Jump to content

Σύσταση της ΕΕΤΤ προς τους καταναλωτές για τη χρήση σύντομων κωδικών της σειράς 54ΧΧΧ


hayabusa
 Share

Recommended Posts

<div align="justify"> <img src="http://www.thelab.gr/picture.php?albumid=8&pictureid=434" align="left" hspace="8" vspace="8" alt=""/>

19 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΕΤΤ έχει λάβει τους τελευταίους δύο μήνες καταγγελίες σχετικά με Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) που παρέχονται μέσω αποστολής και λήψης SMS στους σύντομους κωδικούς της σειράς 54ΧΧΧ. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

  • ψηφοφορίες

  • διαγωνισμοί

  • αγορά (downloading) ringtones, logos, videos, παιχνιδιών μέσω SMS

  • συνομιλία SMS (chat)

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η ΕΕΤΤ επεξεργάζεται επί του παρόντος το περιεχόμενο των συγκεκριμένων καταγγελιών και ελέγχει εάν υφίσταται παράβαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας από τους παρόχους στους οποίους έχουν εκχωρηθεί οι σύντομοι κωδικοί της σειράς 54ΧΧΧ. Ειδικότερα, διερευνά, μεταξύ άλλων, εάν οι πάροχοι ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές για το ύψος της χρέωσής των συγκεκριμένων Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών που επιθυμούν να κάνουν χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, η ΕΕΤΤ συστήνει τα εξής:

  • Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου σε ιστοσελίδα, αν δεν έχετε πρώτα διαβάσει προσεκτικά στην ιστοσελίδα, όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει. Διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες.
  • Ένα συχνό μοντέλο Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι οι συνδρομητικές υπηρεσίες, για τις οποίες ενδέχεται να πληρώνετε ένα ποσό εφάπαξ ή ανά εβδομάδα, για να λαμβάνετε υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα είναι η τακτική λήψη wallpaper, ή η συχνή αγορά ringtones. Τα συνδρομητικά μοντέλα των Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης διαφέρουν ανά πάροχο.
  • Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης, προκειμένου να πληροφορηθείτε αν αφορά συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από 1 SMS κλπ.
  • Η χρέωση του SMS μιας Υπηρεσίας Πολυμεσικής Πληροφόρησης μπορεί να αφορά είτε την αποστολή ή τη λήψη του SMS. Η χρέωση με τη λήψη του SMS αφορά συνήθως τις συνδρομητικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος το οποίο παρουσιάζεται στη διαφημιστική καταχώρηση, είναι αυτό με το οποίο θα πρέπει να χρεωθείτε για την υπηρεσία, ανεξάρτητα αν ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας χρεώνει με το εισερχόμενο ή το εξερχόμενο SMS.
  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης υποχρεούνται να διαθέτουν γραμμή βοήθειας/παραπόνων (HELP LINE), όχι πρόσθετης χρέωσης, η οποία πρέπει να αναφέρεται στις ανακοινώσεις-διαφημίσεις της υπηρεσίας. Συγκρατείστε τον αριθμό αυτό για την εξυπηρέτησή σας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Πάροχοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση των σύντομων κωδικών της σειράς 54ΧΧΧ για παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, πρέπει να αιτηθούν την εκχώρησή τους από την ΕΕΤΤ (πρωτογενής εκχώρηση), ή να ζητήσουν από τους Παρόχους, στους οποίους ήδη η ΕΕΤΤ έχει εκχωρήσει πρωτογενώς τους αριθμούς αυτούς, να τους εκχωρήσουν δευτερογενώς τους αριθμούς που τους ενδιαφέρουν.

Η ΕΕΤΤ δεν έχει αρμοδιότητα για το περιεχόμενο των υπηρεσιών που παρέχονται στους αριθμούς αυτούς, ούτε και για τον τρόπο παροχής τους. Τα θέματα που αφορούν το περιεχόμενο των Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (π.χ. τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού, την αγορά ringtone, την παροχή υπηρεσιών ενηλίκων) εξετάζονται από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ www.eett.gr/nopencms/opencms/EETT/FAQS/Faq_YPP.html

</div>

<div align=right><a href="http://www.eett.gr/nopencms/opencms/admin/News/news_0774.html" target="_blank">

Πηγή: Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΤ</a></div>

Link to comment
Share on other sites

Άντε αυτό το παλεύεις αν "κόβει" λίγο.

Τις προάλλες μου λέει το sony-ericsnon ότι έχει firmware update, αν θέλω να το κατεβάσει. Δεν χρησιμοποιώ web/wap υπηρεσίες στο κινητό αλλά λέω... δε γα.είς, κατέβασέ το. Προχτές ήρθε η λυπητερή... +20 ευρώ για κάτι λιγότερο από 2 ΜΒ data. Κατάρα στο λαδέμπορα.....

Link to comment
Share on other sites

Πάντως έτσι για την πλάκα... μόλις έκανα κλικ σε ενα μπανεράκι για ringtones και μπορώ να πω οτι όντως ειναι συμφωνο με τις οδηγίες της EETT. Καιρός ήταν πάντως να μπεί μία τάξη...

Link to comment
Share on other sites

Άντε αυτό το παλεύεις αν "κόβει" λίγο.

Τις προάλλες μου λέει το sony-ericsnon ότι έχει firmware update, αν θέλω να το κατεβάσει. Δεν χρησιμοποιώ web/wap υπηρεσίες στο κινητό αλλά λέω... δε γα.είς, κατέβασέ το. Προχτές ήρθε η λυπητερή... +20 ευρώ για κάτι λιγότερο από 2 ΜΒ data. Κατάρα στο λαδέμπορα.....

Δεν εχει σχεση με την συσταση. Οταν ειχα κ εγω το SE, το ειχα κανει μια φορα κ μου ηρθε παρομοιο κουστουμακι.

Καλυτερα να το κανεις Online. Υπαρχει η εφαρμογη και εχεις το καλωδιο ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.