Jump to content


Ξεκλείδωμα Κλειδωμένου Athlon post week 39


schumifer1442169067

Recommended Posts

Λίγο μετά την 39 εβδομάδα του 2003 η Advanced Micro Devices αποφάσισε να κλειδώσει τους πολλαπλασιαστές

των επεξεργαστών της λίγο καλύτερα από άλλες φορές. Κόλπα με καλώδια -wiretricks- ακυρώθηκαν, προσπάθειες επανένωσης ή ανοίγματος γνωστών ως τότε γεφυρών απέβησαν άκαρπες.Το επίθετο superlocked δεν άργησε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών των εν λόγω επεξεργαστών.

Στις διάφορες συζητήσεις ,πέρα από τους απαραίτητους -για την εκτόνωση των φανατικών της εταιρείας που ένιωθαν προδομένοι από την εταιρεία που ακολουθούσαν επί σειρά ετών - υποτιμητικούς εώς και υβριστικούς λόγους για την κίνηση αυτή ,ένα σύνολο ατόμων άρχισαν να ψάχνουν το αντικλείδι .Στην προσπάθεια πολλές κεντρικές μονάδες επεξεργασίας πήγαν υπέρ πίστεως. Κυρίως το βάρος άρχισε μετά από λίγο να πέφτει στην αποκωδικοποίηση των γεφυρών που ανευρίσκονται γύρω από το τσιπάκι του επεξεργαστή. Άλλοι ανατινάζοντας και άλλοι σκάβοντας προπαθούσαν αν βρουν τι γίνεται σε κάθε γέφυρα όταν αυτή είναι κλειστή και όταν είναι ανοιχτή.

Πολύ γρήγορα όλοι συνεφώνησαν ότι πλέον είναι αδύνατο να ξεκλειδωθούν αυτοί οι επεξεργαστές.Φυσικά σαν καλά παλικάρια ,ψάξαν όλοι για άλλο μονοπάτι.Και μιας και "luck favors the prepared mind" ο συνδυασμός δύο στοιχείων έφερε την πολυπόθητη λύση.

Το πρώτο ήταν η διαπίστωση ότι η AMD είχε κλείσει ερμητικά στο μουντρούμι τον έλεγχο του πολλαπλασιαστή ,χωρίς όμως να πειράξει άλλες γέφυρες εκτός από την απαραίτητη. Έτσι λοιπόν γέφυρες όπως αυτή που "μετατρέπει" το τσιπάκι σε mobile αντί για Desktop δεν ήταν αδύνατον να γεφυρωθεί.Αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά - συγχαρητήρια ο επεξεργαστής σας αναγνωρίζεται ως mobile αλλά παραμένει κλειδωμένος.!!!

Εκείνο το διάστημα ένα παλικάρι ο Petr Koch -ζητώ συγγνώμη για το όνομα αν υπάρχει τυπογραφικό λάθος - είχε φτιάξει ένα υπέροχο προγραμματάκι το cpuMsr που υπέσχετο να δουλεύει σε φορητά συστήματα και να επιτρέπει στο χρήστη να παρακάμπτει τον έλεγχο που έχει το AmdPowerNow! στον πολλαπλασιαστή και το vcore του επεξεργαστή και να ορίζει μόνος του τη συχνότητα λειτουργίας της Mobile Cpu του.

Δεν ήθελε και πολύ από εκεί και πέρα. Με συνεργασία, διαπιστώθηκε ότι ένας Desktop μπορούσε να "πειραχθεί" έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ως mobile και να ελέγχεται μέσα απ΄τα Windows ο πολλαπλασιαστής λειτουργίας.Μάλιστα ο προγραμματιστής έλεγε ότι μπορεί να αλλάξει ο πολλαπλασιαστής και σε πλήρες φορτίο .

...

...

