Jump to content



Πόσο αξίζει το pc.


Staxtis

Recommended Posts

Καλησπέρα.
Επειδή δεν θέλω να ανοίξω αγγελία ακόμα και να γράψω οτι νά ναι θέλω να "βοηθήσει" κάποιος να μου πεί πώς θα πρέπει να κοστολογίσω ενα pc.
Σκέφτομαι να πουλήσω όπως έιναι στημένο το pc την υπογραφής μου (Οχι το HTPC) και να βρώ μια ΛΟΓΙΚΗ τιμή και για αυτόν που θα το αγοράσει αλλα και για εμένα που θα το πουλήσω.Τι αξία χάνεί ενα pc?Μερικά parts υπάρχουν ακόμα καινούργια αλλα ίσως όχι.
Να πώ σε αυτό το σημείο οτι το pc δεν θα έχει αποδείξεις αγοράς αλλα και τίποτα απο αυτά δεν είναι μέσα σητν εγγύση αρα δεν νομίζω να έχιε και ιδιαίτερη σημασία.
Να δώ πόσο κοστίζουν σήμερα όλα αυτα εδώ τα πάρτσ και να βάλω ενα 30% κάτω?
OΛΑ τα parts με μια επιφύλαξη της μητρικής διότι στο skroutz δεν την βρήκα και έβαλα μαι τιμή 200euro..Με 200euro Μητρική όλα μαζί χωρις μεταφορικά κλπ κάνουν 1340.Μια τιμή 900euro είναι αξιοπρεπή και για τους δύο μας?

Link to comment
Share on other sites

Δεν τίθεται θέμα αξιοπρέπειας αλλά συμφέροντος. Κατ' αρχάς η πώληση σε πακέτο χωρίς δυνατότητα σπασίματος διευκολύνει τον πωλητή αλλά ποτέ τον αγοραστή. Ειδικά αν τα εξαρτήματα δεν είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους (π.χ. τα «άσχετα» SSD με επεξεργαστή, ενώ π.χ. επεξεργαστής-μητρική-μνήμη καταπίνονται ευκολότερα ως σετ). Το άνευ απόδειξης χωρίς να είναι καθοριστικό μιας ακόμα κι όταν δεν υπάρχει εγγύηση ροκανίζει ελαφρώς την αξία («έστω και χωρίς εγγύηση πώς ξέρω ότι δεν είναι κλεμμένα» κλπ).

200€ μεταχειρισμένη μητρική και μάλιστα όχι του τελευταίου εξαμήνου μου μοιάζει υπερβολικό. Μαζί με τον SSD είναι κατά τη γνώμη μου τα εξαρτήματα με την μεγαλύτερη απώλεια αξίας ως μεταχειρισμένα σε σχέση με την τωρινή τους τιμή (κι όχι την τιμή αγοράς που είναι παντελώς αδιάφορη) ως καινούρια . Η ερώτηση που θα έκανα θα ήταν «με 200€ τι μητρική αγοράζω σήμερα» καθώς και κατά πόσον οι δικές σου ανάγκες όταν την αγόρασες ταυτίζονται με τις δικές μου τώρα, δεδομένου ότι υπάρχουν και φτηνότερες μητρικές σε όλες τις κατηγορίες συστημάτων.

Αντιθέτως το κουτί -με την προϋπόθεση ότι δεν έχει σημαντική φθορά- κατά τη γνώμη μου κρατά την αξία του πολύ καλύτερα σχετικά με την τωρινή τιμή του (πάντα όμως σε σύγκριση με ενδεχομένως νεώτερες εναλλακτικές).

Μνήμες (ούτε αυτές δεν έχουν εγγύηση; ) και κάρτα γραφικών είναι εξαρτήματα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρατούν καλά την αξία τους. Οι μνήμες, ειδικά αν έχουν εγγύηση lifetime, είναι το εξάρτημα με την πλησιέστερη τιμή στην τωρινή τιμή αγοράς, δλδ αν οι τιμές αυξάνονται μπορεί και να αυξηθεί. Επειδή, εκτός ακραίων περιπτώσεων όπου ο πωλητής έχει διαλύσει το σύμπαν με πειραματισμούς σε ρεύματα, είναι δύσκολο να έχουν τρελλή φθορά με την πάροδο του χρόνου.

