Jump to content


Μείωση στροφών σε Amd64 3000


firefox

Recommended Posts

Τελευταία έχω παρατήρηση αύξηση στις στροφές του amd64 3000 . Έχω εγκατεστημένο το Abit ΕQ (όλο το πακέτο uguru).Θυμάμαι πριν μερικές βδομάδες οι στροφές βρισκόταν στις 2100-2200 περίπου (τρέχω πάντα SETI), ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχουν ανεβεί ως και 3700 max.τώρα είναι στις 3000 έχω πριν λίγα seconds ήταν στις 2400.δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αυτές τις υψηλές στροφές, ειδικά σήμερα δεν κάνει ούτε καν ζεστη.απλά δεν μπορώ να δικελογισο πως οι αρχικα χαμηλες στροφές έχουν ανεβεί τόσο πολύ. όπως καταλαβαίνετε αυτό που με ενοχλεί είναι ο πρόσθετος θόρυβος.

στο BIOS:

CPU Fan ΕQ Control:

Control Temp High: 65C

Control Temp Low: 43C

DC Fan Voltage High: 12V

DC Fan Voltage Low: 8V

Cool η Quiet: Enabled

Cpu thermal throttling: 75%

μπορώ να κάνω κάτι με τις παραπάνω παραμέτρους με σκοπό την μείωση τον στροφών και αν είναι δυνατόν την επαναφορά τους στα όρια τον 2200rpm?

επίσης να πω πως από σήμερα παιζει και ένα ελαφρό oc στα 240fsb x 8mult αλλα αυτό δεν δικαιολογεί απαραίτητα την αυξηση στροφών μιας και μέχρι τώρα που ήταν default πάλι το ίδιο φαινόμενο παρουσιαζόταν.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να κατεβάσεις το Core Center απο την MSI μήπως και σου δουλέψει έτσι ώστε να ρυθμήσεις μόνος σου τις στροφές αλλιώς Aerogate ή κάτι παρόμοιο και θα ησυχάσεις απο πολλά fans ;)

Η μητρική σου δεν προσφέρει κανένα utility τέτοιο απο μόνη της?Ρίξε μια ματιά και στο site τους...

Link to comment
Share on other sites

1.μιας και κανεις o/c βγαλε το CnQ και το throttling

2.Επειδη εχει την ΑV8 οπως και εγω,εχει μια επιλογη να δινει στροφες στον ανεμιστηρα του cpu αναλογα με την θερμοκρασια,σε συνδιασμο με τις λαθος θερμοκρασιες που δινει η μητρικη (+8- με 9 βαθμους πιο πανω).εχεις το φαινομενο που λες,παλι θα το ειχες αν μετρουσε την θερμοκρασια σωστα,απλα θα δουλευε σωστοτερα

γι αυτο αν θες απενεργοποιησε το "CPU Fan ΕQ Control" και βαλε ενα ρυθμιστη στροφων.

ΥΓ.επαναλαμβανω,η μητρικη μετραει +8 με 9 βαθμους παραπανω.οτι θερμοκραια σου λεει το bios η το 3rd Eye βγαζε 8 βαθμους.το "προβλημα" το εχει αναφερει (του αισθητηρα) και η Abit

Link to comment
Share on other sites

τα δοκίμασα τα παραπάνω αλλα συνέβη το εξής παράξενο: είχα ακριβώς τα ανάποδα αποτελέσματα.

1)έβγαλα το CnQ, throttling και το "CPU Fan ΕQ Control" μπαίνω μέσα στα win και idle είχα 3700rpm ενώ πριν με όλα enabled είχα idle 2160-2200.

2)με το CPU fan ΕQ enabled και τα αλλα 2 disabled είχα περίπου 2700rpm σε idle πάλι υψηλότερο από τα 2200.

3)με το CPU fan ΕQ και το throttling enabled αυτή τι στιγμή 3180 idle.

και προφανώς υψηλότερα επίπεδα θορύβου.

γιατί άραγε δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα?

Link to comment
Share on other sites

Επειδη εχει την ΑV8 οπως και εγω,εχει μια επιλογη να δινει στροφες στον ανεμιστηρα του cpu αναλογα με την θερμοκρασια,σε συνδιασμο με τις λαθος θερμοκρασιες που δινει η μητρικη (+8- με 9 βαθμους πιο πανω).εχεις το φαινομενο που λες,παλι θα το ειχες αν μετρουσε την θερμοκρασια σωστα,απλα θα δουλευε σωστοτερα

γι αυτο αν θες απενεργοποιησε το "CPU Fan ΕQ Control" και βαλε ενα ρυθμιστη στροφων.

(παει τρελαθηκα κανω quote με το εαυτο μου)

Λοιπον FireFox ξαναδιαβασε το quote μου,εφοσον απενεργοποιησες την επιλογη αυτη,σταματησε να ελεγχει τις στροφες του fan η μητρικη,αρα τον εχει συνεχεια στην μεγιστη ταχυτητα,ειναι σαν να ειναι απευθειας σε μολεξ του τροφοδοτικου,δεν ελεγχεται πια.

Link to comment
Share on other sites

ναι σωστά το λες. αλλα ακόμα και όταν εφάρμοσα τα 2 και 3 (βεβαια ρυθμιστή στροφών δεν έβαλα) πάλι δεν είχα αναμενόμενα αποτελέσματα. τώρα τα έχω όλα enabled και είμαι στα 2400rpm με ενδεχόμενες πτωτικές τάσης. πάντως συμπεριφέρεται "ψιλοκουλα" σε μερικές φάσης...

