπάρχουσες εφαρμογές μέχρι να βγουν εκδόσεις σε native κώδικα. Αυτά για proprietary προγράμματα, και δεν είναι πρώτη φορά που θα συμβεί.

Στο opensource τα προβλήματα είναι πολύ λιγότερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε πριν 10 μήνες που ξεκίνησε το thread, η Sun αποφάσισε να στρέψει τον Niagara εναντίων των low-end και mid-range Xeon servers της Intel.

To chip δεν φαίνεται να αργεί, αφού ο κώδικας του opensource Solaris 10 περιλαμβάνει πλέον όλα τα απαραίτητα για να τον υποστηρίξει. Έχουν γίνει και οι πρώτες δοκιμαστικές εγκαταστάσεις σε πελάτες. Εδώ είναι η αναγνώριση της CPU από το λειτουργικό:

$ ./psrinfo -vp

The physical processor has 8 cores and 32 virtual processors

The core 0 has 4 virtual processors (0, 1, 2, 3)

The core 1 has 4 virtual processors (4, 5, 6, 7)

The core 2 has 4 virtual processors (8, 9, 10, 11)

The core 3 has 4 virtual processors (12, 13, 14, 15)

The core 4 has 4 virtual processors (16, 17, 18, 19)

The core 5 has 4 virtual processors (20, 21, 22, 23)

The core 6 has 4 virtual processors (24, 25, 26, 27)

The core 7 has 4 virtual processors (28, 29, 30, 31)

UltraSPARC-T1 (clock 1080 MHz)

UltraSPARC-T1 θα είναι το εμπορικό όνομα του chip με ταχύτητα στο 1.08 GHz. Από τα sources του Solaris φαίνεται πως η Sun ετοιμάζει και έναν 16πύρηνο αδερφό του Niagara, για τον οποίο όμως δεν έχει κάνει καμμία επίσημη ανακοίνωση.

http://www.theregister.co.uk/2005/09/07/sun_niagara_details/

Link to comment
Share on other sites

Σε τετοια μηχανηματα παιζει ρολο η FPU ? σε servers δηλαδη.

Αν παιζει ρολο γιατι να πας σε Xeon/Win/Linux/Solaris και οχι σε Niagara/Solaris/Linux ??

Με σκοπο ομως, οπως αναφερεις να χτυπησεις τους low και mid servers της Intel γιατι φυσικα μπαινει και το οικονομικο στην μεση.

Θα εχεις τις threads για στραγαλια και γιατι ρε γμτ να μην κανουν μια κινηση να δωσουν κατι τετοιο και σε home destkop/workstations ?

Αλλα μας βγαζουν το λαδι μερικοι μερικοι με τα Χ2/opteron/Xeon που αλλαζουν τα socket και τα chipset σαν στραγαλια !!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.