Jump to content



Αγορά Φωτογραφικού Εκτυπωτή - Διάρκεια Ζωής Εκτυπώσεων


kerneld

Recommended Posts

Πέρασα όλο μου το απόγευμα κάνωντας μια ανασκόπηση κάποιων παλαιότερων εκτυπώσεων φωτογραφιών σε διάσταση Α4. Εκτυπωτής ένας HP Deskjet 960C ηλικίας 3,5 ετών, και οι εκτυπώσεις σε χαρτί HP Photo Paper Glossy (175g/m2). Οι φωτογραφίες (περί τις 55 στο σύνολο τους) εκτυπώθηκαν πριν 9 περίπου μήνες.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στις περισσότερες διαπιστώνω ότι έχουν "χάσει" λίγο από την αρχική λάμψη τους ενώ 19 από αυτές έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν και θαμπώνουν. Με τον ρυθμό αυτό μέσα στο επόμενο εξάμηνο προβλέπω ότι κυριολεκτικά δεν θα βλέπονται. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για φωτογραφίες παρατημένες και εκτεθειμένες σε ήλιο κτλ, αλλά αρχειοθετημένες σε ντοσιέ (χωρίς όμως άλλη πρόσθετη κάλυψη).

Με το που συνήρθα από την πρώτη κρυάδα διαπιστώνω ότι χρειάζομαι νέο εκτυπωτή, ο οποίος όμως θα πρέπει απαραιτήτως να είναι τέτοιας τεχνολογίας και να χρησιμοποιεί μελάνια και χαρτιά που να εγγυώνται ένα αποδεκτό minimum διάρκειας ζωής εκτυπώσεων περί τα 10 χρόνια τουλάχιστον.

Γνωρίζει κανείς κάποιο μοντέλο ανεξαρτήτως κατασκευαστή το οποίο να καλύπτει τέτοιες "προδιαγραφές" μακροζωϊας των φωτογραφικών εκτυπώσεων? Επειδή το θέμα εκτυπωτή νόμιζα ότι το είχα λυμένο, έχω κανά 2 χρόνια να παρακολουθήσω τις εξελίξεις στον χώρο και χρειάζομαι λίγη βοήθεια στην επιλογή μοντέλου. Με μια πρόχειρη περιήγηση στα χαρακτηριστικά των περισσότερων εκτυπωτών σε διάφορα sites που έκανα δεν είδα πουθενά αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα, οπότε κάθε βοήθεια-πρόταση είναι καλοδεχούμενη.

Link to comment
Share on other sites

Μπορούμε να το κάνουμε ΙΝΤΕΛ-ΑΜΔ το θέμα αλλά η όποια εμπειρία μου συνοψίζεται στο εξής απόφθεγμα.Αν θες φωτογραφίες τότε ΕΠΣΟΝ. Εκτύπωσε ό,τι φωτογραφία θες σε επαγγελματικό εκτυπωτή και φέρε μου το ίδιο χαρτί και τη φωτογραφία να τα βάλουμε στον 46 ευρώ Stylus C46 μου που είναι και τετράχρωμος και έχει 6 picolitres ελάχιστη σταγόνα (αντί για 2 που είναι το ελάχιστο και 4 των φωτογραφικών εκτυπωτών).

Φίλε μου η φωτογραφική εκτύπωση είναι για μένα συνώνυμο πλέον του ονόματος της ΕΠΣΟΝ. Πριν τον 46 είχα ένα photo 750 που ήταν και 6χρωμος.Παρήχθη το 1999 και ο φωτογράφος της γειτονίας με τον επαγγελματικό Κάνον του είχε πάθει πλάκα που είχε σκάσει 600 για το δικό του.

Από εκεί και πέρα όσα παραπάνω δώσεις θα πάνε σε ταχύτητα και μείωση του θορύβου.Επιλέγεις και παίρνεις .

