Jump to content

Διαθέσιμη μέσα στον Οκτώβριο η MSI Big Bang


Wizard!
 Share

Recommended Posts

attachment.php?attachmentid=18049&stc=1&d=1196261534

attachment.php?attachmentid=25728&stc=1&H νεώτερη μητρική που μας παρουσιάζει η MSI έχει το πιασάρικο όνομα Big Bang, θέλοντας να μας υποδείξει ότι τα ξεκινάει όλα από την αρχή. Το ΒΒ που έχει το Ρ55 chipset της Intel, απευθύνεται σε gamers αφού ενσωματώνει το Hydra 200 chip της Logic, παρέχοντας τη δυνατότητα να συνδυάσει κάποιος στον ίδιο υπολογιστή κάρτες γραφικών από διαφορετικές εταιρίες να δουλεύουν μαζί σα να ήταν σε SLI/CF. Επίσης, για να δώσει ακόμα περισσότερα κίνητρα στους gamers, έχει συνδυάσει το THX TruStudio PC μαζί με το Creative Eax Advanced HD 5.0, κάτι που σίγουρα δε θα αφήσει πολλούς αδιάφορους.

Ας μη γελιόμαστε όμως, το σημαντικό είναι η επιδόσεις του Big Bang's Hydra 200, όπου θα μπορούσε ο χρήστης να έχει παράλληλα μιά HD 4870 μαζί με μία nGTX 260, και να παίζει κάποιο παιχνίδι και με τις δύο. Η ημερομηνία διάθεσης είναι η 29η Οκτωβρίου και μέχρι να φτάσει στα χέρια μας για να γίνει κάποιο review, μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σε αυτό που έκανε το LegitReviews.

Πηγή: Fudzilla

post-11390-1442175576,3085_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν το hydra chip δεν μπορεί να συνδυάσει δύο διαφορετικές κάρτες από διαφορετικούς κατασκευαστές πχ ΑΤΙ με Nvidia και να επιταχύνει τα παιχνίδια.

Στο hydra βασικά έχει μετοχές και η Intel και το υποστηρίζει σοβαρά.

Παράλληλα και το physics της Havok ανήκει στην Intel και νομίζω ότι εύκολα θα επιταχυνθεί από το Larrabee.

Ο Larrabee έχει παρόμοιες δυνατότητες με το Fermi όσον αφορά τη λειτουργία του ως GPGPU για physics κτλ. και θα το δούμε ενσωματωμένο στον πυρήνα της CPU αλλά και ως ξεχωριστή κάρτα.

Η συνεργασία των GPUs που είναι στον πυρήνα και στις PCIe κάρτες είναι πλέον δεδομένη μέσω του hydra chip και η προώθηση των επεξεργαστών της Intel με ενσωματωμένη GPU στη CPU ευκολότερη.

Φυσικά δεν περιμένω από την Nvidia να επιτρέψει τη συνεργασία των δικών της καρτών με άλλες. Θα ήταν ανόητη να χαρίσει τον κόπο της μέχρι να ισχυροποιηθούν οι Larrabee και να την εκτοπίσουν. Ας εξελιχθούν μόνοι τους χωρίς δεκανίκια.

Μου θυμίζει διαμάχη IBM συμβατών vs Apple Mac.

Link to comment
Share on other sites

Lucid Hydra 200: Vendor Agnostic Multi-GPU, Available in 30 Days

Also unlike last year, we actually got real seat time with the Hydra 200 and MSI's Big Bang. Even better: we got to play on a GeForce GTX 260 + ATI Radeon HD 4890 running in multi-GPU mode.

Μια χαρά φαίνεται να δουλεύει και εδώ που τα λέμε αυτός είναι και ο τελικός σκοπός του chip. Να συνδυάζει κάρτες τόσο από την Nvidia όσο και από την ATI. Άλλος ένας λόγος που οδήγησε την Nvidia να τρέξει να κλειδώσει από τώρα το PhysX.

Link to comment
Share on other sites

Έγραψα «προς το παρόν το hydra chip δεν μπορεί να συνδυάσει δύο διαφορετικές κάρτες από διαφορετικούς κατασκευαστές», γιατί είχα διαβάσει πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση ότι η lucidlogix δουλεύει προς την κατεύθυνση να υποστηρίξει multi GPU και με Nvidia και ότι δεν το έχει ακόμα πετύχει (αλλά δεν βρίσκω το link). Επειδή ο τρόπος που δουλεύει το hydra δεν εξαρτάται από τους drivers, θεώρησα ότι είναι πιθανό να το πετύχουν στο μέλλον.

