Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Amazon ανοίγει κέντρο για την έρευνα της κβαντικής δικτύωσης

    Αρκετές μεγάλες εταιρείες εργάζονται σε έργα κβαντικής υπολογιστικής, συμπεριλαμβανομένων των IBM και Google. Η Amazon είναι επίσης στοπ παιχνίδι. Η εταιρεία άνοιξε το AWS Center for Quantum Computing πέρυσι και προσφέρει κβαντικούς υπολογιστές μέσω των Υπηρεσιών Ιστού της Amazon από το 2019. Επεκτείνει αυτή τη δουλειά σε αυτό που λέει ότι είναι μια ουσιαστική πτυχή για να βοηθήσει την κβαντική τεχνολογία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της: την κβαντική δικτύωση. Ως εκ τούτου, η εταιρεία ανακοίνωσε το AWS Center for Quantum Networking (CQN).

    Όπως και με τους κβαντικούς υπολογιστές, είναι πολύ νωρίς για την κβαντική δικτύωση. Πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια προτού οι ερευνητές αρχίσουν να αξιοποιούν στο έπακρο την κβαντική τεχνολογία. Ωστόσο, η Amazon διαθέτει περισσότερους πόρους από τους περισσότερους για να επενδύσει στον τομέα αυτό.

    Η Amazon σημειώνει ότι τα κβαντικά δίκτυα θα μπορούν να συνδέουν κβαντικές συσκευές χρησιμοποιώντας μεμονωμένα φωτόνια αντί για ακτίνες λέιζερ (που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες οπτικές επικοινωνίες). Ωστόσο, μαζί με την ενεργοποίηση ορισμένων δυνατοτήτων των κβαντικών δικτύων, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν όταν πρόκειται για τη χρήση ενός μόνο φωτονίου. Η κβαντομηχανική περιορίζει την ενίσχυση ενός μόνο φωτονίου, γεγονός που περιορίζει την εμβέλεια ενός δικτύου. «Επίσης, η αδυναμία των μεμονωμένων φωτονίων περιπλέκει τη διασύνδεσή τους με τις σημερινές συσκευές κβαντικών υπολογιστών», έγραψαν οι ερευνητές του CQN Denis Sukachev και Mihir Bhaskar σε μια ανάρτηση στο blog.

    Οι ερευνητές στο κέντρο θα εργαστούν σε νέες τεχνολογίες, όπως κβαντικούς repeaters και μετατροπείς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία παγκόσμιων κβαντικών δικτύων. Θα αναπτύξουν υλικό, λογισμικό και εφαρμογές για κβαντικά δίκτυα.

    Μεταξύ των πιθανών εφαρμογών της κβαντικής δικτύωσης είναι «η ενεργοποίηση παγκόσμιων επικοινωνιών που προστατεύονται από διανομή κβαντικού κλειδιού με επίπεδα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που δεν μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση συμβατικών τεχνικών κρυπτογράφησης», έγραψαν οι Sukachev και Bhaskar. «Τα κβαντικά δίκτυα θα παρέχουν επίσης ισχυρούς και ασφαλείς κβαντικούς διακομιστές cloud, συνδέοντας μεταξύ τους και ενισχύοντας τις δυνατότητες μεμονωμένων κβαντικών επεξεργαστών».


    Πηγή
    Φωτογραφία: Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.