Jump to content


Επίσημη αντοχή οπτικών μέσων στο χρόνο


abc1442169106

Recommended Posts

Γεια σας,

το ερώτημα είναι αυτό που περιγράφεται στον τίτλο:

Πόσον καιρό αντέχουν επισήμως τα DVD που αγοράζουμε από το εμπόριο. Θυμάμαι από τα πρώτα CD που έλεγαν ότι:

τα χρυσά έχουν 100 χρόνια ζωής

τα μπλε έχουν 10 χρόνια ζωής

τα πράσινα έχουν 3 χρόνια ζωής

(μπορεί μπλε και πράσινα να ήταν αντίστροφα, δεν θυμάμαι).

Τα DVD που έχω, βλέπω ότι είναι μπλε απόχρωσης. Γράφω (καίω) επάνω τους τις ψηφιακές φωτογραφίες που βγάζω. Υπάρχει "ημερομηνία λήξεως"; Με ενδιαφέρει εάν υπάρχει κάτι επισήμως. Εάν δηλαδή σε π.χ. 10 χρόνια δεν θα έχουμε τις φωτογραφίες και ό,τι άλλο δημιουργούμε σήμερα.

Γνωρίζει κάποιος κάτι;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το χρόνο ζωής των εγγράψιμων cd και dvd. Σίγουρα τα επώνυμα οπτικά μέσα αποθήκευσης έχουν μεγαλύτερες αντοχές και στο χρόνο και στις συνθήκες χωρίς όμως και αυτό να είναι απόλυτο. Σύμφωνα με το Δανικό περιοδικό PC-Active που έκανε μία ανάλογη έρευνα ( με δείγμα 30 διαφορετικών οπτικών μέσων διαφόρων εταιρειών) αυτή την στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά προιόντα που καταστήθηκαν unreadable μόλις σε διάρκεια 20 μηνών απο την ημέρα εγγραφής τους. Σίγουρα ισχύει το ότι πληρώνεις αγοράζεις όμως οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Για ένα πράγμα να είσαι σίγουρος ότι ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ υπάρχει και αυτή εξαρτάται απο διάφορες συνθήκες. Γιαυτο καλό θα ήταν να κρατάς backup των παλίων οπτικών μέσων :001:

Ρίξε μια ματιά και στα δύο ακόλουθα links 1ο και 2ο

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν υπάρχει πιστοποιημένος τρόπος κατασκευής ενός οπτικού μέσου (CD ή DVD) που να εγγυάται την διάρκεια ζωής του. Αν σε ενδιαφέρει να αρχειοθετήσεις έγγραφα ή μόνη εναλλακτική που έχεις είναι το μικροφίλμ, το οποίο έχει διάρκεια ζωής αρκετές δεκαετίες. Για ψηφιακά δεδομένα, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Τα κοίταξα τα links, BloodyHeaven, καθόλου ενθαρρυντικά.

Αν σε ενδιαφέρει να αρχειοθετήσεις έγγραφα ή μόνη εναλλακτική που έχεις είναι το μικροφίλμ,

Πώς μπορεί να γίνει αυτό, DarthMoul;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι και τόσο εύκολο. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε εταιρία που παρέχει τέτοιες υπηρεσίες. Επίσης δεν γνωρίζω εάν θα πρέπει να αγοράσεις υποχρεωτικά microfilm reader ή εάν υπάρχει μηχάνημα που να επιτρέπει στο pc να προβάλει μικροφίλμ. Πες μου τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, θα ρωτήσω και θα σου πώ. Πάντως εάν σε ενδιαφέρει αποκλειστικα για ψηφιακές φωτογραφίες, ίσως η χρήση του συμβατικού φίλμ να είναι και η πιο βολική και φτηνή.

Link to comment
Share on other sites

Με ενδιαφέρει η μακροβιότητα των προσωπικών δεδομένων. Μου φαίνεται τραγικό να θέλεις να δεις κάποιες φωτογραφίες, για παράδειγμα, 20 χρόνια αργότερα και να βρεθείς μπροστά σε μία τέτοια δυσάρεστη έκπληξη. Όλοι αυτοί οι μπαμπάδες που τραβούν τα μωρά τους με την ψηφιακή βιντεοκάμερα φαντάζομαι ότι θα περιμένουν να τους τα δείξουν όταν μεγαλώσουν.

