Jump to content



(Σοβαρή) συζήτηση για home backup policy


gdp77

Recommended Posts

Λοιπόν ανοίγω το θέμα στο Linux subforum γιατί θα αναφερθώ και στο ZFS (για όσους δεν ξέρουν, απλά καθιστά το "απλό" raid ξεπερασμένο...) που υποστηρίζεται σε linux και απ'όσο γνωρίζω όχι σε windows, αλλά και οι ιδέες/απόψεις των windows users είναι ευπρόσδεκτες.

 

Ξεκινάω με το setup μου:

1) SSD για λειτουργικό, εφαρμογές και προσωρινό χώρο εργασίας.

2) μηχανικός WD black 640GB δεκαετίας με τον φάκελο των projects μου (από το 2003, ίσως και παλιότερα) περίπου 100GB, φάκελο games μεταφέρσιμο με απλό copy/paste, και διάφορα άλλα πραγματάκια, σχεδόν 60% γεμάτος

3) μηχανικός Samsung (από την εποχή που η Samsung έφτιαχνε μηχανικούς) 500GB ταινιοθήκη, γεμάτος. 10ετίας και αυτός

4) μηχανικός seagate 1ΤΒ για backup εντός του pc. Εδώ είναι αποθηκευμένα περιοδικά critical data π.χ. images του SSD για recovery, images του laptop για recovery, τα οικογενειακά videos για πρωτεύον backup, το αρχείο των projects μου (που προανέφερα στον WD) και δυστυχώς άρχισα να τον χρησιμοποιώ και για ταινιοθήκη δεδομένου ότι ο Samsung είναι γεμάτος. Ο δίσκος είναι περίπου στο 70% της χωρητικότητάς του γεμάτος.

5) εξωτερικός μηχανικός seagate 1ΤΒ για backup critical data όσων προαναφέρθηκαν. Είναι μονίμως εκτός σύνδεσης με το pc και εκτός ρεύματος. Συνδέεται μια φορά τον μήνα για να παίρνω backup και όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι offline.

 

Τα προβλήματα που έχω και θέλω να αντιμετωπίσω είναι τα εξής:

α) Θέλω να αυτοματοποιήσω το backup. Μέχρι τώρα όλα γίνονται manual και μου τρώνε χρόνο.

β) Η ταινιοθήκη (samsung 500GB) είναι γεμάτη και πλέον χρησιμοποιώ χώρο από τον δίσκο backup (και από τον 2ο δίσκο του laptop). Εν ολίγοις χρειάζομαι αναβάθμιση σε αποθηκευτικό χώρο...

γ) Έχω πολλούς μηχανικούς στο main pc και θέλω να τους περιορίσω.

δ) Δεν υπάρχει backup της ταινιοθήκης (δεν θα πεθάνω αν την χάσω, αλλά επειδή υπάρχουν και παλιές ταινίες που δεν βρίσκω εύκολα, θα ήθελα να υπάρξει backup κυρίως για συναισθηματικούς λόγους).

 

Συγκεντρωτικά έχω περίπου 1,5ΤΒ ωφέλιμα δεδομένα εκ των οποίων περίπου τα μισά γίνονται backup. 

 

Η λύση που σκέφτομαι είναι να αγοραστούν 2x3TB μηχανικοί προς αντικατάσταση των 3 δίσκων που έχω εντός του pc και να παίξουν σε ZFS mirror pool. Έτσι αυξάνω τον ωφέλιμο χώρο μου περίπου κατά 100% και αυτοματοποιώ το πρωτεύον backup δεδομένου ότι θα παίζουν σε mirror pool, ενώ παράλληλα τα πάντα όλα -και η ταινιοθήκη-  θα υπάρχουν σε αντίγραφο.  Για δευτερεύον backup θα διατηρηθεί ο εξωτερικός 1ΤΒ που έχω, φυσικά πάντα off-line. Τα 3ΤΒ κοστίζουν περίπου 65€/δίσκο και είναι το sweet spot. Τα 4ΤΒ ψιλοξεφεύγουν (για μένα), αλλά μέχρι να πάρω την απόφαση να κάνω την μετάβαση, μπορεί να έχουν πέσει και άλλο οι τιμές τους και τελικά να επιλέξω 2x4TB που θα μου δώσουν και άλλον αέρα.

