Jump to content

Από ΟΛΑ τα projects για Linux που έχω δει μέχρι σήμερα, υποκλίνομαι με απεριόριστο θαυμασμό στο Proton (Steam) και στη Valve


Recommended Posts

Update:

 

Λοιπόν όλα καλά και ανθηρά απλά προσθέτω το εξής συμβάν: Επανήλθε το μικρόβιο, όπως έγραψα, και μπαίνω στη διαδικασία και αγοράζω έναντι ευτελούς ποσού και το DLC του Supreme Commander 2 (infinite war battlepack). Εγκαθίσταται κανονικά στο game library (θυμίζω ότι είναι σε NTFS στον δίσκο των windows όπου είναι και όλα μου τα παιχνίδια). Τρέχει κανονικά, απλά παρατήρησα μια αύξηση του χρόνου φορτώματος παιχνιδιού skirmish. Σκέφτηκα ότι θα ήταν λόγω του battlepack και δεν έδωσα σημασία. 

 

Κάποια στιγμή μπαίνω windows για τηλεκπαίδευση και άλλαξα/πρόσθεσα κάποια αρχεία στον δίσκο με τα παιχνίδια, όπου υπάρχει και ο φάκελος εργασίας μου. Τελειώνω με τα μαθήματα και μπαίνω Linux. Κάποια στιγμή πάω να παίξω και ενώ βλέπει τα παιχνίδια κανονικά, πατάς play, πάει να εκκινήσει ο launcher και αμέσως κάνει stop. Χωρίς άλλο μήνυμα λάθους. Το ίδιο κάνει και στο CoD 3 που είναι επίσης εγκατεστημένο. Κάνω verify τα αρχεία, όλα ΟΚ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Αμέσως υποψιάστηκα το fastboot των windows, το οποίο και απενεργοποίησα χωρίς κάποια βελτίωση του προβλήματος. Γκουγκλάρω και βρίσκω ότι το πρόβλημα είναι σύνηθες και μάλλον έχει σχέση με τα permissions που το Linux δεν μπορεί να τα δώσει στο NTFS όπως στο EXT4. Κάτι άλλαξαν τα Win μετά την τελευταία πρόσβαση από εκεί και το Steam μπερδεύεται. Η Ιστορία μου θύμισε παλιότερο πρόβλημα που είχα με το Plex Media Player όταν προσπαθούσες να δουλέψεις με αρχεία από NTFS δίσκο. Όσο και αν πειραματίστηκα και έπαιξα με παραμέτρους στο fstab, δεν κατάφερα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Σκέφτηκα κιόλας ότι ακόμα και αν έβρισκα τι φταίει, κάθε φορά που τα windows έκαναν τις μαμακίες τους θα είχα πάλι θέμα. 

 

Αποφασίζω λοιπόν ότι δεν ήθελα να αφιερώσω άλλον χρόνο και εγκαθιστώ το παιχνίδι στον ext4 δίσκο. Θα το έχω διπλό, αλλά 5GB είναι, δεν τρέχει τίποτα. Πράγματι κατέβηκε σε 10 λεπτά και έτρεξε απρόσκοπτα! Μάλιστα, το παιχνίδι φόρτωνε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ και η καθυστέρηση στην έναρξη του SKIRMISH παιχνιδιού ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ και τώρα το SKIRMISH ανοίγει σχεδόν στιγμιαία! Συμπέρασμα (όπως διάβασα και σε forums): Αν δουλεύετε steam από Linux, καλύτερα τα παιχνίδια να τα έχετε σε EXT4 δίσκο (ή κάποιο FS που υποστηρίζεται εγγενώς από Linux) για τη βέλτιστη εμπειρία. F#ck NTFS 

  • Like 7
Link to post
Share on other sites

Καλημέρα,

 

Ξέρεις τι μου αρέσει περισσότερο σε αυτά που γράφεις; Ότι ακόμη κι αν δεν ασχολούμαι με το Linux και ούτε θα βάλω, μου κρατάς το ενδιαφέρον να διαβάσω μέχρι και την τελευταία γραμμή :D