Πίσω στη χώρα μας ,ο υποφαινόμενος διάβαζε για τα κατορθώματα των Athlon και χαιρόταν.Αλλά όταν έπιασε στα χέρια του το πρώτο του πολυπόθητο σοβαρό μηχάνημα με έναν Athlon 2000+ και διαπίστωσε ότι είναι κλειδωμένος .Ο άνετος υπερχρονισμός του επεξεργαστή απώθησε σιγά σιγά τη σκέψη του ξεκλειδώματος, χωρίς όμως να μπορέσει να την καταστείλει τελείως. Βασικό μειονέκτημα είναι η πιθανότητα απώλειας της εγγύησης.Η ασημόκολλά-ή το υγρό ασήμι- ,η συγκόλληση με καλάι και το σκάψιμο της γέφυρας δεν είναι κάτι που εύκολα θα γεφύγει της προσοχής του τεχνικού που θα ελέγξει το κομμάτι.

Μην έχοντας λειτουργούν μηχάνημα τις τελευταίες μέρες και με το επεξεργαστή στα χέρια ,άρχισα να τον βάζω κάτω από τον μεγενθυντικό φακό.Είχα ακούσει ότι μπορείς να ενώσεις μία γέφυρα με μολύβι.Σκέφτηκα λοιπόν ότι το απλό μολύβι φεύγει χωρίς να αφήνει σημάδια,οπότε βουρ...Φυσικά και η πρώτη προσπάθεια ήταν άκαρπος.Παίρνω να καθαρίσω τη μολυβιά,τίποτα.Ωχ αμάν γιατί δε φεύγει το μολύβι.Τρίψε τρίψε δε έφευγε.Οπότε αποφάσισα να σκεφτώ σαν παιδί Α' Δημοτικού.Όταν γράφουμε με μολύβι σβήνουμε με γόμα!!!Δεν έτυχε λοιπόν ,πέτυχε!

Το τσιπάκι είχε ήδη επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.Η επόμενη σκέψη μου ήταν ότι ίσως να ήταν αρκετό να αφαιρέσω ό,τι τέλος πάντων ήταν αυτό που κάλυπτε τις δύο κουκίδες .Αυτό μπορεί να γίνει αποφεύγοντας μεγάλα κομμάτια του επεξεργαστή να εξφενδονίζονται υπό την πίεση του κοπιδιού προς τα μάτια του βασανιστή ή προς την οθόνη του φορητού του!!!Απλά έβαλα τη μύτη του κοπιδιού πάνω στη χρυσαφί κουκίδα και το γύρισα μερικές μοίρες γύρω από τον κατακόρυφο άξονα πιέζοντας ,μέχρι που έκουσα ένα κλικ.Το ίδιο και στην άλλη κουκίδα.Αμέσως μετά το μολύβι ,ακονισμένο φυσικά , ανέλαβε να ζωγραφίσει το νέο τμήμα του κυκλώματος που προσπαθούσα να κλείσω.Δευτερόλεπτα μετά αφαιρέθηκαν τα κομματάκια μονωτικής ταινίας που προστάτευαν τις διπλανές γέφυρες και τοποθετήθηκε ο επεξεργαστής .Προς τεράστιά μου έκπληξη το CPU-z με έβγαλε νικητή.Athlon XP-M. To CpuMsr επιβεβαίωσε την τελεσφόρηση της προσπάθειάς μου.Αυτό που δεν έχει και τόση σημασία είναι ότι μετά από λίγα restart το κόλπο αναιρέθηκε από μόνο του.Το πιθανότερο είναι ότι δεν έμεινε αρκετό μολύβι στην ακάλυπτη ένωση ώστε να παραμείνει το Mobile του επεξεργαστή.

