Jump to content

Η Scythe ανακοίνωσε την τρίτη έκδοση της ψύκτρας Grand Kama Cross


X-kyramas
 Share

Recommended Posts

Η Scythe ανακοίνωσε την τρίτη έκδοση της ψύκτρας Grand Kama Cross η οποία είναι βασισμένη στον σχεδιασμό X-Structure, όπως και ο προκάτοχός του, παρέχοντας ψύξη όχι μόνο στον επεξεργαστή αλλά και στα "γειτονικά" εξαρτήματα του υπολογιστή όπως κάρτες γραφικών και μνήμες RAM.

Οι μηχανικοί της Scythe επανασχεδίασαν τη ψύκτρα Grand Kama Cross 3 με σκοπό τη σημαντική αύξηση της απόδοσής της. Αντί των κλασσικών heatpipes των 6 mm, χρησιμοποιήθηκαν heatpipes των 8 mm για τις δύο κεντρικές. Περαιτέρω βελτιώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοτικότερη μεταφορά θερμότητας μεταξύ των heatpipes και της baseplate, οι οποίες είναι πια επινικελωμένες.

 

Ο νέος σχεδιασμός των δύο blocks και των fins μείωσε τον θόρυβο λειτουργίας στις υψηλές στροφές του ανεμιστήρα καθώς και την αντίσταση στη ροή του αέρα με αποτέλεσμα καλύτερη ψύξη

 


Scythe Grand Kama Cross 3 21

 

Η ψύκτρα Grand Kama Cross 3 έχει προεγκατεστημένο έναν ανεμιστήρα της σειράς GlideStream στα 140 mm. Χάρις στην μεγαλύτερη διάμετρο και την υποστήριξη PWM, παρέχει ροή αέρα από 29,90 μέχρι και 97,18 CFM με επίπεδα θορύβου από 12,5 έως 30,7 dBA. Οι στροφές του ανεμιστήρα ρυθμίζονται ανάλογα με τη θερμοκρασία από τις 400 έως και τις 1300 στροφές το λεπτό. Ο ειδικός σχεδιασμός της φτερωτής του και η οριζόντια τοποθέτησή του βελτιώνουν τη ροή του αέρα της Grand Kama Cross 3.

 

Η τοποθέτησή του στον επεξεργαστή έχει γίνει ακόμα πιο εύκολη και ασφαλής αφού η backplate έχει επίσης σχεδιαστεί εκ νέου. Επιπλέον έχει προστεθεί υποστήριξη για τα τελευταία sockets της Intel όπως το LGA1151 και το LGA1150, LGA1155 αλλά και για τα LGA 775, 1156, 1366, and LGA2011(v3). Όσον αφορά την AMD υποστηρίζονται τα AM2(+), AM3(+), FM1 και FM2(+). Όλα τα κλιπ και οι βίδες συμπεριλαμβάνονται καθώς και ένα κλειδί, κατσαβίδι, εγχειρίδιο σε πολλές γλώσσες και καλής ποιότητας θερμοαγώγιμη πάστα.

 

Η ψύκτρα Scythe Grand Kama Cross 3 (SCGKC-3000) είναι άμεσα διαθέσιμη με προτεινόμενη λιανική τιμή στα 36,50 EUR (χωρίς τους φόρους).

 Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρία, θεωρία και μόνο θεωρία. Μια ψύκτρα για να έχει λόγο ύπαρξης πρέπει να καταφέρνει τρία βασικά πράγματα:

1. Καλύτερη θερμική απόδοση

2. Μικρότερο όγκο/βάρος

3. Λιγότερο θόρυβο

 

Επίσης, πρέπει να λύνει προβλήματα που έχουν οι άλλες ή τα προηγούμενα μοντέλα, πχ σκουριές, ελαττωματική κατασκευή, κλπ.

