Jump to content



Μιά εβδομάδα παρέα με τα Vista


Wizard!

Recommended Posts

Ύστερα από μιά εβδομάδα παρέα με τα Vista, αποφάσισα να κάτσω να γράψω τι αντιμετώπισα και τι δυσκολίες είχα κατά την εγκατάστασή του. Φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για τελική έκδοση (6000) που όμως δεν υποστηρίζεται ακόμα από κατασκευαστές, οπότε οι οδηγοί συνήθως είναι ΒΕΤΑ.

Το ποιά software/drivers έχω βρει ότι είναι απόλυτα συμβατά, φαίνεται κι εδώ: http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=33250

Αυτός είναι ένας κατάλογος που ανανεώνω κάθε φορά που δοκιμάζω κάτι καινούριο, όμως δε γράφω τι δεν παίζει, αλλά τι παίζει σίγουρα ;)

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι δεν έχω πειράξει τις ρυθμίσεις παρά μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση. Ειδικά στο θέμα ασφαλείας, έχω αφήσει το καινούριο σύστημα να λειτουργεί όπου δε σε αφήνει να κάνεις administrative tasks ακόμα και αν ο λογαριασμός που χρησιμοποιείς ανήκει στους Admins.

Setup

Η εγκατάσταση αν και αργεί αρκετά και κάνει 3-4 restart είναι απροβλημάτιστη. Επιλογές κάνεις μόνο για τη γλώσσα στην αρχή και τα serial number το οποίο μάλιστα μπορείς να το βάλεις και μετά, έτσι να το έχεις ξεχάσει, ή το έχεις κάπου καταχωνιασμένο, ή είναι στον άλλο δίσκο και δε μπορείς να το δεις τώρα, μπορείς να προχωρήσεις κανονικά.

Σημ. Στη δική μου μητρική (Asus P5B) όπως και σε ενός φίλου που έχει την ίδια, οι πρώτες επιλογές (γλώσσα, s/n, partitions) αργούν σε σημείο που νομίζεις ότι δεν τρέχει... Παρόλα αυτά, προχωράει και τελειώνει κανονικά.

Από συσκευές βρήκε σχεδόν τα πάντα, εκτός από την SB Audigy2 και την κάρτα δορυφορικής που έχω (Skystar 2). H Audigy έχει drivers που είναι beta αλλά δουλεύουν κανονικά, παρόλο που δεν είχαν συνεργαστεί με την RC2. Επίσης είναι αρκετά καλύτεροι σε θέματα ρυθμίσεων και για πρώτη φορά τα Win έχουν διαφορετική ρύθμιση έντασης για τους ήχους τους συστήματος από τα υπόλοιπα. Στις προηγούμενες εκδόσεις, έπρεπε να ρυθμίζεις κάθε ήχο χωριστά. Επίσης για πρώτη φορά υπάρχει ένδειξη ένταση output :T:

Την ΑΤΙ την αναγνώρισε κανονικά, αλλά εγώ επέλεξα να εγκαταστήσω τους ΒΕΤΑ οδηγούς που φαίνεται να παίζουν μιά χαρά και επίσης δεν αργεί καθόλου πλέον να σηκώσει το CCC ;)

To RAID που είναι στημένο στο IHCR8 του 965 το βλέπει κανονικά και δε χρειάστηκε να βάλω δισκέτα στην αρχή (κι επιπλέον τώρα πιά μπορούμε να βάλουμε οδηγούς από οποιοδήποτε μέσο και όχι με F6+floppy όπως παλιά!). Επίσης κατέβασα τους επίσημους οδηγούς από την Intel που όμως θεώρησε ότι είναι παλαιότεροι από τους ενσωματωμένους και αρνήθηκε να τους βάλει :blink:

Επίσης δεν έχει βγάλει οδηγούς η Logitech για τα ποντίκια της, αλλά το βλέπει κανονικά, χωρίς όμως να έχει τις επιπλέον ρυθμίσεις για τα πλήκτρα και τα προφιλ.

Για την Skystar2 έχει βγάλει drivers η Technisat που είναι ΒΕΤΑ αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να τους βάλω :wassat: Ελπίζω να έχουν βγάλει άλλους μέχρι το Μάρτιο που αρχίζουν τα MotoGP και η F1! :getlost:

Look & Feel

Γενικά σαν αίσθηση φαίνονται πολύ καλά αν και χάνεσαι λίγο στην αρχή, όπως άλλωστε κάθε φορά που αλλάζεις λειτουργικό. Ειδικά για τις ρυθμίσεις του δικτύου, έφαγα 10 λεπτά να ψάχνω να βρω που τις έχουν χώσει ώστε να βάλω καρφωτά IP & DNS :nothing: Ακόμα κι αν γυρίζεις το Control Panel σε Classic View δεν τις έχει εκεί και πρέπει να πας μέσω Κίνας...