 

Το μοναδικό πρόβλημα που βλέπω στην παραπάνω λύση είναι ότι το ZFS δεν είναι προσβάσιμο (αξιόπιστα χωρίς κίνδυνο corruption) από τα windows. Αυτό σημαίνει ότι ο φάκελος games δεν θα είναι προσβάσιμος. Ως έχουν τα πράγματα στα windows μπαίνω 1-2 φορές τον χρόνο (και αυτό πλέον μόνο για να κάνω updates). Δεδομένων των εκρηκτικών εξελίξεων με proton και lutris (για όσους δεν ξέρουν, αυτά τα 2 λογισμικά επιτρέπουν σχεδόν το 80% των AAA games να παίζουν στο linux), μάλλον στο μέλλον το windows partition θα το διώξω εντελώς, απλά τηρώ στάση αναμονής προς το παρόν μήπως και κάποια στιγμή ξαναπαίξω κάποιο παιχνίδι (εδώ και αρκετούς μήνες το ΑΑΑ gaming είναι παρελθόν για μένα). 

 

Έχω σκεφτεί και τη λύση NAS, αλλά προς το παρόν δεν θέλω μια επιπλέον συσκευή/υπολογιστή always on. Όταν στο μέλλον καταφέρω να λύσω το πρόβλημα της gigabit δικτύωσης σε όλο το σπίτι μου, τότε θα επανεξετάσω τη λύση NAS. Άλλωστε το ZFS υποστηρίζεται από freeNAS οπότε αν ποτέ στήσω κάποιον file/media server θα μπορώ να το κάνω με τους ίδιους δίσκους χωρίς δυσκολία.

 

Εσείς τι λέτε για όλα αυτά; Ποιο backup policy χρησιμοποιείτε; Περιμένω απόψεις και ιδέες μήπως και προτιμήσω κάποια άλλη καλύτερη λύση από αυτήν που σκέφτομαι.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στο data centre δωμάτιο του σπιτιού που μαζεύονται όλα τα καλώδια και έχω modem-router-switch-ap υπάρχει και ένα ζευγάρι SBCs (ένα raspi 1B και ένα odroid C1). Και τα δύο τρέχουν το pihole, αλλά το odroid έχει πάνω του και 2 δίσκους, εκ των οποίων ο ένας είναι το backup. Μετά χρησιμοποιώ το backintime στο linux για τα backups και rsync scripts σε πιο ελαφριά μηχανήματα. Στα android κινητά κάνω mirror τους αποθηκευτικούς χώρους με το AndFtp.

Windows έχω μόνο της δουλειάς που παίρνει backup μόνο του οπότε δε με απασχολεί.

Οι δίσκοι είναι σε ext4 αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι σε raid ή κάτι τέτοιο. Ο ένας μόνο είναι μπακαπιέρα και ο άλλος αποθήκη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, trendy said:

και ένα ζευγάρι SBCs (ένα raspi 1B και ένα odroid C1). Και τα δύο τρέχουν το pihole, αλλά το odroid έχει πάνω του και 2 δίσκους, εκ των οποίων ο ένας είναι το backup. Μετά χρησιμοποιώ το backintime στο linux για τα backups και rsync scripts σε πιο ελαφριά μηχανήματα.

 

Περίπου καταλαβαίνω το setup σου, μια που δεν έχω ασχοληθεί με μηχανάκια τύπου raspberry pi. Απ'ό,τι καταλαβαίνω όμως τα αντίγραφά σου δεν είναι real time, αλλά σύμφωνα με τα scripts που έχεις φτιάξει, περιοδικά. Εγώ αφενός  δεν έχω "data center" δωμάτιο, αφετέρου δεν θέλω προς το παρόν να έχω επιπλέον always on συσκευές (όπως φαντάζομαι έχεις τα 2 μηχανάκια που ανέφερες). Νομίζω ότι η μόνη λύση για real time αντίγραφα ασφαλείας είναι κάποια λύση τύπου "RAID". 

Link to comment
Share on other sites

To raid-1 δεν είναι backup. Υφίσταται τη δυναμική της απώλειας όπως και ο μονός δίσκος (βλάβη, διαγραφή από αβλεψία, κλοπή, καταστροφή). Είναι απλώς λύση για αυξημένη διαθεσιμότητα, δηλαδή να μη σταματήσει αναγκαστικά ο υπολογιστής σε περίπτωση αποτυχίας του δίσκου, αλλά να συνεχίσει απρόσκοπτα. Χρήσιμο σε ιδιωτικό, απαραίτητο σε επαγγελματικό περιβάλλον. Εφ' όσον δεν βλέπεις με καλό μάτι τη λύση κάποιας ξεχωριστής συσκευής (λογικό, αφού δεν έχεις ακόμα gigabit ethernet), το καλύτερο είναι ένας off line ευρύχωρος εξ. δίσκος, που θα ενημερώνεται περιοδικά με τη χρήση κάποιου συγχρονιστηριού, όπως το backintime ή το freefilesync (αφού χρησιμοποιείς linux). 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Oric said:

To raid-1 δεν είναι backup.

