Jump to content


Ας πουμε κατι για Raid...


velipsi

Recommended Posts

Παιδια καλησπερα και απο αυτη την μερια

επειδη ειμαι ασχετος με το θεμα μπορει καποιος να μου πει πως κανουμε raid σε 2 δισκους

πχ πρεπει να ειναι ιδιοι ???

πως τοποθετουνται στο M/B

τι ρυθμισεις κανουμε στο ΒΙΟΣ

πρεπει να ειναι φορμαρισμενοι απο πριν...τι κανουμε οταν βαζουμε σ΄ αυτους winxp..

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Ναι πρέπει να είναι ίδιοι,ίδιας εταιρίας πρώτα απ΄όλα,μοντέλο κτλ.

Στο mobo τοποθετούνται ανάλογα.Δηλαδή υπάρχουν mobos που έχουν ξεχωριστά τα sata-raid από τα sata.Εσύ πως τα έχεις?

Από το bios απλά ενεργοποιούμε το raid στα κανάλια αν δεν είναι ήδη.

Αφού τους βάλεις στο bios,μετά το P.O.S.T σου έχει μια επιλογή (συνήθως F10) με την οποίο μπαίνεις στο raid controller από όπου φτιάχνεις και την συστοιχία που θες.Στη συνέχεια πας σε Format και καθαρή εγκτάσταση Win.

Συνήθως μαζί με το mobo σου δίνουν και μια δισκέτα με τους raid drivers για τα Win τους οποίους τους βάζεις πατώντας F6 στην αρχή της διαδικασίας του Format.

Link to comment
Share on other sites

πληζ... αφου με κοροιδεψετε γελάσετε και τα συναφή, μήπως θα μπορούσε κάποιος εντιμότατος φίλος να μου πει και εμένα του έρμου τι στο καλό είναι το raid?

Link to comment
Share on other sites

ας το παρουμε απο την αρχη ....

τι ξερω

ενωση 2 ή περισσοτερων δισκων σε ενα παρτισιον στο λειτουργικό ...αυτο επιτυγχανει μεγαλύτερη ταχυτητα

ας παρει τη σκυταλη καποιος εμπειροτερος.......

Link to comment
Share on other sites

Βασικά υπάρχουν πολλές συστοιχίες (raids) που μπορούμε να κάνουμε.Συνήθως αυτό που κάνουνε οι περισσότεροι είναι το raid-0 (stripe) το οποίο ενώνει δύο ή περισσότερους δίσκους με αποτέλεσμα αρκετά καλύτερες επιδόσεις σε read και write.

Υπάρχει όμως και το raid-1 (mirroring) το οποίο ενώνει δύο ή περισσότερους δίσκους με αποτέλεσμα όμως (αν έχουμε δύο) ο ένας από τους δύο να δουλεύει σαν backup.Δηλαδή κάνοντας 2 δίσκους raid-1 εκμεταλλευόμαστε μόνο τον έναν στην ουσία ενώ ο άλλος χρησιμοποιείται για backup.

Δηλαδή στο raid-0 τα δεδομένα γράφονται μισά μισά στους δίσκους με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ταχύτητες αφού εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερο bandwidth.

Στο raid-1 τα δεδομένα διπλογράφονται,δηλαδή ότι υπάρχει στον έναν υπάρχει και στον άλλον δίσκο.Αυτό έχει αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες συστοιχίες,0+1,5,JBOD οι οποίες στα νέα mobos υπάρχουν σχεδόν όλες.

Link to comment
Share on other sites

Ναι πρέπει να είναι ίδιοι,ίδιας εταιρίας πρώτα απ΄όλα,μοντέλο κτλ.

Δεν χρειάζεται να είναι ίδιοι, απλώς να έχουν ίδιο μέγεθος(αν και ούτε και αυτό είναι ουσιαστικά απαραίτητο). Μάλιστα θα έλεγα ότι σχεδόν συνιστάται να μην είναι ίδιοι, γιατί άμα βγει προβληματική η συγκεκριμένη παρτίδα, να μην έχεις 2 δίσκους που θα χαλάσουν ταυτόχρονα στο ίδιο raid.