Η κάρτα γραφικών είναι εξάρτημα παγίδα. Κανονικά χάνει πολύ σε αξία από την τιμή αγοράς αλλά αυτή τη στιγμή από όσα διαβάζω είναι λίγο περίεργα τα πράγματα με τα γραφικά οπότε μπορεί να είσαι και τυχερός στο συγκεκριμένο. Πάντοτε φυσικά συγκριτικά όχι μόνο με την τωρινή της τιμή ως καινούρια (αν υπάρχει) αλλά και σε σύγκριση με το τι μπορώ να αγοράσω κοντά σε αυτά τα χρήματα.

Κοντολογίς, το πιο προβληματικό κατά τη γνώμη μου από όλα, είναι το γεγονός ότι θέλεις να πουλήσεις ως πακέτο. Αυτό θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται σε περαιτέρω μείωση τιμής από το απλό άθροισμα της (κατά τη γνώμη σου) τωρινής αξίας των επιμέρους εξαρτημάτων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

500 ευρώ αν θες να τον πουλήσεις άμεσα σε έναν gamer που ψάχνει μια budget υλοποίηση,600 max.Αν βάλεις τμηματικά τα εξαρτήματα amazon και ebay θα δεις οτι είσαι πληρωμένος με μισθό αντιναύαρχου.?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς αποδείξεις για τις εγγυήσεις σε ram (lifetime) και PSU (10 χρόνια) καλύπτεται κάποιος απευθείας από την εταιρία?  Εγώ νομίζω όχι οπότε όλα ένα 50% κάτω χαριστικά αν θές να βρείς κανέναν να πάρει το ρίσκο για όλο το μηχάνημα. Μεμονωμένα ίσως μαζέψεις κάτι παραπάνω αλλά θα πρέπει να περιμένεις, όπως και να χει βάλτην εσύ την αγγελία και θα πέσουν τα πιράνχας να σε βοηθήσουν να το ξεκοκκαλίσετε :P

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα..πήρα μια εικόνμα για το τι γίνετε..
 @salde τα 200euro Που είπα για την μητρική ήταν όπως είπα και μαζί με τα αλλα η "πιθανή" τιμή αγοράς ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ μιας και για τα αλλα βρήκα τις σημερινές τους τιμές και με τις σημερινές τιμές είπα οτι τα πράγματα κοστίζουν 1340 ΑΝ υποθέσουμε οτι σήμερα αυτη η μητρική κάνει 200euro τα αλλα ήταν βάση της σημερινής κατώτατης τιμής skroutz.

Αρα μου λέτε οτι ενα pc που είναι έτοιμο build και σήμερα αν το αγορασεις κοστίζει 1300euro εγω πρέπει να το πουλήσω 500? μου φαίνεται σαν να με κλέβει ο αγοραστής και όχι σαν deal WIN-WIN. Για 500euro καλύτερα να το κάψω παρά να το ΄δωσω 500euro.
Παρόλα αυτά άκουσα την γνώμη σας και εννοείται κατανοώ οσα μου είπατε για τα κουτία-αν τα πουλήσω spare parts κλπ και θα το σκεφτώ.

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

@Staxtis Δυστυχώς μετά από τους Skylake, έβγαλε η AMD τους Ryzen και ακολούθησε και η Ιntel με βελτιωμένα προϊόντα οπότε η αξία αυτής της πλατφόρμας έπεσε πολύ.. 500 είναι πολύ λίγα αλλά πάνω από 700 δύσκολο..

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Staxtis έγραψε:

μου λέτε οτι ενα pc που είναι έτοιμο build και σήμερα αν το αγορασεις κοστίζει 1300euro εγω πρέπει να το πουλήσω 500? μου φαίνεται σαν να με κλέβει ο αγοραστής και όχι σαν deal WIN-WIN. Για 500euro καλύτερα να το κάψω παρά να το ΄δωσω 500euro.
 

Μα αυτό είναι το θέμα...οτι σήμερα δεν θα αγόραζε καινούργιο κάποιος αυτό το cpu πχ που έχει και 3 χρόνια στην αγορά...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, kpetros said:

Με παιρνει να δηλωσω πως ψαχνω δευτερη Η75 ?  XD 

Και Βέβαια και με 800euro Δευτέρα πρωί σου στέλω την Η75 μαζι με ΟΛΟ το Pc και ΔΙΚΑ ΜΟΥ μεταφορικά.
Ελα πες αλήθεια .Σε σκλάβωσα!

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Staxtis said:

βάση της σημερινής κατώτατης τιμής skroutz.


