Jump to content


IDE-RAID-AHCI Ποιός έχει βγάλει άκρη??


neuromancer

Recommended Posts

Έστω μια νέα εγκατάσταση windows σε μητρική με 975, αν και τα ζητήματα πιστεύω είναι τα ίδια και σε 965.

Έστω το σύνηθες configuration του ενός δίσκου SATA. Πώς θα γίνει η εγκατάσταση? Ο περισσότερος κόσμος βάζει στο BIOS ρύθμιση IDE (είναι default) με αποτέλεσμα μια απροβλημάτιστη εγκατάσταση των Windows. Έτσι όμως χάνονται τα (όποια) πλεονεκτήματα του SATA.

Σύμφωνα με την Intel:

The SATA controller has three modes of operation:

IDE mode - no AHCI, no RAID

SATA mode (sometimes called AHCI mode) - AHCI enabled, no RAID

RAID mode - AHCI enabled, RAID enabled

IDE mode uses a different driver than SATA and RAID mode.

IDE mode uses the native Microsoft* driver and does not require the F6 installation method.

SATA and RAID mode both use the Intel

Link to comment
Share on other sites

οπως και 965,ετσι και τωρα στο 975 τον εχω τον δισκο σε IDE mode.

το πιο ευκολο και δεν μου εχει φαει την ζωη με τους AHCI οδηγους.

και δεν εχω δει και καμια διαφορα προς τα κατω.

Link to comment
Share on other sites

To AHCI mode ενεργοποιεί και το NCQ (αν υποστηρίζει ο δίσκος) και το Hot Plug (αν υποστηρίζει ο controller, αλλά μάλλον πάει πακέτο, τουλάχιστον στις πρόσφατες mobo)....

Αυτά είναι τα λεγόμενα Advanced Serial ATA Features...

To NCQ (Native Command Queuing) έχει κάποιες προαπαιτήσεις για να λειτουργεί..το ότι το ενεργοποιείς δεν σημαίνει ότι οι επιδόσεις του δίσκου θα αυξηθούν κατακόρυφα...Βελτιώνει απλά τη λειτουργία του σκληρού και βελτιστοποιεί την κίνηση της κεφαλής (μειωμένες φθορές --> μακροζωία δίσκου)...

Για περισσότερα δές στο FAQ's της Seagate ...έχει ένα άρθρο που εξηγεί ακριβώς το NCQ...

Τώρα το άν εσύ συγκεκριμένα θα δείς βελτίωση σε κάτι, αυτό εξαρτάται από τις εφαρμογές (πιστέυω το σημαντικότερο από τις προαπαιτήσεις) και σε βάθος χρόνου θα δείς και αν είχε επίδραση στη ζωή του δίσκου...

Αν θές μπορείς να δείς και ιδίοις όμασι...κάνοντας 3-4 benchmarks για τον σκληρό δίσκο σου σε κάθε mode....και να δείς κατά μέσο όρο αν βελτιώνεται η λειτουργία του....

Πάντως δεν είναι απαραίτητο το RAID mode...και το upgradability δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σημαντικό....αν έχεις το υλικό για RAID , τότε καλώς...το κάνεις επιτόπου και τελειώνεις...αν δεν το έχεις...καλύτερα είναι να είσαι με AHCI/Sata mode για να μην μπλέκεις με προβλήματα/παρενέργειες που τυχόν σου προκαλέσουν οι Raid Drivers...και όταν είναι να κανεις RAID στήνεις εξαρχής το σύστημα....

Link to comment
Share on other sites

@felix

"Πάντως δεν είναι απαραίτητο το RAID mode...και το upgradability δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σημαντικό....αν έχεις το υλικό για RAID , τότε καλώς...το κάνεις επιτόπου και τελειώνεις...αν δεν το έχεις...καλύτερα είναι να είσαι με AHCI/Sata mode για να μην μπλέκεις με προβλήματα/παρενέργειες που τυχόν σου προκαλέσουν οι Raid Drivers...και όταν είναι να κανεις RAID στήνεις εξαρχής το σύστημα...."

Συμφωνώ με αυτό που λες. Βασικά με ενδιαφέρει το AHCI/Sata mode και όχι το RAID. Αφού πήρα SATAII δίσκο γιατί να τον βάλω σε IDE mode... δε μου κάθεται καλά.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, I did my homework και έχω νεά.