Όπως έχω γράψει, δεν θεωρώ το ZFS mirroring (αυτό που αποκαλείς raid-1, γιατί στο ZFS η ονομασία είναι αλλιώς) backup. Απλά με 2x3TB θα έχω ένα real time αντίγραφο όλων των δεδομένων μου. Δεδομένου ότι χρησιμοποιώ linux και οι πιθανότητες να πέσω θύμα κάποιου ransomware ή άλλου malware είναι σχεδόν μηδενικές, θεωρώ ότι το mirroring θα μου δώσει το έξτρα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση disk failure. Από κει και πέρα, θα συνεχίσω να έχω για δευτερεύον backup των critical δεδομένων μου, έναν εξωτερικό off line δίσκο (προς το παρόν 1ΤΒ μου αρκεί, αλλά για να έχω backup και την ταινιοθήκη λογικά θα πρέπει να αναβαθμιστεί στα 3-4TB), για την περίπτωση π.χ. καταστροφικού ηλεκτρικού συμβάντος που θα πάρει όλο το pc μαζί του, το οποίο βεβαίως είναι και πάνω σε ups.

 

Gigabit ethernet έχω στους 2 ορόφους του σπιτιού, αλλά δυστυχώς δεν έχω υλοποιήσει ακόμα τη διασύνδεση μεταξύ των 2 ορόφων με ταχύτητες gigabit, οπότε όπως γράφεις δεν με εξυπηρετεί ακόμα για διάφορους λόγους.  

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, unseen said:

Cloud backup τουλαχιστον για τα data που δεν χρησιμοποιεις συχνα; 

Οι χωρητικότητες που χρειάζομαι για τα critical data είναι αρκετά μεγάλες για να δικαιολογήσουν το κόστος για μη επαγγελματική χρήση. Η λύση cloud είναι σίγουρα η καλύτερη για off-site backup, αλλά ο σκοπός μου είναι να έχω backup περίπου 3ΤΒ δεδομένων τα οποία να είναι άμεσα προσβάσιμα. Με ταχύτητες vdsl δεν νομίζω ότι θα προτιμούσα μια τέτοια λύση. 

 

Χρησιμοποιώ το google drive ούτως ή άλλως για ένα μέρος της δουλειάς μου (κυρίως έγγραφα), αλλά μέχρι εκεί...

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

ok εσυ γνωριζεις καλυτερα. Το δικο μου backup setup ειναι: 

 

1. NAS

2. Μεγαλος εξωτερικος συνδεδεμενος σε pc που ειναι συνεχεια αναμενο και με second copy παιρνει differential backup.

3. Sync του NAS με dropbox.

4. Τα δεδομενα που δεν θελω να χαθουν με τιποτα πχ φωτογραφιες των παιδιων, τα παιρνω επισης  manual και σε εναν μικρο εξωτερικο δισκο που κραταω σε τοποθεσια εκτος σπιτιου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 5 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε:

Περίπου καταλαβαίνω το setup σου, μια που δεν έχω ασχοληθεί με μηχανάκια τύπου raspberry pi.

Δεν είναι κάτι περίεργο. Ένας πολύ μικρός υπολογιστής που τρέχει μια ελαφριά διανομή βασισμένη σε Debian.

 

πριν 5 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε:

Απ'ό,τι καταλαβαίνω όμως τα αντίγραφά σου δεν είναι real time, αλλά σύμφωνα με τα scripts που έχεις φτιάξει, περιοδικά.

Ναι τρέχει αυτόματα ανά βδομάδα ή χειροκίνητα αν θέλω να σπρώξω κάτι.

πριν 5 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε:

Εγώ αφενός  δεν έχω "data center" δωμάτιο,

Δε χρειάζεται να έχεις ειδικό δωμάτιο. Αποθηκάκι είναι που μαζεύονται τα καλώδια από το σπίτι και έχω βάλει ένα μικρό rack για να είναι τακτοποιημένα.

πριν 5 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε:

αφετέρου δεν θέλω προς το παρόν να έχω επιπλέον always on συσκευές (όπως φαντάζομαι έχεις τα 2 μηχανάκια που ανέφερες)

Όλα μαζί τρώνε 30VA, δεν το σκέφτομαι ιδιαίτερα...