Από θέμα ταχύτητας στο δικό μου μηχανάκι (υπογραφή) δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα. Δε μπήκα βέβαια σε διαδικασία να κάνω benchmarks αλλά μιλάω για τη γενική αίσθηση. Το περιβάλλον γενικά παραμετροποιείται πολύ και για πρώτη φορά μπορείς να παίζεις με διαφάνεια στο skin. Το μόνο που δε με βόλεψε είναι το εξής: Έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ το περιβάλλον σαν το internet, δηλαδή με μονό click και να επιλέγει on mouse over. Εδώ αυτό δε με βολεύει γιατί η επιλογή γίνεται πλέον σε όλη τη γραμμή (αν έχεις details view) ακόμα κι αν πας το ποντίκι σε σημείο που είναι κενό, είναι όμως στην ευθεία του αρχείου (στη γραμμή του). Οπότε αν περνάς το ποντίκι από πάνω, διαβάζοντας για να κάνεις μια πολλαπλή επιλογή, με αυτό το σύστημα σε δυσκολεύει λίγο.

Το Start Menu έχει αλλάξει αρκετά, ταξινομεί αυτόματα τα προγράμματα με αλφαβητική σειρά, και δεν βγαίνει η λίστα με τα προγράμματα σε πλαϊνό μενού, αλλά μέσα στο ίδιο. Φυσικά υπάρχει δυνατότητα να εμφανιστεί με την παλιά μορφή για όποιον το θελήσει.

Το Taskbar οπτικά δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει αρκετές ρυθμίσεις παραπάνω, όπως πχ το να εμφανίζει thumbnail της εφαρμογής που τρέχει on mouse over. Επίσης με Alt+Tab στο παράθυρο που βγαίνει, εμφανίζονται πάλι thumbails των εφαρμογών κάνοντας έτσι πολύ εύκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις ειδικά αν έχεις 4-5 διαφορετικούς browser ανοικτούς και δε θυμάσαι που είναι αυτό το link που κοίταγες ;)

Επίσης, πατώντας το Winkey+Tab, δουλεύει όπως το Alt+Tab με τη διαφορά ότι εμφανίζει τις εφαρμογές με μέγεθος το 1/4 της ανάλυσης και επιλέγεις από εκεί όποια θέλεις, όπως επίσης μπορείς να επιλέξεις και το desktop :D

Applications

Αρχικά εγκατέστησα Office 2007 που έχει αλλάξει αρκετά από τα προηγούμενα, αλλά δίνει την αίσθηση ότι είναι πιό ελαφρύ. Γενικά αυτή την αίσθηση δίνουν οι native x64 εφαρμογές. Δεν έχω δοκιμάσει καθόλου την 32bit έκδοση για να ξέρω αν υφίσταται κι εκεί. Προβληματάκια αντιμετώπισα, ειδικά όσον αφορά στο θέμα ασφαλείας, αφού για κάθε τι σε ρωτάει αν θέλεις να το κάνεις, και μετά ξανά, αν είσαι σίγουρος :...: Βέβαια τόσα χρόνια πολύ διαμαρτύρονται ότι είναι τρύπια, τώρα που τα ασφάλισαν, πάλι θα βρίσκουν να λένε :upside:

Όπως έχω γράψει και στο άλλο thread, πολλές εφαρμογές δούλεψαν άψογα. Αυτό που παρατήρησα όμως είναι ότι αρκετές που πλασάρονται σαν Χ64, δεν είναι, και τελικά το Χ64 προς το παρόν σημαίνει ότι απλά τρέχουν σωστά σε περιβάλλον Χ64. Τέτοιο παράδειγμα είναι το Daemon Tools 4.08x64 που παίζει άριστα, αλλά το σύστημα το βλέπει σαν Χ32.

