Jump to content



Φαντάσματα, γκαντεμιά, 10δες RMA, ebay, ΑΤΙ, καμιά 250αριά€ χασούρα τα νεύρα μου!


Γιάννης_84

Recommended Posts

Ετοιμάζομαι να γράψω μια μεγάλη ιστορία αλλά επειδή μόνο που το σκέφτομαι να γράψω όλα αυτά τα κουφά που μου συμβαίνουν, μου φαίνεται βουνό, θα το πάω σιγά σιγά.

Λοιπόν ξεκινάμε με ένα από τα κουφά: Όσες καινούριες ΑΤΙ έχω αγοράσει, μετά από κάμποση χρήση κατά την οποία λειτουργούν κανονικότατα με φυσιολογικότατες μετρήσεις σε παιχνίδια κτλ, καίγονται όλες με τον ίδιο τρόπο ξαφνικά! Τι μπορεί να φταίει;

Έχω φτιάξει με αίμα δύο υπολογιστές συν κάτι αρχαίες σαβούρες socket7 από τα διάφορα απομεινάρια αναβαθμίσεων. Στους 2 κυρίως υπολογιστές δεν άφηνα τίποτα απείραχτο και όλο και μεγαλύτερες ψύκτρες αγόραζα, όλο και κάποιο τροφοδοτικό άλλαζα, μνήμες κάρτες κτλ και δε άφηνα τίποτα απείραχτο και τίποτα στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το παράκανα, πρόσεχα πολύ και ότι έκανα το έκανα με μικρά βήμαρα. Παρόλα αυτά πάντα είχα προβλήματα. Για παράδειγμα ο ένας υπολογιστής καμιά 10αριά αιφνίδιες επανεκκινήσεις το μήνα τις έκανε παρόλο που έβγαζε πραίμ για 24 και βάλε ώρες σε οποιαδήποτε ρύθμιση κι αν έβαζα το πράιμ. Η αλλαγή τροφοδοτικού δε βοήθησε και οι αιφνίδιες επανεκκινήσεις ήταν πάντα τυχαίες ακόμα κι όταν ο υπολογιστής έτρεχε μόνο έναν explorer αλλά ψιλοσπάνιες οπότε εκεί που νόμιζα ότι ξεμπέρδεψα μου τις θύμιζε βίαια.

Με δίαφορα τέτοια κουφά και στους δύο υπολογιστές πήρα στροφές και τους έγδυσα και τα έβαλα όλα από την αρχή συμπεριλαμβανομένου υλικού και λογισμικού και χρησιμοποίησα ΠΑΝΤΟΥ τις πιο ασφαλείς ρυθμίσεις. Τι κέρδισα; Τίποτα. Έχω κάνει εκατοντάδες δοκιμές, έχω αγοράσει χίλια πράγματα και αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος για κανένα από τα εξαρτήματα και των δύο υπολογιστών ότι δεν είναι ελατωματικό. Δεν είμαι ούτε καν σίγουρος για την οθόνη! Θα σας γράψω όλα τα εξαρτήματα για τα οποία έχω αμφιβολία και πείτε μου όποιος μπορεί κάποια σίγουρα βήματα που θα με βοηθήσουν να αποφανθώ οριστικά για το κάθε τι και να ξέρω τι πρέπει να πετάξω.

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Θα τα γράψω χύμα και όχι όλα, μόνο αυτά για τα οποία έχω αμφιβολίες:

ABIT BH6

GIGABYTE GA-6VTXE-A

MSI 694T PRO V5

256MB PC133 CL3

256MB PC100 CL2

4X128MB PC133 CL3

2xLC 420W με 12cm ανεμιστήρα

MAXTOR PCI->USB2 ADAPTER

INTEL PENTIUM 3 TUALATIN 1.26GHz 512KB CACHE

INTEL CELERON TUALATIN 1300 256KB CACHE

POWERLEAP ADAPTER REV 2 + CELERON 1400

ΟΘΟΝΗ Q ΜΟΝΙΤΟR 17"

Ίσως ξεχνάω κάτι οπότε αν το θυμηθώ θα το προσθέσω.

