Jump to content


Raid 0 σε Linux RED HAT plz Βοήθεια!!!


xen

Recommended Posts

Καλημέρα στο forum,

Έχω ένα πολυ σημαντικό πρόβλημα το οποίο θέλει επίλυση άμεση, έχω ένα server της ΗΡ το οποίο έχει 2 δίσκους πάνω SCSI της Fujitsu. Ήταν αρχικά σεταρισμένο αυτοί οι δύο δίσκοι να είναι σε Raid 0 και πάνω εκεί έστησαν το σύστημα. Πιθανότατα χάλασε ο ένας από τους 2 δίσκους και δεν κάνει boot το σύστημα και μου πετάει το μήνυμα πώς fsck.ext3 : Unable to resolve ' LABEL=/mnt/images'. Ξέρετε πώς μπορώ να το επιλύσω? Άν αντικαταστήσω τον σκληρό δίσκο με το πρόβλημα με ένα ίδιο θα κάνει restore το σύστημα να κάνει Boot? Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει χτυπήσει / χαλάσει ο σκληρός σε Raid 0 τότε είναι λογικό να μην σου bootarei το σύστημα και να σου βγάζει error.

Αν τον αντικαταστήσεις θα φτιάξει σίγουρα αλλά θα πρέπει να κάνεις πάλι format και να εγκαταστήσεις λειτουργικό κλπ εξ’ αρχής.

Δεν ξέρω αν το error που σου βγάζει σημαίνει αυτό βέβαια, απλά σου λέω τι ισχύει με το raid 0.

Ίσως αν μπορείς να σώσεις τα δεδομένα του σκληρού, και να τα περάσεις αυτούσια σε νέο σκληρό να μπορείς να βάλεις τον νέο σκληρό στο σύστημα και να παίξει με την μία αλλά ΔΕΝ το ξέρω 100%, ούτε αν γίνεται, ούτε τι θα σου στοιχίσει.

Καλώς ήρθες στο φόρουμ!

:)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

πριν κάνεις οτιδήποτε θα σε συμβούλευα να βεβαιωθείς για το raid configuration που έχεις, δλδ είναι 0 ή 1.

Εάν είναι raid 0 και όντως έχει χαλάσει ένας δίσκος, πολύ φοβάμαι ότι τα έχεις χάσει τα δεδομένα. Η HP πρέπει να έχει διαγνωστικά να τσεκάρεις τους δίσκους μπουτάροντας από cd/usb.

Με ένα γρήγορο search στο google, το πρόβλημα μπορεί και να μην είναι δίσκος.

Link to comment
Share on other sites

Απόσο γνωρίζω στο RAID 1 χρειάζεσε 2 δίσκους ίδιας χωρητικότητας και ίδιου τύπου. Αυτοί είναι ίδιος τύπος αλλά ο ένας 70 gb και ο άλλος 146 gb (είναι οι Fujitsu SCSΙ 15.000 rpm). Οπότε απο εκεί υποθέτω πως είναι Raid 0, αν και πιστεύω πώς αν ήταν Raid 1 θα δούλευε το σύστημα λόγω του ότι ο ένας, back up δίσκος, θα γινόταν primary αφού δεν θα ανταποκρινόταν ο χαλασμένος. Τα λέω σωστά ή παραληρώ? Lol

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορετική χωρητικότητα δεν σημαίνει και πολλά όσο αφορά το raid level.

Εάν ο server είχε raid 1 με 2 70αρηδες και αλλάχτηκε σε κάποια φάση ο ένας 70αρης με μεγαλύτερο, το raid 1 θα έκανε rebuild χρησιμοποιώντας μόνο τα 70GB του μεγαλύτερου.

Στη θεωρία, εάν είχες raid 1 και χαλάσει ο ένας, θα έπρεπε ο σέρβερος να μπουτάρει στο λειτουργικό κανονικά.

Πριν όμως καταλήξεις ότι είναι ο δίσκος, θα σου πρότεινα να τεστάρεις τους δίσκους με διαγνωστικά της HP και να μπεις στο bios του raid controller και να βεβαιωθείς τι είδους raid έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Αν το μηχάνημα είναι σε επαγγελματικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα να υπάρχει συμβόλαιο υποστήριξης...

Σε αυτήν την περίπτωση ΜΗΝ κάνεις τίποτα πριν ρωτήσεις αν υπάρχει υποστήριξη και αν ναι τότε να μιλήσεις πρώτα με κάποιον τεχνικό ο οποίος και θα σου πεί τί να κάνεις.

Μην βρείς το μπελά σου από το τίποτα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά,

Όντως το σκέφτηκα πριν μου το απαντήσετε και άνοιξα θέμα με την ΗΡ και θα μου στείλουν αύριο τον δίσκο. Δυστήχώς μου είπαν πως είναι και RAID 0, οπότε πρέπει να ξαναστήσω το Linux RED HAT, το οποίο δεν έχω ξανακάνει και ποτε, και μετά την εφαρμογή του εκτυπωτή τον οποίο χειρίζετε το server αυτό. Οπότε ίσως σας ξαναχρειαστώ, πάντως η απαντήσεις ήταν άμεσες και δεν το εχω ξανασυνατήσει στην ιστορία των Forum, εύγει λοιπόν στο Thelab.gr.

Επίσης πιθανότατα θα κάνω το νέο αυτό RAID 1 μειώνοντας τον νέο 146 gb δίσκο στα 70 που έιναι ο άλλος ώστε να

έχω το κεφάλι μου ήσυχο μιας και είναι πολύ σημαντικό αυτό το server στην εργασία μου. Σας ευχααριστώ και πάλι είσατε κορυφή... εντάξει το σταματάω εδώ το γλύψιμο, λολ!

Link to comment
Share on other sites

Κατά το post θα δεις αν είναι ο δίσκος χτυπημένος όταν φτάσει στο σημείο του array controller και συνήθως θα μείνει εκεί για μερικά δευτερόλεπτα, περιμένοντας για F1 ή F2.

Επίσης με ένα οποιοδήποτε HP smartstart cd μπορείς να τρέξεις διαγνωστικά.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.