Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Υπερυπολογιστής αναδημιουργεί μια από τις πιο διάσημες εικόνες της Γης

      Το ψηφιακό "Blue Marble" δείχνει το μέλλον των κλιματικών προσομοιώσεων

    Σαν σήμερα πριν από πενήντα χρόνια, οι αστροναύτες στο Apollo 17, το τελευταίο πλήρωμα αποστολής της NASA στη Σελήνη, τράβηξαν μια εμβληματική φωτογραφία του πλανήτη μας. Η εικόνα έγινε γνωστή ως Blue Marble (Μπλε βώλος)—η πρώτη πλήρως φωτισμένη εικόνα της Γης, έγχρωμη, που τραβήχτηκε από άνθρωπο.

    Τώρα, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει εκ νέου αυτήν την εικόνα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής λειτουργίας ενός ψηφιακού κλιματικού μοντέλου. Το μοντέλο μπορεί να προσομοιώσει κλιματικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και δίνες των ωκεανών, σε ανάλυση 1 χιλιομέτρου, έως και 100 φορές πιο ευκρινή από τις τυπικές προσομοιώσεις παγκοσμίως.

    Για να αναδημιουργήσουν τους στροβιλιζόμενους ανέμους του Blue Marble —συμπεριλαμβανομένου ενός κυκλώνα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό— οι ερευνητές τροφοδότησαν μετεωρολογικά αρχεία από το 1972 στο λογισμικό που τροφοδοτείται από υπερυπολογιστή. Ο κόσμος που προέκυψε αιχμαλώτισε χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής, όπως η ανύψωση των νερών στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια και η μακρά, νεφοκάλυψη.

    Οι ειδικοί λένε ότι το εγχείρημα υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κλιματικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα του έργου Destination Earth της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός «ψηφιακού δίδυμου» της Γης για την καλύτερη πρόβλεψη ακραίων καιρικών συνθηκών και δημιουργία σχεδίων προετοιμασίας.

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.