Jump to content



κουφό πρόβλημα Ε6300!


yannis76

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα!

Εχω τον Ε6300 μαζί με μια Ρ5Β και όλα δουλεύουν ρολόι. Τον πουσάρω μέχρι τα 2800 (7χ400) μια χαρά απλά ανεβάζοντας το FSB και κλειδώνοντας το PCI στα 33, τίποτε άλλο. Από τα 420 και μετά ανεβάζω τα volt σε CPU, RAM και ICH και φτάνω επιτυχώς μέχρι τα 3150 (7χ450). Εκεί όμως συμβαίνει το πολύ πολύ κουφό: Οι θερμοκρασίες είνια χαμηλότερες απο πριν!!!

Π.χ. στα 2800 έχω 56/69 και στα 3150 έχω 55/62. Πως είναι δυνατόν; Μπορεί κανείς να το εξηγήσει;

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Στη Gigabyte DS4 υπάρχει μιά ρύθμιση στο bios που όταν η cpu ζεστάινεται πολύ, της ρίχνει αυτόματα fsb/multi. Μήπως είναι κάτι τέτοιο? Με ποιό τρόπο διαβάζεις το fsb/multi μέσα στα Win? Μήπως δε διαβάζει σωστά. Κάνε κανένα bench να δείς αν όντως είσαι καλύτερα σε ταχύτητες.

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ και στους δυο:

JohnG85: Μήπως στα 3150 η CPU απεργοποιεί κάτι; μήπως τα παίζουν οι σενσορες μεσα της; Τόσο η μητρική όσο και τα CoreTemp και Thermal Analysis Tool δείχνουν χαμηλότερες!!

Wizard: Στο Everest που έχει database και με τον Χ6800, στα 3150 είμαι ταχύτερος!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν παιδιά, έχω το ίδιο setup με τον γιάννη. (Δλδ E6300 + Asus P5B).

Παρατήρησα ότι ακόμα και σε stock voltage (και συχνότητα),οι θερμοκρασίες που διάβαζε το asus probe αλλά και το speefan ήταν υπερφυσικά υψηλές...Μιλάμε για idle stous 55-58 και load ακόμα και 68! Σημειώστε επίσης ότι δεν έχω την stock ψύxτρα αλλά την Thermaltake Big Typhoon + 120mm Fan στις 2000rpm....

Σε πρώτη φάση λέω δεν κάνει επαφή η thermaltake! Λύνω-δένω ξαναβάζω Arctic Silver 5 παλι τα ίδια......Δοκιμάζω overclocking (το pc ήταν σταθερότατο στα stock δοκιμασμένο με S&M)....φτάνω στα 3150Mhz και λίγο τσίμπημα στην τάση.....ΣΤΑθΕΡΟΤΑΤΟΣ...αλλά οι θερμοκρασίες χειρότερες.......έφτασε τους 60 σε idle (!!) και τους 70+ σε load (!!!!)

Έπειτα από όλα αυτά κάνω ένα google search στο net, μαθαίνω λοιπόν πως το συγκεκριμένο board έχει πιθανότατα προβλημα καλιμπραρίσματος....ένα παληκάρι μάλιστα σε ένα site (δυστυχώς δν θυμάμαι ποιο) δοκίμασε ένα πρόγραμμα της Intel για να μετραει temps...

Αυτό ήταν το Intel Thermal Analysis Tool...Λέω λοιπόν και εγώ ας το δοκιμάσουμε...

Περιέργως λοιπόν στα 3150Mhz αυτό το utility μέτραγε εντελώς διαφορετικά από τα 2 utilities που ανέφερα στην αρχή...Σε idle μετρούσε στα 52-55 κ load 60-63....Πράγμα το οποίο φαίνεται πιο λογικό γιατί όταν ακούμπαγα την thermaltake ένιωθα αρκετή ζέστη αλλα το χέρι μου το κρατούσα άνετα ακριβώς πάνω από τοv CPU (dld <60+/-)

Οπότε φίλε γιάννη κατέβασε το και δοκίμασε να δεις τι θερμοκρασίες σου λέει και πες μας!

Link to comment
Share on other sites

Οπότε φίλε γιάννη κατέβασε το και δοκίμασε να δεις τι θερμοκρασίες σου λέει και πες μας!

Όλες τις μετρήσεις τις κάνω με το Thermal Analysis Tool και το CoreTemp. Σε εμένα το Asus Probe δείχνει χαμηλότερες θερμοκρασίες!!

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμμ.....

Ναι αφού τελείωσα να γράφω το post μου, διάβασα ότι χρησιμοποιείς ήδη το Thermal Analysis....

Πάντως με βάση όλες αυτές τις διαφορές σε θερμοκρασίες που παρατηρώ σε αυτήν την μητρική μάλλον το λογικό συμπέρασμα είναι ότι κατι δεν πάει καλά με αυτήν....Γιατί ο cpu αποκλείεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα εφόσον είναι σταθερός και ανέβαίνουν αντιστοίχως και οι επιδόσεις του (δλδ δεν κάνει κάποιου είδους throttling). Τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με την μείωση των θερμοκρασιών που αναφέρεις δεν μπορώ να το εξηγήσω...απλώς πλεον δεν εμπιστέυομαι τις θερμοκρασίες που διαβάζει. :giveup:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.