το σχόλιο είναι γενικό, δεν αφορά εσένα μόνο: δεν είναι πάντοτε χρυσός κανόνας οι τιμές σκρουτζ ή παρόμοιων. Τα καταστήματα μπορεί να δείχνουν τιμές για διάφορους λόγους, επειδή έχουν ξεμείνει κάποια κομάτια, επειδή έχουν ένα κατάλογο με τιμές κι απλώς τις «ξέχασαν» εκεί, επειδή πρέπει να δείχνουν διάφορα είδη κλπ. Το ότι υπάρχει μία τιμή στο σκρουτζ δε σημαίνει αυτομάτως ότι γίνονται τέτοιες συναλλαγές όπως ακριβώς το ότι υπάρχουν τιμές ακινήτων στη Χρυσή Ευκαιρία δε σημαίνει πάντα ότι γίνονται αγοραπωλησίες στις αναφερόμενες τιμές.
Το κλειδί για σένα είναι να δεις τι επιλογή έχει κάποιος που θα αγόραζε σήμερα με τα χρήματα που ζητάς. Κυρίως ως προς το συνδυασμό CPU-μνήμη-μητρική. Όχι μόνο πόσο κάνει (θα έκανε) καινούριος ο συνδυασμός σου. Αν ζητάς Χ ποσόν για αυτά τα τρία, δες τι μπορεί να πάρει κάποιος με αυτό το ποσόν και κρίνε αν είναι εύλογο ή όχι.

 

 

4 hours ago, Staxtis said:

ενα pc που είναι έτοιμο build

για μεγάλο αριθμό υποψήφιων αγοραστών αυτό είναι αρνητικό, όχι θετικό όπως το βλέπεις εσύ. Τον δεσμεύεις  να πάρει ένα σύνολο που ο ίδιος μπορεί να μην διάλεγε με όμοια σύνθεση. Αυτό το μειονέκτημα για τον αγοραστή λογικό είναι να αποτυπωθεί στην τιμή σε σχέση με το άθροισμα των επιμέρους τιμών.
Αν το σπάσεις (έστω κρατώντας ως σετ επεξεργ/μητρ/μνμ) εσύ φορτώνεσαι τον κίνδυνο κάποια να πωληθούν κάποια να σου μείνουν, ο αγοραστής έχει μεγαλύτερα περιθωρια επιλογής αυτού που ακριβώς ζητά, λογικό αυτό να αποτυπωθεί σε ελαφρώς ανώτερη τιμή. 

 

 

4 hours ago, Staxtis said:

Για 500euro καλύτερα να το κάψω παρά να το ΄δωσω 500euro.

σου είπαν και 700 ως ταβάνι, οπότε θα μπορούσες να δοκιμάσεις αρχίζοντας π.χ. από 800 και κατεβαίνοντας.

Σχόλιο περί καψίματος: αν έχεις τώρα ή στο μέλλον τρόπο να σου είναι χρήσιμος ο υπολογιστής, σκεπτόμενος σοβαρά όμως όχι με ευσεβείς πόθους για την χρησιμότητα, και παράλληλα δεν έχεις ανάγκη τα χρήματα για κάτι άλλο, καλώς σκέφτεσαι να τον κρατήσεις παρά να τον δώσεις σε τιμή που δεν σε ικανοποιεί. Να ξέρεις όμως ότι αν αυτή η τιμή είναι τρόπος του λέγειν «αντικειμενική» είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάει μόνο προς τα κάτω μελλοντικά (με κάποιες ακραίες εξαιρέσεις που δε νομίζω να μας αφορούν).
Αν σε καταλαβαίνω, έλπιζες κάτι ανάμεσα σε 900-1000. Τα παιδιά εδώ σου λένε ότι δύσκολα θα κινηθείς πάνω από 700, με πιθανότητα τα 500 αν επιθυμείς ταχύτερη πώληση. ΟΚ να το κρατήσεις αν πχ τα 700 ή τα 600 σου φαίνονται λίγα, μην ελπίζεις πάντως να αυξηθούν στο μέλλον αν είναι σήμερα το ταβάνι.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος salde έγραψε:

Το κλειδί για σένα είναι να δεις τι επιλογή έχει κάποιος που θα αγόραζε σήμερα με τα χρήματα που ζητάς.

 

Ακριβώς αυτό!

