Jump to content
tommybertsen

PCI Express 6.0 το 2021;

Recommended Posts

Μπορεί να μην έχουμε δει καλά καλά ακόμη το PCI Express 4.0 πρότυπο στις μητρικές (νέο feature των μητρικών με το Χ570 chipset της AMD), αλλά το PCI SIG (special interest group), ήδη έχει δώσει πληροφορίες για το PCI Express 5.0 και τώρα για το 6.0 πρότυπο, έχοντας μάλιστα και κάποια χαρακτηριστικά αυτού. 

Πριν λίγο καιρό δόθηκαν τα χαρακτηριστικά του PCI Express 5.0 προτύπου τα οποία συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.

 
Slot Width PCIe 1.0
(2003)
PCIe 2.0
(2007)
PCIe 3.0
(2010)
PCIe 4.0
(2017)
PCIe 5.0
(2019)
x1 0.25GB/sec 0.5GB/sec ~1GB/sec ~2GB/sec ~4GB/sec
x2 0.5GB/sec 1GB/sec ~2GB/sec ~4GB/sec ~8GB/sec
x4 1GB/sec 2GB/sec ~4GB/sec ~8GB/sec ~16GB/sec
x8 2GB/sec 4GB/sec ~8GB/sec ~16GB/sec ~32GB/sec
x16 4GB/sec 8GB/sec ~16GB/sec ~32GB/sec ~64GB/sec


Μπορούμε να δούμε πως με τα χρόνια οι επιδόσεις του PCI Express διπλασιάζονταν μετά από κάθε νέα έκδοση. Η έκδοση 6.0 λοιπόν θα προσφέρει 128GBps, κάτι το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη, μιας και οι κορυφαίες κάρτες γραφικών που διατίθενται στην αγορά (μέχρι και σήμερα) δεν χρειάζονται παραπάνω από το πρότυπο PCI Express 3.0 x16 για να δουλέψουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι σχετικά με αυτό το κομμάτι μέχρι τότε όμως. 

 

Σύμφωνα πάντα με το PCI SIG, οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν στις ταχύτητες των PCI Express όταν υπήρχε Multi GPU setup στους υπολογιστές θα εξαλειφθούν στο πρότυπο PCI Express 4.0 και προφανώς στο 5.0 και στο 6.0. Τα πιθανά χαρακτηριστικά φαίνονται παρακάτω.

 

PCI-SIG DevCon 2019_Briefing Presentation_final_07.png

 

Επιπλέον πλεονεκτήματα με τέτοιο τεχνολογικό άλμα είναι πιθανό να υπάρξουν σε ότι αφορά και τους SSD, οι οποίοι γίνονται ολοένα και ταχύτεροι. Στο PCI Express 4.0 οι SSD μπορεί να έχουν μέχρι και 5GBps ταχύτητα. Θεωρητικά, με τα πρότυπα PCI Express 5.0 και 6.0 μπορούμε να δούμε σε λιγότερα lanes, ταχύτερους SSD. 

 

Αν και είναι μακρυά η επίτευξη αυτού του άλματος (όχι τόσο μακρυά αν αναλογιστεί κανείς ότι για να περάσουμε στο λανσάρισμα του PCI Express 4.0 από το 3.0, μεσολάβησαν 7 χρόνια), μπορεί να θεωρηθεί πως ανοίγει ο δρόμος για νέες "extreme" τεχνολογίες που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτές τις μεγάλες ταχύτητες. 


View full είδηση

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλλάζει και το κούμπωμα;  δηλαδή όπως με την AGP ή άπλα μόνο η έκδοση  και η ταχύτητα της κάρτας;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι backwards compatible (βάζεις και pci-e 3.0 που έχουμε τώρα στο...6.0 και το αντίστροφο, απλά δεν έχεις τις αναγραφόμενες ταχύτητες όπως είναι λογικό).

Το AGP --- > PCI xpress ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Συνυπήρχαν για ένα διάστημα μέχρι που το AGP ήταν obsolete και με συνοπτικές εξαφανίστηκε.

Όταν βγει το "superduper pci hyperexpress" (λέμε τώρα) και θεωρηθεί το πρότυπο pci express, obsolete, τότε θα αλλάξει και το "κούμπωμα". Πιθανόν. Πιθανόν και να μην συμβεί ποτέ και το pci-e να έχει τρόπους να διπλασιάζει την ταχύτητα. Το θεωρώ δύσκολο αλλά είναι και δύσκολο να πούμε τι θα συμβεί σε 10 χρόνια από τώρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

οσον αφορα τις καρτες γραφικων ειλικρινα ελπιζω να μπει νεος παικτης με νεες τεχνολογιες γιατι οσο κι αν μιλαμε για "φοβερες αυξησεις επιδοσεων" μιλαμε για την ιδια βασικη τεχνολογια εδω και δεκαετιες (ναι ειμαι απ αυτους που ονειρευονται να προλαβουν οι ιδιοι κι οχι τα τρισεγκονα τους φουτουριστικες ολογραφικες τεχνολογιες κτλ), αλλα ασχετα με αυτο, επειδη λογο χρησης εικονικων μηχανων και ασχολιας -ερασιτεχνικης- με το ps εχω μια ψυχωση με τη ραμ (νοιωθω πως ποτε δε μου ειναι αρκετη) ελπιζω μια μερα οι ssd να μπορουν να φτασουν σε τετοια επιπεδα ταχυτητας που να μπορεσουν να αντικαταστησουν (η εστω να μπορουν να υποστηριξουν επαξια κι οχι ως ενα αργο swap αναγκης) αυτο το κομματι. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.