Jump to content

Recommended Posts

Συγχαρητήρια για το review. Διεξοδικότατο και πάλι. 

 

Αλλά, για να καταλάβω κάτι. Η Corsair δεν πρόλαβε να βγάλει τις GT και βγήκαν οι GTX ως διάδοχοι; Ποιό είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση; Δύο σχεδόν ίδια κορυφαία προϊόντα της μαζί στην αγορά; 

 

Τέλος, ήθελα να πω το εξής. Έχω την εντύπωση ότι οι ΑΙΟ δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται σε επεξεργαστές με μεγαλύτερο real estate, όπως π.χ. το 2011-3 ή παλιότερα το 2011 και το 1366, και μάλιστα όχι σε στοκ ταχύτητες, αλλά σε υπερχρονισμένους επεξεργαστές. Σε κάποια site του εξωτερικού δοκιμάζουν της ψύκτρες σε τρείς διαφορετικές ταχύτητες του επεξεργαστή: στοκ, 4.2 και 4.6 (σε κάποιον 6πύρηνο του 2011, αν θυμάμαι καλά). Και είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ανεβαίνουν τα ρολόγια αλλάζουν και οι αποστάσεις στο Δθ μεταξύ των ανταγωνιστών. Αν έχεις όρεξη @Seafalco,  πες μια άποψη για αυτό. Θέλω να πώ, ότι ο διπύρηνος 3258 δεν θα έχει το ίδιο θερμικό αποτύπωμα που θα είχε ένας πολυπύρηνος του extreme socket που μάλιστα έχει και περίπου διπλάσιο εμβαδό heatspreader από έναν s1150. 

 

Edit: Πάντως, ακόμα και στο ίδιο socket με έναν 4790Κ ας πούμε, πάλι πιστεύω ότι θα υπήρχε πιό μετρήσιμη διαφορά απόδοσης. Άλλο τα 53W tdp και άλλο τα 88. 

Edited by pnick
  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια για το review. Άψογος όπως πάντα.

 

Μια παρατήρηση/ευχή μόνο.

 

Θα θέλαμε μελλοντικά να δούμε και μετρήσεις με reference fans, όπως έγινε και στην περίπτωση της i100 gtx, για να δούμε τις "μέγιστες" δυνατότητες της ψύκτρας.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Να είστε καλά παιδιά, χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση. :)

Πραγματικά, απ΄ ότι φαίνεται -χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε τα ενδότερα- η Corsair ανέθεσε σε δυο διαφορετικούς ΟΕΜ κατασκευαστές, προϊόντα παραπλήσια. Και η αναφορά στον "διάδοχο", είχε εσκεμμένα τα "..." καθώς οι πρώτες παρουσιάσεις της GTX ήρθαν κανά εξάμηνο μετά της GT.

Δεν έχουμε δεί ακόμα την Η110i GTX και έτσι μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω, κρίνοντας όμως από τις φωτογραφίες, υπάρχουν διαφορές.
Πέρα από το διαφορετικό block (Asetec) έχει και διαφορετικούς ανεμιστήρες -οι οποίοι περιέργως, έχουν τον ίδιο όνομα (SP140L)- κυρίως το δεύτερο μπορεί να σημαίνει διαφορές.
Ίδωμεν ! :)

Για τη θερμική συμπεριφορά, τα πράγματα είναι έτσι όπως το λές, όσο περισσότερο ζεσταίνεται η κατάσταση , τόσο περισσότερο αναδεικνύονται οι όποιες διαφορές και όσα site του εξωτερικού κάνουν δοκιμές σε τρία επίπεδα, πολύ καλά κάνουν !

Εμείς εδώ -όπως ξέρετε- κάνουμε δοκιμές προσομοίωσης από 60 έως 360 Watt, σε έξη επίπεδα! :)

Ο σκοπός είναι να φανεί με λεπτομέρειες η όποια διαφορά υπάρχει και μάλιστα επιλέγοντας σταθερά βήματα θερμικής επιφόρτισης (η καταπόνηση αυξάνει κατά 60 Watt από βήμα σε βήμα) έχουμε ένα γραμμικά (ομαλά) μεταβαλλόμενο σύστημα δοκιμών, το οποίο είναι σε θέση να αποκαλύψει τη μη γραμμική (ακανόνιστη) συμπεριφορά των δοκιμαζομένων ψυκτρών.

