Jump to content

Συνέντευξη για εργασία και συμπεριφορά των εταιρειών


Recommended Posts

Αν και σκεφτόμουν να ανοίξω ένα θέμα στο linkedin, αποφάσισα πως είναι καλύτερα σε ένα τεχνολογικό φόρουμ όπως το thelab γιατί αφενός ζούμε στην Ελλάδα και πολλοί διστάζουν να πούνε την άποψη τους με ονοματεπώνυμο αφετέρου γιατί φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν εδώ μέσα αρκετοί που ασχολούνται με τον προγραμματισμό επαγγελματικά και έχουν βρεθεί στην θέση που θα περιγράψω παρακάτω.

 

Είμαι και εγώ λοιπόν, στην κατηγορία των προγραμματιστών που το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν να αυτοαποκαλούνται Software Engineers :) . Όπως είναι λογικό ψάχνομαι συχνά πυκνά για νέες θέσεις σε άλλες εταιρείες που προσφέρουν καλύτερο μισθό αλλά και γενικότερα περισσότερα benefits. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση και οι μισθοί των προγραμματιστών ανεβαίνουν πολύ γρήγορα και κυμαίνονται σίγουρα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.

 

Πλέον αρχίζω να πιστεύω ότι οι εταιρείες έχουν εντοπίσει την γενικότερη έντονη αναζήτηση των προγραμματιστών για κάτι καλύτερο και αρκετές φορές διαφημίζουν fake θέσεις ή περιμένουν να βρουν κάποιον που να τα ξέρει όλα και να συμφέρει... το γνωστό meme "εσείς δεν ψάχνετε προγραμματιστή αλλά ολόκληρο τμήμα IT σε έναν". Επίσης θεωρώ σημαντικό ένα ακόμα θέμα, αυτό με τους HR, που έχουν ξεφυτρώσει παντού και είναι παντελώς άσχετοι για να ξεκινήσουν τεχνικές συνεντεύξεις ή να φιλτράρουν τους υποψήφιους.

 

Για να μπω στο ψητό, έχω βρεθεί αρκετές φορές σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός τεστ ουτώς ώστε να διαγωνιστώ για να "κερδίσω" τη θέση. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει μια σημείωση, ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρώσεις όλες τις ερωτήσεις αλλά να δείξεις τον τρόπο σκέψης σου. Απολύτως κατανοητό και πάντα είμαι διαθέσιμος να ολοκληρώσω ότι μου ζητηθεί ώστε να αποδείξω ότι γνωρίζω αυτά που γράφω στο βιογραφικό μου και... δεν είμαι ελέφαντας. Βέβαια είναι 100% σίγουρο ότι αν δεν γράψεις τα πάντα δεν έχει πιθανότητες. Η κύρια ενόχληση μου όμως έρχεται όταν αυτό το τεστ δεν έχει εξεταστικό χαρακτήρα αλλά παραγωγικό. Και συμβαίνει πολύ συχνά. Δηλαδή πολλές εταιρείες ζητάνε να αφιερώσεις κάποιες μέρες ίσως και λίγες εβδομάδες για να ολοκληρώσεις ένα project που θα σου αναθέσουν, αντί να γράψεις ένα απολύτως λογικό τεστ λίγων ωρών. Πόσο μάλλον όταν ενώ ολοκληρώνεις αυτό που σου έχει ανατεθεί, έχοντας ξοδέψει στην ουσία αρκετό από τον χρόνο σου δεν λαμβάνεις καμία απάντηση. Πως μπορεί να γνωρίζει ο υποψήφιος ότι η εκάστοτε εταιρεία δεν ψάχνει κάποιον για να κάνει τσάμπα το "outsourcing" ή ότι δεν "κλέβει" την τεχνογνωσία του ως προς τον τρόπο επίλυσης κάποιου προβλήματος;

 

Νομίζω πως ανοίγω θέμα συζήτησης, έχω αρκετά παραδείγματα προσωπικά και μη να αναφέρω και θα ήθελα να κάνουμε μια όμορφη και ουσιαστική κουβέντα με όποιους ενδιαφέρονται.

