Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Έχει ο καιρός γυρίσματα: Η μετοχή της AMD είναι, κατά πολύ, ακριβότερη από τη μετοχή της Intel!

  Η ανακοίνωση της Intel, ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες με την επίτευξη κλίμακας ολοκλήρωσης 7nm και θα καθυστερήσει ένα επιπλέον έτος να φέρει προϊόντα με αυτή την τεχνολογία στην αγορά, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών των δύο αντιπάλων. Άλλοι αντιμετώπισαν τα νέα σαν την απόλυτη καταστροφή για την Intel και άλλοι είναι περισσότερο σκεπτικοί, αλλά ψύχραιμοι. Όπως και να δει κανείς όμως αυτά τα νέα, το σίγουρο είναι ότι η AMD θα έχει στη διάθεση της αρκετούς μήνες με εγγυημένη υπεροχή στην κλίμακα ολοκλήρωσης, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αλλαγή του κλίματος στη Wall Street.

   

  large.nBIHeHZ2LRG0kNTa.jpglarge.mQ3OkLVrc97jR2Sj.jpg

   

  Οι δύο παραπάνω εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Για πρώτη φορά από το 2006, η μετοχή της ΑΜD έχει μεγαλύτερη αξία, μάλιστα με διαφορά, από αυτή της Intel. Βέβαια η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Intel είναι μεγαλύτερη (προκύπτει πολλαπλασιάζοντας την αξία της μετοχής επί το σύνολο των μετοχών που έχουν εκδοθεί), αλλά τέτοιες αλλαγές είναι σίγουρα ιστορικές. Τη στιγμή της παραπάνω απεικόνισης η χρηματιστηριακή αξία της Intel ήταν 215 δισ. δολάρια, ενώ της AMD 70 δισ. δολάρια. 

   

  Η Intel είναι ένας γίγαντας και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν οι γίγαντες ξυπνάνε. Το momentum όμως αυτή τη στιγμή ανήκει στην AMD και είναι στο χέρι της εταιρείας να κεφαλαιοποιήσει και άλλο το τεχνολογικό προβάδισμα που διαθέτει, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.


  • Like 6
  • Wow 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Πριν λίγο καιρό η Nvidia πέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την Intel και τώρα η μετοχή της AMD είναι πάνω από 30% ακριβότερη έναντι αυτής της Intel. Τώρα τα χρηματιστήρια είναι full από φούσκες, αλλά πολλές φορές προβλέπουν και την εξέλιξη των πραγμάτων. Η Nvidia μπορεί να φτάσει το 1 τρις σε κεφαλαιοποίηση μετά από 10-20 χρόνια, αν βουτήξει την ARM, την διαχειριστεί σωστά, όχι όπως την Ageia και συνεχίσει να είναι μπροστά στο θέμα του ΑΙ σε σχέση με όλους(?) τους άλλους. Η AMD πάλι μπορεί να φτάσει τα 150-200 δις σε κεφαλαιοποίηση αν καταφέρει να χαλαρώσει ή και σπάσει τους δεσμούς της Intel με τους ΟΕΜ. Εντάξει η Intel δεν χάνεται. Κάποια στιγμή θα επανέλθει. Αλλά σε αντίθεση με την AMD, δεν μπορεί να πει απλά "πουλάω τα εργοστάσια και πάω στην TSMC".

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Για πρώτη φορά από το 2006, η μετοχή της ΑΜD έχει μεγαλύτερη αξία, μάλιστα με διαφορά, από αυτή της Intel

  Άσχετα με τις εταιρείες, είναι επικίνδυνα παραπλανητικός δείκτης. Δεν έχει την παραμικρή σημασία. Εξηγείται αμέσως μετά το γιατί (η συνολική τιμή είναι που μετράει, όχι τα μερίδια). Όσο για το ακριβότερη/φθηνότερη πρέπει να γίνεται σαφές ότι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από το συμφέρουσα/μη συμφέρουσα αγορά.

  Μια «ακριβότερη» (ονομαστικά) εταιρεία μπορεί να είναι πολύ φθηνότερη (καλύτερη ευκαιρία αγοράς) από μία φαινομενικά φθηνότερη. Ένας 3700Χ στα 50 Ευρώ είναι πολύ φθηνότερος από ένα μπουκάλι κόκα-κόλα στα 15 ευρώ.

  Να επαναλάβω, δεν έχει την παραμικρή σχέση το σχόλιό μου με τις συγκεκριμένες εταιρείες. Ισχύει σε ο,τιδήποτε (μέγεθος/κομμάτια τούρτας κλπ). Είναι άξιο απορίας που ανέβασε τέτοια είδηση το techpowerup.

  • Like 8

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  25 minutes ago, yanni said:

  όχι όπως την Ageia

   

  Τη στιγμή που αγοράζεις κάτι το κάνεις ό,τι θέλεις. Αγόρασε την Ageia, το IP της στην ουσία, το ενσωμάτωσε στις κάρτες γραφικών της και την εξαφάνισε. Ποιος μας λέει ότι οι επιδόσεις των Nvidia σήμερα δεν κρύβουν και λίγο "Ageia" μέσα τους; 

   

  Με την ARM είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλοι παίκτες σε αυτό το τρένο και δεν νομίζω ότι θα μπορεί εύκολα η Nvidia (αν εξαγοράσει την IP) να την "εξαφανίσει". 

  10 minutes ago, salde said:

  Άσχετα με τις εταιρείες, είναι επικίνδυνα παραπλανητικός δείκτης.

  Οτιδήποτε έχει να κάνει με χρηματιστήριο μπορεί να είναι παραπλανητικό. Όλες οι χρηματιστηριακές τιμές είναι δείκτες. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η τιμή μετοχής της AMD ήταν "σκουπίδι" στα 2$ και αυτή τη στιγμή καλπάζει. Για μένα το χρηματιστήριο δείχνει τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχει η "αγορά" σε μια εταιρεία. Δεν σημαίνει ότι αυτός ο βαθμός εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα σωστός. Και η τιμή της Intel να θυμίσω ότι κρατιέται τεχνητά σε αυτά τα ύψη με αρκετές ενέσεις με μετρητό από την ίδια την Intel (επαναγορά μετοχών και άλλες πρακτικές).

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Θυμάμαι όταν το 2016 η αξία ανά μετοχή ήταν κάτω των 10 $. Ποσό γρήγορα ανέβηκε, πραγματικά εντυπωσιακές οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο! Από εκεί που ήταν για κλείσιμο, ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη :)

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.