Το Any DVD όποιος το θεωρεί απαραίτητο και δε μπορεί χωρίς αυτό, καλά θα κάνει να περιμένει (αν και δεν ξέρω πόσο...) :unsure: Γενικά εφαρμογές και εργαλεία που εγκαθιστούν οδηγούς, αν αυτοί δεν είναι Signed δεν μπαίνουν σωστά και αυτό φυσικά δυσκολεύει πολύ τα Firewalls & Antivirus που συνήθως βάζουν δικούς τους οδηγούς. Το AnyDVD όσον αφορά στο ripping το αντικατέστησα με το DVD Fab 3.0 που παίζει άριστα, αλλά δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να βλέπω τις βλακείες που έχουν στην αρχή των ταινιών και δε σε αφήνουν να τις προσπεράσεις.

Το μTorrent παίζει κανονικά, αλλά κάνει τα εξής δύο. Πρώτον, μετά από κάθε επανεκκίνηση σε ρωτάει αν του επιτρέπεις να τρέχει, παρόλο που την προηγούμενη φορά του είπες να μη σε ξαναρωτήσει για αυτή την εφαρμογή και δεύτερον, δε μπορεί να οριστεί σαν default εφαρμογή για τα torrents με αποτέλεσμα να μην έχουν εικονίδιο και να μην τα ανοίγει αυτόματα.

Το WinDVD 7.0 παίζει κανονικά, αλλά σε μερικές ταινίες δεν εμφάνιζε τους υπότιτλους ακόμα κι αν τους επέλεγες μέσα από την ταινία. Με το WinDVD 8.0 αντίθετα δεν αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα, αλλά οι ΗΛΙΘΙΟΙ σε αναγκάζουν να κατεβάζεις ~100Μb updates για το DirectX αφού θεωρούν ότι δεν έχεις την πιό πρόσφατη έκδοση, updates που τα μετά φυσικά δεν εγκαθίστανται γιατί τουλάχιστον τα Win το καταλαβαίνουν :mad: που όμως πρέπει να περιμένεις γιατί αν δεν το κάνεις εγκαταλείπει την εγκατάσταση.

Το Adobe Creative Suite επίσης παίζει κανονικά, αλλά οι επίσης ΗΛΙΘΙΟΙ θεωρούν ότι το default path (C:\Program Files (x86)\Adobe) είναι invalid και αν δε βγάλεις τις παρενθέσεις, ή φυσικά αν δεν το βάλεις αλλού δεν προχωράει. Επίσης, όταν πας να ρυθμίσεις τη μνήμη που βλέπουν, ενσωματώνουν και την εικονική μνήμη μέσα :eek: Τέλος !!!!! ενώ όλες οι εφαρμογές την πρώτη φορά ξεκινάνε κανονικά, τη δεύτερη βγάζουν ένα μήνυμα ότι είναι κλειδωμένα τα αρχεία, πρόβλημα που για να ξεπεραστεί πρέπει να τις τρέξεις με δεξί κλικ και Run As Admin :X: Βέβαια δεν τους κακολογώ, είναι προγραμματιστές που έχουν συνηθίσει να γράφουν εφαρμογές για Mac... :TD:

Στα ενσωματωμένα παιχνίδια έχουν προστεθεί μερικά αξιόλογα, όπως σκάκι, κι επίσης έχουν δεχθεί όλα ανασχεδιασμό και είναι πολύ πιό όμορφα (αυτό ενδιαφέρει περισσότερο τους δημίσιους υπαλλήλους φυσικά :p )

Τα υπόλοιπα παιχνίδια, όσα φυσικά δοκίμασα εγώ, έχουν διάφορα θέματα.... Πχ, το NFS Carbon δεν παίζει καθόλου... Με το που πάει να εμφανιστεί το video που σου λέει η μορφονιά να μην κάνεις #@$@$% στο δρόμο αλλά μόνο στο παιχνίδι, σε πετάει στο desktop... Φαντάζομαι όμως ότι για όλα θα βρεθεί λύση αργά ή γρήγορα.

Security

Σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα Win βρίσκεται στο Security. Ακόμα κι αν ανήκεις στο group των admins, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις Administrator Privilage σε ρωτάει αν είσαι σίγουρος, πράγμα που είναι σπαστικό αν ξέρεις τι κάνεις, αλλά μπορεί να σε σώσει από ύπουλες ενέργειες. Το θέμα είναι ότι μερικές φορές, ακόμα και αν του το επιτρέψεις δεν παίζει σωστά, παρά μόνο αν τις τρέξεις με δεξί κλικ και Run As Admin.