πριν 5 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε:

Νομίζω ότι η μόνη λύση για real time αντίγραφα ασφαλείας είναι κάποια λύση τύπου "RAID". 

Όχι, γιατί δεν καλύπτει την περίπτωση να σκάσουν οι δίσκοι από ρεύμα (το έχω δει).

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, trendy said:

Όχι, γιατί δεν καλύπτει την περίπτωση να σκάσουν οι δίσκοι από ρεύμα (το έχω δει).

 

Εγώ δεν το έχω δει, αλλά -όπως έγραψα και πιο πάνω- γι' αυτόν τον λόγο έχω (και θα έχω και στο μέλλον) επιπλέον αντίγραφο με δίσκο που είναι off-line και συνδέεται μόνο περιοδικά για backup.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν, εγώ στους critical δίσκους εφαρμόζω και προληπτική αντικατάσταση στα 3-4 χρόνια ή κάποιες χιλιάδες ώρες λειτουργίας. Δε θα εμπιστευόμουν ποτέ έναν δίσκο 10ετίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, GriGaS said:

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν, εγώ στους critical δίσκους εφαρμόζω και προληπτική αντικατάσταση στα 3-4 χρόνια ή κάποιες χιλιάδες ώρες λειτουργίας. Δε θα εμπιστευόμουν ποτέ έναν δίσκο 10ετίας.

Νομίζω ζαριές είναι αυτά. Ο ένας δίσκος βγάζει 10 χρόνια και ο άλλος ψοφάει σε μερικές μέρες... Όπως και να έχει, όταν στήσω το ZFS mirror pool, σε καινούριους δίσκους θα γίνει, που να σου πω την αλήθεια μου, τους φοβάμαι πιο πολύ από τον WD black 10ετίας που έχω.

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, gdp77 said:

Νομίζω ζαριές είναι αυτά. Ο ένας δίσκος βγάζει 10 χρόνια και ο άλλος ψοφάει σε μερικές μέρες... Όπως και να έχει, όταν στήσω το ZFS mirror pool, σε καινούριους δίσκους θα γίνει, που να σου πω την αλήθεια μου, τους φοβάμαι πιο πολύ από τον WD black 10ετίας που έχω.

Όσο μπορούμε λαμβάνουμε υπόψη και τα predictive failures από SMART, αλλά πράγματι έχουν στατιστικά αυξημένες πιθανότητες να χαλάσουν νωρίς.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα, και απέφυγα να σχολιάσω, γιατί λίγο/πολύ όλοι στο ίδιο μοτίβο κινούμαστε (Redundancy + τουλάχιστον 1 αντίγραφο, ιδανικά offsite).

Νομίζω όμως ότι στη θέση σου ίσως δεν θα επέλεγα ZFS σε τοπικούς δίσκους, μια και τους θέλεις προσβάσιμους από διαφορετικά λειτουργικά και μάλιστα Windows.

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα "universal" σύγχρονο σύστημα αρχείων. Προσπερνώντας τα ext4 και NTFS ως "παραδοσιακά", έχω δουλέψει ZFS, XFS και BTRFS. Για τη χρήση που συζητάμε, δεν θα επέλεγα κανένα από τα τρία. Για χρήση σε σπιτικό NAS με shares θα ήμουν ευχαριστημένος με οποιοδήποτε από τρία. Με το NAS έχεις την ευχέρεια να έχεις ένα  αξιόπιστο σύστημα αρχείων και να δίνεις shares σε οποιοδήποτε λειτουργικό (ή ακόμα και να σπάσεις και ένα κομμάτι για block storage). Μήπως να το σκεφτείς να κάνεις το άλμα;

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, minast said:

Όσο μπορούμε λαμβάνουμε υπόψη και τα predictive failures από SMART, αλλά πράγματι έχουν στατιστικά αυξημένες πιθανότητες να χαλάσουν νωρίς.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα, και απέφυγα να σχολιάσω, γιατί λίγο/πολύ όλοι στο ίδιο μοτίβο κινούμαστε (Redundancy + τουλάχιστον 1 αντίγραφο, ιδανικά offsite).

Νομίζω όμως ότι στη θέση σου ίσως δεν θα επέλεγα ZFS σε τοπικούς δίσκους, μια και τους θέλεις προσβάσιμους από διαφορετικά λειτουργικά και μάλιστα Windows.