Η άποψη μου είναι ότι με το hydra, θα δουλεύουν απρόσκοπτα μόνο οι συνδυασμοί ΑΤΙ+Intel και φυσικά οι SLI και CF. Πριν κυκλοφορήσουν επίσημα τα windows 7, η Nvidia έβγαλε οδηγούς που απενεργοποιούν τις προηγμένες δυνατότητες αν αναγνωριστεί άλλη GPU, καθιστώντας μειωμένης αξίας το hydra multi GPU με Nvidia. Δεν ξέρω αν θα γίνεται το ίδιο και με την ενσωματωμένη GPU στη CPU (στους αναμενόμενους επεξεργαστές της Intel).

Τώρα το P55 έχει ενσωματωμένη υποστήριξη SLI. Θεωρώ πολύ πιθανό η Intel να ενσωματώσει την τεχνολογία hydra της lucidlogix στα chipsets της, οπότε το SLI θα παίζει αποκλειστικά μέσω hydra αν δεν υπάρχει NF200 στη μητρική. Αυτό είναι ένα πολύπλοκο σενάριο, γιατί η Intel ίσως απαιτήσει την πλήρη υποστήριξη του hydra multi GPU από την Nvidia, αν θέλει να δουλεύει το SLI με τα chipsets της, όπως της απαγόρευσε την κατασκευή chipset για τους επεξεργαστές της, οδηγώντας σε μαρασμό και εξαφάνιση του αντίστοιχου τμήματος της Nvdia.

Έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, μόνο με παλιότερους οδηγούς των 7 θα δουλεύει ο συνδυασμός hydra multi GPU με Nvidia. Κατά τη γνώμη μου πολύ καλά κάνει η Nvidia αν θέλει να επιβιώσει από τη λαίλαπα που λέγεται Larrabee, αλλά η Intel τη στριμώχνει πολύ άγρια. Η AMD μάλλον δεν μετράει για την Intel. Την έχουν φαίνεται του χεριού τους αν κρίνουμε από τη λίστα των 10 εταιριών που πιθανότατα θα κλείσουν μέσα στο επόμενο έτος.

Link to comment
Share on other sites

Συσχετίσεις και περισσότερες πληροφορίες για το hydra, από παλιότερα ποστ.

attachment.php?attachmentid=18052&stc=1&d=1196261534

attachment.php?attachmentid=23793&stc=1&Πηγές πολύ κοντινές στην Intel διέδωσαν ότι η Intel έχει ξεκινήσει συνεργασία με τη Lucid σε κάποιο project που όμως δεν ανακοινώνουν τι είναι. Η Lucid είχε υποσχεθεί ότι έχει τρόπο να δώσει γραμμική αύξηση απόδοσης σε πολλαπλές κάρτες γραφικών. Υποστηρίζει δηλαδή ότι με δύο κάρτες θα έχουμε 200% απόδοση, με 3, 300%, κ.ο.κ. Αυτό επιβεβαιώθηκε κι από τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρίας, κ.Offir Remez, σε συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας. Τίποτα λέει, δεν τους εμποδίζει να μείνουν στα τρία ή τέσσερα τσιπ, όπως οι Nvidia και ATI, αλλά μπορούν να πάνε πολύ πάνω από αυτό το νούμερο.

Αν αυτό αληθεύει, σκεφτείτε πόσο σημαντικό πλεονέκτημα θα είναι για το Larrabee τη στιγμή που ήδη γνωρίζουμε ότι θα έχει 50 με 80 πυρήνες. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας Lucid Hydra ίσως αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι πως αν όντως η Lucid έχει κάτι τόσο δυνατό στα χέρια της, είναι θέμα χρόνου να εξαγοραστεί από κάποιον μεγάλο και κανείς δεν ξέρει ποιός μπορεί να είναι αυτός.

Αν η Intel δε θέλει να ενσωματώσει τη Lucid, που αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνει, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τσιπς της Lucid για να χτυπήσει τις ATI και Nvidia παράλληλα με τις τεχνολογίες τους (Crossfire και SLI). Τη στιγμή που έχει την πλειοψηφία των chipset σε μητρικές, μπορεί να κατευθύνει την αγορά και να δώσει στο Larrabee μεγάλη ώθηση.

Πηγή: Fudzilla

Ανακατατάξεις σε Intel - πορεία σύγκρουσης με ARM?

.......

O David (Dadi) Perlmutter είναι ο νέος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του IAG (Intel Architecture Group). ....

Ο David Perlmutter εργάζεται στην Intel από το 1980 μετά την αποφοίτησή του από το «Technion Institute of Technology», του Ισραήλ, με B.Sc. ηλεκτρολόγου μηχανικού. Το 1987 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Ισραήλ για την ανάπτυξη του μαθηματικού συνεπεξεργαστή i387. Διετέλεσε διευθυντής στο Κέντρο Ανάπτυξης της Intel στη Χάιφα του Ισραήλ, αντιπρόεδρος στο τμήμα προϊόντων μικροεπεξεργαστών (Microprocessor Products Group) και αντιπρόεδρος του Mobility Group, όπου προώθησε την είσοδο της Intel στην αγορά των netbook και των υπολογιστών χειρός, εξαιρετικά μικρής κατανάλωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών για τη συμβολή του στην βιομηχανία των φορητών προσωπικών υπολογιστών.