Link to comment
Share on other sites

Εφοσον ο ανεμιστηρας δουλευει συμφωνα με την θερμοκρασια του CPU και εσυ τον κλοκαρες προσφατα , ανεβηκε η θερμοκρασια και γι αυτο ανεβηκαν και οι στροφες , αμα θες λιγοτερες στροφες ρυθμισε το απο το BIOS αν μπορεις η παρε κανενα panel ωστε να το ρυθμιζεις μονος σου

Link to comment
Share on other sites

λοιπον,

1.το throttling ριχνει την συχνοτητα οταν "δει" υπερθερμανση στο CPU.

2.το CnQ ριχνει η ανεβαζει την συχνοτητα και τροφοδοσια του CPU αναλογα με τις απαιτησεις που εχει εκεινη την στιγμη.

3.με το CPU fan ΕQ enabled εχεις ελεγχο στροφων του CPU Fan απο την μητρικης αναλογα με την θερμοκρασια τοy CPU.με disabled δεν ελεγχει το CPU Fan η μητρικη.

τα εξηγησα οσο μπορουσα,αν τα λαβεις υπ οψιν και συμφωνα με τα απολεσματα για της στροφες που αναφερεις,θα καταλαβεις γιατι γινεται το ολο θεμα,δεν ειναι προβλημα αυτο που σου γινεται παντως.

Link to comment
Share on other sites

madkiller απλά περίμενα μετά από την εφαρμογή τον μέτρων να είχα καλύτερα αποτελέσματα πάντα ως προς τις στροφές. δεν πειράζει βεβαια.

όσο για το throttling πιο είναι πιο effective 25, 50 η 75%?

soulriver όπως αναφέρω στο αρχικό post , άσχετα με το oc, αυτό μου παρουσιάζεται εδώ και 3 εβδομάδες περίπου όπου και φυσικά όλα ήταν στο default. οποτε το oc απαραίτητα δεν ευθύνεται για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

κοιτα το throttling+CnQ=εχθροι του o/c

OFF TOPIC firefox οι μνημες σου τι τσιπακια εχουν και ποσο πανε σε MHz/timmings/ρευμα.

οι προτασεις να απενεργοποιησεις μερικα πραγματα,ειναι για να "βελτιωθει" το o/c που κανεις και οι θερμοκρασιες σου,και οχι για να ριξουν τις στροφες απο το φανακι.

Link to comment
Share on other sites

και κάτι άλλο αν και ελαφρά off topic ωστόσο όχι και τόσο...με το CnQ enabled στο BIOS όταν τρέχω το cpu-z 1.26 μου δείχνει multiplier 9 αντί για 8 που το έχω από το BIOS. όταν το κάνω disable το CnQ από BIOS τότε το cpu-z τον δείχνει κανονικά τον multi. διορθώνεται αυτό είναι bug η κάτι άλλο δεν καταλαβαίνω εγώ?

Link to comment
Share on other sites

3700 είναι οι max στροφές του ανεμιστήρα? Αν ναι τότε αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι πιάνεις 65 κελσίου? Αν ναι τότε ίσως να έχεις πρόβλημα.

Η μητρική μπορεί να δείχνει παραπάνω διότι π.χ. διαβάζει από δίοδο. Άρα μην το θεωρείται μούφα.

Η λύση στην ASUS και υποθέτω και στην Abit, εφόσον διαθέτει τέτοιες επιλογές, είναι μία από τις παρακάτω:

1) Κατεβάζεις το DC Fan Voltage Low από 8V π.χ. στο 6V. Εγώ το έχω στα 5.5V ( χειμώνα ήταν στα 4V ).

2) Ανεβάζεις το Control Temp Low π.χ. στος 46 βαθμούς. Θα έχεις μεγαλύτερες μεν θερμοκρασίες σε (σχεδόν) idle καταστάσεις αλλά ο ανεμιστήρας θα δουλεύει στις στροφές που είχες πριν παρουσιαστεί το "πρόβλημα".

Link to comment
Share on other sites

όχι νομίζω κοντά στis 4200 είναι οι max στροφές. όχι 65C αποκλείεται να piano γιατί έπιασα την ψήκτρα και ήταν απλά θερμη αλλα όχι καυτή, σε καμια περίπτωση.

θα δοκιμάσω και αυτά που προτείνεις και ότι είναι θα ποστάρω.

Link to comment
Share on other sites

Τελευταία λύση. Speedfan. Απλά θα πρέπει να δοκιμάσεις το πρόγραμμα τόσο με ενεργοποίηση του CPU Fan ΕQ Control από το BIOS όσο και με απενεργοποιημένη την επιλογή αυτή για να δεις πως δουλεύει καλύτερα ( εφόσον δουλεύει ).

Link to comment
Share on other sites

το speedfan το είχα βάλει πριν μερικές βδομάδες αλλα οι περιοχές όπου ήταν να δείχνει rpms κτλ ήταν απενεργοποιημένες. πια έκδοση να ξανά προσπαθήσω?

έβαλα την 4.24 αλλα και πάλι tpt. σε καλή να επιλέξεις fan για να κανεις την αλλαγή αλλα όταν πας δεν σε αφήνει να κανεις τίποτα.

post-414-1442174085,4266_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.