Είμαι σε σύγχηση και γράφω μ@λ@κίες αν δεν το καταλάβατε. Αυτά παθαίνει κανείς εάν έχει χάσει καμιά 250αριά από κάρτες που κάηκαν και δεν έχουν εγγύηση ή από κάρτες που κάηκαν και έχουν εγγύηση αλλά κολλάνε στο τελωνείο και θέλουν 200€ για να ξεκολλήσουν και τελικά καθάρισα με 60€ αφού μου έκαναν χάρη στο τελωνείο, ή από κάρτες που κάηκαν και έχουν εγγύηση αλλά ο αμερικάνος δεν απαντάει στα email και η εγγύηση ισχύει για 30 μέρες <<upon delivery>> και η κάρτα άργησε να μου έρθει δύο μήνες!

Τα 'χω παίξει! Λοιπόν, ας γράψω και κάτι που να βγάζει νόημα και σας εκλιπαρώ βοηθήστε.

Σε όσες ΑΤΙ κάρτες κάηκαν το μόνο πάντοτε κοινό εξάρτημα ήταν το τροφοδοτικό και η οθόνη και η λογική λέει ότι πιο πιθανό είναι να φταίει το τροφοδοτικό. Πως γίνεται όμως να φταίει τη στιγμή που όλα τα άλλα εξαρτήματα δεν παθαίνουν τίποτα; Μήπως οι ΑΤΙ είναι τόσο πολύ πιο ευαίσθητες και τις ενοχλούν τα 5.18V αντί για 5 ή τα 3.45 αντί 3.3 και τα 12.2 αντί για 12 και δεν αντέχουν πολύ καιρό έτσι;

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

πωπω πικρα . μακαρι απο εδω να βρεις την λυση και να ξεμπερδεψεις .

τωρα απο οσα ειπες το μονο που μπορω να σκεφτω σαν προβλημα ειναι η παροχη ρευματος στον σπιτι σου , ισως θα πρεπει να δωσεις καποια χρηματα για ενα καλο Ups . αν μπορεις γραψε και τους τελευταιους συνδιασμους hardware που ειχες και εαν μπορεις γραψε και τα τροφοδοτικα

Link to comment
Share on other sites

Κάθε φορά που καιγόταν κάποια κάρτα, είτε έπαιζα farcry είτε απλά άκουγα έμπι3 συναίβαινε το εξής: εκεί που ο υπολογιστής λειτουργούσε κανονικά, η οθόνη έσβηνε ξαφνικά και όλοι οι ήχοι εξακολουθούσαν να ακούγονται για ένα επαναλαμβανόμενο δευτερόλεπτο. Αυτό έχει γίνει με δύο διαφορετικές μητρικές και επεξεργαστές αλλά με το ίδιο τροφοδοτικό (LC POWER 420W) και οθόνη (Q MONITOR 17) και το περίεργο είναι ότι καιγόταν μόνο η κάρτα! Και δεν πιστεύω να υπήρξε εκείνη την ώρα κάποια αυξομείωση τάσης γιατί κάτι αρχαία ηχειάκια που έχω κάνουν θόρυβο ακόμα κι όταν αναβοσβήνει το φως ο γείτονας που λέει ο λόγος οπότε αν υπήρχε αυξομείωση τάσης δε θα έκαναν κάποιο ήχο; Και ο υπολογιστής δε θα έκανε επανεκκίνηση;

Link to comment
Share on other sites

έτσι ακριβώς μου κάηκε μια gigabyte 9600pro απείραχτη σε non o/c σύστημα. Μόνο η vga κάηκε και πήγε για αλλαγή. Μάλλον θέμα αυξομείωσης τάσης λόγω ΔΕΗ όπως ειώθηκε και παραπάνω, αλλά μπορεί και το ίδιο το πολύμπριζο να δημιουργεί πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Και πως μπορώ να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό; Γιατί αν υποθέσω ότι φταίει αυτό τότε πρέπει να πάω να αγοράσω δύο ups και να ξανατραβάω τα μαλλιά μου όταν μου καεί η επόμενη κάρτα.