............................

Η Lucid είναι μια άγνωστη Ισραηλινή εταιρία που μας απασχόλησε το καλοκαίρι του 2008, με την ανακοίνωση του Hydra chip, όταν μεσουρανούσε η κόντρα ανάμεσα στην Intel και στη Nvidia, για τα δικαιώματα SLI. H χρηματοδότηση της Lucid από την Intel έδωσαν βαρύτητα στις πομπώδεις δηλώσεις της για καλύτερο scaling στις κάρτες γραφικών από ότι πετυχαίνουν είτε το SLI είτε το Crossfire, ανεξάρτητα από το είδος του hardware. Στη συνέχεια είδαμε δημοσιεύματα ότι το hydra chip θα το δούμε στις μητρικές X58. Εν τούτοις ούτε αυτό συνέβη. Για άλλη μια φορά σήμερα το βλέπουμε να φιγουράρει στις μελλοντικές MSI με P55 chipset, ως PCIe switch ανάμεσα στην κάρτα γραφικών και στο chipset.

Μένει να δούμε αν θα προσφέρει κάτι παραπάνω από ότι το P55 σκέτο σε αμιγή περιβάλλοντα SLI Crossfire και πόσο θα είναι εφικτός ένας συνδυασμός ΑΤΙ - Nvidia με καλό scaling.

Lucid aims for mixed graphics cards with Hydra

HYDRA 100 – Product Brief

Intel puts Lucid Hydra on x58

Lucid makes multi-GPUs easy

P55 μητρικές

..................

Το P55 είναι μονό chip, αφού ο PCIe 2.0 (Ι/Ο) controller βρίσκεται μέσα στους Lynnfield και έχει 16γραμμές PCIe2 είτε για μια είτε για δύο κάρτες γραφικών με 8 PCIe2 γραμμές η κάθε μια. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει και δεύτερο chip, όπως στα μοντέλα MSI P55-GD80, DFI Lanparty UT P55-T3eH9, SUPOX AP55+GTR, BIOSTAR Tpower I55 και Gigabyte P55-UD6, πρόκειται συνήθως για το Lucid Hydra chip (στις MSI), αντίστοιχο του NF200, για υποστήριξη triple SLI, ενώ δουλεύει και σε Crossfire. Εν τούτοις, οι γραμμές PCIe 2 από το Hydra προς τον επεξεργαστή παραμένουν συνολικά 16. Πέρα όμως από την ενσωμάτωση στον επεξεργαστή PCIe2 και MCI, οι διπύρηνοι Clarkdale θα ενσωματώνουν και γραφικά (όχι Larrabee). Ιστορικά να θυμίσουμε ότι ο Ι/Ο controller και ο επεξεργαστής γραφικών πέρασαν από κάρτα στη μητρική, στο chipset και καταλήγουν στον επεξεργαστή.

............................

Link to comment
Share on other sites

αλλά η Intel τη στριμώχνει πολύ άγρια. Η AMD μάλλον δεν μετράει για την Intel. Την έχουν φαίνεται του χεριού τους αν κρίνουμε από τη λίστα των 10 εταιριών που πιθανότατα θα κλείσουν μέσα στο επόμενο έτος.

Θα σχολιάσω μόνο αυτό.

Δύο πράγματα. Η AMD δεν κλείνει διότι η Intel την κρατάει στην ζωή για δικούς της λόγους. Άλλωστε αυτές οι δύο εταιρίες έχουν κοινή ιστορία 30 χρόνων, σιγά μην επιτρέψουν σε κάποια-οποιαδήποτε Nvidia να σηκώσει κεφάλι. Άλλωστε η Nvidia έχει δείξει ότι ξέρει να παίζει βρώμικα και ένας αντίπαλος που ξέρει να παίζει βρώμικα είναι και επικίνδυνος. Βέβαια άποψή μου είναι ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί για να επιβιώσει μέχρι στιγμής η Nvidia ποιο πολύ την βλάπτουν παρά της κάνουν καλό.

Και δεύτερον, οι μέρες της Nvidia στην Χ86 πλατφόρμα είναι μετρημένες αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά. Τι είναι αυτό δεν ξέρω. Αν πάντως δεν τα βρει ή αν δεν εξαγοραστεί από την Intel, πιστεύω ότι θα αναγκαστεί να ρίξει το βάρος της στο Tegra και το CUDA αποκλειστικά ξεχνώντας τη Χ86 αγορά. Και την νέα δεκαετία θα συνεχίσουμε στο κλασικό διπώλειο AMD Intel - ουσιαστικά μονοπώλειο - με μόνη διαφορά ότι πλέον στην κατηγορία των επεξεργαστών προσθέτουμε και τις gpus.