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα "universal" σύγχρονο σύστημα αρχείων. Προσπερνώντας τα ext4 και NTFS ως "παραδοσιακά", έχω δουλέψει ZFS, XFS και BTRFS. Για τη χρήση που συζητάμε, δεν θα επέλεγα κανένα από τα τρία. Για χρήση σε σπιτικό NAS με shares θα ήμουν ευχαριστημένος με οποιοδήποτε από τρία. Με το NAS έχεις την ευχέρεια να έχεις ένα  αξιόπιστο σύστημα αρχείων και να δίνεις shares σε οποιοδήποτε λειτουργικό (ή ακόμα και να σπάσεις και ένα κομμάτι για block storage). Μήπως να το σκεφτείς να κάνεις το άλμα;

Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις. Εγώ προσωπικά έχω πωρωθεί και είμαι έτοιμος να στήσω τώρα ένα ZFS mirror με 2 παλιούς 80άρηδες που έχω -αν λειτουργούν- για να αποκτήσω εξοικείωση. Προς το παρόν μόνο θεωρητικά διαβάζω για το ZFS και μου τρέχουν τα σάλια με τις δυνατότητές του και κυρίως με το γεγονός ότι καθιστά τις RAID κάρτες ξεπερασμένες. Με το ZFS (πέρα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του), δεν έχεις περιορισμό στο hardware. Σου καίγεται ο υπολογιστής; Κανένα πρόβλημα! Βάζεις τους δίσκους σε άλλο μηχάνημα, κάνεις import το array και παίζει. Τέλος. Ούτε να σου καεί το proprietary NAS και να πρέπει να βρεις ίδιο για να είσαι σίγουρος ότι θα ανακτήσεις τα δεδομένα σου, ούτε να ψάχνεις μητρική με ίδιο raid controller, ούτε να κάνεις τον σταυρό σου αν πας να κάνεις import το array σε άλλον controller. Και ένα σωρό άλλες ευκολίες copy on write, vdevs (ουσιαστικά καθιστά το partitioning παρελθόν), πανεύκολη αύξηση χωρητικότητας, user interface για noobs κτλ.

 

Σε ό,τι αφορά προσβασιμότητα από windows, δεν θα έχω πρόβλημα στο δίκτυο διότι με ένα samba share όλοι οι υπολογιστές θα έχουν προσβασιμότητα ανεξαρτήτως OS. Το μόνο πρόβλημα είναι αν θα χρειαστώ native windows προσβασιμότητα από τον ίδιο υπολογιστή (main desktop). Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το σενάριο κάποτε να ξαναρχίσω gaming, αλλά με τις εξελίξεις με proton και lutris αυτό θα γίνει μέσα από linux. Το άλλο σενάριο είναι το powerdirector για επεξεργασία video. Δεν έχω μάθει ακόμα kdenlive και δεν ξέρω αν θα με καλύψει. Αλλά και σε αυτό το σενάριο νομίζω ότι θα βρω εύκολα λύση για πρόσβαση στα video μου (π.χ. τα αντιγράφω σε έναν εξωτερικό usb3 gen2 και κάνω δουλειά). Γενικά στα windows μπαίνω πλέον 1-2 φορές τον χρόνο για να κάνω updates. Το workload μου έχει μεταφερθεί 100% σε linux και είμαι ευτυχής για αυτό. 

 

Δεν μπορώ να σκεφτώ χρήσεις (για μένα) δηλαδή που να δικαιολογούν το λειτουργικό κόστος (και το κόστος αγοράς) ενός επιπρόσθετου NAS μηχανήματος. Κυρίως το ZFS mirroring το θέλω γιατί θέλω έναν τρόπο να πετύχω παράλληλα α)αύξηση χωρητικότητας αποθήκης (θα αλλάξω δίσκο/ους ούτως ή άλλως) β) redundancy γ) ένα επιπλέον layer ασφάλειας για δεδομένα για τα οποία δεν έχω backup και δεν είναι critical (π.χ. ταινιοθήκη). Τέλος στη μόνη περίπτωση που ένα NAS θα με βόλευε θα ήταν να έχω πρόσβαση από τον 2ο όροφο του σπιτιού μου, αλλά προς το παρόν η δικτύωση μεταξύ των δυο ορόφων δεν είναι gigabit, συνεπώς καλύτερα να πηγαίνω να παίρνω αρχεία που χρειάζομαι με ένα στικάκι παρά να περιμένω για να κάνω τη δουλειά μου (το powerline εξασφαλίζει 200mbps μεταξύ των ορόφων, ενώ το laptop που είναι ο τελικός αποδέκτης συνδέεται στα 65-70mbps στα 2.4GΗz wi-fi. Άρα ένα NAS για μεταφορά μεγάλων αρχείων θα ήταν μη αξιοποιήσιμο αυτή τη στιγμή, με ταχύτητες μεταφοράς στην καλύτερη 6-8ΜΒ/s (χειρότερα και από usb2.0)

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ ως μοναδικό πρόβλημα την πρόσβαση από τον ίδιο υπολογιστή με Windows ανέφερα, εάν είναι μέσω share προφανώς το θεωρώ ίδιο με το να βρίσκεται σε NAS.