Αν λοιπόν, μια ψύκτρα σε κάποιο σημείο τα "παίζει", μπορούμε να το δούμε, και αυτό, όχι σαν κάποιο τελικό αποτέλεσμα μόνο , αλλά και να το "παρακολουθήσουμε" από το σημείο που γεννιέται μέχρι το σημείο που καταλήγει.

Η εξέλιξη της συμπεριφοράς μιας ψύκτρας (κάτω από συγκεκριμένο air flow) καθώς μεταβάλλεται το θερμικό φορτίο της, φαίνεται φυσικά στη καμπύλη των θερμοκρασιών, αλλά πρακτικά, δύσκολα θα διακρίνεις τις μικρές αλλαγές κλίσης που συνδέονται με την αλλαγή αυτής της συμπεριφοράς.

Για να γίνει φανερή η διαφορά, δεν αρκούν οι θερμοκρασίες(Δθ), και αυτός είναι ο λόγος που στα review του TheLab έχουμε και την μεταβολή της θερμικής αντίστασης (Rca) .


Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε δυο γραφήματα από αυτό το review:


HoPulAll 3AF STSF Delta T Graph 01 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

HoPulAll 3AF STSF Rca Graph 01 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review
 Στο γράφημα του Δθ, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να δεις ότι στο μέσο air flow (πορτοκαλί καμπύλη) και σε επιφόρτιση από 60 έως 180 Watt η ψύκτρα αποδίδει καλύτερα (πλησιάζει την κόκκινη ) , αν πας όμως στο γράφημα της Rca, το πράγμα "βγάζει μάτι" !
Η τιμές της αντίστασης πέφτουν και από εκεί και πέρα πατάνε φρένο ακολουθώντας μια σχεδόν οριζόντια πορεία, πράγμα που επίσης δεν φαίνεται, αν δεις μόνο το διάγραμμα των θερμοκρασιών!

Ο λόγος που οι διαφοροποιήσεις είναι δυσδιάκριτες κοιτώντας το Δθ, είναι ότι εδώ έχουμε το ίδιο air flow (που είναι αυτό που κυρίως ρυθμίζει την απόδοση μιας ψύκτρας), εδώ λοιπόν χρειαζόμαστε ένα πιο διεισδυτικό εργαλείο που μας το δίνει η Rca!

Σίγουρα το γράφημα θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο από το να δεις μερικές απλές τιμές ή έστω ένα ραβδόγραμμα, αλλά πόση περισσότερη και ακριβέστερη πληροφορία περιέχει!


Το μέγεθος της CPU
Είναι γεγονός ότι οι επεξεργαστές που έχουν μεγαλύτερα τσιπάκια "καταπονούν" λιγότερο τις ψύκτρες, η για να το θέσω πιο σωστά, τους επιτρέπουν να δουλέψουν πιο σωστά και να αποδώσουν τα μέγιστα και ο λόγος είναι ότι η θερμαινόμενη επιφάνεια είναι μεγαλύτερη και έχει καλύτερη -πιο εκτεταμένη- θερμική σύζευξη με το block της ψύκτρας.
Οι ΑΙΟ έχοντας μικρότερο πάχος στο cold plate σε σύγκριση με μια αερόψυκτρα που έχει ένα ολόκληρο "τούβλο" χαλκού στο block, ευνοούνται όταν η CPU είναι μεγάλη σε σύγκριση με τις μικρότερες, γιατί το μικρό πάχος της πλάκας του cold plate τους επιτρέπει να το αξιοποιήσουν καλύτερα καθώς, μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε "επαφή" με την πηγή της θερμότητας.

Η βασική τους διαφορά έγκειται στο ότι τα micro fins που είναι στο εσωτερικό ενός block έχουν πεπερασμένη ικανότητα να παραλάβουν αλλά και να αποδώσουν θερμότητα, όσα περισσότερα λοιπόν ζεσταίνονται άμεσα, τόσο καλύτερα πάει η ΑΙΟ, αντίθετα η μεγάλη μάζα της βάσης μιας αερόψυκτρας μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την εντός του χαλκού οριζόντια μεταφορά της θερμότητα από μια μικρή περιοχή του cold plate σε ολόκληρη τη μάζα του.