Link to comment
Share on other sites

Όταν διαβάζω τις καταγγελίες της AMD προς την Ευρωπαϊκή ένωση εναντίον της Intel, δεν μπορώ να δεχτώ ότι υποστηρίζεται. Το αντίθετο έγινε. Η AMD έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και πούλησε το κομμάτι κατασκευής που πλέον ονομάζεται GLOBALFOUDRIES. H AMD αυτή τη στιγμή είναι μια fabless εταιρία, που κινδυνεύει σοβαρά να κλείσει σύμφωνα με τις εγκυρότερες εκτιμήσεις. Μακάρι να πέσουν έξω. Αλλά δεν θα οφείλεται στην Intel. Το αντίθετο.

Για να εξαγοραστεί μια εταιρία πρέπει να είναι αδύναμη. H Nvidia είναι ισχυρή οικονομικά. Παλιότερα όταν ανακοινώθηκε ο Larrabee είχα γράψει ότι δεν έχει μέλλον αν δεν αντιδράσει σωστά. Η Nvidia αντέδρασε δυναμικά και προς τη σωστή κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή. Εξέλιξε το κομμάτι των GPU που λειτουργεί ως CPU και έδωσε πρώτη τα χαρακτηριστικά των Larrabee, με σημαντική διαφορά από την Intel. Υπάρχει πολύ χρήμα σε επαγγελματικές εφαρμογές GPGPU και η Nvidia μπήκε δυναμικά στο χώρο αυτό εδώ και χρόνια, οδηγώντας τις εξελίξεις και ήδη κλείνει συμφωνίες και μαζεύει το χρήμα.

Είμαι εντελώς αντίθετος στο δρόμο που ακολουθεί η Intel για κατάργηση της ιδέας των IBM συμβατών υπολογιστών, με πλήρη ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στον επεξεργαστή.

Αυτά τα γράφω εδώ και πολλά χρόνια και οι εξελίξεις τα επιβεβαιώνουν.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι εντελώς αντίθετος στο δρόμο που ακολουθεί η Intel για κατάργηση της ιδέας των IBM συμβατών υπολογιστών, με πλήρη ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στον επεξεργαστή.

Αυτά τα γράφω εδώ και πολλά χρόνια και οι εξελίξεις τα επιβεβαιώνουν.

Από πολύ παλιά συνέχεια επαναλαμβάνω το ίδιο σχετικά με την ενσωμάτωση.

Το έχουμε κουβεντιάσει και μαζί το θέμα της ενσωμάτωσης.

Link to comment
Share on other sites

Ότι τα έχουμε συζητήσει τα έχουμε συζητήσει. Μην ξεχνάς όμως ότι δεν θα είχες ION χωρίς την ενσωμάτωση που κατηγορείς. Πάνω σε ένα ION board θα έπρεπε να έχεις 20 μικροσκοπικά chips στην πραγματικότητα, αν δεν ενσωματώνονταν πολλές από τις λειτουργίες στο chipset και στην cpu. Να μην πω που θα πήγαινε το κόστος παραγωγής μιας τέτοιας μητρικής. Η ενσωμάτωση λειτουργιών δεν περιορίζεται απλά και μόνο σε μια gpu επειδή έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της NVidia.

Και μιας και μιλάμε για Nvidia, εγώ όταν είχε βγει το nForce 420 που ενσωμάτωνε κάρτα γραφικών και κάρτα ήχου υψηλών προδιαγραφών (μιλάω προφανώς για το SoundStorm) πανηγύριζα και μου τρέχανε τα σάλια για μια τέτοια μητρική. Εσύ δεν ξέρω τι έκανες. Αναρωτιέμαι αν χρεώνεις καθόλου ευθύνες και στην ίδια την Nvidia που χρησιμοποίησε την ενσωμάτωση που λες στο παρελθόν σε επίπεδο chipset για να γιγαντωθεί ταχύτατα στην αγορά. Ας μην κοιτάμε μόνο την Intel εξαιρώντας τους άλλους.

Κάτι ακόμα. Αυτά που γράφεις για κλείσιμο της AMD τα γράφουν αναλυτές σε χρηματιστηριακές που δεν έχουν ιδέα που είναι το power button του Η/Υ που τους δείχνει διάφορα σχεδιαγράμματα στην οθόνη, που πράγματι για μια τυχαία εταιρία στο πουθενά φωνάζουν από παντού "Καταστροφή". Η AMD όμως δεν είναι τυχαία.

Edited by john_dr
Link to comment
Share on other sites

Έχω γράψει πάρα πολλά ποστ εναντίον της ενσωμάτωσης των καρτών γραφικών στο chipset της Nvidia. Ήμουν κάθετα αντίθετος. Με σένα κοντραριζόμουν και τότε?