  • Like 6
  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
On 6/13/2020 at 11:57 AM, gdp77 said:

Σύντομο ιστορικό: Η σχέση μου με το gaming έχει μια έκταση 30 ετών (από το 1986 έως και το 2016). Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος σταμάτησα να παίζω, λόγω υποχρεώσεων, οικονομικών, αλλά και γιατί δεν υπήρχε πλέον κάτι άλλο να δω και να με συναρπάσει, πέρα από τα πιο ωραία γραφικά που ζητούσαν ατελείωτα χιλιάρικα για hardware. Δεν έβλεπα πλέον τον λόγο και δεν είχα και τον χρόνο...

 

Από το 2016 και μετά έπαιζα κάνα retro παιχνιδάκι στο mame και μέχρι εκεί, έτσι για stress relief και μια φορά στο δίμηνο. 

 

Ξαφνικά με με έπιασε μια νοσταλγία για RTS παιχνίδια των οποίων είμαι fan. Κάποια βιντεάκια στο youtube με αφορμή το C&C remaster ξύπνησαν έντονα συναισθήματα μέσα μου και πάω αψυχολόγητα και αγοράζω τη συλλογή με όλα τα c&c  (17 τίτλοι). Βοήθησε και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ήμουν αρκετά σε περιβάλλον windows λόγω δουλειάς. Ενεργοποιώ ξανά και το Steam account και αρχίζω και παίζω και Supreme Commander 2, το άλλο RTS  που έχω παίξει φανατικά. Αρχίζω και παίζω μερικά sessions c&c 3, παίζω και μερικά sessions supreme commander 2 και αρχίζει και ενεργοποιείται το μικρόβιο....

 

Καταλύτης για τη συνέχεια της ιστορίας μας ήταν το flame στο οποίο ενεπλάκην με συμφορουμίτη για τις δυνατότητες gaming στο Linux και οι κατηγορίες του ότι δεν το έχω δοκιμάσει.

 

Φορτώνω άσχημα και στις 2 τα ξημερώματα (πριν 2 μέρες) εγκαθιστώ το Steam στο Linux Mint Cinnamon. Πάω στο site του Steam, και πατάω απλά download. Είχε καταλάβει ότι είμαι σε Linux και μου κατεβάζει το deb. Διπλό κλικ, αναγνωριστικό και pass και εγκαθίσταται απλά, χωρίς κανένα πρόβλημα. «Ωραία», σκέφτομαι, «έχει δει και τα παιχνίδια μου», καθώς στο Library εμφανίζονταν όλοι οι τίτλοι μου. Και πώς παίζουμε τώρα; Γιατί δεν βλέπω το PLAY; ΑΧΑ πάω και κάνω δυο ρυθμίσεις από τα settings του Steam. Η μία ήταν να ρυθμίσω στα steam folders τον φάκελο με τα παιχνίδια μου στα windows

 

image.png

 

Η άλλη ήταν να ενεργοποιήσω τα "unsupported" games

 

image.png

 

Ξαναπηγαίνω στο Library και είχα ένδειξη για το Supreme Commander 2 "download". Τι διάολο, σκέφτομαι, αφού το έχω εγκατεστημένο. Να φάω άλλα 5 GB? Τέλος πάντων το πατάω. Ε λοιπόν δεν έκανε κανένα download. Απλώς έκανε ένα verification των εγκατεστημένων αρχείων του παιχνιδιού και εγκατέστησε ΑΥΤΟΜΑΤΑ και ΔΙΑΦΑΝΩΣ το Proton. Το Proton είναι ένα combatibility layer που αναπτύσσεται από την Valve και βασίζεται στο Wine. 

 

Τι είναι το Wine? To wine μέχρι σήμερα ήταν το βασικό combatibility εργαλείο για Linux. Αν ήθελες να τρέξεις windows εφαρμογές/παιχνίδια έπρεπε να χρησιμοποιήσεις Wine. Κάποια έτρεχαν out of the box, αλλά -ειδικά για παιχνίδια- έπρεπε να παιδευτείς αρκετά για να βρεις ποιες ρυθμίσεις του Wine έπρεπε να επιλέξεις (από τις 100άδες και σε χιλιάδες συνδυασμούς) για να τρέξει το λογισμικό σου. Ε λοιπόν το Proton σε απαλλάσσει από όλα αυτά. ΟΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΜΙΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, τουλάχιστον για δοκιμασμένους τίτλους.

