Jump to content
adpanos

AMD X570/Β550 etc Motherboards (Summer 2019) συζήτηση

Recommended Posts

Ενδιαφέρον. Θα δοκιμάσω χωρίς τίποτα πάνω να δω τι χρόνους θα πάρω. Ευχαριστώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@UltraB Πριν λίγο τελείωσα το στήσιμο της με έναν 3600 + 16GB @3200.

Το μόνο που έκανα ήταν update σε F4 γιατί με το F3 δεν έπαιζε σωστά το XMP ενώ τώρα απλώς το επέλεξα και όλα κομπλέ.

Νορμάλ boot: 40sec

Fast boot: 30sec

Ultra fast: δεν δοκίμασα ακόμη.

 

Να ενημερώσω πως απλώς πήρα τον 240GB SSD που είχα στο παλιό pc και τον έβαλα πάνω, δεν έκανα καθαρή εγκατάσταση γιατί βαρέθηκα και γιατί θα κάνω σίγουρα όταν επιλέξω τον NVME που θα βάλω. Επίσης υπάρχουν άλλοι 4 HDDs σε διάφορες χωρητικότητες και μια 660Ti.

 

Δεν ξέρω κάτι άλλο να αναφέρω, όλα είναι στα default και δεν έχω ιδέα ακόμη από ρυθμίσεις κλπ

Edited by Arkan
  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν σου είναι εύκολο μου σε παρακαλάω και σε τι ρεύματα παίζει σε idle. Με κλειστά προγράμματα όπως iCue κλπ αν τρέχουν από πίσω. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με τα πάντα κλειστά παίζει στο ~1.33v που υποθέτω δεν είναι νορμάλ. Συνήθως είναι 1.25-1.4 και μια στο τόσο πέφτει στο 0.55, ανεβαίνει 1.10 και ξανά στα ψηλά πάλι. Το βλέπω σχεδόν μόνιμα στο 3.99Ghz. Όλα αυτά από CPU-Z, δεν ξέρω ακόμη τι άλλα προγράμματα να βάλω ή τι ρυθμίσεις να κάνω, θα τα δω αύριο μάλλον.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια από τα ίδια και εδώ. Εσένα τουλάχιστον κατεβαίνει στα 0.55, εμένα δε πάει κάτω από 0.90 στην καλύτερη.

Αν δε τρέχω και το iCue δουλεύει συνέχεια πάνω από 1.4 και ψήνεται ο επεξεργαστής χωρίς λόγο.

 

Μάλλον ο @winters είναι απ τους τυχερούς που με όλα κλειστά πέφτει στα 0.216v όπως έγραψε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και είμαι έτοιμος να πατήσω το κουμπι και να παραγγείλω την aorus elite αλλά μπαίνω σε δεύτερες σκέψεις , αλλά και πάλι τι άλλο να έπαιρνα στο ιδιο εύρος τιμής ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
πριν 22 ώρες, το μέλος Arkan έγραψε:

Να ενημερώσω πως απλώς πήρα τον 240GB SSD που είχα στο παλιό pc και τον έβαλα πάνω, δεν έκανα καθαρή εγκατάσταση γιατί βαρέθηκα και γιατί θα κάνω σίγουρα όταν επιλέξω τον NVME που θα βάλω. Επίσης υπάρχουν άλλοι 4 HDDs σε διάφορες χωρητικότητες και μια 660Ti.

 

Και εγώ τα ίδια βαριόμουν επανεγκαταστάσεις και κράτησα τα windows όπως ήταν.

Σε μετροπρογράμματα βλέπω δεν έχω κάτι να ζηλέψω αφού και σε cinebench είναι στα κορυφαία αποτελέσματα (ειδικά όταν τον τρέχω στα 4250 με 3400 ram cl16) που δεν είναι stable και σε 3dmark τα ίδια.

 

Τώρα όσον αφορά το post που είναι και το θέμα μας.

 

Δεν εντυπωσιάστηκα από τον ryzen αφού κάνω και εγώ παραπάνω από ότι με τον παλιό intel i5 3570.

Αλλά όχι τπτ το συγκλονιστικό από 28 " να πήγε στα 33 " στην χειρότερη.

 

100% φταίει η διαδικασία initialization του motherboard.

Μόνο και μόνο μέχρι να φτάσω στο σημείο να πατήσω del για να μπω στο bios το asrock b450m έχει χάσει 8 δεύτερα σε σχέση με το gigabyte b75m που είχα.

Απ το σημείο εκείνο και μετά προσπαθεί να πάρει πίσω το χαμένο χρόνο το amdάκι αλλά δεν προλαβαίνει για 3-5"

 

Ας ελπίσουμε πως με τα διάφορα bios updates θα επιταχύνουν και αυτό.

