Jump to content


Κ8Τ800 vs NF3-250


kbilly13

Recommended Posts

Πρόσφατα έφτιαξα ένα budget συστηματάκι για ένα φίλο, βασισμένο στο "απλό" Κ8Τ800 με έναν Α64 2800+

Ευκαιρίας δοθούσης βέβαια είπα με τον αδερφό μου να κάνουμε ένα συγκριτικό τεστάκι μιας και υπάρχει η (αθάνατη) Κ8ΝS pro s754...

Το hardware είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο και στις 2 περιπτώσεις:

A64 2800+ (stock cooling)

1*512 ddr/400 (MT chips)

Asus 9550 gamers edition 128mb 128bit @ 400/250

1*160gb seagate sata

plextor + nec dvd recorders

κάρτες ήχου οι onboard

pci tv+radio card leadtek 2000deluxe

psu 400w

Mητρικές: η λιτή Gigabyte K8VT800 (VIA) και η πλούσια Κ8ΝS PRO (NF3-250)

χρησιμοποιήθηκαν οι τελευταίοι drivers για κάθε chipset, ενώ τα windows έγιναν install σε "καθαρό" partition των 50gb - όλα μπήκαν με την ίδια σειρά, ίδια ακριβώς προγράμματα, και defrag δίσκου προτού αρχίσουν οι δοκιμές.

Πρώτα "συμβιώσαμε" με το nforce για λίγες μέρες, και μετά με το Via.

ΔΕΝ ποστάρω benchmarks! Αλλά εντυπώσεις από την καθημερινή χρήση...

Ξεκινάω "ανάποδα" και λέω ότι το VIA είναι πολύ ταχύτερο στην πράξη, και με πολύ καλύτερη διαχείρηση των "πόρων" του συστήματος! Τεκμηρίωση:

Windows, Service pack2, προγράμματα, μπήκαν αρκετά πιο γρήγορα! (με χρονόμετρο!)

ΤΑ dvd recorders "πετούσαν" πάνω στον 8237 controller της VIA με πολύ πιο γρήγορο access time, και πολύ ταχύτερα copy-paste, και εγγραφές!

Αντιγραφή μεγάλων αρχείων από partition σε partition, αλλά και από dvd στον δίσκο... το χάος! δεν χρειάστηκε καν χρονόμετρο...

Κάρτα tv... ενώ στο nforce παρατηρήσαμε κάποιες ψιλοδιακοπές σε ήχο-εικόνα, στο Via δεν έκανε την παραμικρή παύση!

Η μεγάλη έκπληξη όμως, ήρθε στα GAMES! Δοκιμάσαμε Far Cry, HL2, Doom3...

Εννοείται ότι οι drivers ήταν ίδιοι... και ότι είχαμε ακριβώς ίδιες ρυθμίσεις ανάλυσης-λεπτομέρειας... στο nforce υπήρχαν και στις 3 περιπτώσεις ενοχλητικά στιγμιαία "παγώματα" και μπόλικα slowdowns με το δίσκο να παλεύει και να αναζητά απεγνωσμένα τη virtual... ε λέμε, 512mb μνήμης δεν είναι και ότι καλύτερο...

Έλα όμως που στο Via ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ όλα αυτά τα ενοχλητικά! Πάθαμε πλάκα! Πως το εξηγείτε αυτό?

Άσε που τα παιχνίδια και πιο γρήγορα φόρτωναν, και το mouse είχε πιο γρήγορη και πιο άμμεση απόκριση στις κινήσεις, αλλά και όταν έβγαινες από το παιχνίδι, τα windows δεν έκαναν "μία ώρα" να επανέλθουν όπως στο nforce!

Όλα αυτά τα μείον του nforce ΔΕΝ αντισταθμίστηκαν βέβαια με την σαφή υπεροχή του στο overclocking... δοκιμάσαμε και στα 9*250 1:1, και ΤΙΠΟΤΑ δεν άλλαξε στη συμπεριφορά, πέρα από τα καλύτερα benchmarks!