Όσο η ενσωμάτωση περιορίζεται σε φορητές συσκευές είναι ίσως αναγκαίο κακό και τέλος πάντως είναι πλέον αργά. Φώναξα τότε που έπρεπε να φωνάξω. Τώρα δεν έχει νόημα.

Αλλά και πάλι επιμένω στη φιλοσοφία των IMB συμβατών προτύπων.

Με την έννοια ότι κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό με διακριτές λειτουργίες και επιλέγουμε εμείς τι θα συνδυάσουμε, ανάμεσα από κατασκευαστές που ακολουθούν κάποια πρότυπα, που παλιά τα λέγαμε ΙBM συμβατά.

Αυτή είναι η φιλοσοφία των PC, για την οποία παλέψαμε πολλά χρόνια χιλιάδες χρήστες, μέχρι να την αναδείξουμε.

Και ήρθαν μετά οι πονηροί και πάτησαν πάνω μας και κατασκεύασαν τα laptop εκμεταλλευόμενοι τη συμβατότητα, αλλά χωρίς να μας δίνουν τη δυνατότητα να βάλουμε χέρι.

Και η Intel είχε κάνει παλιότερα προσπάθεια να περάσει την ενσωμάτωση και μας ρώτησε στο τότε forum της. Και απαντήσαμε όλοι ότι δεν θέλουμε την ενσωμάτωση. Αρχικά έκανε πως μας άκουσε και νομίζαμε ότι σταμάτησε εκεί το θέμα. Αλλά είχε ήδη ξεκινήσει η ενσωμάτωση και απλά μείναμε θεατές των εξελίξεων.

Ενοχληθήκαμε και αρχίσαμε να γράφουμε για την rdram και για τα προβλήματα που είχε το chipset και αναγκάστηκε να πάρει πίσω χιλιάδες μητρικές.

Και έκλεισε το forum της οριστικά και δεν το άνοιξε ξανά από τότε.

Αλλά και στο forum της Nvidia έγραφα εναντίον του SLI όπου αναφέραμε τα προβλήματα και την κοροιδία που δεν έλεγαν στον κόσμο ότι δουλεύει μόνο μια οθόνη, ότι δεν υποστηρίζει digital έξοδο, ούτε κάθετο συγχρονισμό και άλλα πολλά.

Κι έβαλαν εγκάθετους να γράφουν υπέρ της Nvidia.

Και τους βρήκαμε και τους ξεμπροστιάσαμε και έγινε θέμα που πληρωνόντουσαν παράνομα από την Nvidia.

Κι εκείνο έκλεισε, αλλά τα μηνύματα υπάρχουν ακόμα και μπορώ να δώσω link.

Δεν με νοιάζει αν η ενσωμάτωση έχει το όνομα της Nvidia της AMD ή της Intel.

Ας μείνει τουλάχιστον στις φορητές συσκευές και να μη προχωρήσει στα desktop.

Η ενσωμάτωση σκότωσε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που έφτιαχναν κάρτες I/O (parallel, Serial, com, IDE, USB) κάρτες, κάρτες δικτύων, κάρτες τηλεόρασης, κάρτες ήχου, modem κτλ και θα σκοτώσει ότι απέμεινε. Τώρα έχουν σειρά οι σκληροί δίσκοι, με τους SSD, που θα τους δούμε κι αυτούς αρχικά στη μητρική ως καρφωμένα τσιπάκια και αργότερα σε 10-20 χρόνια μέσα σε Intel επεξεργαστές.

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητός. Ελπίζω μόνο να καταλαβαίνεις την αύξηση πολυπλοκότητας και κόστους μιας απλής μητρικής γεμάτης μικροσκοπικών microchips πάνω της τα οποία θα κάνανε απλές δουλειές. Και ίσως αυτό να είναι το λιγότερο.

Να στο πω αλλιώς. Φαντάσου ότι πας στο περίπτερο και αγοράζεις

μία εφημερίδα για το ποδόσφαιρο

μία για το μπάσκετ

μία η περισσότερες για τα υπόλοιπα αθλητικά

μία για τα κοσμικά

μία για τον σινεμά

μία για το θέατρο

μία για την τηλεόραση

μία ή και περισσότερες για τις υπόλοιπες τέχνες

μία για τα πολιτικά

μία για τα οικονομικά

μία για τον καιρό

μία για το ωροσκόπιο!

μία ή και περισσότερες για τα διεθνή

μία για αυτό

μία για εκείνο

πολλές για κάτι άλλο

προκειμένου να έχεις μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κόσμο.

Αυτή είναι η δική μου άποψη και ελπίζω να βλέπεις και τα θετικά της ενσωμάτωσης.