 

Τελειώνει λοιπόν το verification, και βλέπω το Play! Είναι δυνατόν να είναι τόσο απλό; Πατάω Play και με μια μικρή καθυστέρηση (την πρώτη φορά μόνο) τρέχει το παιχνίδι!!!!! Γραφικά τέλεια!!! Ήχος τέλειος!!!! Gameplay, save games, multiplayer ΌΛΑ ΕΚΕΙ!!!! Είναι δυνατόν???? Το είχα δει σε videos στο youtube, το είχα διαβάσει δεκάδες φορές, αλλά να το βλέπεις στον δικό σου υπολογιστή είναι μια εμπειρία από τις λίγες!!!! 

 

Μου είναι πλέον ξεκάθαρο!!! Από όλα τα projects που έχω δουλέψει για Linux, αυτό βλέπω με απίστευτο θαυμασμό. Δεν μπορώ να το περιγράψω, αλλά αυτό που καταλαβαίνεις ότι γίνεται για να μπορέσουν τόσο ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ να παίξουν win only games στο Linux είναι ΜΑΓΕΙΑ!!!!! Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη!!! Χαιρετίζω με απίστευτο σεβασμό τους devs για όλο αυτό το μαγικό κατόρθωμα. Μπράβο και πάλι Μπράβο!!!!

 

Και το κερασάκι στην τούρτα? Στα windows το supreme commander 2 (τίτλος του 2010 για windows 7) 2-3 φορές σε κάθε session της μιάμισης ώρας μου κάνει το εξής κουλό: Παγώνει η εικόνα (όχι ο ήχος) και μένει εκεί. Ο μόνος τρόπος να επανέλθει είναι να πατήσω alt+ctrl+del, να μου εμφανιστεί ο task manager και μετά να επανέλθω στο παιχνίδι. Γιατί το κάνει; Κάποιο πρόβλημα συμβατότητας, δεν ξέρω. Το παιχνίδι συνεχίζει κανονικά, αλλά είναι σπαστικό.

 

Ε λοιπόν στο Linux ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ αυτό το πρόβλημα και η εμπειρία είναι καλύτερη!!!!

 

Όπως έγραψα και πιο πάνω: ΜΑΓΕΙΑ

 

Θα πάω να αγοράσω 2-3 παιχνίδια από Steam για Linux, και ας μην τα παίξω, μόνο και μόνο για support σε αυτούς τους ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ devs. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!!!

 

 

image.png.07144288c8b7853f5b6810806a4f2e8e.png

 

 

Πολύ ωραίο το windows-like look του Mint σου. Ποια έκδοση χρησιμοποιείς και τι extra έχεις κουμπώσει;

Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, deNordic said:

Πολύ ωραίο το windows-like look του Mint σου. Ποια έκδοση χρησιμοποιείς και τι extra έχεις κουμπώσει;

 

Το Mint Cinnamon είναι by default windows-like.

To μόνο που έχω προσθέσει είναι το wallpaper από το net.

Τα desklets που βλέπεις τα έχει το OS και τα ενεργοποίησα. Δεν έβαλα δηλαδή κάποια extra από το internet. Στο desklet του καιρού ενεργοποίησα τη διαφάνεια και τα "3d iconts"

Αν σε ενδιαφέρει να στήσεις κάτι παρόμοιο να σου πω τα ονόματά τους γιατί το Mint έχει δεκάδες desklets διαθέσιμα.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
5 hours ago, gdp77 said:

Αν σε ενδιαφέρει να στήσεις κάτι παρόμοιο να σου πω τα ονόματά τους γιατί το Mint έχει δεκάδες desklets διαθέσιμα.