Απλά μία σημείωση που δεν ξέρω πόσο θα την εκτιμήσεις.Τα μελάνια ως γνωστόν κατατάσσονται σε dye και pigmented.Τα δεύτερα που αρχίζουν να χρησιμοποιούνται λίγο περισσότερο έχουν το καλό της εγγυημένης μακροχρόνιας σταθερότητας.Τα αρνητικά τους όμως με αποτρέψανε τελικά από το να πάρω τον C66 που τα χρησιμοποιεί.Εν ολίγοις είναι λίγο πιο μουντά, θέμα που σχεδόν λύνεται από τις εταιρείες με χρήση περισσότερης ή πυκνότερης μελάνης (είπαμε σε γενικές γραμμές). Κάτι όμως που θα σε απασχολήσει όσο θα περνάει ο καιρός είναι ότι τα μελάνια αυτά στεγνώνουν λίγο πιο ..."αποφασιστικά" με αποτέλεσμα αν είναι να χρειάζεσαι λίγους παραπάνω καθαρισμούς μετά από ένα χρόνο χρήσης με τα dye τότε με τα άλλα θα έχεις ακόμη παραπάνω.

Και τέλος θεωρώ ότι έχει και το χαρτί σου κάποια ευθύνη για τα αποτελέσματα που περιέγραψες. Αν και δεν είναι το καλύτερο χαρτί ,το κόντακ που χρησιμοποιώ είναι μήνες τώρα κολλημένο στον τοίχο σε ικανές ποσότητες μάλιστα, ακριβώς δίπλα στο καλοριφέρ.Όλο το χειμώνα και ακόμη δεν έχουν διαφορά.

Μπορείς να ρίξεις και κανένα βλέφαρο στο thread με τους εκτυπωτές που έχω και από κάτω

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα πω πολλά. Αν δεν σε ενδιαφέρει το κόστος απόκτησης και αναλώσιμων, EPSON R800.

* Για την ΤΕΛΕΙΑ ποιότητα φωτογραφίας.

* Για τα Ultrachrome μελάνια με 80-120 χρόνια ζωής.

* Για τα Archival χαρτιά της EPSON, με τέλεια υφή απο τα semi-gloss έως fine art papers.

* Για αδιάβροχες φωτογραφίες!

Αν το κόστος είναι πολύ σημαντικό για σένα, προτίμησε έναν Canon Pixma ip5000.

Mερικές λεπτομέρειες παραπάνω εδώ.

Link to comment
Share on other sites

* Για τα Ultrachrome μελάνια με 80-120 χρόνια ζωής.

* Για τα Archival χαρτιά της EPSON, με τέλεια υφή απο τα semi-gloss έως fine art papers.

Ευχαριστώ παιδιά.

Από ότι καταλαβαίνω η Epson είναι μονόδρομος για τέτοια χρήση.

Το απαράδεκτο με τα τεστ των εκτυπωτών είναι ότι πουθενά δεν είδα να καλύπτεται το συγκεκριμένο θέμα σε κανένα περιοδικό. Λες και μια εκτύπωση φωτό δεν θα την χρειάζεσαι σε 2-3 χρόνια. Απορώ τι βαθμολογούν τότε, εκτυπώσεις που φαίνονται απίθανες τις πρώτες μέρες και μετά το χάος.

Όσον αφορά το χαρτί, είπα να μην πειραματιστώ και να πάρω του ίδιου κατασκευαστή θεωρώντας ότι θα συνεργάζεται καλύτερα με τα μελάνια του εκτυπωτή.

Με την ευκαιρία, επειδή ο R800 είναι λίγο πάνω από ότι υπολόγιζα σε λεφτά, ο R300 αξίζει? Χρησιμοποιεί ίδια τύπου μελάνια (Ultrachrome), ή αυτά είναι προνόμια μόνο του μεγάλου αδελφού? Υπάρχει ενδιάμεσο μοντέλο, γιατί στο Πλαίσο π.χ. έχει μόνο τα R300 και R800?

Link to comment
Share on other sites

Με την ευκαιρία, επειδή ο R800 είναι λίγο πάνω από ότι υπολόγιζα σε λεφτά, ο R300 αξίζει? Χρησιμοποιεί ίδια τύπου μελάνια (Ultrachrome), ή αυτά είναι προνόμια μόνο του μεγάλου αδελφού? Υπάρχει ενδιάμεσο μοντέλο, γιατί στο Πλαίσο π.χ. έχει μόνο τα R300 και R800?