Link to comment
Share on other sites

Είναι θέμα ανοικτών προτύπων που θα έπρεπε να τα σέβονται όλοι.

Ξέρεις πώς θα έπρεπε να είναι οι σημερινοί υπολογιστές αν δεν είχαμε το integration?

Το εντελώς αντίθετο από τις embedded συσκευές.

Δηλαδή αγοράζουμε μια μητρική, που ακολουθεί τα συμβατά και ανοικτά πρότυπα της πλατφόρμας.

Για παράδειγμα, bus PCIe 2 για slots και γραμμές επικοινωνίας που θα ακολουθούν το ανοικτό πρότυπο HyperTransport.

Και να έχει πάνω της η μητρική υποδοχές για ότι τσιπάκια θέλουμε εμείς να βάλουμε χωρίς περιορισμούς και άδειες. Να έχει δικαίωμα ο καθένας να φτιάξει chipset, κι εμείς να αγοράζουμε το τσιπάκι που θέλουμε και να το κουμπώνουμε στη μητρική.

Την ίδια ελευθερία θα είχαμε και για το SATA bus, για την κάρτα ήχου, για τα ethernet, για τα USB, για όλα.

Κι αν σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σοβαρό κέρδος από το integration, όπως στη περίπτωση ενσωμάτωσης του ελεγκτή μνήμης μέσα στον επεξεργαστή, καλώς να το πράξουν, αρκεί να είναι συμβατή και αποδεκτή λύση από όλους τους κατασκευαστές και να περάσει στο ανοικτό πρότυπο της πλατφόρμας.

Δόθηκε μάχη για ανοικτά πρότυπα και το δικαίωμα στη συμβατότητα. Και νικήσαμε. Και αυτή τη στιγμή η Apple φτιάχνει τα πισιά της με hardware από τα IBM συμβατά. Έβαλε την ουρά στα σκέλια και κατήργησε το μη συμβατό hardware γιατί της κόστιζε πανάκριβα. Και ήρθε και έκλεψε τα συμβατά. Θα έπρεπε να της απαγορευτεί να το κάνει ή να ακολουθήσει όλους τους κανόνες του παιχνιδιού. Γιατί με τα ανοικτά πρότυπα και τον υγιή ανταγωνισμό έφτασαν τα PC στο σήμερα. Αλλά δεν θα προχωρήσουν στο αύριο χωρίς ανοικτά πρότυπα και συμβατότηα. Απλά και σταράτα.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι σε κάποιες περιπτώσεις μειώνεται σημαντικά το κόστος από το integration και ακολουθεί ένα παράδειγμα, που δείχνει ότι οι μητρικές με επιλογές θα κοστίζουν παραπάνω τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στο κόστος για τοποθέτηση των κατάλληλων υποδοχών για τα chips.

Tο Lucid Hydra chip πουλιέται 1,5$ η γραμμή. Το καλύτερο και ακριβότερο από τα τρία Hydra έχει 48 PCIe γραμμές και κοστίζει 70$=47,6€

Αν το χρειάζεται κάποιος για multi GPU ας το βάλει μόνος του.

Κι αν είναι καλό, θα πιάσει και θα πουλήσει, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι από την αρχή να επιλέξουμε μητρική που το έχει ή δεν το έχει.

Κι αν το NF200 είναι καλύτερο θα πιάσει αυτό.

Αλλά θα μπορούν και άλλοι να φτιάξουν και να προτείνουν τις δικές τους λύσεις.

Αυτό σημαίνει ανταγωνισμός.

Χώρια που δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε μητρική αν αποφασίσουμε ότι δεν μας κάνει το hydra ή το NF200, ούτε να αγοράσουμε μια πανάκριβη μητρική από την αρχή. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Δυστυχώς αυτά τα χάσαμε. Ας μη χάσουμε κι άλλα.

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζω λίγο το παραπάνω μου παράδειγμα και ρωτάω. Τι μέγεθος θα έπρεπε να έχει ένα περίπτερο προκειμένου να συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω επιμέρους έντυπα, από όλους τους πιθανούς εκδότες, που συνθέτουν σήμερα μια εφημερίδα; Μάλλον όσο ένα mini βιβλιοπωλείο με μία δυο ντουζίνες ράφια αποκλειστικά για τα έντυπα αυτά.

