Jump to content



Συμβατότητα υλικών υδρόψυξης για αποφυγή ηλεκτρολυτικής διάβρωσης


sdim

Recommended Posts

Η ηλεκτρολυτική διάβρωση είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μεταξύ εξαρτημάτων από διαφορετικά υλικά.

Κλασικό παράδειγμα είναι όταν το ψυγείο είναι αλουμινένιο ή σιδερένιο και η ψύκτρα του επεξεργαστή από χαλκό.

Επειδή δεν έχω χρόνο να σας το αναλύσω, παραθέτω από εδώ http://www.olympicsun.gr/electrolysisgr.html

Χαλκός και Ηλεκτρόλυση

Όλοι μας ξέρουμε τις μπαταρίες, τις ηλεκτρικές. Δύο διαφορετικά μέταλλα, n ένα μέταλλο και ένα άλας αυτού του μετάλλου βυθίζονται σε έναν «ηλεκτρολύτη» ένα διάλυμα δηλαδή σε νερό κάποιας χημικής ένωσης (συνήθως οξέως) που με τη διάλυσή του διασπάται σε ιόντα.

Το νερό ύδρευσης, το μη αποσταγμένο, είναι ήδη ένας ελαφρός ηλεκτρολύτης. Εάν στη διαδρομή μιας σωλήνωσης έχουμε δύο διαφορετικά μέταλλα τότε δημιουργούμε ένα είδος μπαταρίας που φθείρει τον ένα πόλο.

'Έτσι δεν επιτρέπεται σε μια γαλβανισμένη σωλήνωση να παρεμβάλλεται ένα μαύρο κομμάτι γιατί n επιψευδαργύρωση φθείρεται πολύ γρήγορα. Ίδια φαινόμενα παρουσιάζονται όταν έχουμε μεικτές γραμμές χαλκού - σιδήρου κ.λπ. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε δύο διαφορετικά υλικά αλλά και μέσα στο ίδιο το κράμα ενός εξαρτήματος.

Στην πράξη οι περισσότεροι παρατηρούν στην υδρόψυξη του υπολογιστή τους το γνωστό "πουρί" στο κύκλωμα. Ιδιαίτερα αν διαβρωθεί η προστατευτική επικάλυψη των εξαρτημάτων (πάχους <0.1mm) τότε το φαινόμενο εξελίσσεται ραγδαία και εμφανίζεται η γνωστή "λάσπη" στο κύκλωμα.

Όσοι έχετε υδρόψυξη με ετερογενή υλικά, μπορείτε να παραθέσετε την εμπειρία σας; Γνωρίζω ότι οι κατασκευαστές βάζουν κάποιες επιστρώσεις για αποφυγή του φαινομένου, αλλά θέλω να δω στην πράξη κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο.

Αν μαζευτούν πολλές απαντήσεις θα μπορούμε να εξάγουμε και κάποια συμπεράσματα ώστε να αποφύγουμε παγίδες αργότερα.

update: Τα ειδικά υγρά υποτίθεται ότι έχουν πρόσθετα που αποτρέπουν αυτό το φαινόμενο. Στην πράξη ... θα μάθουμε από τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.