 

Ναι γιατί όχι

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
On 7/9/2020 at 3:20 PM, deNordic said:

 

Ναι γιατί όχι

 

image.png

 

Σόρι για την καθυστέρηση, είχα hardware πρόβλημα στο PC και για λόγους debugging έφαγαν τα πάντα όλα delete. Μέχρι να επανέλθω μου πήρε χρόνο.

Edited by gdp77
  • Like 2
Link to post
Share on other sites
On 13/6/2020 at 11:57 ΠΜ, το μέλος gdp77 έγραψε:

Καταλύτης για τη συνέχεια της ιστορίας μας ήταν το flame στο οποίο ενεπλάκην με συμφορουμίτη για τις δυνατότητες gaming στο Linux και οι κατηγορίες του ότι δεν το έχω δοκιμάσει.

 

 

επειδη υποθετω ποιος ειναι ο συμφορουμιτης που σε τριγκαρισε (εσυ το ειδες σα flame, αλλα δεν ειναι flame ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, αλλα αυτο ειναι εντελως ασχετο, και αφ ενος ο γραπτος λογος παρεξηγειται ευκολα, και αφ εταιρου δε μπορω να γνωριζω ποσο ευαισθητος η ευερεθιστος ειναι ο καθ ενας) θελω να ξερεις πως κι εσυ με την αναφορα σου στα πακετα τα οποια δεν εξαρτωνεται απο διανομη με τριγγαρισες να τσεκαρω 5-6 καλες διανομες (εκτος του ubuntu mate που ετσι κι αλλιως ψιλοχρησιμοποιω και θεωρω κορυφαιο οσον αφορα τις διανομες linux) μεταξυ αυτων και του mint και αν υποσχεθεις πως δε θα παρεξηγηθεις παλι, ισως πω εντυπωσεις (εξ αρχης θα σου πω οτι ειδικα για το mint ειναι απ τις χειροτερες! -τουλαχιστο για διανομη που ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ κινειται στις ιδιες γραμμες με το ubuntu, δηλαδη που προσπαθει να κερδισει χρηστες, να ειναι user friendly σε desktop  και δεν πολυασχολειται ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ με "ιδεολογιες" και λοιπα καταλοιπα - ευχαριστη εκπληξη ηταν το manjaro το οποιο δεν εχει να ζηλεψει και πολλα απ το ubuntu).

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ αμφισβητησε τις δυνατοτητες του linux. Το θεμα ειναι πως η εμειρια δεν ειναι ιδια, και θα συ επαναλαβω οτι εννωω το συνολο της εμπειριας που εχει να κανει με το gaming hardware (πρεπει να το προ-ρυθμισεις μεσω windows) και με τους trainers που απλα δεν παιζουν (ας πει ο καθε ενας οτι θελει, ΟΛΟΙ τους χρησιμοποιουμε εστω και περιστασιακα για διαφορους λογους, ειτε για να περασουμε καποιο σημειο που δεν μπορουμε, ειτε απλα επειδη θελουμε να ξαναπαιξουμε ενα game και βαριομαστε να φτασουμε με τον "σωστο" τροπο εκει που ειχαμε μεινει).

Κατα τ αλλα οσον αφορα τα snaps ειχες απολυτο δικιο, ΑΛΛΑ το αστειο ειναι πως οι devs της αγαπημενης σου διανομης δε τα πολυουσταρουν (εχουν και αποψη λες και φτιαξαν τη διανομη απ το μηδεν και δε παταει πουθενα)

 

Γενικα ναι, το linux με την Canonical και την πορεια του ubuntu καθως και με τις προσπαθειες της valve ΙΣΩΣ εχει μια δευτερη ευκαιρια να γινει ΚΑΙ desktop λειτουργικο (και ΙΣΩΣ καταφερει να πεισει και σοβαρους developers οπως η adobe οτι "μετραει" ) αρκει οι χρηστες να επιβραβευσουν αυτες τις προσπαθειες και να μην παρεκλινουν σε "ιδεολογικα μονοπατια" οπως εκανε το mint με την ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ των snaps

 

Edited by Nick74
  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.