Όσο όμως η επιφάνεια που θερμαίνεται πρωτογενώς (το τσιπάκι) μεγαλώνει, τόσο περισσότερο αυτή τους η ικανότητα (της εντός του χαλκού οριζόντιας μεταφοράς της θερμότητας) χάνει τη σημασία της και τόσο περισσότερο αρχίζει να παίζει ρόλο η ελάχιστη δυνατή παρεμβολή μετάλλου ανάμεσα στην πηγή της θερμότητας (τσιπάκι) και στο μέσο απαγωγής της (νερό ή αέρας).

Στις υδροψύξεις υπάρχει η δυνατότητα να ελαχιστοποιήσεις το χαλκό που παρεμβάλλεται και να αναπτύξεις με τα micro fins , αυτή τη μάζα, σε πολύ μεγάλη επιφάνεια, που θα αποτελέσει και το κρίσιμο σημείο στην ανταλλαγή της θερμότητας. Αντίθετα σε ένα αερόψυκτο block δεν μπορείς να αποφύγεις το αναγκαίο κακό της μεγάλης μάζας χαλκού.

Βεβαίως και εκεί υπάρχουν λύσεις, όπως είναι οι ψύκτρες με Direct Contact heat pipes, ή ακόμα καλύτερα με Continious DC Heat pipes, όπου η θερμότητα περνά σχεδόν άμεσα στο υγρό της ψύκτρας (του heat pipe).
Ακόμα πιο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τα Heat Chambers, που χρησιμοποιούν την εξάτμιση του υγρού τους, για να εξισώσουν σχεδόν ακαριαία την θερμοκρασία όλης της άνω επιφάνειά τους που έρχεται σε επαφή με τα heat pipes.

Τα πράγματα λοιπόν βασίζονται σε λεπτές ισορροπίες μεταξύ αντιτιθέμενων παραμέτρων και ανάλογα με την "συνταγή" του κάθε κατασκευαστή, έχουμε και τις διαφορετικές επιδόσεις στις ψύκτρες.
Και φυσικά δεν αποκλείεται τίποτε!

Μπορεί ένα υδρόψυκτο heat chamber να σαρώσει τα πράματα ! :)

Για τη συγκριτική παρουσίαση με reference ανεμιστήρες.

Είπα και στο προηγούμενο review ότι η ιδέα είναι καλή, αλλά ότι για να έχουμε πραγματικά συνθήκες αναφοράς απαιτείται πολύς εξοπλισμός (ανεμιστήρες κλπ) και ακόμα περισσότερος χρόνος, πράγματα και τα δύο -ιδίως το δεύτερο- εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν !
Ήδη, κάθε νούμερο που βλέπετε στον συνοπτικό πίνακα συμπεριφοράς της ψύκτρας, για να "βγεί" χρειάζεται κατά μέσο όρο μισή ώρα μετρήσεις και στο παρόν review είχαμε 177 τέτοια νούμερα (!) για να μιλήσω μόνο για αυτά που δημοσιεύτηκαν και όχι για τα αρκετά ακόμα που αναφέρονται σε επιπρόσθετες συμπληρωματικές μετρήσεις.
Συνεπώς μιλάμε για 90 ώρες μετρήσεις!
Και φυσικά όλα αυτά αυτά θέλουν τακτοποίηση, επεξεργασία για να παραχθούν οι πίνακες και τα γραφήματα που βλέπετε, και σε όλα αυτά προσθέστε φωτογράφιση , επεξεργασία φωτογραφιών, γράψιμο και σύνταξη του review!

Αυτά φυσικά δεν τα λέω έχοντας την παραμικρή αρνητική διάθεση, αλλά για να γίνει αντιληπτό ότι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό που βλέπετε στα review -σε όλων των ειδών τα review- είναι το προσωπικό δόσιμο και η " τρέλα" του reviewer και της ομάδας που τον υποστηρίζει!
Ευτυχώς που από αυτά, δεν έχουμε έλλειψη, απόδειξη θέλω να ελπίζω ότι είναι τα ίδια τα review του TheLab!

Ελπίζω με αυτά να γίνονται φανερές οι δυσκολίες που μεσολαβούν μέχρι να δουν οι φίλοι του TheLab ένα review!

Στο προκείμενο όμως!