Eνώ στο Via υπήρξε αρκετή βελτίωση σε όλους τους τομείς, όταν ανεβήκαμε στα 9*222 1:1!... Πραγματική διαφορά...

Δεν ξέρω τι έχουν να πουν όσοι θεωρούν τη VIA τελειωμένη και υποδεέστερη... σε καμμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό! Πολύ πιο ώριμο chipset, και με πολύ καλύτερη διαχείρηση πόρων, και πολύ πιο γρήγορο στην πράξη!

Τι μένει στο nforce? TA BENCHMARKS! σε όλους τους άλλους τομείς είναι υποδεέστερο, και δεν είμαι κολλημένος με τη VIA, nforce χρησιμοποιώ και εγώ για μεγάλο διάστημα, αλλά όπως και να το κάνουμε έτσι έχουν τα πράγματα... πιο δίκαιη σύγκριση δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει... τα είδαμε με τα μάτια μας και το ζήσαμε... (μέχρι και χρονόμετρο έπαιξε!) ;)

Link to comment
Share on other sites

Θα γίνω κακός αμα σχολιάσω.... αλλά θα σχολιάσω!

Όταν τα έλεγα για το VIA από το πολύ καλό για μένα ΚΤ600 κοροϊδευαν. Όταν έλεγα οτι το nForce laggάρει γελούσαν. Κι ας μη μπορούσαν να πουν τίποτα στο 237MHz FSB στην MSI KT6 Delta χωρίς PCI-lock (και στο δικό σου Βασίλη 246ΜΗζ FSB με την EPoX).

Τέλος πάντων....

Κάνα benchmark πότε θα δούμε??? ;)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως αν και θα έλεγα ότι στο VIA όντως φαινόνταν να ρέουν ποιο καλά τα Windows στο 250 δεν έχω δει τέτοια τραγικά πράγματα. Και ότι τραγικό υπάρχει μάλλον ωφείλεται στα Windows. Διότι π.χ. το Boot CD του Acronis True Image που χρησιμοποιεί linux πάει σφαίρα στο imaging. Εκτώς και αν τα χοντρικά 3-4 λεπτά για image partinion με περίπου 5-6GB δεδομένων είναι πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και τα έχεις πρόχειρα ανέφερε λίγο και τα όρια υπερχρονισμού των δύο μητρικών σου. Θέλω να πω ,αν δεν έχω επεξεργαστή που πηγαίνει από 3000+ στα 3000 με αέρα ,και είναι μέτριος προς καλός ,θα χάσω πολύ από τη ΒΙΑ ως προς τον υπερχρονισμό?

Link to comment
Share on other sites

Μιας και τα έχεις πρόχειρα ανέφερε λίγο και τα όρια υπερχρονισμού των δύο μητρικών σου. Θέλω να πω ,αν δεν έχω επεξεργαστή που πηγαίνει από 3000+ στα 3000 με αέρα ,και είναι μέτριος προς καλός ,θα χάσω πολύ από τη ΒΙΑ ως προς τον υπερχρονισμό?

δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ως προς το ocing

με sata δίσκο (seagate) και Ati κάρτα κατάφερα 225 με το Via, τη στιγμή που με το K8NS pro είχα φτάσει 355fsb, και 304 σε 1:1

Μιλάω για σύγκριση κάτω από τις ίδιες συνθήκες ή έστω τα 9*222 της Via με το 9*250 του nforce - από εκεί και πάνω, αν έχεις μνήμες που ανεβαίνουν, το nforce ξεφεύγει, και "ξεχνάς" τα υπόλοιπα...

ΑΝ όμως έχεις "normal" μνήμες, η δεν αποσκοπείς σε πολύ μεγάλα overclock, ψύξη κτλ, το Via έχει καλύτερη συμπεριφορά - μου έκανε πολύ εντύπωση παιδιά, πρέπει να το παραδεχτώ... καλά αυτό σε ότι έχει σχέση με τους δίσκους-optical drives... το περίμενα.. αλλά και πολύ καλύτερη συμπεριφορά στα games, και με την κάρτα tv... ενώ λόγω και της πιο άμεσης "απόκρισης", και της καλύτερης-πιο "ομαλής" συμπεριφοράς, δεν είχες ποτέ την αίσθηση ότι σου έλειπαν Mhz (2000 via - 2250 nf3).