Πλέον οι μητρικές σε ένα PC είναι κάτι το ιδιαίτερα πολύπλοκο διότι ο Η/Υ προορίζεται για πολλά πράγματα. Καλή η ελευθερία του να διαλέγει ο καθένας ότι επιθυμεί, αλλά το κόστος θα πήγαινε στον ουρανό, ο απλός κόσμος θα πλήρωνε κάθε τρεις και λίγο τεχνικό για να του προσθέσει το Υ chip που δίνει την Χ δυνατότητα, η πολυπλοκότητα μιας μητρικής με τα δεκάδες sockets - δεν θέλω να το σκέφτομαι, σαν μέγεθος η ATX σήμερα θα ήταν ίσως αντίστοιχη με ότι σήμερα αποκαλούμε picoATX και αν παρουσιαζόταν πρόβλημα σε κάποιο configuration θα μιλάγαμε για κόλαση τόσο για τον πελάτη όσο και για τον κατασκευαστή. Εδώ βγάζουμε μια λίστα με 5 εξαρτήματα και ξάχνουμε να βρουμε ποιο είναι το ασύμβατο, φαντάζεσαι να βγάζαμε μια λίστα με 25 εξαρτήματα κάθε ένα από τα οποία μπορεί να είχε 50 κατασκευαστές; Χαρακίρι θα κάναμε.

Αν δεν υπήρχε integration θα είχαμε δύο επιλογές. Ή να έχουμε πολλά μηχανήματα τα οποία θα έκαναν το κάθε ένα 1-2 πράγματα ώστε σαν κατασκευές να μην είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα ή να έχουμε computer rooms στα σπίτια μας.

Και να σου πω και άλλο ένα αστείο; Πάλι θα ένιωθες ότι αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Διότι αν ήθελες μητρική που έχει π.χ. δύο sockets για δύο LAN chips θα έπρεπε να πάρεις το Χ hi end μοντέλο που έχει και άλλα δέκα sockets για πράγματα που δεν σου χρειάζονται. Εντάξει το παράδειγμα της LAN δεν είναι το καλύτερο, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι και πάλι θα δίναμε λεφτά για πράγματα που δεν χρειαζόμασταν εκτός και αν στην τελική φτιάχναμε μόνοι μας τις μητρικές και προγραμματίζαμε επίσης μόνοι μας το BIOS.

Edited by john_dr
Link to comment
Share on other sites

Το integration το καταλαβαίνω σε φορητές συσκευές.

Σε ένα βαθμό είναι επιθυμητό και στα desktop, όσο τηρούνται οι βασικές αρχές.

Αλλά τα πράγματα έχουν ξεφύγει.

Δεν διαμαρτυρήθηκα που έφυγε το I/O από το slot, ούτε που ενσωματώθηκε στη μητρική αρχικά και μετά στο chipset και μετά στον επεξεργαστή.

Διαμαρτυρήθηκα όταν αυτό έγινε χωρίς κοινά αποδεκτές και ανοικτές προδιαγραφές, ώστε όλοι να μπορούν να φτιάξουν I/O ή έστω να υπήρχαν επιλογές σε chipset παλιότερα και σε επεξεργαστές σήμερα.

Κάπου στο δρόμο, η Intel άρχισε να διώχνει τους μικροκατασκευαστές γιατί δεν ακολουθούσε ανοικτά πρότυπα. Έβγαζε δικά της που πατεντάριζε και σιγά σιγά έμεινε μόνη.

Τέτοια εξέλιξη που να συμπίπτει με μονοπώλια προσωπικά δεν τη θέλω και είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία των PC.

Αλλά η Intel ήδη το πληρώνει αυτό το λάθος και θα το πληρώσει πολύ ακριβότερα στο μέλλον. Απλά δεν το έχει καταλάβει ότι η κινητήρια δύναμη όλων των ηλεκτρονικών συσκευών, από παιχνιδομηχανές μέχρι κινητά τηλέφωνα και laptop ήταν τα συμβατά PC. Αυτό έσπασε πια. Η αγορά στηρίζεται αποκλειστικά στην Intel. Είναι μοιραίο ότι όλες αυτές οι εταιρίες που έκλεισαν και κλείνουν, έφεραν ήδη μαρασμό στα PC. Το είδε η Intel και πάει στις embedded συσκευές και τα βάζει τώρα με την ARM. Μα δεν καταλαβαίνει ότι χωρίς PC, χωρίς υγιή ανταγωνισμό από πολλές εταιρίες δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε οι μικρές συσκευές? Απλά ανοίγει το λάκκο της. Μόνο που δυστυχώς παίρνει στο λαιμό της κι εμάς και το software αλλά και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι να ανταγωνιστεί την Χ86 πλατφόρμα. Απολύτως τίποτα. Όσο ισχύει αυτό και όσο η ύπαρξη της AMD δικαιολογεί και από νομικής άποψης το μονοπώλειο της Intel, η Intel δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Παλιά βάζαμε μόνοι μας όλα αυτά που λες ότι θα κάναμε χαρακίρι.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν ήταν plug and play.

Έπρεπε να ρυθμίσουμε μόνοι μας τους πόρους DMA, IRQ διευθύνσεις μνήμης.

Κι όμως δεν κάναμε χαρακίρι.