Δε με απασχόλησε ιδιαίτερα και όταν ο επεξεργαστής ξαναβγήκε ένωσα εκ νέου τη δεύτερη από δεξιά L5 και ένωσα και την τρίτη. Αυτό που πραγματοποιεί η τελευταία μας ένωση είναι ότι επιτρέπει στο CpuMsr να μας δώσει να επιλέξουμε πολλαπλασιαστή μέχρι και το 24Χ ενώ χωρίς αυτή μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι και 11Χ.

post-112-1442173817,7274_thumb.jpg

post-112-1442173817,8425_thumb.jpg

post-112-1442173817,944_thumb.jpg

post-112-1442173818,104_thumb.jpg

post-112-1442173818,2436_thumb.jpg

post-112-1442173818,3642_thumb.jpg

post-112-1442173818,4822_thumb.jpg

post-112-1442173818,7279_thumb.jpg

post-112-1442173818,8859_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε λοιπόν.Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο-λίγη περισσότερη προσπάθεια όταν κάνετε και τις δύο γέφυρες καθώς πρέπει να υπάρχει χώρος ανάμεσα στις ενώσεις.

Στο τέλος θυμηθείτε να καλύψετε το πεδίο με λίγη ταινιούλα.

Σημειώσεις.

-Δεν δουλεύει σε nforce

-Ενδέχεται να μην δουλεύει η on the fly αλλαγή του ρεύματος του επεξεργαστή.

-Ο πολλαπλασιαστής εκκίνησης δεν αλλάζει με τα ανωτέρω

-Υπάρχουν προγράμματα όπως το WPCREDIT και άλλα ,που αλλάζουν παραμέτρους της μητρικής και μπορεί να βοηθήσουν σε ζητήματα που δύνανται να προκύψουν όπως αυτό της μη αναγνώρισης του επεξεργαστή ή τη δυνατότητα αλλαγής των ρευμάτων από τα Παραθύρια.

Για περισσότερες πληροφορίες εγώ κάνω όποτε με ενδιαφέρει μία αναζήτηση με το CpuMsr και ότι links χρειαστείτε θα τα βρείτε από εκεί.

Προσοχή για παρενέργειες.Π.χ. αν δεν μπαίνει εύκολα ο επεξεργαστής μετά την απόπειρα ενδέχεται να έχουν στραβώσει ποδαράκια από την πίεση με το κοπτικό σας μέσο ή και με το μολύβι :021: :021:

Αν κάτι δεν πάει καλά εγώ δεν ξέρω τίποτα, δεν άκουσα τίποτα και δεν θυμάμαι τίποτα.Τώρα που το καλοσκέφτομαι ,...,ποιος είμαι ????? :017: :039: :017:

Ακολουθεί βιντεάκι σε XviD Codek :045: :045: για live επίδειξη.Είναι κομμένο σε 4 κομμάτια με το RAR αλλά είναι και Sfx οπότε μην ανησυχείτε αν έχετε μόνο WinZip

http://briefcase.pathfinder.gr/file/schumifer/28682/338307

http://briefcase.pathfinder.gr/file/schumifer/28682/338309

http://briefcase.pathfinder.gr/file/schumifer/28682/338316

http://briefcase.pathfinder.gr/file/schumifer/28682/338317

Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν

Link to comment
Share on other sites

Ασχολήθηκες αρκετές ώρες με το ψάξιμο της μετατροπής απ'ότι κατάλαβα...αλλά τελικά άξιζε τον κόπο σου.

Ο αρχικός multiplier γιατί δεν αλλάζει ?....λόγω mobile ?

Δηλαδή άν γεφυρώσεις τα αντίστοιχα pins....δεν μπορείς να το κάνεις να ξεκινάει π.χ....από 10Χ ?

Αντί για μολύβι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το defoger kit (επιδιορθωτικό αντίστασης πίσω παρμπρίζ αυτοκινήτου).

Δέν φεύγει με τη χρήση ....και καθαρίζει με οινόπνευμα όταν το θελήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος ότι καθαρίζει χωρίς να αφήνει σημάδια?Φοβού το RMA.Το έψαχνα κάποιο καιρό φανατικά αλλά τελικά βρήκα μόνο στο AlexPak και τα φιαλίδια ήταν ραγισμένα ή ανοιγμένα-καλά δεν προσέχει εκει πέρα κανείς?