O R300 δεν έχει pigment μελάνια. Mάλλον θα κάνεις κάποιους συμβιβασμούς στα μικρότερα μοντέλα της Epson, σε σχέση πάντα με τον R800. Aπ' όσο ξέρω δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο μεταξύ R300 και R800.

Σχετική συζήτηση εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Σχετική συζήτηση εδώ.

Στέλλα τι έκπληξη ήταν αυτή? Έδωσες link σε thread που δεν τοποθετήθηκες επί του θέματος.

Στο θέμα μας τώρα, για μέση χρήση 3-4 περίπου φωτογραφικές εκτυπώσεις Α4 την εβδομάδα αξίζει τον κόπο η δαπάνη για αγορά του R800 ή να βολευτώ σε φωτογραφείο?

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα μας τώρα, για μέση χρήση 3-4 περίπου φωτογραφικές εκτυπώσεις Α4 την εβδομάδα αξίζει τον κόπο η δαπάνη για αγορά του R800 ή να βολευτώ σε φωτογραφείο?

Πολλές είναι. Εγώ που τον έχω τυπώνω πολύ λιγότερο.

Αν αντέχεις το κόστος απόκτησής του + το γεγονός ότι μία πλήρης αλλαγή των μελανιών του κοστίζει γύρω στα 130€, να τον πάρεις. Και να θυμάσαι επίσης, ότι δεν είναι και ο πιο οικονομικός όσον αφορά την κατανάλωση μελάνης.

Link to comment
Share on other sites

Βρε KernelD έτσι όπως τα έλεγες υπέθετα ότι είχες μπόλικο workload για τον εκτυπωτή.Τα pigment μελάνια που χρησιμοποιεί ο R800 θα τα βρεις και σε οικονομικότερους αλλά όχι photo. C66, C86. H μεταξύ τους διαφορά είναι η ταχύτητα και ο θόρυβος. Η ποιότητα δεν μπορεί να αλλάζει αφού ο 46άρης μου είναι ήδη απόλυτος σε ποιότητα εκτύπωσης. Ο R300 έχει επιπλέον από τον 200άρη -αν υπάρχει ακόμη πουθενά αυτός- την συσκευή ανάγνωσης καρτών μόνο οπότε σκέψου αν το χρειάζεσαι (αν βέβαια δεν υπάρχει πουθενά ο 200άρης αυτόματα είναι ο 300 ο μικρότερος φώτο).

Μην ξεχνάς ότι ο εκτυπωτής της Στέλλας εκτυπώνει Α4 φωτογραφία τόσο αθόρυβα και γρήγορα που δε θα το πιστεύεις αλλά σκέψου αν αξίζει για τη δική σου χρήση τα λεφτά του (όσο για τα αναλώσιμα .... επίσης απίστευτα)

Link to comment
Share on other sites

Schumifer, βασικά για μεγάλα workloads, συμφέρει να στέλνεις εκτυπώσεις σε εργαστήριο (που σου κάνουν και καλές τιμές για πολλές εκτυπώσεις). Δεν υπάρχει περίπτωση να την βγάλεις καθαρή με αυτά τα κόστη σε μελάνια και σε ειδικά χαρτιά.

Όγκο εκτυπώσεων δεν έχω τεράστιο (ούτε όμως και αμελητέο π.χ. 3 A4 φωτό μέσο όρο την εβδομάδα μας κάνει 52Χ3=156 Α4 τον χρόνο χώρια τις μικρότερες διαστάσεις), αλλά επειδή πήρα μια καλή ψηφιακή φωτογραφική, έχω αρχίσει και ασχολούμαι όλο και πιό πολύ με την ψηφιακή φωτογραφία και την επεξεργασία και θα ήθελα να έχω καλή ποιότητα στις εκτυπώσεις μου (που προβλέπω να αυξάνονται ελαφρώς), και την ευκολία να μην τρέχω σε εργαστήρια για να δίνω cd για να μου τυπώνουν και να τρέχω άλλη μέρα να παραλαμβάνω.