Το είχα πει και σε προηγούμενη αναφορά σε αντίστοιχο post ότι ήδη ετοιμάζουμε νέα συγκριτικά που θα δείχνουν πιο αναλυτικά το πως συμπεριφέρονται οι ψύκτρες, ακόμα δεν έχουμε αρκετά στοιχεία αλλά με αυτά τα λίγα που έχουμε, μπορούμε να δούμε πως διαφοροποιούνται οι μέχρι τώρα δοκιμασμένες ΑΙΟ στις ίδιες (περίπου) συνθήκες.

Στα γραφήματα που ακολουθούν η θερμική καταπόνηση είναι σταθερή (360 Watt) και το air flow μεταβάλετε σε 8 + 1 βήματα.

 

gallery_33151_969_71392.jpggallery_33151_969_354985.jpgΔυο μόνο πράγματα να σημειώσω πριν σας αφήσω να τα μελετήσετε.
1. Εδώ, έχοντας αλλαγές στο air flow, οι ψύκτρες αλλάζουν δραστικά συμπεριφορά και έτσι οι καμπύλες που δείχνουν το Δθ είναι "όμοιες" με αυτές που δείχνουν την Rca.
2. Οι ΑΙΟ με πυκνά radiator εμφανίζουν πιο ομαλή και ομοιόμορφη συμπεριφορά, ενώ οι άλλες που επιτρέπουν πιο ελεύθερη ροή του αέρα, παρουσιάζουν μικροδιακυμάνσεις που εξαρτώνται από τα μεγαλύτερα περιθώρια επίδρασης που έχουν οι μικρομεταβολές των στροβιλισμών -ανάλογα το air flow- ανάμεσα στα πτερύγιά τους.

Μια επιπλέον παρατήρηση για την H110i GT: Σε αυτήν, η μέγιστη ροή αέρα δεν δοκιμάστηκε στις 5040rpm αλλά στις 4840rpm και φυσικά, οι ανεμιστήρες μπήκαν με shroud πάνω στο radiator.

Καλό μεσημέρι σε όλη τη παρέα, και συμπαθάτε με για το σεντονοειδές (:hehe: ) της απάντησης! :)

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

@Seafalco, Είσαι φοβερός! :T: Πολύ διαφωτιστικές οι απαντήσεις. Το καταλαβαίνω απόλυτα ότι ένα review έχει κόπο και έξοδα. Απλά, θεωρώ ότι ο 3258 δεν είναι ένας αντιπροσωπευτικός επεξεργαστής για όσους κάνουν oc και αγοράζουν τόσο ακριβές ψύκτρες. Ένας 4790Κ ας πούμε θα ήταν και πιό κοντά στον μέσο overclocker, αλλά θα έδινε, σύμφωνα και με τα όσα εξήγησες παραπάνω, κάπως πιό διακριτές διαφορές (νομίζω), όχι λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας επαφής, αλλά λόγω μεγαλύτερης εκλυόμενης θερμότητας.

 

Επίσης, κατάλαβα πρώτη φορά με στοιχεία αυτό που πάντα παρατηρούσα σε διάφορα reviews, ότι δηλαδή οι αερόψυκτρες αποδίδουν καλύτερα σε μικρότερα τσιπάκια και οι ΑΙΟ σε μεγάλα και βαριά υπερχρονισμένα. Έχει να κάνει τελικά, όπως λες, με το πώς γίνεται η επαφή της ψύκτρας (υλικό, επιφάνεια, πάχος υλικού) με το heatspreader του επεξεργαστή.

 

Πολλές ευχαριστίες και πάλι! :thankyou:

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

@Seafalco,  Συμπερασματικά θα ήταν σωστές οι πιο κάτω παρατηρήσεις?

 

  1. Η ψήκτρα δεν επωφελείται από τα high cfm fans από κάποια φάση και μετά σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό. Aυτό φαίνεται και από την διαφορά του Δθ μεταξύ 1740-4840 rpm που στην i110GT είναι Δθlow - Δθhigh = 3,66 oC ενώ στην περίπτωση τις i100gtx είναι Δθlow - Δθhigh = 6,17 oC. Με άλλα λόγια το radiator έφτασε σχεδόν στα όρια του όσο αφορά την αποβολή θερμοκρασίας.
  2. Παρόλα αυτά μελετώντας καλύτερα το διάγραμμα της Δθ βλέπουμε ότι στα χαμηλά rpm είναι με μικρό διαφορά η κορυφαία ψήκτρα από την λίστα. Αν υπολογίσουμε ότι κανείς λογικός χρήστης δεν θα χρησιμοποιήσει τέτοιο fan, δεν πρόκειται να χάσει σε επιδόσεις σε καθημερινές συνθήκες. Απλά με το να αλλάξει τα fans με μεγαλύτερου cfm δεν θα κερδίσει από άποψη θερμοκρασιών στον ίδιο βαθμό σε σύγκριση με την i100gtx που είδαμε στο προηγούμενο review αλλά θα επωφεληθεί από άποψη θορύβου.

