Jump to content



  • yanni
    yanni

    Έως 40% έχει πέσει η τιμή της DDR4 σε έξι μήνες και αναμένεται να πέσει και άλλο

    .
    Όπως μας πληροφορεί το Anandtech στην έρευνά του σχετικά με τις τιμές των μνημών, η τιμή ενός 4Gb DDR4 memory chip το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στα 2133MHz, κοστίζει πλέον 2,207 δολάρια, με βάση το DRAMeXchange, το οποίο είναι ένα από κορυφαία site παρακολούθησης των τιμών των DRAM και NAND. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η τιμή ήταν στα 2,719 δολάρια, ενώ στα τέλη Ιουνίου βρισκόταν στα 3,618 δολάρια. Με λίγα λόγια η πτώση υπερβαίνει το 38% σε μόλις έξι μήνες.

     

    Παράλληλα μείωση παρατηρείται και στις τιμές των DDR3, με το κόστος ενός 4Gb DDR3 memory chip το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στα 1600MHz, να βρίσκεται στα 1,877 δολάρια, όταν στα τέλη Ιουνίου βρισκόταν στα 2,658 δολάρια. Εδώ η πτώση είναι μικρότερη, αλλά και πάλι υπερβαίνει το 29%.

     


    DRam spot prices

     


    Με βάση τα δεδομένα αυτά, η διαφορά τιμής ενός 4Gb DDR4 memory chip τύπου DDR4 και ενός 4Gb DDR4 memory chip τύπου DDR3, μειώθηκε, από περίπου 26,5%, σε 18,5%. Εφόσον συνεχιστεί η τάση αυτή, η διαφορά τιμής αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

     

    Παρατηρώντας τις τιμές των μνημών που πωλούνται στους τελικούς καταναλωτές, το Anandtech, διαπίστωσε μειώσεις τιμών που υπερβαίνουν το 50%, όπως φαίνεται και παρακάτω.

     


    camel price check kingston


    camel price check corsair dominator


    camel price check gskill

     


    Μια ματιά στο skroutz για τα παραπάνω τρία παραδείγματα του Anandtech, αποκαλύπτουν στις δύο περιπτώσεις παρόμοιες μειώσεις στην Ελληνική αγορά.

     


    HyperX GR price


    Dominator GR price

     


    Μόνη παραφωνία το παράδειγμα των Ripjaws, που είναι πολύ πρόσφατες στην Ελληνική αγορά και δεν έχουν ευρεία διαθεσιμότητα.

     


    Ripjaws GR price

     


    Οι μειώσεις τιμών στις μνήμες αναμένεται να συνεχιστούν, δεδομένου ότι, όπως μας πληροφορεί το άρθρο, η διαθεσιμότητα υπερβαίνει την ζήτηση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

     

    Αν και πλέον έχουν απομείνει μόνο τρεις μεγάλοι παίκτες στην αγορά, η μάχη για την αύξηση των μεριδίων αγοράς, με παράλληλη αύξηση ή διατήρηση των περιθωρίων κέρδους, είναι έντονη και οδηγεί τις εταιρίες στο να υιοθετούν νεώτερες μεθόδους παραγωγής, με λιγότερα νανόμετρα. Η υιοθέτηση μεθόδων παραγωγής όπως αυτή των 20nm της Samsung, βοήθησε την εταιρία να αυξήσει και τα περιθώρια κέρδους της και το μερίδιό της στην αγορά. Με τις Micron Technology και SK Hynix να μεταβαίνουν και αυτές μόλις πρόσφατα στα δικά του 20nm και 21nm αντίστοιχα, η διαθεσιμότητα πιθανόν θα αυξηθεί περαιτέρω, με παράλληλη μείωση των τιμών.

     


    dramex shares

     


    Αν η αύξηση της παραγωγής συνδυαζόταν με παράλληλη αύξηση της ζήτησης, οι τιμές ίσως να μην μειώνονταν. Αλλά οι μειώσεις πωλήσεων tablets και PCs ή η μη αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων PCs, οδηγεί σε μείωση της ζήτησης. Η μικρή αύξηση πωλήσεων μνημών για smartphones, δεν μπορεί να καλύψει αυτή την μείωση στην ζήτηση μνήμης. Έτσι και για την επόμενη χρονιά η διαθεσιμότητα αναμένεται να υπερκαλύψει την ζήτηση, με τις μέσες τιμές πώλησης να συνεχίσουν να πέφτουν.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.