Link to comment
Share on other sites

μπορείς και να μην αγοράσεις ups και να περιμένεις να καεί η επόμενη κάρτα και μετά να τραβάς τα μαλλιά σου γιατί θα πρέπει πια και να αγοράσεις ups και να τρέχεις για ένα ακόμα rma :033:

έτσι και αλλιώς χαμένο δεν πάει το ups... ε και δεν είναι ανάγκη να πάρεις και δύο. Πάρε ένα στην αρχή και βλέπεις.

Το πρόβλημα το έχεις και στα δύο pc άρα το πιθανότερο είναι το ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Οι κάρτες καίγονται μόνο στο ένα πισί του οποίου όμως τα εξαρτήματα έχουν αλλαχθεί όλα πλην του τροφοδοτικού. Και ενώ και τα δύο πισιά έχουν ίδια τροφοδοτικά, και το πισί που καίει τις κάρτες είναι περισσότερο φορτωμένο (περισσότεροι σκληροί κτλ), το φορτωμένο έχει υψηλότερες τάσεις από το κανονικό (5,18 αντί για 5, 12,2 αντί για 12, 3,45 αντί 3,3) ενώ το ξεκούραστο που έχει μόνο τα απαραίτητα και τώρα δεν έχει καν κάρτα που να θέλει δικό της ρεύμα έχει 4,8 11,6 3,24. Δεν είναι περίεργο;

Link to comment
Share on other sites

Για να καεί η κάρτα 2 τινά μπορεί να συμβαίνουν.... Ρευμα και Θερμοκρασία.

Το πιο έυκολο είναι ότι μετά από κάποια ώρα παιχνιδιού ή ζόρισμα της κάρτας άνοιξε το κουτί και πιάσε την ψύκτρα. Αν είναι πολύ ζεστό μάλλον κάι δεν πάει καλά με τη ροή αέρα στο κουτί σου. Τσέκαρε και την θερμοκρασία στο κουτί πόσο κυμαίνεται περίπου. Πες μας τι μέγεθος κουτί έχεις και πόσους ανρμηστήρες μέσα....

Link to comment
Share on other sites

Αμα ηταν θερμοκρασια , πιστευω πως θα ξεκιναγε το προβλημα με artifacts. Η Ατι ειναι σκυλια σε κατι τετοια και δεν χαλανε ετσι ευκολα επειδη ιδρωσαν λιγακη. Εγω θεωρω ποιο πιθανον το τροφοδοτικο. Σιγουρα χρειαζεται ενα ποιο ποιοτικο.

Link to comment
Share on other sites

Παντως συνονωματε θα σου καταθεσω κι εγω την εμπειρια μου με τις ΑΤΙ.

Ηθελα κι εγω πριν λιγους μηνες να αγορασω μια καρτα ειλικρινα μονο και μονο επειδη ηταν το μοναδικο part του υπολογιστη μου που ηταν παλιο (ειχα μια PROLINK-GEFORCE TI 4200-128MB) με εφαγαν λοιπον φιλοι και γνωστοι παρε ΑΤΙ παρε ΑΤΙ.Πηρα κι εγω λοιπον μια SAPPHIRE 9800PRO.Το μοναδικο πραγμα λοιπον που δεν εχω πειραξει ποτε και δεν ειναι κλοκαρισμενο ειναι η καρτα γραφικων κι αυτο επειδη δεν παιζω παιχνιδια ε λοιπον μονο αυτο καηκε και επειδη ο ανθρωπος που εχω παρει την καρτα ειναι φιλος μου εδωσε μια CLUB 3D 9800PRO-128MB δικη του απο RMA για να βολευτω μεχρι να γυρισει η δικη μου ε λοιπον κι αυτη χαλασμενη ειναι, τα εβλεπα ολα μπλε και πρασινα.Και δεν μιλαμε για τροφοδοτικο που το εχω πληρωσει 200 ευρω και τασεις εξαιρετικες.Ασε που προληπτικα ειχα βαλει ψυκτρακια revoltek και ψυκτρα arctic silencer και παστα arctic silver 5 μιλαμε για πολυ καλη θερμοκρασια και δεν ειχα δοκιμασει ουτε καν να δω αν ανεβαινει ποτε.Να φανταστεις η καρτα εχει παιξει μονο SIMS-2 και κατι παιχνιδακια σε dos απο το mame κι αυτα η κορη μου τα παιζει.Τελικα μου φαινεται οτι η ΝVIDIA ειναι αξεπεραστη και πιο αξιοπιστη εταιρια.

