Jump to content


dual boot εν ετει 2017.


fuz10n

Recommended Posts

καλημερα σε ολους και καλο φαγοποτι σημερα

 

εχω ενα λαπτοπ σχετικα καινουριο το οποιο εχει εγκατεστημενα win10pro και εχει UEFI bios. θελω να βαλω και ubuntu στο παιχνιδι, ή οποια αλλη εκδοση κατσει με τις παρακατω προυποθεσεις...

 

θελω να εγκαταστησω λινουξ μονο σε εξωτερικο δισκο (usb3 φλασακι η δισκο δεν εχει σημασια), οταν δεν ειναι συνδεδεμενος να μπαινει στα 10 χωρις επιλογες στο efi boot η μετα σε bootloader, και οταν βαζω το φλασακι να ξεκιναω το λαπτοπ και πατωντας να δειξει το boot menu να επιλεγω το φλασακι και να παιζει το λινουξ. ΑΚΡΙΒΩΣ οπως γινεται η διαδικασια με το live cd/usb!

 

εχω δοκιμασει τα εξης:

 

1. κανονικη εγκατασταση ubuntu με bootloader στο φλασακι. οταν δε το χω πανω παει μετα το uefi στο grub χωρις επιλογες. πρεπει να μπω στο boot menu και να βαλω uefi windows για να παει στα 10. το διορθωσα με εναν efi editor απο το live cd και πηγα στο 0 παλι.

 

2. εγκατασταση στο φλασακι με την επιλογη --no-bootloader απο τερμιναλ. εγινε η εγκατασταση, αμα δε το χω πανω μπαινει μονο του στα 10 οκ, αλλα οταν παω να ξεκινησω απο το φλασακι δε βλεπει τιποτα και παει παλι στα 10....

 

3. εκανα σκετη εγκατασταση του grub στο φλασακι μπας και βαλω μετα το λινουξ δε καταφερα ουτε αυτο

 

θελω να επισημανω οτι το λαπτοπ ειναι εταιρικο και εχει κλειδωμενο bios, δε θελω να επεμβω, θα μπορουσα να αφησω τα πραματα οπως στο 1 και να αλλαξω τη σειρα στο efi αλλα δε γινεται. κατι που νομιζα οτι εκανα μεσω του livecd με το efi edit, αλλα τελικα εχασε και του φλας την εγκατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχεις τίποτε secure boot ενεργοποιημένο στο UEFI/Bios ; Αν ναι δοκίμασε να το κάνεις disable, αν και νομίζω ότι το Ubuntu δουλεύει κανονικά και με secure boot.

 

Δες επίσης τα https://help.ubuntu.com/community/UEFI και https://help.ubuntu.com/community/Installation/UEFI-and-BIOS .

 

Λογικά δεν θα έχεις θέμα από τη στιγμή που φτιάξεις το EFI partition.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

θα τα διαβασω θενξ.

 

το secure boot τι ακριβως αποτρεπει? δεν ειχα προβλημα στην εγκατασταση γενικα. τεσπα. εχω την εντυπωση οτι αυτο που θελω να κανω, ενα live usb που να εχει την εγκατασταση και οχι το live ubuntu, δε πολυγινεται. θα τα δω αυτα και βλεπουμε.

Έγινε επεξεργασία από fuz10n
Link to comment
Share on other sites

λοιπον γινεται το εξης.

 

κανω εγκατασταση ubuntu απο live usb σε αλλο usb, με bootloader στο αλλο usb, ολα οκ. φτιαχνει αλλο ενα entry στη λιστα uefi "ububtu" το οποιο βαζει πρωτο. αμα διαλεξω απο κατω το windows μπαινει στα windows, αμα το αφησω ξεκιναει απο το φλασακι το ubuntu ολα ωραια.

 

τα προβληματα ξεκινανε οταν παω να αλλαξω τη σειρα αυτη μεσω προγραμματος (γιατι δε μπορω απο bios) ειτε απο Linux (efibootmgr) ειτε απο windows (πχ easyuefi). βαζω απλα απο πανω τα windows για να ειναι το default, αλλα παντα μου σβηνει τελειως τελικα το ubuntu entry απο τη λιστα. και αμα του πω ξεκινα απο το usb δεν μπουταρει.

 

καμια ιδεα?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.