 

Παράδειγμα: ο 6600k είναι σήμερα όσο γρήγορος είναι ο i3-8100, ο οποίος, όμως, λόγω συγκεκριμένης συγκυρίας, πωλείται σε εξωπραγματική τιμή, η οποία αργά ή γρήγορα (μάλλον) θα επανέλθει στο φυσιολογικό της επίπεδο, γύρω στα 120€. Εκτός αν η ίδια η Intel τον "σκοτώσει" βγάζοντας τον i3-9000 σε φυσιολογική τιμή (δεν πιστεύω να νομίζεις πως ο i3-9000 ή ο i3-9100 θα είναι πιο αργός από τον 6600k). Εναλλακτικά, κάποιος που δεν έχει κόμπλεξ με μάρκες και παιχνίδια marketing, θα στραφεί σε έναν (λίγο πιο αργό) ryzen 2200G ή έναν πιο γρήγορο 2400G και τελειώνει το ζήτημα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος Staxtis έγραψε:

Αρα μου λέτε οτι ενα pc που είναι έτοιμο build και σήμερα αν το αγορασεις κοστίζει 1300euro εγω πρέπει να το πουλήσω 500? 

 

Σήμερα αν το αγοράσεις θα έχει κοντά στα 1000 το πολύ και θα έχεις και από 2-3 έως και 10 χρόνια εγγύηση για τα parts. Εσύ θα αγόραζες ένα αντίστοιχο pc 3 χρόνων χωρίς καθόλου εγγύηση στα 800-900; Δεν νομίζω, ακόμη και με  τα 700-600 θα είχες προβλημα να πάρεις μια απόφαση. Αν θες να βρεις κάποιον άσχετο να δώσει 1000 ευρώ για κάτι που είναι 3 χρόνων χωρίς εγγύηση και κοστιζε τότε 1300 θα πρέπει να περιμένεις παααρααα πολύ και για μένα είναι τουλαχιστον ανήθικο. Εκτός αν του προσφέρεις και τουλάχιστον 1 χρόνο εγγύηση για όλα πράγμα που αμφιβάλλω οτι προτίθεσαι να κάνεις. 

 

Γιατί δεν βάζεις όλα τα parts σε ένα ποστ και ένα προς ένα να τα αναλύσουμε ώστε να βγει μια τιμια τιμή για το καθένα; Θα βοηθήσει και άλλους να αποφεύγουν τα απανταχού λαμόγια.

Έγινε επεξεργασία από Matia
Link to comment
Share on other sites

@salde Για το πρώτο σου κομμάτι καταλαβάινω ακριβώς τι λές και σίγουρα δεν είναι λάθος το σκεπτικό σου αλλα άκρως ρεαλιστικό.
Για το δευτερο part οχι προσ θεού δεν είπα οτι σαν ολόκληρο build είναι καλό για τον αγοραστή..Μιας και κάποιος μπορεί να θέλει μονο cpu-gpu κλπ κλπ..Το όλόκληρο build βοηθάει σίγουρα ΕΜΕΝΑ και ΙΣΩΣ μια μικρή μερίδα αγοραστών.Για το τρίτο part είσαι επίσης πραγματιστής.:D

 @Oric  Οντως ο ι3 είναι κόντα στον 6600k και για την ακρίβεια είναι 10% καλύτερο ο 6600 σε performance αλλα όχι παραπάνω.Και ο ι3 έχει τιμή 125euro+5-10 μεταφορικά κλπ.

 @Matia Τα 1000euro απο που ακριβώς το λές?Τα Parts αν τα ψάξεις τώρα που μιλάμε στο skroutz θα τα βρέις 1126,17 ΧΩΡΙΣ την Motherboard χωρις μεταφορικά. Τώρα το αν αξίζουν η όχι τόσο είναι αλλο θέμα.Αλλα αν πάς να στήσεις το ακριβώς ίδιο Pc εσυ σήμερα 1000 δεν το κάνεις και έδωσε ενα νούμε εσυ αυθάιρετο.Καινουργια η motherboard στο Amazon εχει 180USD άρα φτάσαμε στα 1300euro που είπα.
900euro ηταν μια πρώτη προσέγγιση που είπα για να δώ πως πάει με σκοπο να πέσω στα 800...Με 600euro Δε το συζητάω κάν.Προτιμώ να το πάω στην εταιρία να το δουλευει η κοπέλα που κόβει τιμολόγια :D 


 

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος Staxtis έγραψε:

Τα 1000euro απο που ακριβώς το λές?Τα Parts αν τα ψάξεις τώρα που μιλάμε στο skroutz θα τα βρέις 1126,17 ΧΩΡΙΣ την Motherboard χωρις μεταφορικά. Τώρα το αν αξίζουν η όχι τόσο είναι αλλο θέμα.