Τα πράγματα είναι όπως τα λέει η Intel. Έβαλα στο bios ότι θέλω RAID (έχω έναν μόνο δίσκο SATAII). Στην εγκατάσταση των WinXP Pro (with SP2) πάτησα F6 και πέρασα το Intel Matrix Storage Manager RAID Drivers for 32bit OS (το έδινε η mobo - DFI 975X, υπαρχει και στο site της Intel). Με το πέρας της εγκατάστασης και την έπιπλέον εγκατάσταση των υπολοίπων driver της μητρικής κατέληξα να έχω (system properties) τον σκληρό να κρέμεται κάτω από το Intel 82801 GR/GH SATA RAID Controller. Προφανώς δεν έχω RAID καθότι ένας δίσκος αλλά όποια ώρα θέλω βάζω ακόμη ένα δίσκο (ίδιου μεγέθους ή μεγαλύτερο - ανάλογα) και με το Matrix Storage Manager tool στήνω RAID χωρίς να τα ξαναστείσω όλα από την αρχή (τουλάχιστον αυτό φαίνεται να γίνεται κατά την Intel). Τώρα από επιδόσεις δεν ξέρω που βρίσκομαι. Δεν περιμένω καμια σοβαρή διαφορά αλλά τουλάχιστο είναι flexible όπως λέει κλαι η Intel. Λόγω SATAII ίσως σε πολλαπλά/ταυτόχρονα read/write στο δίσκο να έχω ώφελος από το command queueing που βελτιστοποιεί την κίνηση των κεφαλών ανάλογα με τα data που ζητούνται.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ αυτό το σενάριο είχα στο νου, για ψυχολογικούς επίσης λόγους ;-) αλλά δοκιμάζοντας RAID δούλεψε ok και μετά βαρέθηκα να ξαναστήσω windows και το άφησα σε RAID.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν φημίζεται η μητρική για προβληματική συμπεριφορα με τους RAID drivers και υπάρχει και σκοπός για μελλοντική αναβάθμιση σε RAID, τότε η επιλογή στο BIOS πρέπει να είναι RAID....Αν όχι, τότε πρέπει να είναι AHCI...

Αυτό για την προβληματική συμπεριφορά των RAID drivers το αναφέρω επειδή την έχω πάθει..και εντέλει το πρόβλημα λύθηκε...αλλά κάποιος που απλά προσθέτει ένα SATA σκληρό δεν είνια ανάγκη να μπλέξει με όλη την διαδικασία επίλυσης τυχόν προβλήματος για να λειτουργήσει το δίσκο του....

@neuromancer , αφού σου δούλεψε μιά χαρά δεν υπάρχει λόγος για revert σε άλλο mode....

Link to comment
Share on other sites

@ felix,

Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα σοβαρά για re-install σε AHCI mode αλλά δεν άντεχα ξανά τη διαδικασία. Εξάλλου το 975 είναι αρκετό καιρό σε χρήση και θεωρώ ότι η Intel είναι σοβαρή εταιρία για να τα κάνει μπάχαλο σε τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι οι δίσκοι.

Πάντως από ερωτήσεις που έκανα όσο περίμενα το RMA διαπίστωσα ότι η πλειοψηφία των do-it-youself χρηστών δεν το κατέχουν το θέμα και πάνε αβλεπεί σε IDE mode.

Μέχρι τώρα (2 μέρες) δεν είχα προβλήματα και το Everest έδωσε πάρα πολύ καλά νούμερα στο HD benchmark (συγκριτικά με SATA I δίσκους ίδιου μεγέθους).

Link to comment
Share on other sites

@ jimyleon

Για νεα εγκατάσταση είναι απλό. Βάζεις τι θες στο bios και όταν ξεκινάει η εγκατάσταση τςν windows σε κάποιο σημείο αρχικά ζητάει F6 για drivers δισκων. Εκεί χρειάζεται η δισκέτα της μητρικής με τους RAID drivers (προς θεού, ΟΧΙ της JMicron). Μετά νομίζω πας με τις οδηγείες. Βασικά εγώ είχα ένα δίσκο. Με 2 φαντάζομαι θα ζητήσεις να κα΄νεισ και τα partitions κάποια στιγμή.

Τώρα αν το μηχάνημα είναι ήδη στημένο..... den 3erei!! Έχω την εντύπωση ότι δεν γίνεται χωρίς format.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από jimyleon

μπορει καποιος να μου πει βημα βημα πως κανουμε την αλλαγη μεσω bios apo ide se achi mode?.....εχω την p5b deluxe kai 2 sata discks..ευχαριστω

διάβασε εδώ ;)

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=499014#post499014

εν ολίγοις κάνεις εγκατάσταση σε ΙΔΕ και μετά το γυρνάς σε ΑΗΣΙ με τη βοήθεια το jmicron ;)

Link to comment
Share on other sites

εγκατάσταση των παραθύρων στον αρχικό κοντρόλερ ρυθμισμένο ως ΙΔΕ

μετά μέσα στα παράθυρα περνάς κανονικά όλα τα drivers μαζί και του jmicron τον οποίο έχεις ρυθμίσει επίσης σαν ΙΔΕ.

έπειτα συνδέεις τον σκληρό στον jmicron (κάτω απο τη κάρτα γραφικών είναι ο ΣΑΤΑ) και απο το βιος κάνεις τον αρχικό κοντρόλερ AHCI.

μπαίνεις στα παράθυρα και κάνεις εγκατάσταση τους οδηγούς της ιντελ για τον AHCI.

μετά μεταφέρεις πάλι τον σκληρό στον αρχικό κοντρόλλερ και τελείωσες.

μή ξεχάσεις να βάλεις και τον jmicron σαν AHCI (δε ξέρω αν έχει καλύτερες επιδόσεις όμως)

εν συντομία... :)

win setup on ICH8 as IDE

move on jmicron as IDE

turn ICH8 AHCI and install drivers

move on ICH8 as AHCI

όλα αυτά τα έκανα εγώ γιατί δεν είχα πρόχειρη δισκέτα άρα μπορείς να τον μεταφέρεις και αφότου έχεις κάνει την εγκατάσταση των παραθύρων ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.