(Bέβαια για το συγκεκριμένο nf3, η κατάσταση βελτώνεται σημαντικά όταν βάλεις τον δίσκο στον 3rd party controller -silicon, ενώ αν έχεις μνήμες, το πας στα ουράνια σε 1:1 και ξεχνάς τα υπόλοιπα)

είναι θέμα προτεραιοτήτων... αν δεν βάζεις το ocing σε πρώτη μοίρα, ή δεν έχεις τις προυποθέσεις (psu, μνήμες, ψύξη κτλ) θεωρώ τη Via καλύτερη επιλογή, με πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε σημαντικούς τομείς - και δεν αποδέχομαι σε καμμία περίπτωση το "θάψιμο" που έχει πέσει - πόσο μάλλον και για τα Κ8Τ800pro, και Κ8Τ890, που έχουν εξαλείψει και το (μοναδικό για μένα) μειονέκτημα του pci lock...

@Sakis... καλά ρε φίλε, έχεις την pro στο ντουλάπι και κάθεται? :003:

(χαθήκαμε... σου στέλνω p.m.)

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει. Θα βγει λέει καινούριο rev που θα διορθώνει το πρόβλημα.

Μια σταθερότητα και αξιοπιστία είχε να προστατέψει η VIA και την σκότωσε και αυτήν. Τα ταμπελάκια που θα έχουν οι μισές μητρικές με το 890 και θα λένε Χ2 compatible και τα ταμπελάκια ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ οι άλλες μισές μάλλον ισοδυναμούν με καρφιά φέρετρου.

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=10873

Link to comment
Share on other sites

Θα βγει λέει καινούριο rev που θα διορθώνει το πρόβλημα.

"Μικρό" το κακό τότε... μακάρι να το βγάλουν - εξάλλου το "μονοπώλιο" δεν κάνει σε κανέναν καλό (μόνο στην εταιρεία που μονοπωλεί) :043:

το άσχημο όμως είναι για αυτούς που έχουν αγοράσει ήδη το K8T890...

(αλλά από ότι είδα, ήδη υπάρχει άλλο θέμα για αυτό - μην το συνεχίσουμε εδώ, εξάλλου εγώ έγραψα για Κ8Τ800 - nf3 που δοκίμασα και συμπέρανα "ιδίοις όμασοι" - έτσι γράφεται? :-)

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, τα Via έχουν καλύτερη συμπεριφορά - το αρνητικό τους ήταν ότι δεν κλείδωναν pci/agp, αλλά από τη στιγμή που λύνεται αυτό το "πρόβλημα" δεν βλέπω λόγο γιατί να υστερούν... και βέβαια θα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, και μάλιστα "συνολικά", γιατί όχι?

Εξάλλου δεν είναι μόνο το Spi και το Sandra που μας δείχνουν πόσο γρήγορο είναι το σύστημα, και κυρίως, πόσο καλή συμπεριφορά έχει...

Και πιστεύω ότι έχει παρεξηγηθεί ο όρος "ταχύτητα" στα pc, και τα φαινόμενα (νούμερα) απατούν πολλές φορές...

τι να τα κάνω πχ τα καλύτερα benchmarks του nforce, όταν:

για να κατεβάσω, επεξεργαστώ, και αντιγράψω μια ταινία σε dvd, θέλω πολύ λιγότερο χρόνο σε Via!