Τώρα, από ότι βλέπω πρέπει να πάρω μοντέλο που να χρησιμοποιεί pigment based μελάνια. Ποιά μοντέλα της Epson χρησιμοποιούν pigment μελάνια εκτός του R800? Και αυτά τα προχωρημένα χαρακτηριστικά όπως ultrachrome τα έχει μόνο ο R800 ή επιτυγχάνονται με συνδυασμό pigment μελανιών και ειδικών photo papers και από μικρότερα μοντέλα?

[off topic] 130 euro τα μελάνια το σετ? Έλεος. Άλλαξα λάστιχα στην μηχανή μου με 190ευρώ και θα μου κρατήσουν 2-2,5 χρόνια με πραγματικά σκληρή χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά χρησιμοποιώ από την πρώτη μου εκτύπωση μελάνια μη αυθεντικά και συγκρίνω συχνά πυκνά με επαγγελματικές εκτυπώσεις στο φωτογραφείο της γειτονιάς, οπότε το κόστος μπορεί να μειωθεί αρκετά εώς πολύ.Αρκεί να βρεις σωστά μελάνια ή αλλιώς σωστό μελανά....

Το θέμα του pigment ή dye συζητιέται και θα συζητιέται.Προσωπικά τα απέφυγα σκόπιμα μη θέλοντας σε λίγους μήνες να έχω τις σκοτούρες της πήξης τους. Τα 100 χρόνια δε θα τα δεις ποτέ -τουλάστιχον εσύ- αν και το ίδιο υπόσχεται και η Κόντακ με την COLORLAST TECHNOLOGY over 100 years (κάτι αναφέρει για ειδική τεχνολογία "proprietary nano-particulate technology" ). Δεν πολυπιστεύω καμμιά τους αν και τα pigment όντως είναι πραγματικά αδιάβροχα. Σκέφτεσαι να τις βάλεις να κολυμπήσουν τις φωτογραφίες σου? Υπάρχουν τεχνικές προστασίας των φωτογραφιών με απλούστερη την ελαφρά πλαστικοποίηση ,ή σπρέυ βερνικιού -ποτέ σε γυαλιστερό, σχεδόν πάντα μπελαλίδικο- ή κάδρο.Εξαρτώνται από τις εμπειρίες . Εσύ νευρίασες-απογοητεύτηκες βλέποντας ξεθωριασμένες τις φωτογραφίες σου και έχεις προτεραιότητα τη μακροζωία των μελανιών. Εγώ έπαθα πλάκα κάποια στιγμή με απώλεια εγγύησης και ζητώ πλέον εγγύηση μέχρι και σε τυρόπιτες!!!

Η έπσον το παρακάνει ακόμη και στα μικρότερα μοντέλα της με το κόστος των αναλωσίμων.Π.χ. εγώ πήρα τον εκτυπωτή μου 46 ευρώ και ενα σετ μελάνια κάνουν λίγο παραπάνω!!!!! Ξέρω αρκετό κόσμο που έχει πάνω από 10 οικονομικούς εκτυπώτες στο γραφείο της δουλειάς του μιας και συμφέρει να έχει καινούργιο εκτυπωτή κάθε όσο χρειάζεται νέα μελάνια.

Για τα δικά μου δεδομένα ο όγκος εκτύπωσης που αναφέρεις δεν είναι τεράστιος. Έχω ήδη τυπώσει από το Πάσχα 2 πακέτα Α4 Kodak Ultima με κόστος 11 ευρώ οι 30 σελίδες - ήταν σε προσφορά- 270 γραμμάρια ultra glossy και κόστος μελανιών κάτω από 10 ευρώ ίσως να είναι πιο κοντά στο "κάτω από 15" δεν παίρνω όρκο). Και πού να είχα και πάνω από 2 ΜΡ μηχανή...!!! Κι έχω κάνει ατελείωτες πειραματικές εκτυπώσεις. Πάντως στο θέμα των προηγούμενων εκτυπώσεων στη θέση σου πρώτα θα έψαχνα για καλύτερο χαρτί και μετά θα απαξίωνα τον εκτυπωτή. Αν βέβαια η ποιότητα εκτύπωσης του ΗΡ σε καλύπτει.