Δεν ασχολήθηκα τόσο πολύ τώρα.Απλά διάβαζα ότι μπορούσα να βρω καιρό πριν και όλα αυτά ήταν σε κάποια γωνίτσα του μυαλού.Μόλις είδα τον επεξεργαστή να κάθεται μάλλον ενεργοποιήθηκαν οι μνήμες!!!

Ο startup multiplier μου φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να αλλάξει.

Γεφύρωμα των Pins μάλλον εννοείς το wiretrick έτσι?Ίσως αλλά θα κάνω μάλλον-καλώς εχόντων των πραγμάτων δηλαδή-καιρό να ξαναανοίξω το κουτί-ελπίζωωωωωω

Link to comment
Share on other sites

Aπλα μην κανει καποιος τον κοπο να το δοκιμασει σε nforce 2 καθως δεν υποστηριζει αλλαγη multiplier απο τα windows,για την ακριβεια δεν υποστηριζει το Power Now!/Cool Quiet τον mobile Athlon XP που εκει βασιζεται και το ξεκλειδωμα αυτο να μετατρεψεις ενα Αthon XP ωστε η μητρικη να νομιζει οτι ειναι mobile κατι τετοιο ουλευει σε VIA/SIS/AMD 760 chipset και μονο....

Αυτο ηταν γνωστο αλλα για την πλειοψειφια τον socket A users που εχει nforce δεν λεει και κατι και γι αυτο δεν ειναι και πολυ δημοφιλες αλλωστε.

Link to comment
Share on other sites

http://www.ocworkbench.com/2004/guides/unlockbartonwk43/unlockbartonwk43-2.htm

If you use conductive paint, there were previous cases of users killing their CPUs as they filled the bridge pit with it and short circuited the CPU.

Το κενο το γεμιζεις με LOGO στιγμης και μετα βαζεις conductive paint ετσι ειχα ξεκλειδωσει αρκετους Palomino τοτε παλια βεβαια με την ενωση των L1 και πληρη ελεγχο multiplier κανονικα απο το BIOS....

Link to comment
Share on other sites

Για τα nforce το έχω γράψει μου φαίνεται.

Όσο για το conductive paint ,νόμιζα ότι δεν μπορείς να εξαφανίσεις τα ίχνη μετά. Παρ'όλ'αυτά άμα συνεχίσει να δουλεύει με το μολυβάκι ,δε νομίζω να με χαλάσει

Βέβαια Θορ αν κάνεις το σκάψιμο που λένε ανάμεσα στις "ακίδες" που θες να ενώσεις τότε αμφιβάλλω αν θα μπορέσεις να το RMA

Link to comment
Share on other sites

Aπλα μην κανει καποιος τον κοπο να το δοκιμασει σε nforce 2 καθως δεν υποστηριζει αλλαγη multiplier απο τα windows,για την ακριβεια δεν υποστηριζει το Power Now!/Cool Quiet τον mobile Athlon XP που εκει βασιζεται και το ξεκλειδωμα αυτο να μετατρεψεις ενα Αthon XP ωστε η μητρικη να νομιζει οτι ειναι mobile κατι τετοιο ουλευει σε VIA/SIS/AMD 760 chipset και μονο....

Αυτο ηταν γνωστο αλλα για την πλειοψειφια τον socket A users που εχει nforce δεν λεει και κατι και γι αυτο δεν ειναι και πολυ δημοφιλες αλλωστε.

σωστοτατα,

και επισης να διευκρινησω οτι επειδη ακριβως προκειται μονο για μετατροπη σε mobile,

ο default πολ/στης δεν προκειται να αλλαξει με τιποτα, μην παιδευτειτε τζαμπα για τον default.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι όντως ένα μείον,αλλά από την παντελή έλλειψη ρύθμισης του πολλαπλασιαστή το προτιμώ.Υπάρχουν εφαρμογές που προτιμούν πολλά MHZ του επεξεργαστή χωρίς αντίστοιχο fsb.Αν προσθέσουμε εκεί και την μεγαλύτερη μέγιστη συχνότητα για δεδομένο ρεύμα που προσφέρουν τα χαμηλότερα fsb τότε ίσως κάπου να βολεύει.