Edited by deNordic
  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Παράθεση

Πως μπορεί να γνωρίζει ο υποψήφιος ότι η εκάστοτε εταιρεία δεν ψάχνει κάποιον για να κάνει τσάμπα το "outsourcing" ή ότι δεν "κλέβει" την τεχνογνωσία ως προς τον τρόπο επίλυσης κάποιου προβλήματος;

Αυτό κάνουν οι 9/10, για να μην πω οι 10/10. Και δεν γίνεται μόνο σε αυτόν το τομέα αλλά και σε άλλους.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, UltraB said:

Αυτό κάνουν οι 9/10, για να μην πω οι 10/10. Και δεν γίνεται μόνο σε αυτόν το τομέα αλλά και σε άλλους.

 

Κάποιοι είναι τόσο προκλητικοί, που μετά την αίτηση για εκάστοτε θέση, σου στέλνουν εντελώς αυτοματοποιημένα το project που πρέπει να υλοποιήσεις και δεν απαντάνε καν ώστε να σου πουν λίγα λόγια για την θέση και την εταιρεία. Στην ουσία καλείσαι να αφιερώσεις χρόνο για να ολοκληρώσεις κάτι μη έχοντας απολύτως καμία πληροφορία για τη θέση.

Edited by deNordic
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, deNordic said:

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση ...

 

54 minutes ago, deNordic said:

... και δεν απαντάνε καν ώστε να σου πουν λίγα λόγια για την θέση και την εταιρεία.

 

Ε αφού υπάρχει τόση ζήτηση τι το κάνεις θέμα; Την επόμενη φορά που θα συμβεί γείωμα να αρχίσουν να στρώνουν

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, l2phile said:

 

 

Ε αφού υπάρχει τόση ζήτηση τι το κάνεις θέμα; Την επόμενη φορά που θα συμβεί γείωμα να αρχίσουν να στρώνουν

 

Το κάνω θέμα γιατί θέλω να μοιραστώ με άλλα άτομα κάτι που με προβληματίζει καθώς και να ακούσω τις δικιές τους απόψεις.

 

Δυστυχώς είτε τους γειώσω εγώ είτε όχι δεν νομίζω να ιδρώσει το αυτί τους. Σκοπός είναι να γίνει γνωστό όλο αυτό μήπως και μαζευτεί λίγο η προκλητικότητα και το θράσος πολλών εταιρειών.

 

Μιλάω πάντα για Ελλάδα, το αναφέρω γιατί εσύ βλέπω είσαι Τσεχία.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Από βιώματα συναδέλφων στην τελευταία μου δουλειά, μου είχαν πει πως όταν τους κάλεσαν το τεστ το έκαναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ή της τρίτης συνέντευξης. Μάλιστα, το τεστ το έβαλε ο head ή ο team leader του τμήματος και το αξιολογούσε επίσης ο ίδιος, χωρίς να εμπλακεί το HR. Προφανώς το HR θέλει να έχει ένα δικό σου background αλλά αδυνατώ να πιστέψω ότι μπαίνουν σε technical κουβέντες μαζί σου, παρά μόνο όσες τους έχουν δασκαλέψει να ρωτήσουν μονολεκτικά (γνωρίζεται java, check. γνωρίζετε python; check). 

 

Οι εταιρίες που βασίζονται στο development και το engineering, ψάχνουν στοχευμένα. Τώρα κάποιες εξίσου μεγάλες εταιρίες οι οποίες έχουν γενικές ανάγκες daily routine (πχ retail, e-commerce) ψάχνουν άτομα που μπορούν να κάνουν 10 πράγματα σε μέτριο ως καλό βαθμό διότι οι πλατφόρμες που έχουν κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Και εδώ πάντως λίγο πολύ έτσι γίνεται.

πχ έναν φίλο που έστειλε και Red Hat και Suse για QA του λένε "έμπαινε στο bugzilla και ξεκίνα τα commits"

Προφανώς δεν ήθελαν να κάνει κάποιο βαρβάτο, αλλά να:

α) δουν τι ξέρει

β) πόσο θέλει την θέση

 

Δεν ξέρω αν βάζουν ολόκληρα πρότζεκτς αλλού, αλλά το να σου δώσουν ένα κομμάτι της δουλειάς τους, αντί για κάτι τυχαίο είναι χρήσιμο και για σένα και για αυτούς.

Θα δεις με τι έχεις να μπλέξεις

 

Εντάξει, το "καλημέρα, ξεκίνα φτυάρι" χωρίς να σου πούνε τίποτα για την θέση, είναι λίγο ακραίο.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.