Jump to content



Αδυναμία εκκίνησης λάπτοπ Acer λόγω τρελής υπερθέρμανσης


whitesnake

Recommended Posts

Χαιρετώ όλους. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

Έχω ένα λαπτοπ acer που χρησιμοποιεί η αδερφή μου (ένα σχετικά απλό μοντέλο με διπύρηνο AMD του 2008 μοντέλο). Μια μέρα έσβησε το λάπτοπ καθώς λειτουργούσε κανονικά, αλλά δεν έδωσα σημασία. Το έκανε δυο φορές ακόμα και τελικά χθες έσβησε μια και καλή: Όταν πατάω το κουμπί, ανάβει μεν αλλά σβήνει μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα.

Σκέφτηκα αρχικά τη σκόνη, οπότε το άνοιξα και το καθάρισα - δεν είχε τίποτα ιδιαίτερο όμως, γενικά το προσέχει. Έβαλα νέα θερμοαγώγιμη σε cpu και gpu και το έκλεισα. Καμία διαφορά... πάλι σβήνει. Το περίεργο λοιπόν είναι ότι η CPU ανεβάζει τρελή θερμοκρασία, αφού όταν το άφησα με το καπάκι ανοιχτό για να δω τι παίζει (δε δείχνει θερμοκρασίες στο bios), στα 10 δευτερόλεπτα που απλά κοιτούσα την αρχική του bios είχε ζεσταθεί ο χαλκός (με τον ανεμιστήρα να λειτουργεί έστω στο low) και στα 20 έκαιγε τόσο που μου άφησε σημάδι στο δέρμα όπως πήγα να κοιτάξω!! Χωρίς καν να κάνει boot, έτσι;

Δοκίμασα πάλι να τοποθετήσω την ψύχτρα μπας και κάτι είναι στραβό αλλά όλα είναι σωστά και καλά βιδωμένα, εξ άλλου ο χαλκός καίει άσχημα για να πατάει στραβά. Σε κάποια φάση έβαλα δυο παγάκια σε πλαστική συσκευασία να δω τι θα γίνει και, αν και δεν έσβηνε το λάπτοπ πλέον τόσο γρήγορα, τα παγάκια έλιωναν τρομερά γρήγορα μέσα στη συσκευασία.

Τι μπορεί να φταίει; Να έπαθε ζημιά ο επεξεργαστής και να λειτουργεί "λάθος" ώστε να υπερθερμαίνεται μου φαίνεται δύσκολο, όπως και το να... χάλασε ξαφνικά το σύστημα ψύξης (2 χρόνια μια χαρά λειτουργεί). Μιλάμε για κολασμένη θερμοκρασία από τον επεξεργαστή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ζημιά στη μητρική που να καταλήγει σε λάθος τάση του επεξεργαστή. Πάντως μέχρι να σβήσει, λειτουργεί και ανταποκρίνεται κανονικά.

Καμιά ιδέα, πρόταση, σκέψη; Κάτι τέλος πάντων :p

(επίσης, εγγύηση δίνει 1 χρόνο η Acer - υπάρχει περίπτωση να απαιτήσω τη διετία και να δεχθούν;από την άλλη κλείνει σε 2 μέρες διετία...)

Link to comment
Share on other sites

Όχι, σταματάει σε κάποιο σημείο αρκετά μετά τον επεξεργαστή. Υπέθεσα ότι σβήνει νωρίς και δεν προλαβαίνει να... "πάρει" μέχρι την άκρη. Είναι φυσιολογικό να καίει τόσο;

Επίσης πριν λίγο αποφάσισε να λειτουργήσει πάλι. Οπότε έκανε boot κανονικά, δεν πείραξα τίποτα ώστε να πω ότι κάτι άλλαξα. Το core temp στα windows δίνει 45-50 βαθμούς που είναι οκ. Άρα να υποθέσω τόσο ανάβει ο χαλκός σ'αυτά τα ρημάδια από τη φύση τους; Και τι μπορεί να φταίει τελικά; Τα ίδια έκανε με ή χωρίς ρεύμα/μπαταρία ή κάποιο συνδυασμό τους, με ή χωρίς σκληρό/DVD/μνήμες.

Link to comment
Share on other sites

αν ο χαλκός δε ζεματάει μέχρι το τέλος του μήκους εκεί που είναι τα fins που ψύχει ο αέρας του ανεμιστήρα τότε το heatpipe υπολειτουργεί και η θερμότητα παραμένει πάνω από τον επεξεργαστή.........

δείξε μια φωτογραφία αν είναι εύκολο.

Link to comment
Share on other sites

καλο θα ηταν να κοιταξεις μηπως εχεις βαλει μεγαλη δοση θερμοαγωγιμης παστας και να τσεκαρεις και το υπολοιπο συστημα σου.. εαν βγενει ο αερας σωστα απο την ψυκτρα αν εχει μπουκωσει εσωτερικα απο σβολους σκονης και δεν περναει ο αερας ..

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, το update έχει ως εξής.

Αρχικά, το heatpipe δεν καίει μέχρι την άκρη, στο άκρο που έχει τα fins είναι απλά ζεστό όταν είναι καυτό πάνω στον cpu. Επίσης, το όλο σύστημα ψύξης έχει ανοιχτεί και καθαριστεί πολύ καλά, δεν έμεινε καθόλου σκόνη και η ροή είναι άριστη όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας του.

Πέρα από αυτά όμως, όπως είπα πριν, το λάπτοπ άναψε και έκτοτε λειτουργεί κανονικότατα εδώ και 2 μέρες.... Ανάβει και σβήνει φυσιολογικά. Το core temp ακόμα δίνει τις ίδιες θερμοκρασίες, κάτω από 50 βαθμούς.

Τι άλλο θα μπορούσε να φταίει; Ξέρω ότι είναι εξαιρετικά γενική η ερώτηση, απλά ελπίζω στο να έχει κάποιος κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του για παρόμοια συμπεριφορά. Προς στιγμήν απλά δεν ασχολούμαι, περιμένω να το ξανακάνει. Αν και το μυαλό μου στη μητρική πάει πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.