 

Δεν νομίζω οτι πρέπει να αντιπαραβάλλουμε ντε και καλά τις τιμές ακριβώς των δικών σου parts επειδή απλά τα έχουν για πούλημα κάποιοι στον πλανήτη, υπολογίζεις ένα αντίστοιχο PC με τωρινά parts αντίστοιχων επιδόσεων γιατί απλά ΑΥΤΟ θα κάνει πρώτα όποιος ενδιαφερθεί για τα δικά σου . Μόνο CPU+mobo να βάλεις έναν i3 8100 και μια αντιστοιχη z370 κανονικά είσαι στα 250 αλλά ας πούμε 300 για να δείς οτι παρόλαυτα είσαι 100 ευρώ μείον από τα  400 που έχουν τα δικά σου με τωρινές τιμές.  Όπως και να χεί δεν υπάρχει λόγος να διαφωνούμε, ας το απλοποιήσουμε : αναρωτήσου εσύ αν είχες 800 ευρώ θα τα έδινες σε κάποιον να πάρεις κάτι χωρίς εγγύηση για κανένα part σχεδόν για να γλιτώσεις 'έστω 300-400 ευρώ από ένα αντίστοιχων επιδόσεων καινούργιο μηχάνημα? Σαφώς υπάρχουν κάποιοι που θα το ρίσκαραν, υπάρχουν και κάποιοι που θα έδιναν ακόμη και 1300 , υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα έδιναν ούτε 600. Γιαυτό σ λέω βάλτο αγγελία, βάλε προτεραιότητα για όλο το PC μεχρι κάποιες μέρες, βάλε και τιμές για επιμέρους parts και θα ξεκοκκαλιστεί από τα digital piranhas όπως του αρμόζει χωρίς να νιώθεις ριγμένος. Απλά δεν θα είχα τρελές απαιτήσεις για τα parts που δεν έχουν εγγύηση. 

Link to comment
Share on other sites

Συστημα, ομοιο με το δικο σου αλλα με πιο γρηγορο επεξεργαστη απο το οχι και τοσο φθηνο (πια) eshop.

asd1.thumb.PNG.2edf2c86a01819450c3f4578cc30fc3e.PNG

 

Οι τιμες των επιμερους υποσυστηματων απο αναζητηση στο skroutz και επιλεγοντας τη πρωτη αμεσα διαθεσιμη επιλογη, εαν δεν υπαρχει επιλεχθηκε η τιμη του eshop.

107   https://www.skroutz.gr/s/15498117/Asus-Prime-B450-Plus.html
139 https://www.skroutz.gr/s/9519501/G-Skill-16GB-DDR4-3000MHz-F4-3000C16D-16GISB.html?from=drop
315   https://www.skroutz.gr/s/15097591/Palit-GeForce-GTX-1060-6GB-Dual-NE51060015J9-1061D.html?keyphrase=VGA+PALIT+GEFORCE+GTX1060+DUAL+6GB
113   https://www.skroutz.gr/s/13876336/Samsung-860-Evo-M-2-500GB.html?keyphrase=SSD+SAMSUNG+MZ-N6E500BW+860+EVO+SERIES+500GB+M.2+2280+SATA3
156   https://www.skroutz.gr/s/11139197/AMD-Ryzen-5-1600-Box.html
87   https://www.skroutz.gr/s/4471610/XFX-TS-Series-650W-Gold.html
109   https://www.skroutz.gr/s/8280515/Corsair-Carbide-Quiet-400Q-Compact.html
73   https://www.skroutz.gr/s/3049257/Creative-Sound-Blaster-Z.html

ΣΥΝΟΛΟ 1099.

Εαν ο αγοραστης δε βιαζεται και μπορει να γλιτωσει ακομα 50Ε απλα παραγγελοντας απο το φθηνοτερο καταστημα απλα περιμενοντας τη παραγγελια.

 

Ειναι σχεδον σιγουρο οτι σχεδον κανενας δε θα επιλεξει να βαλει μεσα τα 70Ε της SB-Z μιας και ειναι πολυ προαιρετικο υποσυστημα για το price range  θα γλιτωσει αλλα 70 Ε, φτανοντας τα 1030-980Ε για καινουργιο συστημα με φουλ εγγυηση και με πιο γρηγορο επεξεργαστη.
Τα 800Ε φανταζουν παρα πολλα για ενα πιο αργο 3ετιας υπολογιστη.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.