ή τι να κάνω το καλύτερο 3dmark του nforce, όταν τα παιχνίδια μου έπαιξαν καλύτερα σε Via?! (Εξήγησα παραπάνω.. )

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς η VIA επαναπαύθηκε στους μεγάλους πελάτες της πουλώντας μητρικές και miniPCs με τον τόνο και δεν έπαιξε καλά το παιχνίδι του Marketing στους jome users και τους enthusiasts. Η nVidia έχοντας τα γραφικά τεράστιο σύμμαχο για αυτή την αγορά έπεσε με τα μούτρα στους Enthousiasts. Μερικοί ακόμα αναπολούν το nForce 620 που είχε PCI-lock και έφτανε τα 163FSB όταν το VIA σταμάταγε στα 133~147ΜΗζ. To nForce 620 που κατά τα άλλα ήταν το πιο ελλεινό chipset που έχω δουλέψει ποτέ με θεόαργο IDE και απίστευτο lag. Αλλά έφτανε τα 160+ΜΗΖ FSB.

Ο Enthousiast αυτό ήθελε. Αυτό του έδινε η nVidia. Έπαιξε πολύ καλά το marketing ακόμα και αν οι nForce2 μητρικές έσκαγαν η μια μετά την άλλη, ακόμα και αν το BIOS Corruptions ήταν σύνηθες φαινόμενο και χωρίς o/c επειδή στρέτσαρε υπερβολικά τις μνήμες (αλλά έβγαζε κορυφαία Memory Bandwidth στο Sandra...), ακόμα και οταν το nForce3-150 ήταν μια προχειρότητα, η VIA επέλεξε τον τρόπο της χελώνας αφήνοντας το K8T800 χωρίς PCI-lock αλλά έχοντας τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα των VIA. Ταχύτατο IDE, αμεσότητα που δεν την έβλεπες στο nForce παρά μόνο να κλοκαρες το bus 150%, καλύτερη συμβατότητα με hardware και πιο εύκολο implementation.

Στη τελική είναι τι διαλέγει κανείς. Αλλά για την ιστορία, τα καλύτερα και ευκολότερα overclocks μου τα έκανα με VIA χωρίς pci-lock. Απλά έπρεπε να έχεις καλή μητρική. Γιατί επειδή ακριβώς το nForce απευθυνόταν σε enthousiasts οι κατασκευαστές μητρικών επέλεγαν αυτό για τις hi-end μητρικές τους αφήνοντας το VIA για την value σειρά. Εκεί έχασε η VIA. Από χαζομάρες τις έχασε την υποστήριξη από τους κατασκευαστές μητρικών.

Link to comment
Share on other sites

Το ύψιστο κακό με την via είναι που δεν κυκλοφόρησε κάποιο board με σοβαρά ρεύματα (+vdd, vdimm 3.2 τουλάχιστον, σωστό vtt track, rock stable vcore μέχρι 2v τουλάχιστον) ή έστω moddable να έπαιρνες τα παραπάνω. Να ξεπετιόντουσαν 2-3 καλά σκόρ (αφού αυτά πλέον θαυμάζουν όλοι -σχεδόν-), όχι wr απαραίτητα. Πάρτε σαν παράδειγμα το A8V (ΚΤ800pro) deluxe που δεν 300άριζε (λόγω vdd και πάλι το παιδί που έβγαλε το mod δεν είχε cpu να το δοκιμάσει) και έδινε 2.83v vdimm max ενώ τα locks δουλεύανε (αμήν). Και δεν φτάνει που το έθαψε η Asus (κλασικά) έβαλε και ovp παντού (μέχρι και στα 1007+ bios αφαίρεσε τα 1.8v vcore max και άφησε 1.75v) στέλνοντας το board στο καναβάτσο (ΟΤ παίζει και ο Mike σήμερα). Ας βγεί ένα board της προκοπής (προκοπή=o/c) και μετά θα μας ξαναμιλήσει η Via....μέχρι τότε :)

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό δεν είπα και εγώ πιο πάνω?

: "δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ως προς το ocing

με sata δίσκο (seagate) και Ati κάρτα κατάφερα 225 με το Via, τη στιγμή που με το K8NS pro είχα φτάσει 355fsb, και 304 σε 1:1"

ΑΝ το ocing και τα "μεγάλα νούμερα" είναι αυτοσκοπός, σαφώς και θα πας σε nforce...

για τα υπόλοιπα... Via

Kαι δεν χρειάζεται να το "κουράσουμε" άλλο το θέμα, νομίζω ότι ήμουν σαφής και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση... ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.