Δεν είναι αυτό mod τόσο πολύ γιαυτούς που έχουν μνήμες των 300 ευρώ όσο για τους υπόλοιπους .

Επίσης η on-the-fly αλλαγή του πολλαπλασιαστή έχει και τα καλά της ,έτσι δεν είναι.;

Απλά για εμένα τον όχι και τόσο sofisticated υπερχρονιστή,με τις μνήμες των 30 ευρώ και την οικονομική VIA μητρική -καλά η συγκεκριμένη έχει κλείδωμα αλλά είναι η μόνη VIA που έχει- ,αν έχω καλό κομμάτι cpu (ιδιαίτερα άμα είναι και Barton) και μπόλικους ανεμιστήρες -ακόμη κι αν η ψύκτρα είναι μαμίσια- είναι κρίμα να μείνω με 100-200 MHZ πάνω από τα νορμάλ ...

Link to comment
Share on other sites

OXI

το ειπε ξεκαθαρα πιο πανω και ο Τhtorlite, (και ο Shumifer στην αρχη).

το nforce2 δεν υποστηριζει αλλαγη multi on-the-fly

Αυτό το κατάλαβα.Γι αυτό ρωτάω εάν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, γενικώς και αορίστως εννοώ, να o/c την cpu σου? :009:

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς από τα παραθύρια τότε υπάρχει πρόγραμμα που αλλάζει fsb από windows.

Από ότι έχω δει κανείς ακόμη δεν κατάφερε να το κάνει να παίξει σε nforce το κόλπο με τις γέφυρες,-οπότε μπορείς να το πεις "η εκδίκηση της VIA" ,αλλά από την αρχή λέγανε ότι ίσως να μπορούσε να γίνει αλλάζοντας κάποια registers της μητρικής αν δεν κάνω λάθος.Τα πειράματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα.!!!

Link to comment
Share on other sites

ε το κλασσικο! ανεβαζεις FSB :003:

δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο

Έχω ένα Tbred 2600+.Τώρα εάν είναι ξεκλείδωτος ή όχι δεν το ξέρω, πάνω σε μία μητρική Nforce2 (MSI K7N2 Delta ILSR).Με το πρόγραμμα της Nvidia (Nvtune 2.0)τον έχω πάει (μάλλον το πρόγραμμα τον πήγε μετά από δικά του τέστ για 15-20min) στα 2660+ .Τώρα είναι λιγάκι υπερχρονισμένος (με το FSB φυσικά http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=31997&postcount=22 ).

Ερώτηση: τον πολλαπλασιαστή υποθέτω τον πειράζω από το bios της μητρικής, σωστά?Μέχρι πόσο πάει με default ρεύμα?Ψύξη η cpu έχει μόνο μία ψύκτρα (τον είχα πάρει box και έχω βάλει την ψύκτρα που είχε, αλλιώς χάνω την εγγύηση).Μέσα στο κουτί έχω κάμποσους ανεμιστήρες.Είμαι με "πειραγμένο" bios.Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά σχετικά με το o/c είμαι΄κάμποσο άσχετος.Ευχαριστώ. ;)

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις επανεκκίνηση και αλλάζεις πολλαπλασιαστη προς τα κάτω.Αν το Cpuz επιβεβαιώσει ,τότε καλό πάρτι.Αν όχι ,δεν πειράζει έχεις nforce.Άρχισε να ανεβάζεις.Οι περισσότεροι με 2600+ φαντάζομαι ότι θα έχουν Barton πυρήνα οπότε μάλλον δε θα φτάσεις τόσο ψηλά όσο εκείνοι.Με το να βγάλεις την ψύκτρα δεν χάνεις την εγγύηση.Απλά τη ζητάνε στο RMA.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.