Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Το κόστος της RGB-μανίας στις επιδόσεις ενός PC

    Οι περισσότεροι enthusiasts λατρεύουν να επιδεικνύουν τα PC τους αγοράζοντας towers με tempered glass και πολλά RGB υποσυστήματα. Οι περισσότεροι YouTube influencers επίσης προάγουν αυτό το trend. Δεν υπάρχει "σοβαρό" υποσύστημα πλέον που προορίζεται για gaming και δεν έχει RGB. (Διαχρονική άποψη του γράφοντος είναι ότι η κατάσταση πλέον έχει γίνει τσίρκο, άσκοπο έξοδο και πηγή προβλημάτων).

     

    Αγοράσατε λοιπόν το super gaming σύστημά σας το οποίο συνοδεύεται από RGB πληκτρολόγιο, ποντίκι, ακουστικά, AIO, μνήμες, motherboard, κάρτα γραφικών, όλα με RGB. Μετά την εγκατάσταση λειτουργικού πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί και να συγχρονιστεί όλο αυτό το σύνολο από πολύχρωμα φωτάκια. Αναγκαστικά θα εγκαταστήσετε και το συνοδευτικό λογισμικό για τον έλεγχο αυτών των υποσυστημάτων. Για το κάθε ένα από αυτά (εκτός και αν κάποια είναι από το ίδιο brand). Έχετε αναρωτηθεί ποιο μπορεί να είναι το κόστος στις επιδόσεις του υπολογιστή σας από όλα αυτά;

     

    Το GamersNexus δημοσίευσε πρόσφατα ένα video στο YouTube, στο οποίο εξετάζεται η επίδραση των RGB υποσυστημάτων στη λειτουργία του υπολογιστή και συγκεκριμένα στις επιδόσεις του. Προκειμένου να φανούν ενδεικτικά οι όποιες διαφορές επιλέχθηκε ένα σύστημα με επεξεργαστή 9600K της Intel και μητρική MSI ACE Z390 καθώς και RGB υποσυστήματα και περιφερειακά. Στη συνέχεια ακολούθησαν gaming και productivity benchmarks με όλα τα λογισμικά ελέγχου RGB ενεργοποιημένα, αλλά και με κάθε ένα ξεχωριστά (τα 3 πιο αντιπροσωπευτικά).  

     

    Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα: Φάνηκε ότι οι επιδόσεις στο gaming, ανάλογα με το παιχνίδι, πέφτουν μέχρι 10%, ενώ αντίστοιχα επηρεάζονται και οι productivity εφαρμογές. Και πριν προλάβει κάποιος να πει ότι δεν έχει πρόβλημα π.χ. από τα 110 fps να πέσει στα ~100, σημειώνουμε ότι αυτή η μετρήσιμη διαφορά επηρεάζει και τα "1% lows" καθώς και τα "0,1% lows" ενός παιχνιδιού με αποτέλεσμα να επηρεάζεται από λίγο έως αρκετά η ομαλότητα στα frames που αντιλαμβάνεται ο παίκτης, με εμφάνιση του γνωστού μας "stuttering".

     

    Ως προς τα boot times, μετρήθηκε σχεδόν διπλασιασμός χρόνου για το φόρτωμα του λειτουργικού, στη χειρότερη περίπτωση.

     

    Ευτυχώς σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η απεγκατάσταση των λογισμικών ελέγχου RGB επαναφέρει τις χαμένες επιδόσεις στην αρχική κατάσταση του υπολογιστή, τουλάχιστον για τα λογισμικά που χρησιμοποίησαν στο Gamers Nexus.

     

     


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.