Όσον αφορά το ζήτημα της εκτύπωσης από φωτογραφείο ,κατά την άποψή μου ,όταν κάτσεις και βρεις καλό χαρτί χωρίς να τα σκας ανούσια, και σωστό μελάνι να γεμίζεις μόνος σου -γιατί και με τα έτοιμα συμβατά πάλι πολλά χρήματα βγαίνουν- τότε η χαρά της εκτύπωσης ,τα παιχνίδια που δύνασαι να κάνεις επί τόπου και η αμεσότητα της εκτύπωσης στο χώρο σου μάλλον θα σε κερδίσουν. Τα φωτογραφεία συμφέρουν πάρα πολύ για μαζικές εκτυπώσεις ιδιαίτερα σε μικρά μεγέθη.Κανένας δεν μπορεί να τυπώσει σπίτι του 8Χ13 με 12 λεπτά την εκτύπωση, ούτε κι αν χρησιμοποιεί χαρτί τουαλέττας.

Ας πούμε ,από άποψης μελανιού έχω χρησιμοποήσει τρία διαφορετικά και έχω καταλήξει σε αυτό που έχει χρωματική απόδοση ολόιδια με το αυθεντικό, και ανάλογες ιδιότητες ως προς την πήξη.Θα μπορούσα να έχω πετύχει μόνο το ένα που είχε μεγαλύτερο κορεσμό και να μη μου αρέσει. Από χαρτί ,ναι το Κόντακ είναι συμβιβασμός ,αλλά όχι ως προς την τελική ποιότητα φωτογραφίας.Θέλει λίγο χρόνο για να στεγνώσει πλήρως ενώ ας πούμε το Κάνον με 1 ευρώ η Α4 είναι απόλυτα στεγνή τη στιγμή της εκτύπωσης. Και αν το αφήσεις ένα χειμώνα πάνω στο καλοριφέρ χαλάει (μάλλον δικιά μου μαμακία αυτή ε?)

Είναι βασικά όλα θέμα οπτικής γωνίας και άποψης. Η ποιότητα υπάρχει και στα χαμηλά μοντέλα ,τουλάστιχον της ΕΠΣΟΝ . Από εκεί και πέρα αναζητά κανείς την ταχύτητα ,το θόρυβο ,την εμφάνιση και ίσως και την χαρά της απόκτησης και χρήσης ενός ακριβού μοντέλου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δες τα παρακάτω λίνκς, τεστ σε φωτογραφικούς εκτυπωτές!

low-middle, high-end and 4X6

http://www.tomshardware.com/consumer/20041025/index.html

http://www.tomshardware.com/consumer/20041229/index.html

http://www.tomshardware.com/consumer/20050527/index.html

Σήμερα μου έκανα δώρο τον R800 :043:

Πριν λίγο κατάλαβα ότι το φωτογραφείο της γειτονίας μου μετακόμισε στο δωμάτιο μου!

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα μου έκανα δώρο τον R800 :043:

Πριν λίγο κατάλαβα ότι το φωτογραφείο της γειτονίας μου μετακόμισε στο δωμάτιο μου!

Σε λίγο καιρό θα καταλάβεις και ότι το πορτοφόλι σου μετακόμισε στο μαγαζί απ΄όπου προμηθεύεσαι αναλώσιμα. :046:

Link to comment
Share on other sites

CANON PIXMA IP5000

ΤΙΜΕΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ = 185

ΜΘΛΤΙΡΑΜΑ = 189

PIXMANIA = 171

Η μικρότερη σταγονα στον κόσμο 1pl

Το μικρότερο κόστος / σελίδα

17 σελιδες/min εγχρωμες

25 ασπρόμαυρες

Φοράει γιαλιά σε πολους με διπλάσια τιμή (Canon pixma ip8500 ,990 epson klp)

Δεν εχω δει καλύτερη εκτίπωση (με λουπα η εκτιμηση)

Ψάξε για reviews και θα δεις

Ξέχασα Τυπώνει και σε CD-DVD με Printable επιφάνεια

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.