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά με βάση τα πιο πάνω διαγράμματα. Θα ήθελα την άποψη σου πάνω σε αυτό.  :T:

Link to post
Share on other sites

@Seafalco,  Συμπερασματικά θα ήταν σωστές οι πιο κάτω παρατηρήσεις?

.............................................

 

Η ανάλυση που κάνεις στα δεδομένα του γραφήματος είναι πολύ σωστή ! :T:

Κάποια  συμπεράσματα όμως είναι ....λάθος ! ! ! !  :)

 

Και σε αυτό δεν έχεις καμία ευθύνη εσύ, απλά τα δεδομένα του γραφήματος -μιλώντας για την H110i GT- δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα. 

 

Ο λόγος είναι ότι η H110i GT έχει (σαν 2χ140) αρκετά μεγαλύτερη επιφάνεια από τις άλλες ΑΙΟ.

 

Συγκεκριμένα αν δούμε απ΄τους πίνακες των θερμικών παραμέτρων έχουμε ότι :

 

H110i GT :     Ελεύθερη διατομή = 298 cm^2  >>> 2,98 dm^2

H100i GTX:    Ελεύθερη διατομή=  194 cm^2  >>> 1,94 dm^2

 

Από εδώ βγαίνει ότι η Η110i GT έχει περίπου 54% μεγαλύτερη επιφάνεια που είναι ελεύθερη να περάσει ο αέρας ψύξης.

Συνεπώς με δεδομένο ότι το μέγιστο air flow των ανεμιστήρων αθροιστικά είναι 335 cfm, και υποθέτοντας -για λόγους σκανδαλώδους ευκολίας (!)-  ότι αυτό παραμένει το ίδιο ακόμα και μπροστά στο radiator, μπορούμε να υπολογίσουμε για τις δύο ψύκτρες, το κατανεμημένο ανά μονάδα επιφανείας air flow,   είναι :

 

H110i GT :      Παροχή αέρα / Ελεύθερη διατομή = 335cfm / 2,98 dm^2 = 112 cfm/dm^2

H100i GTX:    Παροχή αέρα / Ελεύθερη διατομή=  335cfm /  1,94 dm^2 = 173 cfm/dm^2

 

Είναι φανερό ότι η H110i GT δέχεται πολύ λιγότερο αέρα!

Συνεπώς και η απόδοσή της -φυσιολογικότατα-  θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν της Η100i GTX !

 

Αυτός ήταν και ο λόγος που το γράφημα δεν μπήκε στο review, και στο post που το έβαλα, είπα ότι οι ανεμιστήρες μπήκαν με shroud επάνω στο radiator.

Βέβαια ίσως θα έπρεπε να τονίσω ότι δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού !

Δόθηκε η ευκαιρία να το συζητήσουμε τώρα! :)

 

Ποια είναι η σωστή καμπύλη:

.... δεν ξέρω ! ! !

Γιατί η μια Χ% μεταβολή του air flow δεν σημαίνει μια ίση (Χ%) μεταβολή της θερμοκρασίας!

Γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα είχαμε ένα διορθωμένο γράφημα σαν το ακόλουθο :

 

 

 

gallery_33151_969_27286.jpg

 

 

....και θα είχαμε -με Δθ στα 360 Watt μόλις (360W x 0,0468 C/W) =  16,8 οC- ....τον πρωταθλητή των πρωταθλητών !!! :)

 

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χρειάζονται πολλά να γίνουν πριν, με βασικό ένα ρυθμιζόμενο σετ ανεμιστήρων και μια διάταξη που θα μετρά με ακρίβεια το το air flow εξόδου από το radiator!

Και μετά να γίνονται δοκιμές σε συγκεκριμένα air flow προσαρμοσμένα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κατά μέσο όρο το ανά μονάδα επιφανείας  air flow, είναι ίδιο για όλα τα radiator!

