Jump to content


πληροφορίες για την νέα Apple Pro Display XDR


Recommended Posts

επειδή έγινε κάποιος διάλογος σχετικά με την καινούρια οθόνη της Apple, την τιμολόγησή της και το αν προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή όχι, στο παρακάτω νήμα από το reddit υπάρχουν κάποιες διαφωτιστικές απαντήσεις από ανθρώπους που μάλλον γνωρίζουν το αντικείμενο. Για απλούς καταναλωτές έχει ενδιαφέρον κι η σύγκριση που κάνει κάποιος με τις προδιαγραφές οθονών που είτε κοστίζουν λιγότερο είτε μοιάζουν να έχουν κάποιες καλύτερες προδιαγραφές στα χαρτιά. Σημειώστε ότι κατά τη γνώμη του το συνολικό κόστος αγοράς αυτής της οθόνης θα ξεπερνά τα US$ 8.295 συν το κόστος των κατά τόπους φόρων αντί για τις περίπου 5.000 δολλάρια που η εταιρεία το εμφανίζει να κοστίζει (για να αξιοποιηθεί πλήρως απαιτείται η αγορά πρόσθετων)

Τα συμπεράσματά του για όποιον βαριέται να διαβάσει αναλυτικότερα:

«Tl;Dr:

The Apple Pro Display XDR exceeds the color and HDR capabilities of any other consumer monitor on the planet, and has the features of a mid-range Reference Display, aside from the IO and LUTs. Despite needing a few add ons to be ready for color grading work, It blends all these things to come in at a price point well before the massively diminishing returns kick in for professional displays, but also well beyond what mere mortals needs from a screen. A full color grading rig using this screen, including the stand, nano texture matte glass, and BlackMagic Teranex unit, will cost around $8295, before tax. -- cheaper than a $20K reference display, but not really by as much (compared to the $5000 bargain apple made it sound like on stage)»

 

https://redd.it/bxsxyr

Link to comment
Share on other sites

Τρεις ερωτήσεις:

  1. Ποιος κατασκευάζει το πάνελ αυτής της οθόνης;
  2. Γιατί δεν επέλεξαν μια "στρογγυλή" ανάλυση, προφανώς 8k;
  3. Για πόσους μήνες θα είναι μοναδικές οι προδιαγραφές της;
Link to comment
Share on other sites

1. Δεν το έχω διαβάσει κάπου. Στο νήμα που παραπέμπω ανωτέρω, ρωτά κάποιος το ίδιο. Η απάντηση που παίρνει, αδύνατον να το γνωρίζουμε μέχρι κάποιος όπως το iFixit το λύσει. Σε κάθε περίπτωση έχει διάφορα σημεία που είναι κατά παραγγελία της Apple, δεν είναι δλδ ότι το κατασκευάζει κάποιος έτσι και το πουλάει δεξιά κι αριστερά όποιος κι αν είναι. Αν διαβάσατε το νήμα, χρησιμοποιούν proprietary τεχνολογία σε κάποια σημεία (Apple bought a miniLED / microLED display maker, and they're using that tech for the backlight. Apple also has its own display engine and timing controller.) Η κατηγορία που προσπαθούν να το τοποθετήσουν ούτως ή άλλως δεν αφορά απλούς καταναλωτές ίσως ούτε καν επαγγελματίες φωτογράφους.

2. Φαντάζομαι για λόγους δυσκολίας κατασκευής, ακρίβειας χαρακτηριστικών (δεν ξέρω αν μπορούσαν να επιτύχουν εύκολα την ακρίβεια που έχει τώρα σε περισσότερα pixels), κόστους καθώς και συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων. Ο άνθρωπος που δίνει τις ουσιαστικότερες απαντήσεις το συγκρίνει κιόλας με ένα 8Κ της Dell όπου γράφει για τις διαφορές.

3. Καλή ερώτηση, υποψιάζομαι ότι είναι παραπλανητική: αφενός επαναλαμβάνω ότι έχει κάμποσα σημεία με δικές της τεχνολογίες. Το κυριότερο όμως είναι το περιορισμένο κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτή η οθόνη (δείτε και τη σύγκριση με ένα 4Κ HDR Gsync της Asus το οποίο τιμολογείται γύρω στα $2.000) και η τιμολόγηση διάφορων προϊόντων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα δεν έχουν οι υπόλοιποι κίνητρο να την ανταγωνιστούν σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Ακόμα κι αν το πετύχαιναν κατασκευαστικά, θα κατέληγαν να κανιβαλίσουν τις χαμηλότερες κατηγορίες τους (αυτά που τώρα κινούνται σε $1000-1500) κάτι που δεν ακούγεται και πολύ λογικό να επιδιώξουν.