Τεχνικώς, τώρα, θα με ενδιέφερε να πληροφορηθώ για κάτι ασφαλέστερο. Πώς ακριβώς έχει αυτό με το συμβατικό φιλμ; Μπορείς επάνω σε συμβατικό φιλμ να περάσεις ψηφιακά δεδομένα χωρίς εννοείται να έχεις μετατροπή του ψηφιακού σε αναλογικό; Μπορεί αυτό να γίνει με οικιακά τρόπον τινά μηχανήματα;

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο στα δεδομένα "γραφείου", δηλ. κείμενα, κώδικας προγραμμάτων κλπ., διότι αυτά μπορούμε να τα αντιγράφουμε κάθε τόσο, δεν είναι δα και τόσο μεγάλος ο όγκος. Τι μπορεί να κάνει κάποιος όμως με τις ψηφιακές φωτογραφίες ή το βίντεο; Εκεί δεν μπορεί να παίρνει κάθε τόσο backup ...του backup.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα δεν είναι τόσο μεγάλος ο ὀγκος, μόλις έγραψα το πρώτο dvd με φωτογραφίες. Βεβαίως έχω βίντεο από tv, αλλά, ας πούμε ότι, αυτά δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία αφού δεν είναι προσωπική εργασία και δημιουργία.

Με την ψηφιοποίηση της ζωής μας πάντως, ο όγκος των δεδομένων αναμένεται να μεγαλώσει ραγδαία. Για παράδειγμα, θέλω να μετατρέψω του παλιούς δίσκους βινυλίου σε cd. Χρονοβόρος διαδικασία, εάν είναι, όμως, να χαθούν κάποια στιγμή καλύτερα να μην παιδεύομαι.

Ο δίσκος που προτείνεις δεν είναι μαγνητικό μέσο; Πόσο περισσότερη ασφάλεια προσφέρει;

Τι φταίει αλήθεια για τη φθορά των οπτικών μέσων μέσα στο χρόνο; Είναι θέμα χημείας, αντίδραση των υλικών κατασκευής του με τον ατμοσφαιρικό αέρα; Ίσως κάποιος να γνωρίζει.

Link to comment
Share on other sites

Για να πας σε φιλμ, υποχρεωτικά θα μετατρέψεις το ψηφιακό σε αναλογικό. Για τα υπόλοιπα, όπως σου είπε και ο BloodyHeaven είναι το backup σε κάποιο δίσκο μαγνητικό ή οπτικό. Οι επιχειρήσεις λύνουν το πρόβλημα με γρήγορες γραμμές internet και remote backup services. Άλλη λύση προς παρόν δεν βλέπω αλλά από αυτά που διαβάζω μέχρι το 2010 θα έχουμε οπτικά μέσα με πιστοποιημένη διάρκεια ζωής αρκετές δεκαετίες.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ, απ' όσο έχω καταλάβει θα πρέπει να περιμένουμε. Σίγουρα στο μέλλον θα υπάρχουν ασφαλέστερες λύσεις.

Κάτι ακόμα. Τα γραμμένα CD/DVD του εμπορίου, δηλ. των περιοδικών, ταινιών, κλπ. που έχουν διαφορετικό χρώμα πώς δημιουργούνται; Αληθεύει ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντοχή (με εξαίρεση αυτών που αναφέρονται στο link του BloodyHeaven);

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν εταιρείες και στην Ελλάδα που διαθέτουν ειδικά μηχανήματα που διαθέτουν μήτρες για CD για χρήση σε μεγάλο όγκο παραγωγής και αυτά αντέχουν περισσότερο, αλλά εκεί δεν σε συμφέρει η δημιουργία για λίγα κομμάτια μιας και το κόστος είναι στην δημιουργία της μήτρας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πρόσφατα ενας φίλος παρήγγειλε μια 25αδα χρυσά CD απο eshop στην Αμερική. Δε μπόρεσε να βρει πουθενά στην Ευρώπη. Αν δεν κάνω λάθος λοιπόν, η μοναδική εταιρία που βγάζει πλέον χρυσά cd και dvd είναι η Mitsui υπο την ονομασία MAM-A. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας αντέχουν 100 χρόνια, υπο ιδανικές συνθήκες βέβαια και φυλαγμένα σε θήκες. Οσον αφορά το κόστος, δεν είναι υπερβολικό, περίπου 80 λεπτά το CD αλλά το θέμα ειναι τα μεταφορικά που στην συγκεκριμένη περίπτωση του βγήκαν 25 € !

Υπάρχει κάποιο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που να πουλάει τέτοια cd? Γνωρίζει κανείς κάτι? Ρώτησα σε αρκετά καταστήματα αλλά δεν είχαν ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Χαλάλι όσο και να'χουν ρε παιδιά

Δηλαδή συγνώμμη αλλά εγώ ασχολούμαι με μουσικό προγραμματισμό και έτσι και γίνει κάτι με τα cd μου και πάθει κάτι ο υπολογιστής χάθηκε ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα

Δε μπορεί ρε παιδιά , τι κάνουν οι επαγγελματίες ? έτσι ρισκάρουν οι όποιοι επαγγελματίες ? δηλαδή πρέπει να έχουμε ένα σκληρό καβάτζα ?

Συγνώμμη αλλά τελικά χίλιες φορές καλύτερες οι παλιές κασέττες :p ακόμα μου παίζουν

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.