Link to comment
Share on other sites

Ασε που προληπτικα ειχα βαλει ψυκτρακια revoltek

Κουβέρτα τους φόρεσες δηλαδή. Τα revoltek και μάλιστα τα χάλκινα περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό εκτώς και αν τα βάλεις με adhensive και 2 φάνες για την πάρτη τους μόνο.

Όσον αφορά το πρόβλημά σου φίλε Γιάννη εγώ θυμάμαι μια 9500 απο Αμερική που είχες αγοράσει και την κάρφωσες στην ΒΗ6 κλοκαρισμένη με ανεβασμένο το PCI. Οι ΑΤΙ είναι γνωστό το οτι είναι εκλεκτικές (μου χουν πεθάνει 5 9000προ και 1 9800προ χωρίς αιτία) αλλά όχι και να τις βγάλουμε και παραπληγηκές. Και εμένα η NVidia μου εκπέμπει ένα κύρος κατασκευής και στιβαρότητας αλλά το πρόβλημα έχω την εντύπωση δεν το έχει η ΑΤΙ αλλά οι Έλληνες εισαγωγείς (τα αγαπημένα μας λαμόγια) που φέρνουν ότι σκουπίδι βρούν. Στο RMA της 9800 πήγε R360 με Hynix και μου δώσανε R350 με Samsung....ας όψεται που ανέβηκε λίγο καλύτερα :013: . Για θυμηθείτε λίγο και τις 4800 MSI με την ψύκτρα που δεν πατούσε καλά και άμα τολμούσες να την κλοκάρεις άντε:006: , τις GF2MX με το pixelιασμένο overlay στο DVD acceleration, την απάτη του GF256 που κλέψανε τον κοσμάκη, τα καμάρια 5200 και 5600 που όταν προτοήρθανε είχανε 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα....και άλλα πολλά

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το πρόβλημά σου φίλε Γιάννη εγώ θυμάμαι μια 9500 απο Αμερική που είχες αγοράσει και την κάρφωσες στην ΒΗ6 κλοκαρισμένη με ανεβασμένο το PCI. Οι ΑΤΙ είναι γνωστό το οτι είναι εκλεκτικές (μου χουν πεθάνει 5 9000προ και 1 9800προ χωρίς αιτία) αλλά όχι και να τις βγάλουμε και παραπληγηκές.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο πήγα και πήρα καινούρια μητρική (GA-6VTXE-A 1.1) και αυτή τη φορά έστησα το μηχάνημα σαν καλό παιδάκι με χαλαρούς χρονισμούς, χωρίς ίχνος υπερχρονισμού πουθενά κτλ. Και πάλι όμως είχαμε θύματα. Το μεσημέρι πήγα και πήρα και πολύμετρο και μέτρησα μέχρι και τις πρίζες του σπιτιού αλλά δεν έβγαλα κάποιο κατατοπιστικό συμπέρασμα.

Link to comment
Share on other sites

Α ξέχασα να γράψω ότι και τα δύο κουτιά είναι δύο αρκετά ευρύχωρα midi atx και με τακτοποιημένα καλώδια και έχουν από δύο 80άρηδες. Έναν να φυσάει από μπροστά και έναν να βγάζει τον άερα στην πίσω μεριά και ο υπολογιστής στον οποίο καίγονται οι ΑΤΙ έχει και ένα επιπλέον slot cooler.

Link to comment
Share on other sites

Οι κάρτες καίγονται μόνο στο ένα πισί του οποίου όμως τα εξαρτήματα έχουν αλλαχθεί όλα πλην του τροφοδοτικού. Και ενώ και τα δύο πισιά έχουν ίδια τροφοδοτικά, και το πισί που καίει τις κάρτες είναι περισσότερο φορτωμένο (περισσότεροι σκληροί κτλ), το φορτωμένο έχει υψηλότερες τάσεις από το κανονικό (5,18 αντί για 5, 12,2 αντί για 12, 3,45 αντί 3,3) ενώ το ξεκούραστο που έχει μόνο τα απαραίτητα και τώρα δεν έχει καν κάρτα που να θέλει δικό της ρεύμα έχει 4,8 11,6 3,24. Δεν είναι περίεργο;
Αυτές οι τιμές είναι πολυμετρημένες? Απ ότι κατάλαβα και οι 2 ΑΤΙ καήκανε έχοντας σαν κοινό στοιχείο το τροφοδοτικό το οποίο είναι και το μόνο που δεν άλλαξες. Τώρα τι να πώ:102: ? Άλλαξε το τροφοδοτικό? Στη φάση που σαι θα μου φέρεις κανα ταψί στο κεφάλι:068:

Οι ΑΤΙ είναι σίγουρα off? Τις δοκίμασες σε άλλο υπολογιστή (άλλη πλατφόρμα..με κανα 8χ....)?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν μέτρησα με πολύμετρο και τα δύο τροφοδοτικά και βγάζουν τις εξής τάσεις δηλαδή: 12,12 και 5,04 ο υπολογιστής με την MSI που το πργραμματάκι της έδινε άλλα αντ άλλων (4,84 και 11,64) και 5,01 και 12,1 ο υπολογιστής που καίει τις ΑΤΙ. Στον υπολογιστή που καίει τις ΑΤΙ όταν βάζω prime το πολύμετρο δείχνει 4,98 και όταν το σταματάω πάει πάλι στο 5,01 ενώ η 12,1 δεν επηρεάζεται.

Οι ΑΤΙ είναι σιγουρότατα off αφού όσες έστειλα στην ΑΤΙ μου τις αλλάξανε. Τώρα βέβαια είναι μία στο δρόμο για RMA και δεν την έλεγξαν ακόμα για να μου την αλλάξουν και η άλλη μάλλον θα μου μείνει στο χέρι γιατί ο αμερικάνος ebayer από την οποία την πήρα κάνει το κορόιδο και δεν απαντάει στα μηνύματά μου. Όσες δοκίμασα μόνος μου τις δοκίμασα στην ABIT BH6, την gigabyte και την msi οπότε μόνο σε agp 8x δεν έχει δοκιμαστεί καμία.

Να το αλλάξω και αυτό λες; Πόσο να κάνει ένα (ή μήπως δύο; ) αθόρυβο (θέλω και ησυχία τρομάρα μου) τροφοδοτικό καμιά 400αριά W; Το xilence του HACSHOP στα 60€ τελική θα με καλύψει άραγε;

Link to comment
Share on other sites

να κανω μια ερωτηση τι οδηγους χρησιμοποιεις ?

τωρα οι πιο πολλοι θα κουφαθηκαν με την ερωτηση αλλα καπου στο Net ειχε παρει το ματι μου να κραζουνε ενα Modded set επειδη ανεβαζε μεγαλες θερμοκρασιες . εαν θυμαμαι καλα ηταν οι forsage .

Link to comment
Share on other sites

Iσως εχει καποιο προβλημα και το monitor καποια διαρροη προς την γειωση και να σου καιει τις καρτες

Το θεωρώ και εγώ πιθανό αλλά πως μπορώ να το διαπιστώσω;

Link to comment
Share on other sites

Κουβέρτα τους φόρεσες δηλαδή. Τα revoltek και μάλιστα τα χάλκινα περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό εκτώς και αν τα βάλεις με adhensive και 2 φάνες για την πάρτη τους μόνο.

Φυσικα και δεν αφησα τα ψυκτρακια ετσι,ειναι δυο enermax και φερνουν φρεσκο αερα δεν δικαιολογειται να χαλασει η καρτα στα καλακαθουμενα.Επισης μιλαμε για ευρυχωρο κουτι casetek cs 1018 και αρκετα καλη κυκλοφορια αερα.Εγω δεν ειπα οτι ειναι αχρηστες οι ΑΤΙ απλα ειναι σιγουρα πιο ευπαθεις.Αλλωστε κι εγω ΑΤΙ εχω.Δεν ειναι κακο να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους.Τουλαχιστον απο το μαγαζι του φιλου πολλες 9800 εχουν παει για RMA.

Υ.Γ

Η καρτα μου ειναι 9800PRO-128MB με πυρηνα R360 και HYNIX.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.