Για εμάς τους υπόλοιπους, πέραν του γενικού ενδιαφέροντος/περιέργειας, νομίζω το σημαντικότερο με αυτή την οθόνη δεν είναι κατά πόσο θα βγει μια ανάλογη σε χαμηλότερη τιμή αλλά έστω κάποιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την οθόνη να βρουν σιγά σιγά το δρόμο τους σε οθόνες που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι θετικό για εμάς. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

«καπου διαβασα η καταλαβα (διορθωστε με αν κανω λαθος εννοειται) πως η καινουργια οθονη που παρουσιασανε (ξερετε αυτη με το σουρωτηρι των 1000$) πως ειναι πολυ φθηνοτερη απο τον ανταγωνισμο στα ιδια χαρακτηριστικα. Ισχυει κατι τετοιο;»

δεν προσέχεις τις δημοσιεύσεις

όχι ακριβώς. Αυτή η οθόνη είναι ειδικής χρήσης. Τα χαρακτηριστικά που (ισχυρίζεται ότι) διαθέτει μπαίνουν στα χωράφια των reference monitors ($32.000+ αυτό π.χ. για να μην πατάς τον σύνδεσμο) για χρήση σε studio για παραγωγή ταινιών (προϋπολογισμών εκατομμυρίων). Υπό αυτή την έννοια τα $8.000 (οθόνη+βάση+ειδικά add ons που δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλά για όποιον χρειάζεται τέτοια οθόνη είναι αναγκαία) που ζητά περίπου η οθόνη ακούγονται φθηνά.

Όμως: ναι μεν μπαίνει στα χωράφια των οθονών αναφοράς αλλά δεν τα φτάνει κιόλας σε επιδόσεις. Αυτοί με τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων, όπως σωστά γράφει ο Μπιλ, δεν θα τσιγγουνευτούν ούτε θα διακινδυνεύσουν για μερικά χιλιάρικα. Θα πληρώσουν τα τριανταχίλιαρα για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να κάνουν τη δουλειά τους.

Άρα η οθόνη είναι φλόμπα και δεν έχει νόημα;
Όχι κι αυτό είναι το σημείο που παραβλέπει ο Μπιλ. Ναι θα αγοράσουν την οθόνη αναφοράς με το τριανταχίλιαρο όπως κάνουν μέχρι τώρα. Μία, που θα την χρησιμοποιεί αυτός που κάνει την καίρια δουλειά στο τέλος της γραμμής παραγωγής (ή εναλλάξ, ένα άτομο την φορά). Τα $8000+ όμως τους επιτρέπουν να αγοράσουν και μερικές τέτοιες για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ώστε να μπορούν κι αυτά να εργαστούν πάνω σε κάτι που χωρίς να είναι οθόνη αναφοράς, έχει μερικά τέτοια χαρακτηριστικά, διευκολύνοντας εντέλει το έργο τους.
Αυτό είναι το κοινό της οθόνης. Αν διαβάσεις όλο το λινκ στο reddit θα δεις κι άλλα ενδιαφέροντα.

Η βάση.
Η οθόνη ανεβάζει θερμοκρασίες. Η βάση αυτή βοηθά και στην απαγωγή της θερμότητας. Οι θερμοκρασίες είναι επιβαρυντικές όχι μόνο για τη διάρκεια ζωής της οθόνης αλλά και για το πόση ώρα αντέχει η οθόνη να αποδώσει στο μέγιστο, χρωματικά.
Αυτός που έχει εκατομμύρια προϋπολογισμό, πληρώνει κάμποσες χιλιάδες για οθόνες, λες να κάτσει να ψάχνει στο bangood μπας και βρει κατάλληλο stand των 30€; Αν από την άλλη πάει σε κάποια άλλη κατασκευή, από «ακριβό»κατασκευαστή βάσεων, σίγουρα θα το πληρώσει με μερικά κατοστάρικα. Ας πούμε 200-300. Λες να ενδιαφέρεται πολύ ο (πολυάσχολος και συχνά πιεσμένος χρονικά) αγοραστής με τα εκατομμύρια προϋπολογισμό να αρχίσει τα πειράματα μπας και πληρώσει $7200-7300 αντί για $8000; Το πιθανότερο είναι να σκάσει την 8άρα, αγοράζοντας τη βάση που εσύ κοροϊδεύεις για σουρωτήρι.

Έγινε επεξεργασία από salde
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.