Το gigabyte εξάλλου είχε εξαντλήσει τα bios updates και ήταν στην τελική του έκδοση από της 4/11/2013😂

 

Επίσης και το gigabyte κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής του λόγο κάποιας ασυμβατότητας με version των windows 10 μου έκανε post στα τεσσερισήμισι λεπτά.🤬

Για έναν ολόκληρο χρόνο!!!

Και είχα 2 μηχανήματα με το ίδιο board και το ίδιο πρόβλημα!!!!🤪

 

Τι να λέμε τώρα...

Edited by uhu
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δε νομίζω πάντως ότι έχει να κάνει με την Gigabyte αλλά με την AMD.

Θα ήθελα για πλάκα να δω πάντως πως συμπεριφέρεται ο επεξεργαστής μου σε B450 και X470 μητρικές.

 

PS: Βγήκε νέο bios για την Elite πριν μερικές μέρες απ ότι βλέπω. Φοράω το F4M και βλέπω έχει βγει F4N, το έχει περάσει κανείς να μας πει εντυπώσεις;

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
πριν 20 λεπτά, το μέλος UltraB έγραψε:

Δε νομίζω πάντως ότι έχει να κάνει με την Gigabyte αλλά με την AMD.

Θα ήθελα για πλάκα να δω πάντως πως συμπεριφέρεται ο επεξεργαστής μου σε B450 και X470 μητρικές.

 

1)Συμφωνώ ότι δεν φταίει η asrock γιατί έχω πολλά asrock με 1ης γενιάς i3 (clarkdale) που κι αυτά κάνουν initialization του bios ταχύτερα. 

2)Θα δείς σε μένα όταν θα τον πουλήσεις για να αναβαθμίσεις σε ryzen 3gen.😂

Edited by uhu
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω απο τα παρακάτω βιντεάκια φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά στην ταχύτητα του boot και που οφείλετε.

Απο το πάτημα του restart μέχρι την εμφάνιση του motherboard logo ο amd έχει χάσει κανά 8άρι δεύτερα από τα ιντέλ μηχανήματα...

Edited by uhu
  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι πως όταν ανοίγει ο υπολογιστής (είτε και μετά από restart) ανάβουν φουρφούρια, led κλπ για μερικά δεύτερα (δεν έχει δώσει ακόμη σήμα στην οθόνη) κλείνουν σαν να κάνεις reset και ξανανοίγουν τα πάντα και πάει στο post και συνεχίζει. Χμμμ... 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Arkan said:

Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι πως όταν ανοίγει ο υπολογιστής (είτε και μετά από restart) ανάβουν φουρφούρια, led κλπ για μερικά δεύτερα (δεν έχει δώσει ακόμη σήμα στην οθόνη) κλείνουν σαν να κάνεις reset και ξανανοίγουν τα πάντα και πάει στο post και συνεχίζει. Χμμμ... 

Αυτό είναι ram training που δεν θα έπρεπε να γίνεται παρά μόνο μετά από περιπτώσεις bios reset / hardware αναβάθμισης κτλ. Θα στρώσει με νέο bios. Δώσε λίγο παραπάνω ρεύμα στις μνήμες και δες αν εξακολουθεί να συμβαίνει (ή παίξε λίγο με τα settings των μνημών πχ δώσε κσρφωτες ρυθμίσεις και όχι μέσω xmp ή όπως το ονομάζει η μητρική σου).

 

Στη δική μου αναβάθμιση σε ryzen πρώτης γενιάς μου είχε βγάλει την πίστη αυτό το θέμα. Με λίγο ρεύμα παραπάνω στις μνήμες το έκανε 1/10 φορές. Τελικά κάποια στιγμή βγήκε νέο bios (σύστημα υπογραφής) και εξαφανίστηκε το πρόβλημα για πάντα. 

 

Edited by gdp77
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όταν λέμε boot time εννοούμε από την ώρα που πατάμε το κουμπί;

Αν Ναι,  οι amd είναι πολύ πιο αργοί απο ιντελ.  Τουλάχιστον σε ό,τι έχω δει και έχω στήσει ο ίδιος

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gdp77 Μου το έκανε αυτό στην αρχή όταν είχα το F3 bios που ήρθε η μητρική κι όταν έβαζα το XMP δεν bootαρε. Το έκανε 2-3 φορές συνεχόμενα, έβλεπε πως δεν παίζει, έκανε reset bios και δούλευε με default. Έβαλα το F4, το XMP δούλεψε κανονικά από την πρώτη στιγμή, απλώς έμεινε αυτό το ένα mini reset και μετά συνεχίζει κανονικά την δουλειά του. Δεν τρελαίνομαι κιόλας, 30-31 δεύτερα θέλει από το πάτημα του κουμπιού μέχρι να βγω login screen να βάλω pin. Κι επειδή είναι αρκετά δυνατός ο 3600, φορτώνουν άμεσα και τα 853 προγράμματα που έχω. Σήμερα που θα έχω λίγο χρόνο παραπάνω θα παίξω λίγο με ρυθμίσεις και υποθέτω σε κάποια φάση θα βγει και κάποιο καινούριο bios που μπορεί να το λύνει τελείως.