Ενσωματωμένο πλέον είναι και το Windows Defender που είναι η εφαρμογή της M$ για antispyware. Δείχνει καλή, αλλά προσωπικά δε βασίζομαι ποτέ σε μία μόνο ;) Το καινούριο Firewall δείχνει ίδιο, αλλά υπάρχει control panel με πολλές ρυθμίσεις που σε αφήνουν να το παραμετροποιήσεις όσο θέλεις. Δεδομένου ότι από τα Firewall που συμπαθώ, δεν έχω βρει ακόμα εκδόσεις για Vista x64, χρησιμοποιώ το δικό τους και τα πάει μιά χαρά.

Αυτά προς το παρόν, κι ελπίζω να βρίσκω το χρόνο να συμπληρώνω με εμπειρίες και δυσκολίες που αντιμετωπίζω καθημερινά :T:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

σας αρεσει το δεαμον? εμενα οχι...προτιμω αλκοχολ που εχει και επιπλεον πραματα...παντως και εγω που ειχα βαλει τα 5600 αν και ηθελαν 600μβ(εχω 1γιγα) ετρεχαν πολυ καλα...δεν ειδα καπου να κολαει κυλουσε ομαλα...μου εκανε εντιπωση εμοιαζαν πιο γρηγορα απο τα χπ..

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από helloween

παίζει κάποιο παιχνίδι από τα τελευταία θεωρητικά?

Εκτός από το NFS που δεν κατάφερε να παίξει, και το Medieval II που παίζει άψογα, δεν έχω δοκιμάσει κάποιο άλλο. Εντός των ημερών θα δοκιμάσω τα BF2142, SC Double Agent και Ghost Recon AW και θα σας πω.

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο βρε Wizard!!!

Μονο και μονο για το κοπο που εκανες να μας ενημερωσεις!

Ενδιαφεροντα ολα.

Για συσκευες οπως εκτυπωτη-σκανερ κλπ εχει οδηγους η χρειαζονται οι δικοι τους?

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες με τα SVista x64 και μετράω :

- 3 lock ups (1 στο boot)

- 1 restart

- 2 Blue screens (το ένα πρόλαβα να δω σε tcpip.sys)

- 2 συσκευές χωρίς οδηγούς (midi port - game port)

- 1 roll back (έκανα restore point ευτυχώς στο πρώτο boot)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από xrist22

Για συσκευες οπως εκτυπωτη-σκανερ κλπ εχει οδηγους η χρειαζονται οι δικοι τους?

Για scanners δεν το έχω ψάξει, αλλά για εκτυπωτές (θεωρητικά) έχει όλη τη γκάμα και δεν πρέπει να χρειάζεται τίποτα. Φυσικά μιλάμε για γνωστές μάρκες (HP, Kyocera, Canon, κλπ)

@tifozi1: Το πιθανότερο να έχεις πρόβλημα σε hardware ή κακή κόπια. Μήπως έχει γίνει corrupt το αρχείο που κατέβασες από το MSDN? Έκανε πάρα πολλές διακοπές και δεν το εμπιστεύομαι ιδιαίτερα. 2xPrime & Orthos τρέχει το μηχάνημά σου?

EDIT: Και γενικά διώξε την ιταλίδα από το σπίτι και όλα θα δουλεύουν ρολόι :whistle2:

Link to comment
Share on other sites

Περίπου 2 βδομάδες παρέα με την έκδοση RC2 64bit, είμαι εγώ.

Πολύ εύκολη εγκατάσταση.

Στην αρχή, όταν έπαιζα μουσική, πέταγε blue screen (μα καλά δεν είχαν πει ότι θα τις κάνουν κόκκινες???). Το πρόβλημα ήταν ο οδηγός της nVidia για την κάρτα ήχου (ενσωματωμένη στην DFI nf4). Πέρασα τους οδηγούς της Realtek και ησύχασα.

Έχω κι εγώ πρόβλημα με το NFS, αλλά και με το Tomb Raider Legends. Στο πρώτο έχω το ίδιο πρόβλημα με το Wizard, στο δεύτερο δεν τελειώνει η εγκατάσταση. Ευτυχώς που παίζει το manager :p Από τα παιχνίδια της εγκατάστασης το σκάκι το έχω ερωτευτεί, ενώ έχω αρχίσει να συμπαθώ το Mahjong Titans.

Πολύ αρνητικό το ότι έχει φτιαχτεί με στόχο τους αρχάριους χρήστες, και κάθε τρεις και λίγο πρέπει να επιβεβαιώνεις ότι θες να κάνεις αυτό που έκανες (επιβεβαίωση ότι θες να τρεξει η εφαρμογή), και ακόμη δεν έχω βρει αν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψω.