Απλά μπήκαν προδιαγραφές που κάποιοι τις κορόιδευαν αρχικά και τις έλεγαν plug and pray.

Το μέγεθος που λες δεν είναι πρόβλημα, γιατί οι συσκευές είναι συγκεκριμένες και θα μπορούσε ακόμα και τα laptop να είναι συμβατά.

Λίγες υποδοχές χρειάζονται πάνω σε μια μητρική laptop, όπως για επεξεργαστή, chipset, κάρτα γραφικών, SATA controller, USB controller, DSP ήχου, μνήμες.

Απλά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε κουτί, chips, οθόνη και να φτιάξουμε το laptop μόνοι μας.

Link to comment
Share on other sites

Βρε Μάριε θα πας να πεις στον απλό κόσμο ότι δεν είναι τίποτα τα DMA και τα IRQ; ότι δεν είναι τίποτα το να ανοίξουν τον υπολογιστή και να αρχίσουν να ψάχνουν σε ποιο socket πάει ποιο τσιπάκι;

Τελευταίο σχόλιο. Και τα πλοία κάποια εποχή είχανε κουπιά και πανιά, αλλά πλέον έχουν μηχανές, τι να κάνουμε;

Link to comment
Share on other sites

Παλιότερα, παρά τη δυσκολία που υπήρχε εξ αιτίας των DMA IRQ, χιλιάδες χρήστες έφτιαχναν μόνοι τους τα πισιά τους, χωρίς βοήθεια από άλλους χρήστες στο Internet. Σήμερα είναι πολύ ευκολότερο γιατί οι συσκευές είναι plug and play και υπάρχει άφθονη βοήθεια στα forum.

Στη σφαίρα της φαντασίας

Το να κουμπώσουμε ένα chip δεν είναι σπουδαίο πράγμα. Γλιτώνουμε από δεκάδες διαφορετικούς συνδυασμούς έτοιμων πακέτων μητρικής-CPU. Αν είχαμε πραγματικά PC θα έπρεπε να αγοράζουμε μια συμβατή μητρική κάθε τέσσερα χρόνια και να κουμπώνουμε εμείς chipset, CPU κτλ, από όποιο κατασκευαστή θέλουμε. Τα προιόντα μπορούν να εξελίσσονται μέσα στην τετραετία με τρόπο ώστε να είναι συμβατά με την πλατφόρμα. Παράλληλα ανακοινώνονται οι προδιαγραφές για την επόμενη ανοικτή συμβατή πλατφόρμα και το consortiuμ συμβατότητας δουλεύει για 4 χρόνια πάνω στις παρεπόμενες προδιαγραφές.

Κι αν κάποιος θέλει να περάσει το Cuda ή το USB3 ή το QPI, στις συμβατές προδιαγραφές να δίνει τα δικαιώματα στο consortium συμβατών PC. Διαφορετικά δεν τα θέλουμε και να μην μπούνε ποτέ στα PC μας. Ας τα πουλήσουν μόνοι τους σε εταιρίες ή ως μη συμβατούς υπολογιστές, όπως μη συμβατούς πούλαγε τόσα χρόνια η Apple.

Αλλά αν χρησιμοποιούν συμβατή τεχνολογία, να πληρώνουν δικαιώματα στο consortium συμβατών PC.

Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί τα PCs και όχι έτσι όπως κατάντησαν. Πάντως υπάρχουν αρκετές ανοικτές προδιαγραφές συμβατότητας (πχ SATA, WiFi κτλ) που τουλάχιστον διατηρούν μια κατάσταση ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς η ιδέα των PCs.

Σχετικά με το Big bang.

Δεν είδα πουθενά να το σχολιάζει κανείς. Τόσο γρήγορα ξεχνάει ο κόσμος?

Το όνομα Big Bang, που έδωσε η MSI στη μητρική της, είναι πρόκληση προς της Nvidia που πριν μισό χρόνο διαφήμιζε έντονα τους νέους Big Bang οδηγούς της, που δίνουν CUDA, Physx, GPGPU σε όλες τις DX10 κάρτες της. Ή μήπως η ιδέα για το big bang ήταν της Intel για τους συνειρμούς που δημιουργεί αυτή η "σύμπτωση"?

Λίγα μαθηματικά.

Nvidia: Big bang = Cuda, physx, GPGPU.

MSI-Intel: Big bang=Μητρική MSI με Hydra

Συμπέρασμα: Μητρική MSI με Hydra=Cuda, physx, GPGPU.

Δηλαδή, μας "χαρίζουν" το physx που ανήκει στην Nvidia, όταν δεν δίνουν δεκάρα για να υποστηρίξουν τα ανοικτά πρότυπα, είτε το directcompute είτε το OpenCL. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Όλες οι κάρτες γραφικών υποστηρίζουν το opencl. Πού είναι οι εφαρμογές?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.