Τα πιο δημοφιλή raids είναι :

Raid-0 = Stripe. Μοιράζει τα δεδομένα ταυτόχρονα σε πολλούς δίσκους σε λωρίδες. Πχ άμα θέλεις να γράψεις τη λέξη "σκύλος", γράφει το "σ" στο πρώτο δίσκο, το "κ" στο δεύτερο δίσκο, κλπ. Προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις αλλά άμα χαλάσει έστω και 1 δίσκος, χάνεις όλο τα δεδομένα. Δεν θυσιάζεις τίποτα σε χωρητικότητα(δηλαδή από τα 500gB, έχεις και τα 500gB διαθέσιμα).

Raid-1 = Mirror. Ότι δεδομένα γράφει στον ένα δίσκο, γράφει και στον δεύτερο. Δηλαδή γράφει 2 φορές τα ίδια δεδομένα. Προσφέρει ασφάλεια, γιατί ακόμα και να χάσεις τον 1 δίσκο, έχεις όλα τα δεδομένα γραμμένα και στο δεύτερο αλλά ουσιαστικά θυσιάζεις τη μισή χωρητικότητά σου(πχ αντί για 500gB, έχεις μόνο 250gB διαθέσιμα).

Raid-5 = Stripe+Distributed Parity. Ουσιαστικά συνδυάζει το striping από το raid-0(δηλαδή τις καλές επιδόσεις) μαζί με parity, δηλαδή μια έχτρα πληροφορία που σου επιτρέπει να ανακτήσεις τα δεδομένα ακόμα και αν χαλάσει 1 δίσκος. Είναι πολύ δημοφιλές γιατί συνδυάζει ασφάλεια, με μικρή θυσία στη συνολική χωρητικότητά και έχει καλές επιδόσεις. Θέλει τουλάχιστον 3 δίσκους. Θυσιάζεις μόνο το μέγεθος 1 δίσκου(πχ άμα έχεις 3 δίσκους από 250gB ο καθένας, δηλαδή 750gB σύνολο, έχεις μόνο 500gB διαθέσιμα).

Εγώ έχω ένα raid-0 με 2 raptors, στο οποίο έχω τα windows+installed εφαρμογές. Ακόμα και να χαλάσει 1 από τους 2 δίσκους και να χάσω όλα τα δεδομένα, δεν με νοιάζει και τόσο. Τα αρχεία που με νοιάζουν(ταινίες, mp3, κλπ) τα έχω αποθηκευμένα αλλού.

Θεωρητικά, μπορείς να κάνεις raid-5 στο pc αλλά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστοι είναι οι raid controllers που έχουν οι μητρικές των pc. Το λέω αυτό, γιατί οι καλοί raid controllers για servers κάνουν 1000+ euro και γιατί έχω ακούσει αρκετές ιστορίες φρίκης για τους on board raid controllers που έχουν τα pc.

Έχουν βγει και αρκετά home/small office nas τώρα τελευταία, τα οποία είναι αρκετά ενδιαφέροντα αλλά είναι ακόμα αρκετά ακριβά(γύρω στα 1000euro, χωρίς δίσκους). Πχ, ρίξτε μια ματιά εδώ. ’μα κανείς ενδιαφέρεται για καινούριο Infrant ReadyNAS NV+(είναι αυτό που βγήκε πρώτο στο συγκριτικό), στείλτε μου μήνυμα :p. Είναι όμορφο, αθόρυβο και μικρό(αλλά ακριβό).

ΥΓ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα raids, δείτε εδώ και εδώ.

ΥΓ Οι εξηγήσεις μου είναι θεωρητικά λανθασμένες, αλλά διαφορετικά θα έπρεπε να αναλύσω πολλά περισσότερα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

το raid 1 δεν έχει την ίδια ταχύτητα με το raid ο.

Στο 0 γράφει και διαβάζει τα μίσα δεδομένα σε κάθε δισκο και έχει μικρο access time.

Στο 1 γράφει και διαβάζει όλα τα δεδομένα και στους 2 δίσκους ταυτόχρονα και έχει μεγάλο access time.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από diablo13 [Χθες, στις 21:22]

το raid 1 δεν έχει την ίδια ταχύτητα με το raid ο.

Στο 0 γράφει και διαβάζει τα μίσα δεδομένα σε κάθε δισκο και έχει μικρο access time.

Όχι. Αντιθέτως, οι χρόνοι είναι λίγο χειρότεροι, ή στην καλύτερη περίπτωση ίδιοι.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.