Από σταθερότητα: Έχω RC2, και έχω συνεχόμενα 9 μέρες ανοιχτό τον υπολογιστή, τρέχοντας 2 φορές το F@H client, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν να μην το κάνεις γιατι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεις εναν απο τους μηχανισμούς ασφαλείας των Vista. Ειναι ενοχλητικό αλλα καλύτερα ενοχλητικό παρα να αρπαξεις κανεναν ιό.

Τα ειχα εγκαταστήσει πριν καμια βδομαδα στο macbook pro μου και επαιζαν άψογα. Τα αφαίρεσα γιατι δεν ειχα οδηγούς για να χειρίζομαι την φωτεινότητα της οθόνης και το eject του drive.

Προσωπικά πιστεύω ότι ειναι πιό όμορφα απο το OSX αλλα ειναι και πολύ πιο φορτωμένα. ΠΧ. για να βρω που ειναι τα display properties εκανα μισή ώρα, ενω στο OSX ειναι 2 κλίκ. Ομοίως για το wireless... Το control panel εχει γίνει επιπλέον πολύ πιο δύσχρηστο αφού εχει πήξει στα εικονίδια τα οποία αφενός ειναι τεράστια αφετέρου εχει παρα πολλές λειτουργίες που δεν ειναι απαραίτητες και οι απαραίτητες ειναι απιστευτα καλα κρυμένες σε ενα υπομενού ή κάπου σε κάποια πλάγια μπάρα... Γενικά χρειάζεται αναδιοργάνωση... :X: :X:

Επιπλέον το expose στο OSX ειναι ΠΟΛΥ πιο χρήσιμο απο το roll thing που εχουν τα Vista αφου σου επιτρέπει να βλεπεις τα περιεχόμενα των παραθύρων καθαρά και ολόκληρα, απλωμένα στην επιφάνεια εργασίας σου.

Tο side bar ειναι η μεγαλύτερη σπατάλη χώρου που εχω δεί. Χάθηκε ο κόσμος να εμφάνιζε τα widgets σε full screen με ενα κλίκ και μετα να τα εξαφάνιζε τελείως όταν δεν τα χρειάζεσαι? Τι να το κάνω εγω το τεράστιο ρολοι εκει που το βαλανε?? Ασε που ο χώρος ειναι μικρός και με 4-5 widgets ειναι γεμάτο....... :( Χάθηκε ο κόσμος να το κάνανε όπως στα yahoo widgets ή όπως στο dashboard του OSX?

Aφου αντιγράφεις κάντο σωστά τουλάχιστον!!! :p:happy:

Τέλος η διάρκεια της μπαταρίας ενώ στο OSX ειναι κοντά στις 3 ώρες στα vista επεσε λιγο κάτω απο τις 2, το οποίο σημαίνει ότι ή δεν κανουν καλό frequency scaling ή ζορίζουν χωρίς λόγο τον επεξεργαστή παραπανω, ελλατώνοντας την διάρκεια της μπαταρίας. .:(

Τελικά τον ξαναφόρμαρα και εβαλα OSX...

Link to comment
Share on other sites

Η Skystar2 παίζει Wizard! με τους 4.4.1 beta σε BDA mode και το AltDVB κανονικά.

Επίσης τα DT από την 4.06 επίσης παίζουν στα sVISTA.

Ένα αρνητικό που βρήκα εγώ, αν και ανήκω στην μειοψηφία, είναι ότι η ΝVIDIA στους drivers που έχει βγάλει μέχρι στιγμής

δεν υποστηρίζει την 1440x900 ανάλυση που παίζει η οθόνη μου και έχω βάλει τους τελευταίους beta drivers.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 10:52]

-> Το πιθανότερο να έχεις πρόβλημα σε hardware ή κακή κόπια. Μήπως έχει γίνει corrupt το αρχείο που κατέβασες από το MSDN? Έκανε πάρα πολλές διακοπές και δεν το εμπιστεύομαι ιδιαίτερα. 2xPrime & Orthos τρέχει το μηχάνημά σου?

Μια χαρά στα ΧΡ SP2. 3 και 4 prime/orthos να τρέχουν μαζι με log για θερμοκρασίες, ούτε step-back δεν κανει η CPU. Memtest ένα 24ώρο, και η κάρτα γραφικών στα Default (500/500), η οποία βγάζει ολα τα 3DMarks στα 614/600 χωρις πρόβλημα.

Δεν έχω κακό hardware, κακό συνδιασμό drivers/OS έχω. Η έκδοση των Vista είναι μια χαρά, όπως και το hash της.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.