Jump to content



GUIDE: Προγράμματα Αναγνώρισης των Κατασκευαστών των Μέσων CD & DVD


Recommended Posts

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη η αγορά μέσων εγγραφής για το recorder σας, είτε μιλάμε για CDs είτε για DVDs δεν είναι ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να είναι απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί συνήθως αυτό που κανείς μπορεί να δει κοιτάζοντας το περιτύλιγμα ενός μέσου εγγραφής δεν αποτελεί απόδειξη για τη προέλευση του κατασκευαστή του αντίστοιχου μέσου. Είναι σχετικά σπάνιο ο κατασκευαστής να συμπίπτει με τη μάρκα του μέσου που αγοράζετε.

Η ποιότητα ενός μέσου εγγραφής βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον κατασκευαστή του. Το γεγονός ότι δε μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιος είναι ο κατασκευαστής προτού αγοράσει κάποιο μέσο εγγραφής είναι ανασταλτικό στο να μπορεί να βγάλει έγκαιρα συμπεράσματα αναφορικά με την ποιότητά του. Η αναγνώριση του κατασκευαστή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη δεδομένου του γεγονότος ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια εταιρεία πχ η TDK χρησιμοποιεί μέσα περισσότερων από ενός κατασκευαστών τα οποία κυκλοφορούν ταυτόχρονα στην αγορά με ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες διαφορές που θα μπορούσε κάποιος να εντοπίσει με μια 1η ματιά.

Στον οδηγό αυτό θα παρατεθούν πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον κατασκευαστή ενός μέσου χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ CDs

Για την αναγνώριση του CD media code θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για το σκανάρισμα έναν οδηγό που μπορεί να διαβάσει το media ATIP των CD. Τέτοιοι οδηγοί είναι όλα τα CD & DVD recorders καθώς επίσης και κάποια DVD Rom drives. Τα CD Rom drives δεν μπορούν να διαβάσουν το ATIP οπότε δε θα σας δώσουν αποτελέσματα.

Τι είναι το media ATIP?

Κάθε CD-R έχει αποθηκευμένες πληροφορίες στην περιοχή αυτή από τον κατασκευαστή πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εγγραφή του από ένα recorder. Πρόκειται για το ακρωνύμιο Absolute Time In Pre-groove . Στη περιοχή αυτή περιέχονται πληροφορίες για τα κάτωθι:

- Τη χωρητικότητα του μέσου

- Τον κατασκευαστή του μέσου

- Τον τύπο του μέσου πχ audio only

- Την υποστηριζόμενη ταχύτητα εγγραφής κ.α.

Για να διαβάσει κανείς τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στην περιοχή αυτή μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα προγράμματα. Παλαιότερα υπήρχαν προγράμματα που αφορούσαν αποκλειστικά σε μέσα CDs όπως τα παρακάτω:

CDR ATIP Reader

CD Identifier v4.0

Nero CD Speed

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το τελευταίο πρόγραμμα το οποίο είναι και freeware για να βρει τον κατασκευαστή του μέσου CD. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το NCDS μπορεί να κάνει πληθώρα άλλων λειτουργιών καθώς επίσης και να διαβάσει και τον κατασκευαστή μέσων DVD.

Εκτελώντας το πρόγραμμα έχουμε την εξής εικόνα:

01.JPG

Πηγαίνοντας στο Tab: Disc Info μπορούμε να δούμε άμεσα τις πληροφορίες του ΑΤΙΡ του κατασκευαστή

02.JPG

Μπορείτε χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Copy Text να πάρετε τις πληροφορίες αυτές και να τις επικολλήσετε στο σχετικό post που θέλετε να κάνετε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ DVDs

Όπως και στα CD υπάρχει μια περιοχή αντίστοιχη του ΑΤΙΡ στην οποία εμπεριέχονται ανάλογες πληροφορίες. Η περιοχή αυτή δεν είναι τεχνικά ακριβώς η ίδια για τα DVD-R (Pre-Pits) και των DVD+R (ADIP) αλλά οι διαφορές τους δεν είναι αντικείμενο αυτού του οδηγού.

Υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά μεταξύ άλλων και τα κάτωθι:

DVD Identifier

DVD Info Pro

Nero CD Speed

kProbe

Εδώ θα παρουσιάσουμε πως μπορεί κανείς να το κάνει με το DVD Identifier το οποίο είναι ένα freeware πρόγραμμα dedicated στην αναγνώριση των κατασκευαστών των μέσων DVD και Blue-Ray.

Εκτελώντας το πρόγραμμα έχουμε την εξής εικόνα:

03.JPG

Πατώντας το Identify παίρνουμε αμέσως τις πληροφορίες που θέλουμε

04.JPG

Τα tabs “Drive Capabilities on this disc” και “Media Code Block” δε θα μας απασχολήσουν τώρα.

Χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα προγράμματα μπορείτε να γνωρίζετε τον κατασκευαστή των μέσων που χρησιμοποιείτε ώστε να ξέρετε τι αγοράζετε και να βγάζετε τα αντίστοιχα συμπεράσματα για την ποιότητά τους αλλά και για να παραθέτετε τις απαραίτητες πληροφορίες στα αντίστοιχα θέματα που δημιουργείτε στο φόρουμ αυτό.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

To DVD Info Pro απο οσο γνωριζω μπορει να διαβασει το implementation ID του μεσου και να δει απο ποιο προγραμμα εχει γινει η εγγραφη αλλα δε νομιζω οτι αναφερει ταχυτητα εγγραφης.

To the best of my knowledge, δεν υπαρχει προγραμμα που να το κανει.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.