 

Έχε υπόψη σου πάντως ότι κάποια από τα πλεονεκτήματα του ZFS μπορείς να τα έχεις και με πιο συνήθη εγκατάσταση. Π.χ. μπορείς να φτιάξεις software RAID1 με mdadm και πάνω σε αυτό απλό ext4 (με ή χωρίς LVM). Εάν θέλεις πιο στιβαρό σύστημα αρχείων, μπορείς να βάλεις btrfs (και αυτό είναι copy on write) ή XFS. Και με αυτό τον τρόπο δεν είσαι κλειδωμένος σε hardware και έχεις απεριόριστη ευελιξία να τα μεταφέρεις όπου θέλεις, διατηρώντας την υψηλή διαθεσιμότητα του mirror. Ακόμη και snapshots μπορείς να έχεις, χωρίς να χρειαστείς ZFS.


Απλά το ZFS τα διαχειρίζεται όλα το ίδιο και είναι one stop shop. Κι εμένα μου αρέσει, αλλά δεν το έχω ζορίσει ακόμα σε "δύσκολες" καταστάσεις. Σε linux μου αφήνει την εντύπωση ότι είναι συνέχεια υπό κατασκευή, και στο νέο kernel (5.0) γεννήθηκαν κάποια θεματάκια που χρειάζονται βελτίωση. Σε BSD είναι άλλη ιστορία, και το προτιμώ πχ από UFS.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, minast said:

Έχε υπόψη σου πάντως ότι κάποια από τα πλεονεκτήματα του ZFS μπορείς να τα έχεις και με πιο συνήθη εγκατάσταση. Π.χ. μπορείς να φτιάξεις software RAID1 με mdadm και πάνω σε αυτό απλό ext4 (με ή χωρίς LVM). Εάν θέλεις πιο στιβαρό σύστημα αρχείων, μπορείς να βάλεις btrfs (και αυτό είναι copy on write) ή XFS. Και με αυτό τον τρόπο δεν είσαι κλειδωμένος σε hardware και έχεις απεριόριστη ευελιξία να τα μεταφέρεις όπου θέλεις, διατηρώντας την υψηλή διαθεσιμότητα του mirror. Ακόμη και snapshots μπορείς να έχεις, χωρίς να χρειαστείς ZFS.

 

Μάλλον το κατέχεις το άθλημα πιο πολύ από μένα. Προτίμησα να διαβάσω και να ασχοληθώ με ZFS επειδή από διάφορες πηγές ακούω (και διαβάζω) ότι το software "παραδοσιακό" raid πρέπει να αποφεύγεται (π.χ. πιο αξιόπιστη πηγή σε αυτό το θέμα θεωρώ τον Wendell από L1techs.)  Δεν ξέρω ποια η άποψή σου γι αυτό. Θεωρείς ότι ένα software raid 1 πάνω σε ext4 ή btrfs είναι καλύτερη επιλογή από ZFS mirror; Και αν ναι, μπορείς να μου γράψεις συνοπτικά τους λόγους;

 

Δες και εδώ: 

 

 

21 minutes ago, minast said:

Σε linux μου αφήνει την εντύπωση ότι είναι συνέχεια υπό κατασκευή, και στο νέο kernel (5.0) γεννήθηκαν κάποια θεματάκια που χρειάζονται βελτίωση.

Έχεις κάποια αρνητική εμπειρία ή από κάποιο link διάβασες κάτι; Θα με ενδιέφερε να μάθω σχετικά γιατί σε λίγο καιρό λογικά και εγώ θα περάσω σε kernel 5.0 Υπήρξαν περιπτώσεις απώλειας δεδομένων; Γενικά ξέρω ότι το openZFS εξελίσσεται και υπάρχουν αρκετοί devs που ασχολούνται, αλλά δεν φανταζόμουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι παράγοντας κινδύνου για απώλεια δεδομένων.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.