Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Ο απόλυτος "γκουρού" στον σχεδιασμό επεξεργαστών μιλάει για το μέλλον των επεξεργαστών της Intel

    Σε όσους δεν αγοράζουν απλά υπολογιστές, αλλά ασχολούνται και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον χώρο των επεξεργαστών (CPU), είναι γνωστό ότι ο Jim Keller είναι ο "μάγος" που κρύβεται πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία της AMD την τελευταία 20ετία. Ήταν ο κύριος σχεδιαστής της αρχιτεκτονικής K7 (Athlon) και K8 (x86-64) που επέτρεψαν στην AMD να ξεχωρίσει σχεδιαστικά στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου και να επικρατήσει για μια 5ετία περίπου. Ο Keller αποχώρησε από την AMD τότε για να εργαστεί σε άλλες εταιρείες και επανήλθε το 2012 οπότε και ξεκίνησε να σχεδιάζει το θαύμα που σήμερα γνωρίζουμε όλοι ως αρχιτεκτονική ZEN. Αυτό που κανείς δεν περίμενε έκτοτε ήταν ότι ο Jim Keller όχι μόνο αποχώρησε (ξανά) από την AMD, αλλά ότι σήμερα εργάζεται για την Intel σχεδιάζοντας τους μελλοντικούς επεξεργαστές της εταιρείας.

     

    Ο "γκουρού" των VLSI κυκλωμάτων αναφέρθηκε σε ομιλία του στο U.C. Berkeley, σε κάποια ψήγματα πληροφοριών σχετικά με τη δουλειά του στην Intel και τους μελλοντικούς επεξεργαστές που σχεδιάζει. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Intel, μια πραγματικά νέα αρχιτεκτονική CPU θα παρουσιαστεί με τους "Golden Cove" το 2021, με ενδεχομένως σημαντική αύξηση στο IPC. Είναι πιθανόν λοιπόν ο Jim Keller να δουλεύει πάνω σε αυτούς τους επεξεργαστές ή ακόμα και μεταγενέστερους.

     

    Στην ομιλία του, ο Keller αναφέρει ότι η επόμενη αρχιτεκτονική της Intel θα περιλαμβάνει σημαντικά μεγαλύτερους πυρήνες σε σχέση με τους "Sunny Cοve", με ένα εύρος 800 εντολών περίπου και "τεράστιες" data-and-branch prediction μονάδες. Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στην Intel να επιστρέψει σε μια γραμμική αύξηση στην απόδοση των επεξεργαστών της σε σχέση με τις μικροβελτιώσεις που βλέπαμε στο IPC τα τελευταία χρόνια. Ο Keller σχολίασε επίσης την αλλαγή στον "τρόπο σκέψης" που συντελείται στην Intel, ώστε να επανέλθουν σε σημαντικά βήματα, όπως αυτό της μεταπήδησης από την αρχιτεκτονική "Netburst" στην αρχιτεκτονική "Conroe" (δηλαδή τους Core 2 Duo).

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.