Με αυτά που είδα και διάβασα, δε βλέπω τίποτα από τα παραπάνω να ισχύει. Άλλαξαν την επιφάνεια, αλλά τι πέτυχαν με αυτό, μόνο στη θεωρία υπάρχει.

Η ψύξη γενικά έχει παγώσει σε μεγάλο βαθμό και δε βλέπουμε καμία ουσιαστική διαφορά από γενιά σε γενιά.

Έχω την ίδια υδρόψυξη εδώ και 7 χρόνια, χρειάστηκε να αλλάξω μόνο ένα vga block, έχω προσθέσει συσκευές στο ίδιο κύκλωμα, χωρίς μείωση της απόδοσης αφού έχει πολλά περιθώρια αύξησης του θερμικού φορτίου και καμία νέα ψύκτρα ή σύστημα υδρόψυξης δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από το δικό μου. Είναι ο χώρος με το λιγότερο R&D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κι αυτοί όμως, ακόμα στη θεωρία είναι. Στο site τους δεν υπάρχει αρκετή πληροφορία και φυσικά δεν έχουμε μετρήσεις και συγκριτικά. Μακάρι να βγει κάτι σημαντικά διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

Τα όρια είναι στενά, και η αντικειμενική "έλλειψη" βελτιώσεων που θα κάνουν αίσθηση ρίχνοντας εντυπωσιακά τις θερμοκρασίες με παράλληλη διατήρηση του θορύβου σε χαμηλά επίπεδα δεν είναι καθόλου εύκολη!

Οι κατασκευαστές δουλεύουν με συγκεκριμένα υλικά και σπρώχνουν στα όρια την εκμετάλλευσή τους, εξαντλώντας ότι περιθώριο έχει απομείνει !

 

Η αλλαγή θα έρθει με άλλες τεχνολογικές προσεγγίσεις η και με τελείως άλλα υλικά!

Το παράδειγμα της Captherm είναι μια καλή περίπτωση και ακόμα καλύτερη μπορεί να αποδειχτεί το παράδειγμα της Sandia που έχει μια τελείως διαφορετική οπτική, το ζήτημα είναι ότι οι πρώτοι το πάνε σιγά σιγά και οι δεύτεροι ακόμα σιγανότερα  και έχουν και θέματα να υφίστανται αντιγραφές!

 

Έτσι όπως το βλέπω η αλλαγή θα έρθει με τη χρήση πιο εξωτικών υλικών, με το γραφένιο να είναι στην κορυφή των προοπτικών.'

Φανταστείτε μαι ψύκτρα που έχει πτερύγια από μια "υβριδική" κατασκευή χαλκού / γραφενίου, όπου ολόκληρη η επιφάνεια του πτερυγίου θα έχει "την ίδια" θερμοκρασία με τη "βάση" εισόδου της θερμότητας! ! !

 

Εν τω μεταξύ όμως θα πρέπει να αρκεστούμε στις μικρές αλλαγές και να βλέπουμε και τα παράπλευρα οφέλη, όπως στην περίπτωση μας εδώ είναι η ψύξη και του γειτονικού με το socket hardware.

 

Τώρα για το τι πουλιά ακριβώς πιάνει, άμα δεν στρωθεί στο "¨κρεβάτι του πόνου" δεν μπορώ να πώ τίποτε.

Οπτικά μόνο να πω ότι μου αρέσει ότι στην κεντρική περιοχή των πτερυγίων η οποία με την διάταξη αυτή σαρώνεται από το βέλτιστο ρεύμα αέρα, έχουν βάλει τις 8ρες σωλήνες που έχουν περισσότερα Watt, οπότε ... καλά το πάνε , αλλά για περισσότερα ...είπαμε ! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα παρακολουθήσει κάποτε ένα ντοκιματέρ σχετικά με την πατέντα των Piezoelectric Cooling που μπορεί να εφαρμοστεί στην τωρινή τεχνολογία.

 

Θα ήθελα πολύ να δω τωρινές εταιρίες να δουλέψουν πάνω σε αυτή την πατέντα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.