 

@GoMaR Υποθέτω πως αυτό εννοούν όλοι. Υπάρχουν και τα software βέβαια που μετράνε συνολικό boot time ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει καθόλου.

 

Μια μικρή παρένθεση, έχω την Xonar DX αλλά δεν την έχω βάλει ακόμη σε αυτό το pc. Χάνω τίποτα σε σχέση με την onboard ή μπα;

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

σημερα το πρωι ανοιξα το μηχανημα.. 

29seconds μεχρι την καταχωρηση κωδικου στη welcome screen.

και στο task manager sto last bios time γραφει 11 seconds.

Εχω δει και 8-9 αλλα πριν βαλω 23425623452 συσκευες και προγραμματα :p


Μητρικη χ370 asus hero VI   + 1700x amd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πλέον έχω πέσει στα 25 (από το Task Manager). Τουλάχιστον αυτά παλεύονται σε σχέση με τα ~65+ που είχαν πριν 😛

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο και τα υποσυστηματα, οι κάρτες, οι δίσκοι και σε ποιους κοντρολερ είναι συνδεδεμένοι κτλ. Σε άλλο χρόνο μπουταρει άμα έχεις μόνο έναν ssd και σε άλλο χρόνο άμα έχει 10 πράγματα συνδεδεμένα. Μια.καλη ιδέα είναι ό,τι δεν χρησιμοποιείτε από τα υποσυστηματα της μητρικής να τα κάνετε disable από το bios. Γενικά ό,τι συνδέεις θα σου προσθέτει χρόνο στο boot

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά και εγώ στο σύστημά μου έχω μόνιμα 2 εξωτερικούς, 4 HDD και 2 SSD, ο χρόνος είναι 21 sec (για το bios time), έτσι μου γράφει δηλαδή, και περίπου 10 για το boot (login screen). 

Με το που αφαιρώ τους εξωτερικούς, πέφτει κατά 10 sec το bios time! Αν βάλω USB και τέτοια, ανεβαίνει λίγο. Δοκίμασα μια φορά χωρίς HDD και είχα άλλα 2 sec κέρδος, όχι κάτι το φοβερό δηλαδή. Στα AMD συστήματα, τα σύγχρονα, δεν γνωρίζω, μιας και δεν έστησα κάποιο. Επειδή οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί χρησιμοποιούνται συνέχεια, δεν βγαίνουν από πάνω, προτιμώ να τους έχω και να χάνω 10 sec παρά να τους βάζω-βγάζω συνέχεια :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι εμένα λεει 21,7sec last bios time με πέταμα τον SSD με τα windows έτσι απλά και 4 HDDs παλιούς κλπ. Δεν είναι και ο τρελός ο χρόνος για το boot. Θα δω φυσικά πως πηγαίνει με καθαρή εγκατάσταση και πέταμα ότι δεν χρειάζεται. Το θέμα μου είναι κυρίως στον επεξεργαστή ο οποίος δουλεύει μόνιμα. Ή μάλλον δεν δουλεύει και πολύ, αλλά δεν πέφτει και σχεδόν ποτέ κάτω από τα 4Ghz, οπότε κάτι παίζει... Το Σ/Κ θα πέσει φρέσκια εγκατάσταση και βλέπουμε.

spacer.png

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
πριν 3 λεπτά, το μέλος Arkan έγραψε:

Κι εμένα λεει 21,7sec last bios time με πέταμα τον SSD με τα windows έτσι απλά και 4 HDDs παλιούς κλπ. Δεν είναι και ο τρελός ο χρόνος για το boot. Θα δω φυσικά πως πηγαίνει με καθαρή εγκατάσταση και πέταμα ότι δεν χρειάζεται. Το θέμα μου είναι κυρίως στον επεξεργαστή ο οποίος δουλεύει μόνιμα. Ή μάλλον δεν δουλεύει και πολύ, αλλά δεν πέφτει και σχεδόν ποτέ κάτω από τα 4Ghz, οπότε κάτι παίζει... Το Σ/Κ θα πέσει φρέσκια εγκατάσταση και βλέπουμε.

spacer.png

Να υποθέσω πως στο Power plan των Windows έχεις το High Performance? 

Balanced βάζω για να μην συμβαίνει αυτό. Δεν ξέρω αν ισχύει και στους AMD :) 

ΥΓ: LOL. 21.7 λέει και εμένα :bleh: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.