 

Δυστυχώς, είμαστε ακόμα μακριά από αυτού του είδους τον εξοπλισμό!

 

Η επόμενη λύση που έχουμε είναι η δοκιμή των διαφορετικών διαστάσεων radiator με αντίστοιχα διαφορετικούς ανεμιστήρες που θα έχουν ανάλογες επιδόσεις, πράγμα επίσης δύσκολο (κυρίως οικονομικά) αν θέλουμε να έχουμε ανεμιστήρες με μεγάλο air flow  και επίσης μεγάλη στατική πίεση ( οι ποιοτικοί κινούνται από 100++ € το κομμάτι   :(  )

Αυτά δείχνουν ένα μέρος από τη δυσκολία που υπάρχει, αν φυσικά θέλεις να έχεις μια στοιχειώδη ακρίβεια, γιατί διαφορετικά αν σου αρκεί να πείς η θερμοκρασία ήταν περίπου τόση (!!!!) τότε είναι όλα εύκολα ! :hehe:

 

Συνεπώς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι το διάγραμμα της H110i GT στο γράφημα, θα είναι "μόνο" του (μη συγκρίσιμο) μέχρι να μπει και μια άλλη 2x 140 ΑΙΟ.

 

 

Για το δεύτερο συμπέρασμα που βγάζεις, τα δεδομένα, μολονότι και πάλι δεν είναι ακριβή, δείχνουν πράγματι ότι η H110i GT υπερέχει στις χαμηλές στροφές, και αυτό φαίνεται όπως είπες από το διάγραμμα και αν το δείς κάτω από το γεγονός ότι το κατανεμημένο air flow στη δοκιμή της Rca είναι πολύ μικρότερο, η H110i GT τα πάει εξαιρετικά !!

Αυτό όμως αναφέρθηκε και στο review από όπου μπορούμε να δούμε στο γράφημα που ακολουθεί ...

 

Best Performance Comparizon (H100iGTX Vs H110iGT) Graph 02 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

 
 
...ότι σε όλα τα Low και σε κάποια από τα Medium air flow, η H110i GT ...οδηγεί τη κούρσα!
 
 
Kαι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η μείωση της απόδοσής της στα υψηλά air flow οφείλεται στους στροβιλισμούς που μειώνουν την απόδοση των ανεμιστήρων της.
 
Γι' αυτό το λόγο είπα ότι οι ανεμιστήρες της την αδικούν !
Για του λόγου το ακριβές παραθέτω τα χοντρικά αποτελέσματα από δοκιμή που έκανα με δύο ανεμιστήρες Scythe Ultra Kaze:
(120 x120 x 38 mm -   133cfm ) που μπήκαν με shroud στο radiator σε διάταξη Push με την stock θερμοαγώγιμη πάστα.
 
LaPusHi      Δθ=29,8     Noise=57,6
LaPusMe    Δθ=31,4     Noise=51,3
LaPusLo     Δθ=33,5     Noise=45,0
LaPusVlo    Δθ=35,4     Noise=39,7
LaPusUlo    Δθ=38,3     Noise=35,5
 
Αν συγκρίνουμε αυτά τα αποτελέσματα με οποιαδήποτε μέτρηση (εκτός από τις Push-Pull) θα δούμε ότι το ομαλό air flow που εξασφαλίζουν οι ανεμιστήρες αυτοί, μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά!
Και αν πάρουμε υπόψη ότι οι ανεμιστήρες αυτοί δεν είναι και η επιτομή του αθόρυβου ανεμιστήρα, σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι τα περιθώρια βελτίωσης της ψύκτρας είναι πολλά!
Εντάξει είναι η περιέργεια μεγάλο "κακό" αλλά δεν μπορώ να μην σκεφτώ τι θα μπορούσε να κάνει η H110i GT με δυο ανεμιστήρες σαν αυτούς: http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=366  :)
Να τους παίζεις χαμηλά για ησυχία και ψηλά για απόδοση χωρίς στροβιλισμούς, (λόγω του πιο μεγάλου πάχους τους υπάρχει το περιθώριο να σχεδιαστεί πολύ ευκολότερα μια φτερωτή που δεν παράγει περιμετρικούς στροβίλους στα πολλά rpm)
 
Τροφή για σκέψη λοιπόν και πάντα για τους "ανήσυχους κατοίκους" του TheLab.gr ! :D
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.